logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor lodówkowy modelarski i do roweru

jajen 08 Lip 2011 02:24 52812 98
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #62 9752566
    komar54
    Poziom 11  
    Witam. Postanowiłem sobie zmontować takie cudo tylko mam jedno pytanie. Na złomie mili panowie dali mi cztery agregaty, bo nie wiedzieli, czy któryś będzie sprawny. Trzy z nich działają z tym, że dwa pracują dość głośno. I tu rodzi się pytanie: czy jest w nich olej? Jak można to sprawdzić i ile powinno go być? A ten co działa cicho ma wyprowadzone aż pięć wężyków i nie bardzo wiem, dlaczego aż tyle, więc wolałbym zostawić sobie któryś z tych dwóch.
  • #63 9847417
    jozek_d
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Witam
    Też zbudowałem podobny kompresor, który w tej chwili poszedł w odstawkę z powodu braku smarowania.
    Agregat przerobiłem tak by ciągnął powietrze z zewnątrz i nie zasysał oleju. Pracował bardzo ładnie, ale śladowe ilości oleju i tak się dostawały do powietrza. Po jakimś czasie oleju zabrakło i agregat ciężko startuje, a praktycznie nie ruszy.

Kiedyś miałem już taki agregat do którego dolałem zwykłego oleju. To był jednak koniec jego życia, olej zniszczył izolacje drutów nawojowych silnika co doprowadziło do spalenia.

Uruchomił bym ponownie kompresor gdybym wiedział jakim olejem można go uzupełnić.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeżeli ktoś wie jaki olej należy stosować do agregatów lodówkowych to bardzo proszę o podzielenie się tą wiedzą.
  • REKLAMA
  • #64 9848332
    carot
    Poziom 26  
    Ocena: 643
    jozek_d napisał:
    Jeżeli ktoś wie jaki olej należy stosować do agregatów lodówkowych to bardzo proszę o podzielenie się tą wiedzą.

Zatarłes gładz cylindra, agregat na złom.
  • #65 9851294
    jozek_d
    Poziom 17  
    Czy się całkiem zatarł to się okaże jak doleję oleju i tu cały problem.

Jakiego oleju należy tam dolać aby nie uszkodzić drutów nawojowych silnika ?
  • #66 9851511
    carot
    Poziom 26  
    Zwykłego. Jak można opowiadać takie głupoty o uszkodzeniu drutu olejem? Masz wyobraźnię?
  • #67 9854545
    jozek_d
    Poziom 17  
    Uważasz że to są głupoty ?
    To dlaczego w transformatorach, stycznikach i innych urządzeniach gdzie są cewki zanurzone w oleju stosuje się specjalny olej transformatorowy ?
    Oleje mają różne właściwości i jak nalejesz taki który rozpuści lakier drutów nawojowych to już po sprężarce.
  • #68 9854691
    carot
    Poziom 26  
    Olej nie rozpuszcza lakieru! A co do styczników, dokształć się jakie właściwości ma olej transformatorowy, a potem krzycz!
    Odnośnie twojego pytania. Jak sprężarka pompowała freon, to wlewasz olej mineralny, jak r134a, to syntetyk. Chudziło o to, ze te oleje dobrze mieszały się z czynnikami chłodniczymi. A jak bezie pompować powietrze, to możesz wlać nawet Lotos'a Diesel Gold, a i tak będzie to samo co na Hipolu.
  • REKLAMA
  • #69 9857150
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    carot napisał:
    Olej nie rozpuszcza lakieru! A co do styczników, dokształć się jakie właściwości ma olej transformatorowy, a potem krzycz!
    Odnośnie twojego pytania. Jak sprężarka pompowała freon, to wlewasz olej mineralny, jak r134a, to syntetyk. Chudziło o to, ze te oleje dobrze mieszały się z czynnikami chłodniczymi. A jak bezie pompować powietrze, to możesz wlać nawet Lotos'a Diesel Gold, a i tak będzie to samo co na Hipolu.

Chciałem zauważyć, że sam krzyczysz zamiast wytłumaczyć Koledze jak ma być - przecież nie wszyscy muszą na wszystkim się znać. Olej może pozostać ten co był w agregacie. Jednak tak naprawdę powinien to być olej do sprężarek, który jest mniej higroskopijny niż olej wlany oryginalnie do agregatu. Taki olej można kupić w sklepach ze sprężarkami. Na pewno Lotos Diesel Gold czy Hipol nie spełnia wymogów smarowania takich urządzeń, więc nie wiem po co podpowiadasz błędnymi przykładami. Poza tym jak w tym świetle wyglądają Twoje uwagi o dokształcaniu.
  • #70 9858042
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2581
    Zdziwisz się kolego carot, ale oleje potrafią rozpuścić naprawdę sporą ilość substancji, polecam spytać o to wujka Googla.
    Jak chcesz to sprawdzić to rozlej sobie na samochodzie (SWOIM, broń Cię Panie Boże na czyimś, jak nie masz samochodu, to może być rower :)) troszkę płynu hamulcowego DOT 4 lub 5 (który notabene jest niczym innym jak olejem właśnie), zostaw na parę minut a potem zetrzyj szmatką, następnie możesz udać się do lakiernika.
    Także na przyszłość, nie pisz gdy coś ci się wydaje, tylko gdy masz dowody.
  • #71 9862890
    jozek_d
    Poziom 17  
    Dziękuję kolegom za wsparcie, a moją tezę że olej może rozpuścić lakier drutów nawojowych nie wyssałem z palca.
    Jak pisałem wcześniej w poprzednim agregacie, który miałem dolałem oleju (nie pamiętam jakiego) po czym silnik pochodził bardzo krótko i się spalił. Być może to przypadek, ale mnie się wydaje że winny był olej. Sprężarka się nie zatarła wszystko pracowało lekko więc przeciążony silnik nie był.
  • #72 10131610
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Witam
    Panowie - mam prośbę, aby ci którzy juz zrobili taki kompresor, napisali jeszcze ile trwa pompowanie danego zbiornika taką sprężarką z lodówki (pojemność - czas).
    Zabieram się wlasnie do zbudowania takiego kompresorka. Mam stare butle lpg (samochodowe), które zamierzam przeznaczyć na zbiornik, ale zastanawiam sie czy to ma sens przy tak dużej pojemności.
  • #73 10131643
    jozek_d
    Poziom 17  
    Do takiej sprężarki można zastosować zbiornik co najwyżej 2l. Przy kilkudziesięciu litrach będzie pompować wieki.
  • #74 10131702
    mcjezioro
    Poziom 14  
    OK. To ile czasu trzeba żeby takie 2l nabić do 7b?
  • REKLAMA
  • #76 10131761
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Dzięki. O to mi chodziło.
    Jak ktoś jeszcze ma jakies info na ten temat, to śmiało. ;)

Czyli moja butla o pojemności ok 40l, to sporo.

W innym temacie znalazłem jeszcze taką wypowiedź"
    Cytat:
    mi nabijało zbiornik 10L zbiornik do 8 bar w 10 minut
  • #78 10132218
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5126
    Panowie, jeszcze jedna uwaga. Kompresor od chłodziarki, jako kompresor nie grzeszy może wydajnością, ale dobry ciśnieniem już tak - potrafi wytworzyć ciśnienie 15 barów i wiecej. Tak więc zawór bezpieczeństwa nieodzowny a i wyłącznik ciśnieniowy także. Na upartego można też zastosować na wyjściu kompresora separator oleju, bo te hermetyczne, pracujące w oleju kompresorki wytwarzają spory aerozol oleju w sprężanym przez siebie powietrzu. Lodówkowe kompresory są, jak poprzednio pisałem, używane w wielu maszynach, lecz raczej jako pompy próżniowe, a nie sprężarki.
  • #79 10133741
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Dwóch sprężarek nie będę łączył, bo nie robię tego z potrzeby, ale raczej tak dla rozrywki (mam większość gratów, więc czemu nie). Jakie więc będzie, takie będzie. Może się do czegoś przyda, a jak nie, to nie. :)
    Co do zaworu, to w moim przypadku butla będzie podłączona przez oryginalny wielozawór do lpg, a tam juz jest fabrycznie zawór bezpieczeństwa. Co prawda na dość wysokie ciśnienie, ale butlę zabezpieczy bo od tego jest. Wyłacznik ciśnieniowy tez będzie zamontowany.
  • #80 10192042
    pela12
    Poziom 2  
    Witam wszystkich mam pytanie.Mam beczke po piwie Heineken i chciałem się spytać ile wejdzie do takiej beczki barów?
  • #81 10192820
    carot
    Poziom 26  
    Było już wałkowane, beczka nie nadaje się do ciśnienia powyżej 1bara. Osobiście taką pompowałem, przy 2barach już ją "duje" tzn, wygina się, a przy 3-4 strzela z wielkim hukiem.
  • #82 10196242
    pela12
    Poziom 2  
    Dziękuje za odp,to najlepszym rozwiązaniem było by kupić na śrucie butla z gaśnicy.
  • #83 10196926
    carot
    Poziom 26  
    Wpadł mi do głowy pomysł pompowania LPG kompresorem od zamrażarki z chłodnicą z wiatrakiem między kompresorem a pistoletem. Co o tym myślicie?
  • #84 10428850
    k124l
    Poziom 20  
    Ocena: 125
    carot napisał:
    Wpadł mi do głowy pomysł pompowania LPG kompresorem od zamrażarki z chłodnicą z wiatrakiem między kompresorem a pistoletem. Co o tym myślicie?

Witam .
    Co ty chcesz bombę zrobić .
  • #85 10429899
    carot
    Poziom 26  
    Kolega widzę nie dokształcił się w temacie. Propan-butan bez tlenu jest niepalny...
  • #86 10587442
    k124l
    Poziom 20  
    Ocena: 125
    Buduje taki mały kompresor i mam pytanie jak wykręcić zawór z starej butli turystycznej celem pozbycia się zapachu gazu .
  • #87 10679854
    miti1997
    Poziom 9  
    Ja też zaprezentuję moją konstrukcję składa się ona z:
    -2 sprężarek z lodówki polar (za darmo wymontowałem ze starej lodówki)
    -butli turystycznej 2kg (również za darmo dostałem do kolegi)
    -kilku kształtek hydraulicznych z domowych "zapasów"
    -wyłącznik ciśnieniowy(60zł)
    -profile, płaskowniki, blachy (10zł)
    -węże (20zł)
    -kółka (znalezione w piwnicy)
    -śruby, nity, cybanty (10zł)
    -manometr (15zł)
    -reduktor+filtr (nie ma na zdjęciach 50zł)
    -pozostałe drobiazgi (20zł)
    -zamówiłem jeszcze filtry paliwa na sprężarki po 2zł szt (z przesyłką 9zł)
    Budowa trwałą około 2 miesiące ponieważ nie mam za bardzo czasu ponieważ chodzę do szkoły (mam 15 lat) a robiłem go zupełnie sam bez niczyjej pomocy. Chętnie usłyszę co powonieniem w nim zmienić by był jeszcze lepszy.
    Kompresor lodówkowy modelarski i do roweru Kompresor lodówkowy modelarski i do roweru Kompresor lodówkowy modelarski i do roweru
    Kompresor lodówkowy modelarski i do roweru Kompresor lodówkowy modelarski i do roweru
  • #88 10826686
    expert242
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam Wszystkich.

Konstrukcja schludna, staranne wykonanie podstawy na kółkach co umożliwia łatwe przeniesienie z jednego na drugie miejsce. Przydał by się jakiś uchwyt do podnoszenia sprzętu w razie, gdybyś chciał postawić np na stole. Druga sprawa związana z kompresorem to odolejacz (separator oleju) by nie wpuszczała powietrza z olejem. Podejrzewam, że kompresor ma zawór zwrotny. Ile czasu zajmuje napompowanie powietrzem zbiornika do żądanego ciśnienia.
    Pozdrawiam
  • #89 10854898
    miti1997
    Poziom 9  
    Rączka jest składana tzn. przykręcana nakrętką motylkową z przodu. Odolejacz i reduktor posiada doczepiany na szybkozłączkę (dołączam go między wężem a pistoletem).
  • #90 10855479
    expert242
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    miti1997 napisał:
    Rączka jest składana tzn. przykręcana nakrętką motylkową z przodu. Odolejacz i reduktor posiada doczepiany na szybkozłączkę (dołączam go między wężem a pistoletem).

Separator oleju polecałbym założyć z tego względu, że te sprężarki hermetyczne posiadają go same w sobie. W przypadku gdy się uruchomi wpuszcza olej wraz z powietrzem do zbiornika, a szkoda moim zdaniem pozbyć się go ze sprężarki, ponieważ na sucho jak będzie działać to się zatrze. Odolejacz najlepiej dać zaraz na ŧłocznej rurce wychodzącej ze sprężarki. Wstawić trójnik
    na obie sprężarki zaworek zwrotny za separatorem i wtedy będzie powietrze w butli nie będzie takie tłuste (mgiełka). Ja natomiast posiadam sprężarkę od starej mińsk 15 m. zawór zwrotny presostat ustawiony na 9 bar regulator ciśnienia co prawda bez filtru i szybkozłączki ale to na razie faza testowa urządzenia. Nie posiada odolejacza ani filtra wodnego. Filtr powietrza wykonałem z pudełka po kleju od sztyftu i czystej gąbki do mycia naczyń, więc myślę, że z czasem dokończę projekt i opublikuje na forum oraz zamieszczę fotografie związane z tematem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował własnoręcznie zbudowany kompresor lodówkowy, który działa w zakresie ciśnienia 3-5 bar, z automatycznym wyłącznikiem ciśnieniowym i zabezpieczeniem na wypadek zacięcia. Kompresor ma dwa wyjścia: jedno do pompowania kół rowerowych, a drugie do aerografu. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące ewentualnego plucia olejem przez kompresor, co zostało potwierdzone jako nieistotne w przypadku agregatów lodówkowych. Użytkownicy wymienili się doświadczeniami na temat budowy kompresorów, zastosowania filtrów oleju oraz wydajności przy malowaniu aerografem. Wskazano również na znaczenie zbiornika wyrównawczego dla stabilności ciśnienia podczas pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA