Dzisiaj, pragnę Wam przedstawić mój programator do mikro kontrolerów z rodziny AVR, jest to USBasp.
Schemat oraz wsad do µC pochodzi z bardzo znanej strony, lecz został zmodyfikowany.
Mianowicie usunąłem całkowicie zasilanie części analogowej procesorka oraz pozbyłem się kilku połączeń.
Pewnie za chwilę ktoś chwyci się za głowę i powie " jak on mógł to zrobić, przecież to nie będzie działać!? "
Ale już Wam mówię, układ działa prawidłowo, nie zawiesza się (przynajmniej nie nastąpiło przez kilka miesięcy), nie wyrzuca żadnych błędów.
Jest bardzo szybki, oczywiście porównuję go tutaj do programatora STK200/300, którego również posiadam.
Wgranie programu zajmuję dosłownie sekundę, co przy STK już nie jest szybkie, nie licząc licznych błędów.
Zdecydowałem się na USBasp po około 4 miesiącach walki z AVR. Do tego czasu używałem STK200/300
i w sumie nadal go używam lecz tylko do zmiany fusebitów, ponieważ programator ten współpracuje z programem ISP Programmer.
Do wrzucania wsadów natomiast jest USBasp. Tutaj używam avrdude w wersji konsolowej, bez żadnych nakładek graficznych.
Miałem nakładkę Burn-o-mat, ale nie przypadł mi do gustu, nie był dla mnie wystarczająco dobry, czytelny i co dziwne - ciągle mnie irytował.
Wszystkie elementy programatora są lutowane powierzchniowo, również zworki oraz złącze ISP. Na płytce nie ma żadnej przelotki. Dodatkowo jest jednostronna.
Płytka ma wymiary 30mm x 70mm, wiem że jest duża oraz wiem że inni robią płytki, które mieszczą się do obudowy od pendriva,
lecz mi nie zależało aż tak na wymiarach, dla mnie miała ona być poręczna oraz DZIAŁAĆ. Moim błędem było to,
że nie umieściłem polygonu masy na płytce, w niczym to nie przeszkadza lecz trochę brzydko to wygląda.
Podsumowując mogę polecić wszystkim ten programator i zachęcam osoby, które go nie posiadają do wykonania go.
Może nie koniecznie w SMD. Wiem że można taki kupić za ok. 25zł, lecz ile można mieć satysfakcji robiąc go samemu.
Dodatkowo można wzbogacić się o doświadczenie które kiedyś na pewno się przyda
P.S. Niestety nie posiadam już swoich schematów or wzorów płytek.
Przepraszam za jakość zdjęć, po prostu nie potrafię ich robić.
Fajne? Ranking DIY