logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Witam !

W przypływie potrzeby zbudowałem elektroniczny zegarek :) Nie jest to oczywiście żadna rewelacja ale konstrukcja jest na tyle prosta, ze można go ulepić w 2-3 godzinki. Ja montowałem zegarek na płytkach około 30 minut. Zegar chodzi sobie na kwarcu 32,768kHz. Nie zauważyłem zauważalnych błędów w liczeniu czasu. Przez tydzień spóźniał sie o około 1 sekundę w stosunku do DCFa. Jako, ze nie jestm bogiem w pisaniu softów a prawde mówiąc w ogóle ich nie potrafię pisać :) soft napisał Dariusz Rzońca za co mu dziękuję. Ja w chwili wolnej wymalowałem płytkę i dałem do firmy co wykonuje płytki na zamówienie. Płytka sterownika i wyświetlacza sa tak zaprojektowane, że skłąda się je jak kanapkę. Sterownik zbudowany jest na ATmega8L. W razie braku napięcia zegar gasi wyświetlacz, świecą się tylko diody pomiędzy godzinami a minutami. ATmega 8L pracuje od 3,3V więc pakiet akumulatorów 4,8V o pojemności 1000mAh wystacza na kilkadziesiąt godzin pracy bez prądu. Układ wtedy pobiera 8mA a lwią część pobierają LEDy. Procesor pobiera niecały 1mA. W czasie normalnej pracy prąd pobierany waha się w zakresie od 32 do 38mA.

Front panel został wycięty i wygrawerowany laserem w czarnej plexi. Wszystko zostało zamknięte w plastikowej obudowie.

Koszty:
    elementy elektroniczne: 15PLN
    wyświetlacze: 18PLN
    płytki drukowane: 30PLN
    akumulatory: 10PLN
    obudowa: 4PLN
    frontpanel: gratis :)

Oto fotki zegarka:

Mój zegarek
    Mój zegarek
    Mój zegarek

Płytka procesora:
    Mój zegarek

Płytka wyświetlacza:
    Mój zegarek

W razie jakby ktoś chciał zrobić sobie taki wynalazek w dziale Download będą wszystkie pliki potrzebę do zbudowania tego zegarka

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    VSS
    Poziom 21  
    Specjalizuje się w: radiokomunikacja, krótkofalarstwo
    VSS napisał 648 postów o ocenie 261, pomógł 5 razy. Mieszka w mieście Poznań. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2285837
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Ja jestem ciekawy jaką techniką jest wykonana ta czołówka. Może na jakieś obrabiarce cnc?
  • #3 2286944
    VSS
    Poziom 21  
    Ocena: 261
    elektryk napisał:
    Ja jestem ciekawy jaką techniką jest wykonana ta czołówka. Może na jakieś obrabiarce cnc?

front panel jest grawerowany i wycinany laserem
  • #4 2287475
    cybergood
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    wykonczenie super .gdzies ty dopadł laser??
  • #5 2289050
    VSS
    Poziom 21  
    Ocena: 261
    cybergood napisał:
    wykonczenie super .gdzies ty dopadł laser??

kolega w firmie graweruje w róznych materiałach laserem, ten panel też zrobił.
  • #6 2300593
    kibibyte
    Poziom 11  
    hej
    mozesz zastosowac zegar czasu rzeczywistego i wtedy pod odlaczeniu zasilanai wprowadzalbys procek w tryb powerdown i caly uklad pobieralby kilka mikroamperow wiec na zwyklej bateryjce zegarkowej pochodizlby baaaardzi dlugo , odpadaolby stosowanie duzych akumulatorow
  • REKLAMA
  • #7 2301603
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    ds12887 ma wbudowany akumulatorek i przez 10 lat liczy czas w starych plytach glównych mozna bylo go znalezc
  • #8 2411267
    Brodan
    Poziom 12  
    Witam wszystkich
    Jeśli kogoś interesuje to mam możliwości wykonania różnych prac na laserze, i mogę służyć pomocą.
    Laser wypala wszystkie materiały niemetalowe (nawet kamień), a jeśli chcę coś zrobić w metalu to wypalam wzór w emulsji uprzednio naniesionej na metal a potem trawię.
    Super wychodzą płytki lamin., a w mosiądzu różne szyldy ozdobne można trawić nawet do 5--ciu. mm wgłąb.
  • REKLAMA
  • #9 3370062
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    a możesz siępochwalić co to za laser jakiś profesojalny czy samoróbka ai.le kosztuje zrobienie 1dm^2 płytki?? może bedziesz konkurencją dla innych firm robioących płytki?? (chodzi mi o samo wypalenie bo wytrawić to już sobie sam wytrawię
  • #10 3371340
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2598
    on nie robil plytek laserem, zlecil to jakiejs firmie, laserem jest grawerowany panel przedni z plexy
  • #12 3371764
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Brodan napisał:
    Witam wszystkich
    Jeśli kogoś interesuje to mam możliwości wykonania różnych prac na laserze, i mogę służyć pomocą.
    Laser wypala wszystkie materiały niemetalowe (nawet kamień), a jeśli chcę coś zrobić w metalu to wypalam wzór w emulsji uprzednio naniesionej na metal a potem trawię.
    Super wychodzą płytki lamin., a w mosiądzu różne szyldy ozdobne można trawić nawet do 5--ciu. mm wgłąb.

Chodziło mi o tą wypowiedz a nie autora bo wiem zę panel grawerował laserem ale mi chodzi o robienie płytek laserem bo się kolega chwalił że umie więc pytam...
  • #13 3373224
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    A może pokażesz schemacik??
    czy ten układ jest progamowany przez ciebie czy to taka "stałka" jak np.NE555
  • REKLAMA
  • #15 3573834
    Janusz 85zo
    Poziom 1  
    witam wszytskich prosze o pomoc posiadam wyswietlacze i chcial bym sobie zrobic z nich zegary czy byla by mozliwosc rzucenia jakiegos schemaciku i programu dla procesora jesli bedzie uzyty zaplace jak trzeba pozdrawiam
  • #16 3573994
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Janusz 85zo kliknij na link powyżej Twojego postu, tam masz odnośnik gdzie są wszystkie schematy i soft do procesora.
    Pozdrawiam!
  • #17 4328795
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Witam:) Czy VSS możesz to tego zegara dodać jeszcze 2 punktowy pomiar temperatury na DS18B20 z rodzielczością do dziesiątej stopnia C?? Mógłbyś zmodernizować listing programu?? Pozdro
  • #18 4347113
    marcin_klimek15
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    NO gratulacje bardzo fajnie to wygląda. Ale jeszcze fajniej byłoby jakby był w nim jeszcze termometr :)

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono konstrukcję prostego elektronicznego zegarka opartego na mikrokontrolerze ATmega8L, zasilanego pakietem akumulatorów 4,8V 1000mAh i kwarcem 32,768 kHz, który wykazuje minimalne odchylenia czasu (około 1 sekundy na tydzień względem sygnału DCF). Panel przedni zegarka wykonany jest z plexi, grawerowany i wycinany laserowo przez firmę zewnętrzną. Dyskutowano również o możliwościach zastosowania zegara czasu rzeczywistego (RTC) w celu znacznego obniżenia poboru prądu poprzez wprowadzenie mikrokontrolera w tryb powerdown, co pozwoliłoby na zasilanie zegarka z małej baterii zegarkowej przez długi czas. Wspomniano popularny układ RTC DS12887 z wbudowanym akumulatorem, stosowany w starszych płytach głównych. Poruszono temat laserowego grawerowania i wytrawiania płytek oraz materiałów niemetalowych i metalowych. Użytkownicy wyrazili zainteresowanie schematami i oprogramowaniem do mikrokontrolera, które są dostępne pod wskazanym linkiem. Pojawiły się propozycje rozbudowy o dwupunktowy pomiar temperatury z wykorzystaniem czujnika DS18B20 z rozdzielczością do 0,1°C oraz prośby o modyfikację oprogramowania w tym zakresie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA