logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampka RGB Led sterowana pilotem

mi_ma 11 Kwi 2007 16:49 14373 16
REKLAMA
  • Lampka RGB Led sterowana pilotem

Warto przedstawić to urządzenie, ze względu na jego pomysłowość i fakt, że może znajdzie się ktoś, kto postanowi skonstruować coś podobnego. Produktem, który pojawił się w sprzedaży jest lampka LED obudowana w oprawce od żarówki. To, co ją wyróżnia, to możliwość sterowania poprzez dołączony pilot (komunikacja przez podczerwień). 24 przyciskowy pilot pozwala wybierać pomiędzy 15 dostępnymi kolorami (łącznie z białym), intensywnością świecenia oraz posiadający dodatkowe funkcje takie jak stroboskop (co bardziej wredni użytkownicy mogą w łatwy sposób sprawdzać czy ktoś ze znajomych oby nie jest epileptykiem).

Dane techniczne:
    - energooszczędna lampka LED
    - 15 kolorów (w tym biały)
    - przełącznik 3 stanów intensywności świecenia
    - Zasięg podczerwieni 2,5 m
    - żywotność 10 000 godzin
    - 4 sposoby świecenia
    - gwint duży E27

Lampka RGB Led sterowana pilotemLampka RGB Led sterowana pilotem

źródło http://hackedgadgets.com/

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    mi_ma
    Tłumacz Redaktor
    Specjalizuje się w: elektronika wojskowa
    mi_ma napisał 831 postów o ocenie 815. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3777561
    michgur
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Ciekawe jaki jest koszt wykonania bo paencik mi sie podoba i to bardzo. Ciekawy gadżet na dyskoteki tylko zasięg podczerwieni troche mały :| ale to chyba da się przeyć... można użyć "przedłużacza" na Ir
    Pozdrawiam michgur :D
  • REKLAMA
  • #4 3777777
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    wcale nie taki maly zasie tego pilota, do sufitu starczy i jeszcze zostanie zeby na kanapie usiasc. Tylko to nie ma zbyt duzego zastosowania, bo po co taka lampka komu??
    pzdr
  • #5 3777784
    Adrianot
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Fajny bajer. Jakby sobie wkręcić w pokoju kilka takich lampek i sterować je jednym piloem to by był efekt. Ech można pomarzyć sobie...
  • REKLAMA
  • #6 3777845
    riodoro1
    Poziom 22  
    Ocena: 70
    taką "żarówkę" już gdzieś widziałem, ale na pilot kto by pomyślał ogółem to nie wiem do czego to użyć
  • REKLAMA
  • #8 3778218
    michgur
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Faktycznie trochę dużo ale to wkońcu RGB 3W. Myślę że nie opłaca siebawić w robienie takiej żarówk. Żeby takie lampki na 230V były dostępne i ciu tańsze to daję głowę że większość sklepów oświetlona była by właśnie takimi żarówkami. Fajnie było by jakby kolory bardzo powoli płynnie przechodziły z jednego na drugi. Narazie to rzecz jest droga ale parę miesięcy i cena spadnie :D Pozdrawiam michgur
  • #9 3778341
    Gigantor
    Poziom 19  
    Ocena: 1085
    Normalnie ludzie bez wyobrazni. Mozna:
    - zrelaksowac sie odpoczywajac np w swietle zielonym,
    - zrobic klimat na imprezie przytulanej,
    - "jak mysle, to wlaczam swiatlo niebieskie" - jak w Misiu,
    - zbajerowac laske po imprezie w remizie,
    - oswietlac w nocy wc np swiatlem czerwonym (nie razi), w dzien bialym.
  • #11 3781451
    scal12
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    A mi siepodoba pilot ,gdzie mozna taki kupic ?
  • #13 3784546
    gregoorr
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Mam coś podobnego zbudowane na atmedze. Pomysł bardzo dobry i dający spore możliwości. Według mnie światło za mało rozproszone, no niestety żarówko to nie jest. Czasem to oczywiście zalety przy podświetleniu punktowym i ekspozycji konkretnych elementów. Druga wada to chyba za mała moc, no chyba że te mocniejsze stanieją. Ja wszystko zbudowałem na 1W i w nocy jest prawie znośnie. Teraz o największym bajerze. Można kupić małe halogeny takie jak stosuje się w wannach z hydromasażem, tyle że zamiast żarówek wstawiamy diody RGB. Montaż jest bardzo prosty, dziura otwornicą w wannie i po robocie. Np.: w KOLE oświetlenie białe to koszt 708zł a kolorowe (RGB) to 1586zł. Samemu można zbudować to za dosłownie parę złotych, a efekt jest naprawdę niezły.
  • #14 3792815
    knights
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jaki koszt tego bo bym zrobił coś takiego :)
  • #15 5756864
    JarekLT
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    mi_ma napisał:
    Lampka RGB Led sterowana pilotem

Warto przedstawić to urządzenie, ze względu na jego pomysłowość i fakt, że może znajdzie się ktoś, kto postanowi skonstruować coś podobnego. Produktem, który pojawił się w sprzedaży jest lampka LED obudowana w oprawce od żarówki. To, co ją wyróżnia, to możliwość sterowania poprzez dołączony pilot (komunikacja przez podczerwień). 24 przyciskowy pilot pozwala wybierać pomiędzy 15 dostępnymi kolorami (łącznie z białym), intensywnością świecenia oraz posiadający dodatkowe funkcje takie jak stroboskop (co bardziej wredni użytkownicy mogą w łatwy sposób sprawdzać czy ktoś ze znajomych oby nie jest epileptykiem).

Dane techniczne:
    - energooszczędna lampka LED
    - 15 kolorów (w tym biały)
    - przełącznik 3 stanów intensywności świecenia
    - Zasięg podczerwieni 2,5 m
    - żywotność 10 000 godzin
    - 4 sposoby świecenia
    - gwint duży E27

źródło http://hackedgadgets.com/

Czy można gdzieś znaleźć schemat do tego urządzenia? Może jest dokładniejszy link do hackedgadgets?
  • #16 9899305
    toczny
    Poziom 10  
    inrteresuje mnie czy za pomocą tego pilota można sterowac kilkoma żarówkami RGB czy jeden pilot jest do jednej żaroweczki?
  • #17 9899533
    Bambus97
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Ja nie wiem z jakiego powodu taki zachwyt... :|
    Sieć-->step down na 5V--> uP z prostym programem choćby w Bascomie--> Bufor--> LED RGB
    Nawet można zrobić identyczną wkręcaną przy odrobinie zaparcia...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy innowacyjnej lampki LED RGB w obudowie żarówki z gwintem E27, sterowanej pilotem na podczerwień z 24 przyciskami. Urządzenie oferuje 15 kolorów, trzy poziomy intensywności światła, cztery tryby świecenia oraz funkcję stroboskopu. Zasięg pilota wynosi około 2,5 metra, co dla niektórych użytkowników jest niewystarczające, choć inni uważają go za wystarczający do użytku domowego. Lampka cechuje się energooszczędnością i żywotnością około 10 000 godzin. W dyskusji poruszono kwestie ceny – przykładowo model RGB Master 3W 12V dostępny w Polsce kosztuje około 320 zł, co jest uznawane za wysoką cenę. Pojawiły się sugestie dotyczące samodzielnej budowy podobnego urządzenia z użyciem mikrokontrolera Atmega, diod RGB i prostych układów sterujących, co może znacznie obniżyć koszty. Wspomniano także o alternatywnych źródłach zakupu tańszych lampek RGB z pilotem, np. z serwisu DealExtreme. Dyskutowano o potencjalnych zastosowaniach lampki, takich jak oświetlenie nastrojowe, dekoracyjne, czy oświetlenie punktowe. Poruszono również temat możliwości sterowania wieloma lampkami jednym pilotem, choć brak jest jednoznacznej odpowiedzi. Wskazano, że obecnie dostępne lampki mają ograniczoną moc i słabe rozproszenie światła, co może ograniczać ich zastosowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA