logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS/falownik do 16 kW z trafem 3-fazowym bez odczepu – mostek H czy przeciwsobny?

Piotrek8505 11 Kwi 2026 16:54 438 19
  • #1 21881871
    Piotrek8505
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam serdecznie państwa i mam UPS zasilacz awaryjny i chciałbym mieć falownik zrobiony z podanego przykładu modelu UPS...
    Szukam tej topologii pracy taktowania coś takiego jak w UPS power Walker basic1000VA to są zdjęcia przedstawiają jego wnętrze i mój plan to go przewymiarowac skopiować ten model na wzór pod mój transformator sieciowy siłowy separacyjny Dy11 budując falowniki przetwornice sinusoidalne albo trapezowej czy trojkat może być prostokątny lub kwadrat. Transformator mam separacyjny Dy11 16kW 400v i 400v gwiazda i trójkąt.....przerobiłem trojkat na gwiazdkę i wyszedł mi że na wyjściu 230V przy zasilaniu z 400V. Mam też inne transformatory mocy Bester i estrasil... Wyjście mają 24v... Na zdjęciu z tym transformatorem to jaki układ posiada? Jednotraktowy czy wielotaktowy? Albo może mostek H czy przeciwsobny... Na wzór tego modelu z tego zdjęcia chciałbym zrobić przewymiarowac skopiować pod ten przepis przyklad mój duży transformator.... i ten typ ze zdjęcia jest stosowany w APC 2000 oraz 3000 i Fiskars mocy ponad 960VA czyli od1000VA i więcej.

UPS/falownik do 16 kW z trafem 3-fazowym bez odczepu – mostek H czy przeciwsobny?

Taki transformator mnie interesuje do zrobienia
    zastosowania bez odczepu środkowego na dwa końce drutów wyjścia bo z trzema drutami to jest punkt środkowy odczepu wspólny.
  • #2 21882766
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6086
    Stworzyłeś najbardziej niezrozumiały post jaki widziałem w tym roku.
  • #3 21882797
    Piotrek8505
    Poziom 14  
    >>21882766 przepraszam zamydlilo mnie nie mogłem się wysłowić a wiedząc co chciałem. To nie było projekt z kosmosu nie prima aprilis...
  • #4 21882851
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    To jeszcze raz napisz o co pytasz
  • #5 21883087
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1362
    @ElektrodaBot Przetłumacz tekst pierwszego postu na język polski :)
  • #6 21883098
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 948
    reaven22 napisał:
    @ElektrodaBot Przetłumacz tekst pierwszego postu na język polski :)

Posty użytkowników poprzedzające pytanie:
    ```
    Data: 13/04/2026
    Treść: To jeszcze raz napisz o co pytasz
    ```
    ```
    ...
    Jasne. Problem w tym, że pierwszy post już jest napisany po polsku, tylko bardzo chaotycznie. Najpewniej chodzi Ci więc nie o tłumaczenie z obcego języka, tylko o przepisanie tego na poprawny, zrozumiały polski.

Uporządkowana wersja pierwszego postu po polsku

Witam.

Posiadam zasilacz awaryjny UPS i chciałbym zbudować falownik, wzorując się na rozwiązaniu zastosowanym w modelu PowerWalker Basic 1000VA. Mam zdjęcia wnętrza tego UPS-a i chciałbym na ich podstawie rozpoznać zastosowaną topologię układu oraz sposób sterowania.

Mój plan polega na tym, aby skopiować tę konstrukcję w większej skali i dostosować ją do posiadanego przeze mnie transformatora separacyjnego Dy11 o mocy 16 kW. Interesuje mnie budowa przetwornicy lub falownika generującego przebieg sinusoidalny, ewentualnie trapezowy albo prostokątny.

Posiadany transformator ma konfigurację 400 V / 400 V, gwiazda / trójkąt. Po zmianie połączeń z trójkąta na gwiazdę uzyskałem napięcie około 230 V przy zasilaniu 400 V. Mam również inne transformatory mocy, między innymi Bester i Estrasil, z wyjściem 24 V.

Chciałbym się dowiedzieć, jaki układ zastosowano na pokazanych zdjęciach:
    - czy jest to układ jednotaktowy,
    - czy wielotaktowy,
    - czy może mostek H,
    - albo układ przeciwsobny.

Chciałbym wykorzystać ten typ rozwiązania jako wzór do budowy większego falownika dla mojego transformatora. Z tego co wiem, podobne rozwiązania były stosowane również w UPS-ach APC 2000, APC 3000 oraz innych urządzeniach o mocy od około 1000 VA wzwyż.

Interesuje mnie szczególnie transformator bez odczepu środkowego, czyli taki, który ma tylko dwa końce uzwojenia, a nie trzy przewody z punktem środkowym.

Krótko mówiąc: o co autorowi chodziło

Autor pytał w praktyce o trzy rzeczy:

- jaka topologia przetwornicy jest w tym UPS-ie,
    - czy da się ją przeskalować do dużo większego transformatora,
    - jakie rozwiązanie nadaje się do transformatora bez odczepu środkowego.

Drobna korekta techniczna

W jego opisie jest sporo pomieszanych pojęć:
    - „jednotaktowy / wielotaktowy” to nie do końca trafne określenia w tym kontekście,
    - „falownik sinusoidalny, trapezowy, trójkątny, prostokątny” miesza topologię układu z kształtem przebiegu wyjściowego,
    - przy transformatorze bez odczepu środkowego najbardziej typowym rozwiązaniem jest zwykle pełny mostek H, a nie klasyczny układ przeciwsobny.

Jeżeli chcesz, mogę też przygotować:
    1. wersję bardziej „po ludzku”, krótką i prostą, albo
    2. wersję techniczną, nadającą się do wstawienia na forum jako poprawiony pierwszy post.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #7 21883132
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    Piotrek8505 napisał:
    mam UPS zasilacz awaryjny i chciałbym mieć falownik zrobiony z podanego przykładu modelu UPS

Piotrek8505 napisał:
    Transformator mam separacyjny Dy11 16kW 400v i 400v gwiazda i trójkąt.....przerobiłem trojkat na gwiazdkę i wyszedł mi że na wyjściu 230V przy zasilaniu z 400V

1)
    Transformator masz 400/230 i co dalej - z jakiego napięcia baterii chcesz to zasilać? 12/24V?
    2)
    Zastanowiłeś się jakie prądy popłyną przy tych mocach i zasilaniu 24VDC? Jakie klucze wykorzystasz?
    3)
    UPS masz jednofazowy a transformator trzyfazowy, musisz "dorobić" sterowanie dodatkową fazą i całość przewymiarować na odpowiednią moc posiadanego transformatora...

Chyba że czegoś w tej wypowiedzi nie zrozumiałem...
  • #8 21883464
    Piotrek8505
    Poziom 14  
    Witam spodobało mi się podane przez elektrobot...
    No i odpowiem na podane punkty.
    Ad1 plus ad2. Z napięcia baterii chciałbym mieć regulowane w zależności od potrzeb mocy obciążeniem na wyjściu czyli tak od 12V do 410V...
    Teraz ten pomysł wpadł mi. Ale tak 120V minimum. A znam obciążenie przetwornic falowników i paneli słonecznych...
    10000W to 1000A przy 12V
    500A przy 24V
    250A przy 48V
    125A przy 96V
    100A przy 120V
    60A przy 240V
    30A przy 480V
    15A przy 960V
    No i 10A przy 1200V powyżej 400V jest ryzyko łuku elektrycznego mogą powstawać.
    No i jak widać moc stała a w funkcji napięcia zasilania z baterii maleją prądy ampery to jest moja główna najważniejsza. Dla mnie liczy się czas zasilania jako praca motogodzina. Stąd szukam opcji zbudować zaprojektować czy kupić falownik fotowoltaiczny czy inny tytuł zasilania domu z akumulatora i ze słońca.?
    Ad2. Klucze nie znam nie wiem jakie są i schemat kluczy brak. Ale tranzystor To ten 2N 3055 albo sc3205 lub mocniejsze jakieś...
    Ad3. Tak transformatory mam jedne i drugie czyli jednofazowe i trojfazowe. A wykorzystać na dwóch cewkach jako dwie fazy a punktem odczepu wspólny środkowy albo jedna cewka jednorazowe w tym transformatorze... O różnych rozmiarach i mocach. Przeważnie trzymam te transformatory pod falowniki lub przetwornice.
    Magazyn energii elektrycznej akumulatornia też by mnie interesowały i ładowarka szukam.
    No i pytanie czy Bms balansery potrzebne sa dla akumulatora samochodowego?
  • #10 21885451
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1847
    Zainteresuj się modułami EGS002.
  • #11 21885461
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Układ przeciwsobny wymaga o połowę mniej tranzystorów od mostka, oraz jest łatwiejszy w sterowaniu, ale ma wadę, tranzystory muszą wytrzymać dwa razy wyższe napięcie i są dodatkowe przepięcia które trzeba tłumić.

Jakie napięcie chcesz mieć na wejściu i wyjściu? jaką moc? jaki przebieg?

EGS002 to może być dobry pomysł.
  • #12 21885707
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7795
    jarek_lnx napisał:
    EGS002 to może być dobry pomysł.

Do trafa 3F 16kW?
  • #13 21885717
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1649
    ArturAVS napisał:
    Do trafa 3F 16kW?

Zaprojektowane do 300 W to dajesz po 18 sztuk na fazę i już :)

reaven22 napisał:
    Ciekawie się rozwija,

Jejku, oglądałbym reality show z budowy tego projektu.
  • #14 21885719
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7795
    Piotrek8505 napisał:
    chciałbym mieć regulowane w zależności od potrzeb mocy obciążeniem na wyjściu czyli tak od 12V do 410V...

Piotrek8505 napisał:
    No i jak widać moc stała a w funkcji napięcia zasilania z baterii maleją prądy ampery to jest moja główna najważniejsza.

Poważnie? Fizyka alternatywna. Pan Ohm się w grobie przewraca.

@CosteC - dajesz po 18 sztuk na fazę i już :). Jak to zsynchronizujesz?
  • Pomocny post
    #15 21885732
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1649
    ArturAVS napisał:
    @CosteC - dajesz po 18 sztuk na fazę i już . Jak to zsynchronizujesz?

Nie wiem, nie mój projekt, nie ja proponowałem EGS002 :) Ale tyle wychodzi mocowo.

Cały projekt od pierwszego posta niestety bardziej nadaje się na reality show niż do rozważań na tym forum. 16 kW w domu, przez amatora z mikroskopijną wiedzą... To będzie widowiskowe.

EDIT: Nie nabijam się. 16 kW to naprawdę dużo mocy, dosyć standardowa taryfa G11 nie pozwoli na testy w domu... Skąd wziąć 16 kW obciążenia do testów?
    Prądy wychodzą imponujące, co natychmiast oznacza duże (jak dla amatora) koszty samych tranzystorów. A wypada jednak mieć też oscyloskop do pomiarów takiego układu, no i odpowiednie sondy. Gaśnicę, bo tam ma się już co palić...
  • #16 21885842
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    ArturAVS napisał:
    Do trafa 3F 16kW?
    Do zrobienia czegoś co działa i nie zniechęci autora zbyt wysokim poziomem trudności
  • #17 21890376
    Piotrek8505
    Poziom 14  
    Z tego transformatora trójfazowego wykorzystać jedną fazę bez odczepu środkowego albo dwie fazy z punktem środkowym wspólnym odczepem... O mocy do 50kW bym chciał iść. Co mam o mocy 16kW....
  • #18 21890745
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Tak myślałem że chcesz wykorzystać jedną fazę, jest to możliwe.
  • #19 21891391
    Piotrek8505
    Poziom 14  
    Tak jedna faza cewka kompletna jako jeden transformator jednofazowy w tej sytuacji trafia trójfazowego.... Albo dwie fazy cewki z punktem środkowym wspólnym odczepem... W pierwszym przypadku napięcia zasilania z akumulatora możliwe do 408V w stanie spoczynku jako 12V.... 36x12V 432V może być.

Dodano po 4 [godziny] 17 [minuty]:

Do tego tematu jeszcze dalszy ciąg. Przy wykorzystaniu dwóch faz dwóch cewek z punktem środkowym wspólnym odczepem to napięcie zasilania będzie do prawie 1000V czy dalej to będzie 435V...
  • #20 21891656
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Zależy od połączenia uzwojeń, ale jest możliwy taki układ w którym dwie cewki wytrzymają 2x więcej niż jedna.

Jak nie wiesz ile wytrzyma w jakimś nietypowym połączeniu, zawsze możesz podłączyć pod regulowane źródło napięcia przemiennego i sprawdzić przy jakim nadpęciu straty w rdzeniu nadmiernie rosną.

Przy takich eksperymentach będzie się też zmieniać indukcyjność rozproszenia czyli w efekcie to o ile napięcie będzie spadać pod obciążeniem. Napięcie zwarcia też łatwo zmierzyć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy dużego falownika/UPS na bazie rozwiązania z UPS-a PowerWalker Basic 1000VA, z wykorzystaniem transformatora separacyjnego 3-fazowego Dy11 o mocy 16 kW. Rozważana jest topologia mostka H lub układu przeciwsobnego, a także możliwość generowania przebiegu sinusoidalnego, trapezowego, prostokątnego lub kwadratowego. Uczestnicy zwracają uwagę na problemy z dopasowaniem jednofazowego UPS-a do trójfazowego transformatora, konieczność doboru napięcia baterii, bardzo duże prądy przy niskim napięciu DC, wymagania dotyczące tranzystorów mocy, przepięć i synchronizacji faz. Pojawia się sugestia użycia modułów EGS002, ale podkreślono, że projekt o mocy 16 kW jest bardzo trudny, kosztowny i wymaga odpowiedniego obciążenia testowego oraz aparatury pomiarowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA