logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UAZ 469B, UNITRA TORAL RE-14 - regulator alternatora 12V nie ładuje?

Larry_088 30 Maj 2026 16:43 765 34
Najlepsze odpowiedzi

Jak działa regulator UNITRA TORAL RE-14 w 12V alternatorze UAZ-a 469B i jak sprawdzić, czy to on powoduje brak ładowania?

RE-14 to klasyczny regulator napięcia alternatora, a nie regulator prądowy: ma zacisk 15 jako + po zapłonie, 67 do szczotki uzwojenia wirnika i obudowę 31 jako masę, a poniżej ok. 14 V podaje napięcie wzbudzenia na 67, powyżej tej wartości je odcina [#21912654] W UAZ-ie nie było kontrolki ładowania, tylko amperomierz wpięty między akumulator a instalację, więc stan ładowania trzeba oceniać po nim [#21912692] Jeśli regulator nie ładuje, trzeba najpierw sprawdzić przerwę ciągłości uzwojenia wirnika, szczotki i połączenie do masy, bo sam regulator może być sprawny i po prostu nie dostaje poprawnego obwodu wzbudzenia [#21913257] W praktyce warto też od początku wyczyścić stare połączenia, skrętki i masy, bo w tym aucie po latach właśnie spadki na stykach potrafią robić największy problem z ładowaniem [#21912977] Po uporządkowaniu instalacji użytkownik uzyskał ładowanie ok. 14,3 V, więc problem okazał się leżeć głównie w połączeniach, a nie w samym regulatorze [#21913700]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #31 21915826
    sandokan7
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Larry_088 napisał:
    Czy taka antena może jeszcze do czegoś służyć? Mam na myśli odbiór zwykłego radia?

Tak, może służyć do odbioru sygnału radiowego UKF. Pozostaje tylko dorobić przewód / prawidłową wtyczkę do posiadanego radioodbiornika.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #33 21916079
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3587
    sanfran napisał:
    Cewki/dławiki do odkłócania instalacji gdy chodził silnik aby był czysty odbiór radia

Aż strach pomyśleć jak musiała by wyglądać tak ekranowana instalacja we współczesnym samochodzie, w którym jest kilkanaście komputerów i parę km kabli ;)
  • REKLAMA
  • #34 21916299
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6691
    Ale dzisiejsze auta nie sieją tak jak wczorajsze.
  • #35 21916384
    Larry_088
    Poziom 15  
    Ocena: 221
    Nie wiem co ma siać w takim samochodzie. Nawet kontrolka od przegrzania chłodnicy jest poprowadzona przez taki dławik.

Z anteny niestety nici.
    Antena pojazdu z białą sprężyną i uchwytem, zamocowana na zielonej karoserii przy brezentowej osłonie

Uchwyt na antenę nie ma w sobie gwintu więc na pewno brakuje elementów do złożenia kompletnej anteny.

Trzy zielone metalowe segmenty anteny na drewnianym blacie; jeden ma ryflowaną tuleję z odrapaną farbą. Zbliżenie na metalowy pręt z gwintowanym trzpieniem trzymany w dłoni, w tle trawa.

Jednak mam trzy części anteny. Jedna ma obie końcówki żeńskie a dwie mają po obu stronach męskie.

Jeszcze uwaga do kolegi sanfran:

sanfran napisał:
    U mnie coś takiego:

Jak dokładnie obejrzałem film to moim zdaniem wygląda średnio. Po pierwszym odpaleniu bez świateł alternator przeładowuje a na włączonych światłach to ładowania nie ma wcale a nawet prąd ciągnie a akumulatora. Po tym drugim odpaleniu (na filmie 3:16) już tego problemu nie ma natomiast w całym zakresie ładowania ewidentnie przeładowuje. Powyżej 14.4V akumulator zaczyna gazować i tego napięcia nie warto przekraczać. Jeszcze zimą to takie 14,7V mu nie zaszkodzi ale latem w upale możesz już mieć potrzebę dolewania wody do cel.
    Tak jak analizowałem ten sposób regulacji napięcia, to kluczowy jest przewód zasilający regulator - każdy spadek na zaśniedziałych stykach podbija napięcie ładowania.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regulatora alternatora UNITRA TORAL RE-14 w UAZ-ie 469B z instalacją wojskową i dodatkowym układem 24 V. Ustalono, że RE-14 jest klasycznym regulatorem 12 V z wyjściem na szczotkę wirnika, a w opisywanym UAZ-ie alternator 12 V jest standardowym radzieckim, 6-diodowym, 65 A. Początkowo podejrzewano uszkodzenie regulatora i nietypowe oznaczenia zacisków, ale po uporządkowaniu instalacji, wymianie konektorów i usunięciu starych połączeń układ zaczął poprawnie ładować, utrzymując około 14,3 V. Omówiono też brak kontrolki ładowania w UAZ-ie, rolę amperomierza, sprawdzenie wirnika, szczotek i masy oraz wpływ starych filtrów, dławików i ekranowania instalacji. W dalszej części rozmowy zeszła na temat zapłonu bezstykowego, cewek, modułów i elementów osprzętu wojskowego pojazdu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA