logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Stroboskop na NE555
    Witam wszystkich :D
    Chciałbym poddać ocenie mój stroboskop na popularnym układzie NE555, który steruje bramką tranzystora mosfet (irf530) przez co są załączane diody . Diod jest 10, 5 niebieskich i 5 białych na wyłącznikach włącza się poszczególne kolory. Na potencjometrze odstęp czasu między mignięciami.
    I to by było na tyle.

Fotki:
    Załączniki:
    • Stroboskop na NE555 Obraz 0020.jpg (47.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stroboskop na NE555 Obraz 0019.jpg (52.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stroboskop na NE555 Obraz 0018.jpg (53.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stroboskop na NE555 Obraz 0017.jpg (50.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stroboskop na NE555 Obraz 0016.jpg (52.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stroboskop na NE555 Obraz 0003.jpg (42.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stroboskop na NE555 Obraz 0002.jpg (37.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    1kizin
    Poziom 13  
    1kizin napisał 111 postów o ocenie 3. Mieszka w mieście Ustroń. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3199107
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    jestem pierwszy!!
    Ukłąd łądny i estetyczny nic dodać nic ująć. A co ciekawe chyba zrobiłeś to w lampie od malucha ;)
    Pozdrawiam
  • #3 3199130
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Bardzo piękna wykonanie układu elektronicznego i obudowy. Widzę ze do tego użyłeś stroboskop z zestawu nord elektronik NE531. Zauważyłem ze zamiast transformatora użyłeś zasilacz beztransformatorowego;)Możesz zamieść schematy do stroboskopu i zasilacza?? Ocenka 5/6:) Pozdrawiam:) Zapomniałbym o efekcie świetlnym jest po prostu extra bardzo mi się podoba niebieski stroboskop:)
  • #4 3199236
    1kizin
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Tak zrobiłem go w lampie z malucha, którą pomalowałem sprej em niby to miał być chrom.
    Schematu stroboskopu nie mogę zamieścić ponieważ nie mam skanera.
    Schemat zasilacza mam zrobiony w multisimie:
    Załączniki:
    • Stroboskop bez trafa.doc (96.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3199848
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    No wszystko fajnie, ale czy ja dobrze rozumiem, że zamiast palnika są tu LEDy? Boję się, że natężenie światła jest dużo dużo mniejsze od palnika, przez co raczej niewiele będzie widać pomijając całkowitą ciemność i spojrzenie prosto w lampę...
    No i jeszcze jedna sprawa - nie wiem jak dokładnie połączyłeś LEDy i jakiego typu one są, ale na oko nie pobierają prądu większego niż 300-500mA. Stosowanie w tym wypadku tranzystora 14A, o napięciu max 100V i max mocy strat 79W to chyba siermiężna armata na muchę...
  • #6 3199974
    1kizin
    Poziom 13  
    Jak jeden kolega zauważył jest to kit do składania kupiłem go i testowałem różne rozwiązania np: żarówka, halogen, ale uznałem że jaskrawe światło jakie jest z niebieskich diod będzie wystarczające. Poza tym nie trzeba trafa a to duży plus. A jeśli chodzi o efekt to światło rozprasza i komasuje szkło z reflektora. Jak narazie próbowałem tylko na 9m2 i jest wystarczające.
  • REKLAMA
  • #7 3200046
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Duży plus a życie ma się jedno...

Zauważ że odbłyśnik jest jest metalizowany a do tego jeszcze nie obudowałeś go.
    Niech jedna z nóg diod zacznie stykać się z metalizacją ... i nieszczęście gotowe.
  • #8 3200294
    gniadziu
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Obudowa ladna poda sie mi on jest estetyczna ja bym lampe zabudowal w cegle zle to tylko ja takze 5/6 ale odnosze wrazenie ze uklad stroboskopu jest kupionym kitem na ne555 ale ladnie zamontowanym i polutowanym w koncu nie wszyscy od razu robilismy telewizory :D takze 3/6 (mozna zrobic taki sam uklad na płytce uniwersalnej) slowem 4/6 Pozdrawiam i powodzenia w coraz bardziej skomplikowanych konstrukcjach
  • #9 3200935
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    1kizin napisał:
    (...)testowałem różne rozwiązania np: żarówka, halogen, ale uznałem że jaskrawe światło jakie jest z niebieskich diod będzie wystarczające. (...). Jak narazie próbowałem tylko na 9m2 i jest wystarczające.

To, że żarówka a tymbardziej halogen się nie sprawdzą jest dość jasne, gdyż oba źródła mają długie czasy wyłączania i włączania.
    Twoje rozwiązanie sprawdza się na 9m2 - okej, fajnie, ale wydaje mi się, że to nie praktyczne, gdyż ciężko będzie zrobić imprezę na 9m2. Boję się, że na większej sali "stroboskop" zginie w gąszczu innych świateł... Pomysł fajny, nie neguję tego, ale sądzę, że na razie z LEDów ciężko jeszcze tyle światła wyciągnąć, ile daje standartowy palnik.
  • #10 3201033
    hipek99
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    jak mi się dobrze zdaje to jest ten schemat .
    mam takie pytanie jakim tranzystorem mozna zastąpić IRF530 ?
    a co do projektu to bardzo mi się podoba daję 6/6 :D
    Załączniki:
    • Nowy Dokument programu Microsoft Word.doc (109 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3201769
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Układ doskonale będzie się nadawać do "ubarwienia" domowych imprez. Nie sądzę żeby Autor chciał go wykorzystywać na jakichś większych imprezach. A do domu w zupełności takie natęzęnie światła wystarczy. Za wykonanie plusik chociaż wnętrze tej plastikowej obudowy mogłoby być lepiej dopracowane:)
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #12 3201885
    grucha4
    Poziom 11  
    Fajne wykonanie:) Ja dałbym tam pare takich jaśniutkich białych diod ale ogólnie efekt jest niezły:) Jak na światło od bobka 5/6 za pomysłowoś:)
  • REKLAMA
  • #13 3202034
    maziu
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    jak na początek to looziX ale po mojemuy jest tam tak mało elementów !! że z powodzeniem wszystko wlazło by do lampy
    pozdroffka
  • #14 3202306
    Krzysztof33
    Poziom 16  
    Pomysł fajny, podoba mi się. Jak włączysz stroboskop to czy świecące LEDy wraz z połączeniem odblasku na lampie nie robią kreski poziomej na ścianie, czy światło ładnie się rozprasza?? Ocena 4+/6
  • #15 3202367
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Bardzo ładne wykonanie, pomysł z obudową również super daję piątkę :) Jakbyś dał same białe LEDy to efekt mógłby być lepszy ale niebieskiego stroboskopu niewidziałem nigdy. POdoba mnie się.
  • REKLAMA
  • #16 3202749
    Marco_zg
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Ładna konstrukcja. Myślę że można by zastosować dla większego efektu ledy 3W lub 5W. Ale to liczyło się ze zwiększeniem kosztów.
  • #17 3203765
    Tomasz486
    Poziom 12  
    Trzeba tylko uważać bo beztransformatorowe zasilacze mają tendencję do przepięć co jest groźne dla jegeo użytkowników. A tak ogólnie to 3 za wykonanie. Gdybyś obudował tą lampę projekcik wyglądałby bardziej estetycznie.
  • #18 3203868
    ctk24
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Solidna konstrukcja, ładnie wykonana, starannie ale po co takie wielkie halo... chyba układ zupełnie niepraktyczny... takim IRF'em to można cały panel diód wysterować a tu raptem mała garstka w niewielkim reflektorku.

Duży plus za bezpieczeństwo - diody i niskie napięcia
    Duży minus za bezpieczeństwo - brak transformatora

To niezwykły kompromis, ale nadal niepraktyczny.

Pozdrawiam
  • #19 3204133
    poker22
    Poziom 11  
    Nie powiem, układzik fajny, liczyłem na całkowicie własną konstrukcję, a własnej produkcji jest tylko płytka doprowadzająca zasilanie, która jest wykonana niestarannie, co rzuca się na pierwszy rzut oka w porównaniu do płytki z kita. Ale cóż, ważne że działa, przecież do środka nikt tam zaglądać nie będzie ;)
  • #20 3205282
    lamer89
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    moze jestem niestaranny ale ja bym tego 555 poskładał w pająku a na koniec dał bym jakis mały tani tranzystor i koszt by wyszedł około 5zł (2 piwa)+diodki
    a ile ty na to wydałeś?
    w jakim zakresie mozesz regulowac czestotliwosc błysków?
    Jakie tam siedzą diody (rozmiar, jasnosc i wszystkie inne parametry jakie masz)?
  • #21 3205422
    djtronic
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    jak ode mnie 4+/6 podoba mi siekonstrukcja.... ciekawy pomysł z obudową... Dołączam sie do pytania przedmówcy.... W jakim zakresie możesz regulować czestotliwość błysków? Nie masz przepiec na zasilaczu?
  • #22 3205823
    iwan3000
    Poziom 16  
    Pomysła fajny. Ale albo mi się wydaje, albo ten stroboskop miga troche nie rytmicznie :)
  • #23 3206390
    1kizin
    Poziom 13  
    Co do diod są tam 12mm super jasne niebieskie i 10mm super jasne białe
    Kit jest tylko dlatego że kiedyś kupiłem go żeby poznać układ ne555 i sie z nim pobawić, a po co miałbym robić sobie niepotrzebnie roboty i wytrawiać nową płytkę na ten sam układ. Przepięć na zasilaczu nie mam. Częstotliwość mogę regulować w zakresie od 1Hz do chyba ponad 10Hz. W każdym razie na największej częstotliwości prawie jest ciągłe światło.
  • #24 3210038
    zimny102
    Poziom 12  
    Witam,

Projekt bardzo udany, ciekawie wykonany, ocana 5/6 ...

Małe zastrzeżenie co do jasności oraz mocy a tak poza tym to wszystko ok.

A jeśli zwiększyłeś częstotliwośc tak że nei widzisz już mrygania to mam powyżej 35Hz-40 Hz i więcej... Tego już ludzkie oko nie zarejestruje, najelpsza częstotliwośc jest od 8Hz-12 Hz...

Pozdro :)
  • #25 3666715
    djmaly17
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Jestem początkującey elektronikiem i pragnę coś sobie wykonać na sam początek. A skore jestem miłąsnikiem muzyki to interesuje mnie akustyka i dlatego postanowiłem wykonać ten projekt. proszę o schemat ale niech ktoś mi wytłumaczy jak podłączyć ten tranzystor IRF530 bo ze schematu ideowego za bardzo nie rozumię . Prosze o pomoc!!!!!!!!!!!!!!
    Załączniki:
    • Stroboskop na NE555 schemat stroboskopu na ledach.JPG (58.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 4871040
    Tomash_ek
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Wybaczcie odkopanie tematu.
    Pragne zauważyć że stosowanie tego układu jako stroboskopu jest bolesną pomyłką (za oryginalnych elementach). Najgorsze jest wypełnienie! diodki nie powinny świecić dłużej niż 100ms czyli 1/10s inaczej cały efekt jest do d.... pozdrawiam.
  • #29 4871333
    rafx205
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    bardzo mi sie podoba i sam zrobilem kiedys stroboskop na NE555 ale podoba mi sie to ze umiesciles to w lampie ocena 9,5/10
  • #30 4905174
    deska202
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    pany ile ledów mozna właczyc pod ten schemacik??
    schemat stroboskopu na ledach.JPG

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stroboskopu opartego na popularnym układzie NE555, który steruje bramką tranzystora MOSFET IRF530, załączając zestaw 10 diod LED (5 niebieskich i 5 białych) umieszczonych w obudowie lampy od Fiata 126p (malucha). Użytkownik reguluje częstotliwość błysków potencjometrem w zakresie od około 1 Hz do ponad 10 Hz, przy czym przy najwyższej częstotliwości światło jest niemal ciągłe. Zasilanie jest realizowane za pomocą zasilacza beztransformatorowego, co budzi obawy o bezpieczeństwo i możliwość przepięć. W dyskusji poruszono kwestie jasności światła LED w porównaniu do tradycyjnych palników stroboskopowych (żarówek, halogenów), wskazując na ograniczenia mocy i zasięgu efektu świetlnego, który jest wystarczający na małej powierzchni (około 9 m²). Zwrócono uwagę na potencjalne zagrożenia związane z metalizowanym odbłyśnikiem i brakiem izolacji diod. Pojawiły się sugestie zastosowania mocniejszych diod LED (3W lub 5W) dla lepszego efektu oraz pytania o możliwość zastąpienia tranzystora IRF530 innym modelem. Autor potwierdził, że układ jest oparty na zakupionym kicie do nauki NE555, a schemat zasilacza wykonany jest w programie Multisim. W późniejszych postach udostępniono schematy i omówiono podłączenie tranzystora IRF530. Wskazano, że dla uzyskania prawidłowego efektu stroboskopowego czas świecenia diod nie powinien przekraczać 100 ms, a optymalna częstotliwość błysków to 8-12 Hz. Projekt oceniono jako estetyczny i funkcjonalny do użytku domowego lub małych imprez, choć z ograniczeniami praktycznymi i bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA