Pisze panowie kolejny raz bo wymiękam już

. Chodzi o to ze czytam te fora i co miejsce to inne SPRZECZNE informacje podają, proszę was o zebranie wiedzy tak by ktoś taki jak ja który chce zrobić lub zmodyfikować swój prostownik tak by dobrze lądował aku do PEŁNA moga tu wejść i znaleźć jednoznaczne prawidłowe wskazówki co do wykonania: będę niżej pisał stwierdzenia i pytania, proszę o szczegółowe odpowiedzi na PYTANIA a jeśli podam sprzeczne informacje proszę o wyprostowanie:
(1) wiemy ze rozładowany aku należn lądować prądem 1/10 jego pojemności przez 10 h-12h zależnie od wystąpienia objawów naładowania:
- stałe napięcie na zaciskach aku podczas ładowania przy włączonym i podłączonym prostowniku do aku i tu pytanie:
(a) jakie ma być to napięcie, jedni pisza ze 14,4 v to maks jaki powinien miec naładowany aku w trakcie ładowania do pełna, inni piszą ze 15,6-16,5v musi mieć naładowany aku w trakcie ładowania ???
(b) silne gazowanie jako oznaka naładowania do pełna. Jedni piszą ze gazowanie występuje już przy 14,4v na aku przy podłączonym prostowniku przy naładowaniu do pełna a inni ze dopiero przy 15,6v wiec jak to jest ?
(c) gęstość na poziomie 1,28.
(2) jakie napięcie powinien mieć naładowany aku do pełna na zaciskach bez podłączonych jakichkolwiek odbiorników prądu ok godzinę po skończonym ładowaniu ? od-do?
(d) czy prąd mam 1/10 pojemności aku mam utrzymywać przez cały czas ładowania (podkręcać regulatorem np co godzinę by byl możliwie bliski 1/10 pojemności aku) czy ustawić taki na początku i nie zwiększać nic aż do naładowania ?
(3) jakie powinien mieć aku napięcie przy podłączonym aku do samochodu na wyl silniku na włączonych światłach mijania? od-do ?
(4) jaki powinien powinno być napięcie ładowania na zaciskach aku na
pracującym silniku? od-do?
(5) jak dokonywać pomiarów tzn często piszecie ze mierzyć się powinno napięcie szczytowe a nie średnie, a żeby zmierzyć napięcie szczytowe należy wpiąć równolegle do miernika kondensator elektrolityczny: pytania:
(a) w jakiej sytuacji wykonuje się pomiar z tym kondensatorem ... czy tylko jeśli chcemy zmierzyć jakie napięcie faktyczne daje prostownik na wyjściu ?
(b) jaka pojemność powinien mieć ten kondensator ?
(6) jak dobrze zmierzyć napięcie aku pod obciążeniem tzn słyszałem ze aku najlepiej sprawdzać pod np żarówka 21w i sprawdzić mu napięcie, czy ta żarówka powinna mieć 21w czy ile i jakie napięcie od-do powinien pokazać miernik pod takim obciążeniem?
ODNOŚNIE BUDOWY PROSTOWNIKA:
(7) jakie powinien mieć prostownik napięcie końcowe wyprostowane na wyjściu takie by moc aku naładować do pełna i jak je poprawnie zmierzyć ? czy mierzyć metoda z kondensatorem wpiętym równolegle (jaka pojemność tego kon.)czy samym miernikiem? i jakie powinno być to napięcie ? czy 14,4v czy 15,6v ? czy może jeszcze inne ?
(8) jeśli napięcie na wyjściu z prostownika wyprostowane mam np 14,4 mierzone z kondensatorem to ładowany aku osiągnie mi maksymalnie takie napięcie ? czy może będzie większe lub mniejsze
TO SA PYTANIE KTÓRE DRĘCZĄ PEWNIE WIĘKSZOŚĆ AMATORÓW TAKICH JAK JA WIEC PROSZĘ BARDZO O ODPOWIEDZI KONKRETNE I NA TEMAT, PROSZĘ BY NIE WYPOWIADALI SIĘ TU OSOBY KTÓRE NIE MAJA ZIELONEGO POJĘCIA I BĘDĘ SNUĆ DOMYSŁY, TEN POST MA BYĆ KONKRETNA ODPOWIEDZIĄ A NIE KOLEJNA SPRZECZNA INFORMACJA. TO MOŻE POMOC WIELU OSOBOM