Witaj demsy, obudowa wykonana jest z blachy # 3,ale na ściankę czołową i tylną możesz dać #4,będzie mocniejsza, bo na niej będą uchwyty mocowania słupka. Całość zaczynałem od ściany czołowej ( rys. 1 i 2 ),na której jest przykręcony silniczek oraz cała rura z tłoczyskiem.Nie wiem jaki masz silniczek, bo ja użyłem od poloneza, tylko tego większego bo jest jeszcze jeden rodzaj w polonezie takich mniejszych.Zmierz swój jaki jest szeroki i dołóż po około 20 mm z obu stron aby miałą jeszcze luz, i to będzie szerokość obudowy.Na tym większym silniczku wyszły mi wymiary blachy 115 x 140 mm ( rys.4). Zaznaczamy punkt środkowy gdzie mieści się ośka silniczka ( to ta kropka w tym kółeczku z linii przerywanej rys .1)), następnie musimy wytrasować otwory na śruby mocujące silniczek. Jako że, śrubki od silniczka są rozmieszczone symetrycznie czyli po okręgu ,najlepiej zrobić jest okrąg cyrklem a potem dzielimy go na trzy części , zwracając uwagę aby stojan czyli ta wystająca rura na silniku była umieszczona prostopadle do podstaw. Jak już wytrasujemy to wiercimy otwory fi 8 na mocowania (tam są niby 6 ale dajemy otwory większe ,żeby był luz ),i środek tak aby nam się zmieścił frez silniczka.Na wypusty na mocowaniu silniczka nakładamy nakrętkę m 12(czubki są zwężone chyba na 10 mm więc pasują idealnie nakrętki m 12)następnie przykładamy wywierconą blachę i skręcamy wszystko śrubkami fi 6,potem spawamy nakrętki m 12 do blachy( rys.2 ).jak już mamy wszystko razem musimy rozwiercić środkowy otwór na średnicę wypustu z rury (rys.1 A ,tam widać wbita jest do rury wytoczona tuleja w której jest łożysko prowadzące śrubę tj,chyba fi 44 po wierzchu ),wypust musi wchodzić w ten otwór w blasze aby po skręceniu osiągnąć osiowość całej śruby.Tylna ściana to ten sam wymiar co przednia, natomiast środek robimy z jednego kawałka tak jak na rys,3. Wymiary poszczególnych prostokątów to wymiary ścianki czołowej (rys. 4) . po wytrasowaniu wymiarów (te cienkie kreseczki)nacinamy boschem z tarczą 1 mm lub 1,5 mm rowki do połowy grubości blach potem ją zaginamy aby utworzyła kształt ścianki przedniej i tylnej(rys 4).Jak już mamy wszystkie elementy łączymy je delikatnie spawając,a dopiero potem można wszystko dokładnie obspawać. Pokrywę wykonamy z blachy o wymiarach jakie wyjdą nam z pospawanej obudowy natomiast do niej wspawamy rurę fi 90 o długości 110 mm,jest to osłona stojana silnika. Rurę tą zaślepiamy krążkiem z blachy. Żeby można to wszystko skręcić razem ,na obudowie musimy w rogach wspawać trójkąty z blaszki, aby tam nawiercić i nagwintować otwory( widoczne to jest na moich poprzednich zdjęciach z rozkręconą obudową).To mniej więcej tak by wyglądało,wklejam parę szkiców dla lepszego zobrazowania,jak by coś było niezrozumiałe to pytać.
)
Dodano po 10 [minuty]: Demsy, nie wiem dlaczego pierwsze trzy zdjęcia po powiększeniu wychodzą odwrotnie, może się z nich wyznasz,bo miniatury są ok ,tak samo jak ostatnie.