logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz regulowany 2-12V 800mA by Duch

Duch__ 13 Maj 2007 14:08 10781 20
REKLAMA
  • Zasilacz regulowany 2-12V 800mA by Duch

Witam.

Dzisiaj chciałbym zaprezentować mój kolejny układ który wykonałem jakiś czas temu ale dopiero wczoraj miałem okazje włożyć go w obudowę.
    Zasilacz zbudowany jest na bazie kitu NE005 i zmontowany na płytce uniwersalnej. Będzie wykorzystywany do testowego odpalania moich kolejnych konstrukcji. Urządzenie zasilam zasilaczem z jakiegoś modemu ZYXEL-a. W celu zapewnienia miejsca na blacie, zrezygnowałem ze wsadzania trafa i zasilacza do tej samej obudowy, gdyż gabaryty urządzenia odrazu by mi wzrosły.

Koszty:

O ile dobrze pamiętam to za układy LM723 i TIP41 zapłaciłem coś koło 6zł, Reszta elemetów pochodziła z odzysku. Obudowa pochodzi ze spalonego zasilacza.

Zdjęcia układu:

Poniżej zamieszczam schemat urządzenia:

Zapraszam do komentowania,

Pozdrawiam, Duch__

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Duch__
    Poziom 31  
    Specjalizuje się w: bascom, avr, alarmy, telewizja, monitoring
    Duch__ napisał 2338 postów o ocenie 1598, pomógł 33 razy. Mieszka w mieście Opole. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3880646
    Konrad3006
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Wita, jakim napięciem to jest zasilane? Czy bezpośrednio 220V, czy przez ten zasilacz zyxela? I po co Ci te układy za 6zł skoro to kit?

Pozdrawiam,
    Konrad
  • #3 3880664
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Zasilane to jest napięciem 21V z tego zyxela. Bez tych układów nie zrobiłbym tego regulatora. Ja się wzorowałem tylko schematem z kitu. Gotowego kitu nie kupiłem tylko te dwie kostki bo ich nie miałem w domu.
  • #4 3880676
    karol27
    Poziom 2  
    witam . bardzo fajny zasilacz , no i przede wszystkim przydatny do testowania roznych zeczy . jeszcze raz bardzo fajne:D pozdrawiam

Moderowany przez _PREDATOR_:

Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.

• REKLAMA
  • #5 3880706
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Wrzuć zdjęcia wnętrza.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3880719
    Renegat_pol
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Konrad3006 napisał:
    Wita, jakim napięciem to jest zasilane? Czy bezpośrednio 220V, czy przez ten zasilacz zyxela? I po co Ci te układy za 6zł skoro to kit?

A słyszałeś kiedyś o czytaniu ze zrozumieniem?? Kiedyś tego uczyli w podstawówce.

Przecież napisał, że zasila go z zasilacza Zyxela i że układ powstał na BAZIE kitu.
  • #7 3880874
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6546
    Moim zdaniem za niskie maksymalne napięcie wyjściowe - 15V to absolutne minimum, przyzwoity zasilacz powinien mieć 1..25V.

uA723 to układ wyciągnięty z lamusa.
  • #8 3880911
    pitersan15
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Bardzo prosta i udana konstrukcja 5/5, estetyczna obudowa, brawo przodowniku pracy!!!!!!!!!!:D

[_P_]
  • #9 3881054
    MaThiR
    Poziom 16  
    Ocena: 258
    Bardzo dobrze, że ma konkretną obudowę. Na stole elektronika amatora to bardzo przydatne urządzenie. Chociaż nie jestem przekonany co do jakości działania... Chyba lepszy byłby LM317 albo jego mocniejszy odpowiednik ma mniej skomplikowaną budowę (moje zdanie).

Ogólnie bardzo fajny projekt. Od czegoś takiego powinien właśnie zacząć każdy zaczynający przygodę z elektroniką.

Pokaż zdjęcie środka.
  • #10 3881064
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Jeśli komuś jest potrzebne max 12V to robi tyle i nie widzę sensu komentowania tego. Tym bardziej że dodatkowe ograniczenie nakłada zasilacz.

Przydało by się dodać coś od siebie, bo ktoś się może czepiać, że tylko złożyłeś kit i włożyłeś w ładną obudowę. :D

Duży plus za zastosowanie fabrycznego zasilacza - zawsze bezpieczniej, o ile wcześniej w nim nie pogrzebałeś. :)
  • #11 3881486
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    dawid-ptaszyk napisał:
    Jeśli komuś jest potrzebne max 12V to robi tyle i nie widzę sensu komentowania tego. Tym bardziej że dodatkowe ograniczenie nakłada zasilacz.

Przydało by się dodać coś od siebie, bo ktoś się może czepiać, że tylko złożyłeś kit i włożyłeś w ładną obudowę. :D

Duży plus za zastosowanie fabrycznego zasilacza - zawsze bezpieczniej, o ile wcześniej w nim nie pogrzebałeś. :)

Dokładnie, poza tym układ 723 może i jest z lamusa, ale ma całkiem dobre parametry...
  • REKLAMA
  • #12 3881513
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    Nie podoba mi się, że zasilasz całość zasilaczem o napięciu (aż) 21V. Nawet przy maksymalnym napięciu wyjściowym 12V i prądzie 800mA masz już ok 6W strat na tranzystorze. Co gorsze, jeśli ustawisz sobie minimalne napięcie 2V straty na tranzystorze to ok. 15W. Nie wiem, czy masz radiator, ale tak na oko, to nawet nie ma dostatecznego miejsca w obudowie na radiator odpowiednich rozmiarów. Poza tym dlaczego dałeś max. napięcie wyjściowe jedynie 12V? Czyżby tylko dlatego, że KIT zaprojektowano na 12V? To jest dział DIY i raczej pokazałbym minimalny twórczy wkład pracy polegający m.in. na przeliczeniu wartości rezystorów by uzyskać te 15, a może nawet 18V (o ile zasilacz 21V zbytnio nie "przysiądzie"). A tak to skopiowałeś KIT na płytce uniwersalnej (czego nawet na fotografiach nie pokazałeś) i zasiliłeś pierwszym zasilaczem, jaki znalazł się pod ręką. No cóż - przynajmniej lutowanie i montaż obudowy są DIY... (ale czy to jest idea tego działu? sam już nie wiem...)
  • #13 3882208
    sq8ju
    Poziom 24  
    Najłatwiej z kitu zerżnąć :-) A wystarczyło elke dokładniej przeglądnąć. Był gdzieś schemat fajnego impulsiaka na LM2574 adj. Zresztą w pdf-ie też chyba jest schemat. Małe straty, mniej sie grzeje stabilizator i trafo przy okazji, do takich prac jest idealny.
  • #14 3882233
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6546
    ...tylko skąd wziąć odpowiednie trafo/cewkę do takiej impulsówki?
  • #15 3882600
    sq8ju
    Poziom 24  
    A po co trafo ? To przetwornica step-down. Co najwyżej dławik nawinąć.

Kiedyś dla zabawy skleciłem taki układ, na necie znalazłem wymiary dławika, nawinąłem na rdzeniu toroidalnym. Pracował poprawnie i nie ma z nim problemu przy uruchamianiu.
    Załączniki:
    • Zasilacz regulowany 2-12V 800mA by Duch lm.JPG (31.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 3882755
    Duch__
    Poziom 31  
    Witam. Dzięki za uwagi dotyczące tego zasilacza. Na pewno w następnych konstrukcjach jakiegoś zasilacza wezmę to pod uwagę. Zdjęć wnętrza nie pokaże bo wszystko już jest zamknięte na amen. Co najwyżej mogę pokazać widok od strony ścieżek bo widać to przez plexi w podstawie.

Pozdrawiam.
  • #18 3882863
    Duch__
    Poziom 31  
    tomeeh napisał:
    Duch - testowałeś ten zasilacz powiedzmy przy 5V i 800mA prądu wyjściowego? Tranzystor TIP się nie spalił, obudowa się nie topi?

testowałem i nic się nie dzieje złego
  • #19 3887105
    _barman5
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Witam!
    Co by trzeba było zmienić w tym schemacie aby uzyskać napięcie np. do 15V?
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedstawiono projekt zasilacza regulowanego 2-12V o prądzie do 800mA, zbudowanego na bazie układu NE005 i elementów LM723 oraz TIP41, zmontowanego na płytce uniwersalnej i zasilanego z zasilacza 21V pochodzącego z modemu Zyxel. Autor wykorzystał schemat kitu, lecz samodzielnie wykonał montaż i obudowę. Dyskusja poruszała kwestie ograniczenia maksymalnego napięcia wyjściowego do 12V, co niektórzy uczestnicy uznali za zbyt niskie, sugerując rozszerzenie do 15-18V poprzez zmianę wartości rezystorów zgodnie z dokumentacją LM723. Zwrócono uwagę na straty mocy i konieczność odpowiedniego chłodzenia tranzystora TIP41, szczególnie przy niskich napięciach wyjściowych i wysokim prądzie. Pojawiły się sugestie dotyczące alternatywnych rozwiązań, takich jak stabilizatory LM317 lub przetwornice impulsowe LM2574, które charakteryzują się mniejszymi stratami i lepszą efektywnością. Autor potwierdził poprawne działanie układu przy 5V i 800mA bez przegrzewania się elementów. W dyskusji podkreślono zalety zastosowania gotowego zasilacza jako źródła napięcia oraz estetyczne wykonanie obudowy. Autor udostępnił zdjęcie widoku ścieżek przez przezroczystą podstawę obudowy, jednak wnętrze pozostało zamknięte. Pytano również o możliwość uzyskania wyższego napięcia wyjściowego oraz dostępność druku płytki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA