Źródło:
http://www.yankodesign.com/2010/11/18/sands-of-traffic-times/
Fajne? Ranking DIY
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamaskr napisał:Po co zmieniać coś maksymalnie prostego i sprawdzonego w rzeczywistości na jakiś fikuśny wynalazek z ekranami?
lukasker napisał:Fajnie by było gdyby na sygnalizatorach był czas (licznik) informujący o zmianie świateł, bo takie klepsydry to mała przesada...
KokiX napisał:Ten sygnalizator bardziej przypomina ubywanie wina z kieliszka i ponowne napełnianie. Lepszym rozwiązaniem byłoby chyba ustawienie dodatkowego zegara, za ile światła się włączą, bo nieraz nie wiadomo czy to 3 minuty czy kilka sekund.
pseven napisał:Czy przedstawiona koncepcja ma szansę na realizację w rzeczywistym świecie?
Cacuss napisał:Oczywiście, że nie wejdzie, bezsensowny pomysł.
W Zielonej Górze są liczniki nad światłami ile czasu pozostało do włączenia się zielonego światła, lub jeśli już jest zielone, to ile pozostało to włączenie się czerwonego. Bardzo dobry pomysł i świetnie się sprawuje.
Piotrek1970 napisał:Zapewne, większość kierowców chciałaby to wiedzieć mimo, iż nie poda konkretnego powodu. A powód może być np. taki, że wiadomo wtedy na ile można rozproszyć uwagę. A jak się jeździ cały dzień w stresie w mieście to nasz mózg szuka nawet takich "krótkich" chwil wytchnienia. Jeżeli licznik nie szkodzi, to może tylko pomóc.po co mi wiedzieć ile czasu będzie się paliło światło czerwone
Piotrek1970 napisał:...i nic. Nadal działają przecież światłaawaria jednego segmentu lub cyfry i co dalej?
Cytat:Już teraz występują sygnalizatory z licznikami niestety widziałem taki tylko raz w Kielcach. Po co zmniejszać powierzchnię świeconego koloru z koła na klepsydrę z daleka będzie to mało widoczne.... jak dla mnie przerost formy nad treścią, niech lepiej przynajmniej w miejscu szybkich zmian sygnałów dali liczniki.