logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iluminofonia 3- Kanałowa

Kramer16 24 Sty 2007 14:55 5490 29
REKLAMA
  • Iluminofonia 3- Kanałowa
    Witam
    Kilka lat temu a dokładnie 6 lat temu zbudowałem kolorofony był to mój pierwszy i udany projekt :)
    Układ elektroniczny został zakupiony pierwszym powstałym w moim mieście sklepie elektronicznym jest to J-50 kiedyś za ten układ dałem z 25zł widze teraz ceny trochę sie podniosły:(
    Kolorofony chodziły na różnych dyskotekach, sylwestrach i również w tym roku w sylwestra na sali podtrzymywały imprezę.
    Żarówki są 60W obudowa zbudowana jest z płyty wiórowej(miałem) przedni panel to sklejka 3mm(miałem).Całkowitej kwoty za jaka to wykonałem za bardzo nie pamiętam ale coś około 50zł.
    Zdjęcia są wykonane telefonem komórkowym, postaram sie niebawem umieścić zdjęcia z pracy kolorofonów i nowe zdjęcia zrobione cyfrówką.
    Miłego oglądania.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Iluminofonia 3- Kanałowa Zdjęcie(12).jpg (155.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Iluminofonia 3- Kanałowa Zdjęcie(11).jpg (163.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Iluminofonia 3- Kanałowa Zdjęcie(10).jpg (150.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Iluminofonia 3- Kanałowa Zdjęcie(9).jpg (114 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Kramer16
    Poziom 14  
    Specjalizuje się w: programowanie, lutowanie bga
    Kramer16 napisał 158 postów o ocenie 9. Mieszka w mieście Turek. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3482498
    rudymi
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Widze że jestem pierwszy :D, bardzo fajna konstrukcja ale trzeba będzie powiedzieć coś więcej dopiero kiedy sie pokażą lepsze zdjęcia, i mam takie male pytanko a mianowicie z kąd miałeś taki laminat bo nie wygląda na dość nowy chociaż mogę sie mylić
  • #3 3482524
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    :arrow: rudymi : Tu nie piszemy "jestem pierwszy" - nikogo to nie obchodzi. I skoro jesteś nowy, zapoznaj się z regulaminem.

Co do konstrukcji: przewody nie spięte, płytka chyba nie przykręcona (?) I szczerze mówiąc nic na tych fotkach nie widać. Ale nic wielkiego - kit.
  • #4 3482872
    BINIORR
    Poziom 2  
    SORKI!!!!! A masz moze gdzies do tego schemaciki jakies!!!! Interesuje mnie szegolnie WZOR PLYTKI I SCHEMACIK MONTAZOWY!!!!Super to wyglada dlatego chcial bym sobie cos takiego zrobic!!!!! Z gory dzieki!!!!:P:)
  • #5 3483053
    Dj DeX2007
    Poziom 11  
    Fajna zecz tez sobie zrobilem ale 10 Kanałów ale sprzedałem i teraz załuje Ocena -5/6
  • REKLAMA
  • #6 3483117
    Rudolf2
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam. tez mam ten kit ale wlasnie kolor laminatu jest inny :P moze kupiles samorobke w sklepie i dlatego kosztowalo tylko 25 zl bo ja tez mam juz swoj dobre 6 lat i z tego co pamietam kosztowal kolo 50 zl ;) pozdrawiam.
  • #7 3483343
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Kiedyś zrobiłem kilka iluminofonii i niestety ale trzy kanałowe powodowały ból głowy. Musi być dodana czwarta żarówka która świeci gdy nie ma sygnału.
  • #8 3483882
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Iluminofonia jak każda. Ostatnio dużo ich na elce się gromadzi w dziale Diy.

Dar.El możesz rozwinąć swoją myśł??
    Witam
    Kiedyś zrobiłem kilka iluminofonii i niestety ale trzy kanałowe powodowały ból głowy. Musi być dodana czwarta żarówka która świeci gdy nie ma sygnału.
  • #9 3483955
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Witam

Plytka to samorobka bo nie wyglad na kupiona... ??
    Ocena 4+/6 Dla porownania moja https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic673631.html#3483527

W twojej nie podoba mi sie balagan z kablami (rozumiem ze musza byc dlugie bo przedni panel masz odkrecany, ja rozwiazalem to inaczej :) )
  • #10 3484020
    Dar.El
    Poziom 41  
    Czwarta żarówka powinna być sterowana odwrotnie i z całego pasma. Pamiętam że dawałem żółtą i czym było głośniej tym mniej ona świeciła a w przerwach muzyki wszystkie gasły a żółta świeciła pełną mocą. Dzięki temu, można było wygasić inne oświetlenie a efekty były głębsze.
  • #11 3484515
    redart
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Zepnij te kable, bo jak przyłapie je gorąca żarówka to po izolacji zostanie wspomnienie. A jak się zczepią dwa takie kable, to...

Koncepcja Dar.El'a ma jedną wadę - cały czas coś się świeci, więc nie ma chwili zaciemnienia, kiedy to może zdarzyć się wszystko (jakiś ekscytujący incydent...) wśród rozgrzanej gawiedzi :D.
  • #12 3484537
    Dar.El
    Poziom 41  
    I ból głowy który nie pozwoli aby coś się zdarzyło :cry: . Można by było dorobić układ który w czasie przerwy między utworami powyżej 1s gasił tą czwartą.
  • REKLAMA
  • #13 3485286
    Kramer16
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam
    Jak 6 lat temu kupowałem to była taka w komplecie.
    Płytka jest przykręcona na tych zdjęciach wszystko dobrze widać.
    A schemat to mam tylko schemat ideowy, to był kit jak 6 lat temu to składałem to miałem 12lat. Na zdjęciu DSC06312 widać moją nowa konstrukcję nie długo będzie w DIY.
    Trochę nowych zdjęć i filmik trochę słaby cyfrówka się rozładowała miłego oglądania.Nie mogę wsadzić filmiku zajmuje 27MB jak macie jakiś pomysł gdzie to wsadzić mówcie.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Iluminofonia 3- Kanałowa DSC06312.jpg (150.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Iluminofonia 3- Kanałowa DSC06310.jpg (154.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Iluminofonia 3- Kanałowa DSC06309.jpg (149.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Iluminofonia 3- Kanałowa DSC06308.jpg (153.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Iluminofonia 3- Kanałowa DSC06307.jpg (140.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Iluminofonia 3- Kanałowa DSC06306.jpg (148.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Iluminofonia 3- Kanałowa DSC06305.jpg (151.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 3486100
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Witam...

Te iluminofonie maja jedna wade mysle za kazdy ja zauwaza... zeby swiatelka dobrze mrugaly trzeba indywidualnie ustawic potencjometry do kazdego utworu :( albo gdy utwor sie zaczyna i nie "jest narazie glosny" swiatelka prawie nie swiaca

To moj filmik
    http://www.youtube.com/watch?v=vdtLOQsbua0

Aby pomniejszyc filmik zeby byl w lepszej jakosc nalezy kliknac...
    Iluminofonia 3- Kanałowa
  • #17 3489729
    Kramer16
    Poziom 14  
    Witam
    Filmik nawet fajny i zgodzę się z tobą też mnie to czasami denerwuje z tym ustawieniem.

Pozdrawiam
  • #18 3495149
    remix1
    Poziom 18  
    Ocena: 197
    cze,projekt super,chcialem ponowic prośbe o schemacik
  • #20 3497220
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Mam pytanie do kolegi - autora projektu:
    Kolego Kramer16 czy twój układ posiada mikrofon czy sygnał dawałeś bezpośrednio na potencjometry? Ciekawi mnie to bo kiedyś dawno zrobiłem kolorofonik ale nie działał zbyt dobrze i chyba zrobię sobie drugi wg. schematu Jablel'a.
    Pozdrawiam, daję Ci 4+ :)
  • REKLAMA
  • #21 3498027
    knights
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Ja też mam zamiar zrobić kolorofon ale brakuje mi schematu płytki do niego, -można taką płytkę już gotową gdzieś kupić jeżeli tak to ile kosztuje i czy można zamówić prze neta :?::!::?:
  • #23 3499147
    Kramer16
    Poziom 14  
    Witam
    marcin_oizo- tak kolorofony mają wbudowany mikrofon.

knights- tak jak kolega mówi płytek samych nie kupisz ale możesz kupić cały zestaw płytkę i elementy albo poszukać schematu na elektrodzie i samemu wszystko zrobić.

Dzięki za ocenę.
    Pozdrawiam
  • #24 3500852
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    A znacie projekt gdzie nie trzeba ustawiać czułości? - aby diody cały czas migały...
  • #25 3503531
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Witam:) Czy zamiast mikrofonu można ten układ podpiąć bezpośrednio pod głośnik?? Pytam się, ponieważ jeszcze nigdy nie robiłem zasilania dla iluminofonii z sieci:) i się boje, że mogę uszkodzić sprzęt. Pozdrawiam:)
  • #26 3503684
    Kramer16
    Poziom 14  
    Witam
    daniel93- hm ja nie znam, ale możesz zrobić jak ci się nie chce ustawiać czułości zamiast potencjometra jak chcesz czułość na max zewrzyj kable ot potencjometra tak aby było na max albo dobierz rezystor.(chyba dobrze mówię)
    Może są kolorofony bez potencjometrów może sie ktoś spotkał to napisze.

Mariuszek15-ale jak masz ten sam projekt to czemu chcesz zrobić bez mikrofonu po co się bawić dodatkowym kablem do sygnału.Nie jestem pewien ale myślę że tak, ale jak mowie poczekaj aż napisze ktoś kto już próbował to podłączyć bezpośrednio pod sygnał.

Pozdrawiam
  • #27 3503714
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest oddzielenie masy układu elektronicznego od masy sieci. Na płytce drukowanej tylko należałoby by zrobić przerwę na ścieżce i po problemie:)
  • #28 3504675
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Żeby odseparować się totalnie od sieci w tym kolorofonie to trzeba na wejście dać mały transformatorek i po kłopocie :)
  • #29 3505635
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Można też zastosować wzmacniacz z optoizolacją.

http://www.belza.cz/audio/optozz.htm
  • #30 3522562
    knights
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Mam pytanie wie ktos gdzie można kupić kit na żarówki 15W do 25W w cenie ok.25-45 zł :?::?:. chciałbym zrobić kolorofon ale niemam kitu, może on być na mikrofon lub do podłączenia bezpośredniego. :| prosze o odpowieź:idea: Jeżeli można kupić przesyłką za pobraniem to też kupię bo mieszkam bardzo daleko od profesjonalnych sklepów:!: z góry dzięx:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy i działania iluminofonii 3-kanałowej opartej na zestawie elektronicznym J-50, zakupionym około 6 lat temu. Projekt wykorzystuje żarówki 60W oraz obudowę z płyty wiórowej i sklejki. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność poprawnego montażu, w tym uporządkowania okablowania i przykręcenia płytki. Wskazano, że trzy kanały mogą powodować problemy, dlatego zalecane jest dodanie czwartej żarówki, która świeci w przerwach sygnału, sterowana odwrotnie do pozostałych, co poprawia efekt wizualny i umożliwia chwilowe zaciemnienie. Dyskutowano o czułości układu, którą można regulować potencjometrami, oraz o możliwości podłączenia sygnału bezpośrednio z głośnika zamiast mikrofonu, z zaleceniem zastosowania izolacji galwanicznej (transformator, optoizolator) dla bezpieczeństwa. Użytkownicy prosili o schematy i wzory płytek, które są dostępne w internecie, jednak same płytki nie są powszechnie dostępne do kupienia i zwykle wykonuje się je samodzielnie. Poruszono także problem konieczności indywidualnego ustawiania czułości dla różnych utworów muzycznych, co bywa uciążliwe. Pojawiły się pytania o dostępność kitów na żarówki 15-25W oraz o możliwość zamówienia ich z dostawą. Filmiki i zdjęcia prezentujące działanie iluminofonii były udostępniane przez autora, choć z ograniczeniami technicznymi dotyczącymi wielkości plików.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA