logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mój touchpad na PS/2

Jack48 03 Cze 2007 20:02 9649 37
REKLAMA
  • Mój touchpad na PS/2
    Witam . Postanowiłem pochwalić się moim skromnym "dziełem" hehe :)

Potrzebne rzeczy do wykonania :
    Touchpad ( w tym przypadku z laptopa firmy NEC ) kolo 10 zł
    Obudowa:
    *tylna
    kawałek "pleksy" lub tak jak w moim przypadku plastikowa płytka którą wyciągnąłem z matrycy (kto rozbierał ten wie co tam jest ) również laptopa NEC
    *przednia
    kadłubek -wiecie z jakiego laptopa ;)

cztery gumowe "stopki"
    przewód (cztery żyły) i końcówka PS/2
    i dwie śrubki ;)

A teraz fotki i schemat podłączenia :
    Mój touchpad na PS/2
    Touchpad bez obudowy:
    Mój touchpad na PS/2
    elektronika :
    Mój touchpad na PS/2
    w obudowie (przód)
    Mój touchpad na PS/2
    w obudowie (tył )
    Mój touchpad na PS/2

Zastanawiam sie czy w kolejnej wersji nie dodać w miejscu tej dziury gdzie był zatrzask laptopa wsadzić czerwoną kontrolkę .

No to oceniajcie ;)
    Pozdrawiam

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Jack48
    Poziom 15  
    Jack48 napisał 192 postów o ocenie 2, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście Zabrze. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3950218
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Poziom żaden, podobnie jak przydatność. Nie wiesz po co ludzie kupują zwykłe myszki do swoich laptopów? Bo na dłuższą metę touchpad jest niewygodny.
  • #3 3950367
    tzok
    Ocena: 6558
    Mało ambitne ale poprawnie wykonane. Byle bez wiejskich świecidełek. Przydałoby się też jakoś zakryć boki i porządniej przyciąć tą płytkę na spodzie.

Moja ocena to 3 (w skali 2-5).

P.S.
    Ja tam lubię touchpad, kupiłem sobie myszkę do laptopa ale chyba z raz jej użyłem, zdecydowanie wolę touchpada.
  • #4 3950709
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3950731
    Fsoliebhaber
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Taaaaaaaa szczególnie "toczpad" sprawdza sie przy pracy w AutoCadzie:|

Ale takie urządzonko jest alternatywa dla Trackball'a (na pewno tańsze) w miejscach gdzie nie ma miejsca na myszkę, lub po prostu środowisko jest nieprzyjazdne (stół warszatowy pokryty kurzem/wiórami)

Urządzonko wykonane starannie i podoba mi się :D
  • #6 3950739
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Aaaaale się narobiłeś, nie ma co. A po co Ci ten touchpad ? Zbudowałeś z nudów, czy używasz do jakichś szczytnych celów ?

Pozdrawiam
  • #7 3950819
    Tojtas
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Czemu tak wszyscy naskoczyli na autora tego projektu?

Może i nie narobił się za bardzo ale i tak jest to lepsze niż klimatyzacja na kostki lodu....

Ja za touchpadem nie przepadam, jest dla mnie strasznie nie wygodny, ale jest bardzo dobrym rozwiązaniem gdzie nie ma miejsca na myszkę, lub jej używanie jest niekomfortowe.

Za projekt: 4/5 :)

Pozdrawiam
  • #8 3950864
    rockyr14
    Poziom 11  
    Mi się projekt bardzo podoba :) jak będę miał czas i pieniądze to sobie coś takiego bym wykonał a nie wie ktoś jak taki touchpad się sprawdza na komputerze do malowania ?? :D:D:D chodzi mi o to czy jakoś tak fajnie kursor chodzi i czy nie najeżdża na boki :)
  • #9 3950871
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Pora trochę konstruktywnej krytyki bo w tym dziale źle się dzieje. Wyciągnięcie modułu, wsadzenie kilku kostek lodu do puszki nazywane jest projektem i do tego z prośbą o ocenę.
  • #10 3950876
    Jack48
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    dzięki za fajne ocenki ;) heh co do rysowania to gdzieś widziałem specjalny miniprogramik do tego ;)
  • REKLAMA
  • #11 3950879
    gsm_pce
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zgadzam sie, zdecydowanie lepsze niż te wszystkie klimatyzatory. Daje 4/5 :)
  • #12 3950937
    rockyr14
    Poziom 11  
    chciałem się spytać taki żeby zrobić jakości jak ten twój albo i lepszy trochę to ile trzeba wydać na to kasy ?? napisz za co ile dałeś dokładnie :)
  • #13 3950975
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    rockyr14 - to ty masz dwie lewe półkule mozgowe, ze nie potrafisz sprawdzic ile kosztuje wtyczka minidin, metr kabelka i touchpad na allegro?
  • #14 3951080
    rockyr14
    Poziom 11  
    nie wiedziałem że to może być obojętny touchpad :P
  • REKLAMA
  • #15 3951119
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Ja pochwalę autora za narysowanie mostów na schemacie połączenia :D
  • #16 3951482
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    Dokładnie - jeśli ktoś jest elektronikiem, za takiego się uważa, to zasadą zero jest nauczenie się rysowania schematów. Nie chodzi mi tu o program (może być w ostateczności ten Paint), lecz o zajrzenie do pierwszego lepszego schematu i zaznajomienie się z zasadami oznaczania połączeń. Jak zauważono te mostki to śmiech - co to jest mapa topograficzna, by mosty oznaczać? Trochę wysiłku panie kolego...
  • #17 3951561
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Mój touchpad na PS/2
    A takie cos kiedys popelnilem ja. Touchpad synapticsa. Calkiem wygodne przy malej ilosc miejsca, ciche jak ktos chce klikac i nie przeszkadzac komus np spac.
  • #18 3953174
    Doody
    Poziom 11  
    Pomysł dobry właśnie touch'a używam do obsługi servera. Ale napracować to Ty sie za bardzo nie napracowałeś - chodzi mi tu szczególnie o obudowę, poza tym schemat jest bardzo amatorski ale daję 3/5 :)

Też ostatnimi czasy coś takiego tutaj prezentowałem link poniżej:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic764111-0.html
  • #19 3954745
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    Osobiście mam zamiar zapakować w moje auto komputer PC. I mam pytanie do krytykujących, co by mi zaproponowali zamiast myszy, kóra w aucie napewno była by mniej wygodna od tego "patentu" lub trackballa?
    Ja jakoś widzę to rozwiązanie jako najlepsze, moja ocena 5/6.

Pozdr. Daniel
  • #20 3955503
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    Ja nie krytykuję autora (czego nie można powiedzieć o schemacie).
    Natomiast osobiście pomysł wstawienia "blaszaka" do samochodu jest wg mnie dość osobliwy, więc w twoim przypadku touchpad się sprawdzi, przy czym ośmielam się stwierdzić, że twój przypadek należy do grupy poniżej 0,01% społeczności korzystającej z PC.
    Swoją drogą, skąd taki pomysł, przecież nie jesteśmy w latach '80 - dzisiejsze PDA, Smartphony potrafią całkiem dużo. Wtedy masz touchscreena więc pady są zbędne.
  • #22 3961425
    mariuszporęba
    Poziom 19  
    Ocena: 121
    tomeeh napisał:
    Ja nie krytykuję autora (czego nie można powiedzieć o schemacie).
    Natomiast osobiście pomysł wstawienia "blaszaka" do samochodu jest wg mnie dość osobliwy, więc w twoim przypadku touchpad się sprawdzi, przy czym ośmielam się stwierdzić, że twój przypadek należy do grupy poniżej 0,01% społeczności korzystającej z PC.
    Swoją drogą, skąd taki pomysł, przecież nie jesteśmy w latach '80 - dzisiejsze PDA, Smartphony potrafią całkiem dużo. Wtedy masz touchscreena więc pady są zbędne.

to ja również należe do tego 0,01% społecznośći, w autku świetna rzecz!!
    Nie chodzi o to żeby wydać kilkuset złotych na jakieś cacka, prawdziwa zabawa to zrobić COŚ z niczego:)

pozdrawiam
  • #23 3961615
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    Chciałem osobiście pogratulowac za wykonanie oraz trud włozony w opracowanie tego.Bardzo dziwia mnie niektóre wypowiedzi.... moze niech lepiej sami coś zaprezentują
  • #24 3961794
    Jack48
    Poziom 15  
    Bardzo popieram kolege mariuszporęba " prawdziwa zabawa to zrobić coś z niczego "
  • #25 3962525
    projectorEL
    Poziom 11  
    I kolejny użytkownik kompa zaliczający sie do grona 0,01% ogółu...

w autku ok, ale raczej w czsie postaoju (w czasie jazdy twój HDD szybko sie uszkodzi, drgania porysują talerze dysku w czase pracy)

jak sie moze wydawac istnieje duzo wiecej zastosowan takiego urządzenia niz popularnego szczurka....

wykonanie moze i malo ambitne, ale co drugi z nas od takiego lub podobnego czegoś zaczynał...

powodzenia na przyszlość
  • #26 3963257
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Witam!
    Czy urządzonko nie popełnia błędów?
    Mam nec versa 4000c i zastanawiam się, co z nim zrobić.
    Mam wybór: laptop czy touchpad
  • #27 3963376
    Jack48
    Poziom 15  
    Urządzonko jak dla mnie to jest doskonałe :D bardzo fajnie mi sie z nim pracuje . Hmm można napewno z tego laptopa też wykorzystać świetlówkę z matrycy ( ja osobiście zamontowałem ja pod monitorem i kiedy jest już bardzo późno , pomaga mi w pisaniu :D
  • #28 3964689
    Venom007
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    Witam sorry ze sie podepne ale nie bede zakladal niepotrzebnie nowego tematu :) ja mam klawiature z budowanym touchpad-em na com i wlasnie chcialbym go podlaczyc pod PS/2 bo potrzebuje tego com-a do innych celow tylko nie wiem jak to "przerobic" bo moj touch ma 9 kabelkow moze mi ktos pomoc?
    Pozdrawiam
  • #29 3964807
    tzok
    Ocena: 6558
    Podobnie jak z myszką - jeśli nie jest "dwusystemowa" to myski na COM nie da się podłączyć do PS/2 a myszki PS/2 nie da się podłączyć pod COM.
  • #30 3965112
    Venom007
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    aha :| czyli jak chce miec touchpad-a pod PS/2 to musze wymienic toucha i koncowke :( dzieki za odp.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Temat dotyczy samodzielnie wykonanego touchpada podłączanego przez interfejs PS/2, wykonanego z modułu touchpada laptopa NEC Versa 4000c. Projekt obejmuje wykorzystanie oryginalnego modułu touchpada, obudowy z elementów laptopa (pleksiglas lub plastik z matrycy) oraz prostego schematu połączeń z czteroprzewodowym kablem i wtyczką PS/2. Dyskusja porusza kwestie praktyczności i ergonomii takiego rozwiązania, z uwzględnieniem zastosowań w miejscach o ograniczonej przestrzeni, np. w samochodzie lub warsztacie, gdzie tradycyjna myszka jest niepraktyczna. Użytkownicy zwracają uwagę na ograniczenia touchpada, takie jak niewygoda przy dłuższej pracy, ale doceniają pomysłowość i niskie koszty wykonania. Pojawiły się także uwagi dotyczące jakości wykonania obudowy i schematu elektrycznego, a także dyskusja o kompatybilności interfejsów PS/2 i COM. Wspomniano o alternatywach, takich jak trackball czy touchscreena z Tablet PC. Projekt oceniono jako ciekawy i funkcjonalny, szczególnie w specyficznych zastosowaniach, np. do obsługi serwera lub komputera w samochodzie. Poruszono też temat trwałości dysków twardych w warunkach samochodowych oraz możliwości rozbudowy systemu o dodatkowe sensory i interfejsy (CAN, GPS).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA