Od jakiegoś czasu miałem zamiar zbudować włącznik świateł, lecz oglądając większość schematów stwierdziłem ze mają za dużo elementów, a poza tym nie umiem jeszcze robić płytek drukowanych, więc powstał schemat prostego i uniwersalnego włącznika. Całość zbudowana jest jedynie na przekaźnikach samochodowych wiec każdy, nawet początkujący złoży go bez problemu
Powstały dwie wersje tego projektu:
1. Podstawowa, w której światła po prostu uruchamiają sie po włożeniu kluczyka do stacyjki (na czas działania rozrusznika wyłączają się)
2. Bardziej rozbudowana, w której można ręcznie wyłączać światła z ich oryginalnego włącznika, gdy je wyłączymy sygnalizuje nam o tym dioda abyśmy nie zapomnieli ich z powrotem włączyć. Dioda się przydaje gdyż czasem odruchowo mamy zamiar uruchomić światła (po uruchomieniu silnika), a wtedy je wyłączmy. Ja narazie nie montuje drugiej wersji, żeby przypadkiem nie wyłączyć sobie świateł podczas dnia, zamontuje za jakiś czas.
Układ działa w Oplu Astrze a niedługo montuje w Hondzie Shuttle.
Powstały dwie wersje tego projektu:
1. Podstawowa, w której światła po prostu uruchamiają sie po włożeniu kluczyka do stacyjki (na czas działania rozrusznika wyłączają się)
2. Bardziej rozbudowana, w której można ręcznie wyłączać światła z ich oryginalnego włącznika, gdy je wyłączymy sygnalizuje nam o tym dioda abyśmy nie zapomnieli ich z powrotem włączyć. Dioda się przydaje gdyż czasem odruchowo mamy zamiar uruchomić światła (po uruchomieniu silnika), a wtedy je wyłączmy. Ja narazie nie montuje drugiej wersji, żeby przypadkiem nie wyłączyć sobie świateł podczas dnia, zamontuje za jakiś czas.
Układ działa w Oplu Astrze a niedługo montuje w Hondzie Shuttle.
Fajne? Ranking DIY