Pokazywałem już nieco starszych odbiorników radiowych, więc tym razem pora na coś bardziej współczesnego. Oto prosta budżetówka na działkę od Eltry, przenośny odbiornik radiowy z zakresem fal długich i UKF. Zasilany z 230V lub z trzech baterii LR14, dodatkowo oferujący gniazdo słuchawkowe jack 3.5mm. Sprzęt dostałem od znajomego który słyszał, że lubię polskie odbiorniki radiowe, co prawda nie o to mi chodziło, no ale spójrzmy... produkt widnieje na stronie Eltry jako archiwalny:
W przeciwieństwie do całkowicie "no-name" chińskich produktów, tu można nawet pobrać instrukcję i deklarację zgodności:
Instrukcja datowana na 2015 rok.
Na obudowie jest lufcik do dostrojenia:
Teraz zajrzyjmy do wnętrza:
Radio oparte jest o CD2003:
Bardzo popularny układ odbiornika FM/AM, dostępny w obudowach DIP16/SOP16, pracujący na napięciach 1.8V-7V.
W środku jest też tutaj jednokanałowy wzmacniacz audio, TDA2822M:
Do zasilania użyty jest transformator sieciowy, nie ma zasilacza impulsowego. Ciekawe, że użyty transformator jest z odczepem środkowym na uzwojeniu wtórnym, nie ma tam mostka prostowniczego z czterech diod, jest lecz prostownik dwupołówkowy:
Dość słabo te luty wyglądają.
I to w sumie tyle... to nie pierwszy raz kiedy pokazuję najprostszy odbiorniczek, już wcześniej też był "typowy chińczyk" na CD2003, tutaj:
Proste radio AM/FM - Lowry - CD2003GP i D2822A - możliwość podłączenia SC3610D
Wzmacniacz audio też się zgadza. Jedynie, że tu jest jedna dioda prostownicza mniej - zasilanie bateryjne jest inaczej podłączone.
Podsumowując, bez zaskoczeń, ciekawe czy da się znaleźć 1:1 odbiornik u innego sprzedawcy, bez polskiej nazwy i oznakowań...
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.