Centrala alarmowa z powiadomieniem GSM
Rok szkolny 2004/2005
Bardzo proszę o wyrozumiałość w kwestii aktualności tematu. Myślę, że komuś przyda się poniższa wiedza. "Leży zakurzona" na twardym dysku już tyle lat.
Pracę wykonałem na prośbę moich dwóch ówczesnych monterów sieci osiedlowej.
Cytat ze wstępu pracy dyplomowej.
Cytat:
I Wstęp
II Układ zasilania
III Mikrokontrolery z rodziny AVR
IV SMS i format PDU
V Schematy
VI Wykaz elementów
VII Wyświetlacz LCD
VIII Urządzenia wejścia/wyjścia
IX Instrukcja obsługi
X Bibliografia
Podjęliśmy się realizacji tego projektu gdyż na rynku trudno jest znaleźć taką centralę alarmową, która spełnia wszystkie nasze oczekiwania w stosunku do tego rodzaju sprzętu oraz urządzenia tego typu są zbyt drogie.
Niezbędnym elementem każdego systemu alarmowego jest centrala alarmowa w naszym przypadku jest ona mikroprocesorowa.Przeciętnej klasy urządzenia alarmowe służące do zabezpieczania obiektów wykorzystują do informowania własciciela linię telefoniczną. Minusem tego typu rozwiązania jest możliwość przecięcia linii i potrzeba jej dzierżawienia. W obecnych czasach koszt wysłania wiadomości SMS wiąże się z niskimi kosztami dlatego postanowiliśmy zastosowac w układzie telefon komórkowy. W tym celu został napisany program który przesyła dane cyfrowe z mikrokontrolera w formacie PDU, który jest zrozumiały dla telefony komórkowego.
Zaprezentowana konstrukcja centrali alarmowej może współpracować z dowolnymi czujkami alarmowymi i posiada następujące możliwości techniczne:
cztery wejścia typu NC
wejście zwłoczne z regulowanym czasem opóźnienia (stycznik krańcowy)
możliwość zasilania awaryjnego na wypadek zaniku napięcia sieci lub sabotażu,
powiadomienie GSM za pomocą telefonu komórkowego (Siemens C45)
Do sterowania centralą zaprojektowana została klawiatura pracująca w kodzie BCD. Naszą centralę możemy wykorzystać zasadniczo do ochrony jednej lub dwóch stref chronionych.Układ ma na celu zabezpieczac przed próbami włamania i w ich przypadku informowac właściciela poprzez przesłanie mu wiadomości SMS i zasygnalizowanie akustyczne przy pomocy syreny.
Alarm może być aktywowany poprzez:
stycznik krańcowy (alarm aktywowany jest poprzez otwarcie drzwi chronionego obiektu)
dwa czujniki ruchu (alarm aktywowany jest poprzez wykrycie ruchu w chronionym obiekcie)
zanik napięcia zasilania
Tyle tytułem wstępu.
Chciałbym przypomnieć Tobie, że centralkę opracowywałem w 2004 a kończyłem w 2005 około kwietnia. W zasadzie to nie bardzo będę świecił przykładem autora, tym bardziej że wszystko hardcore'owo pisałem w asemblerze. Zaś pracę publikuję ze źródłami, bo to taka wisienka dla wyciskaczy z AVRa maksimum możliwości. Wielkim atutem jak na tamte czasy był kolorowy wyświetlacz STN.
Pliki źródłowe w całości są do ściągnięcia, kompilowane były na AVR Studio 4.0. Płytki projektowane w Autotraxie 1.61, zatem Altium Designer je przeczyta. Ja używam Eagle 6.1.0.
Kilka screenów z pracy LCD
Tak wyglądała cała centralka
Schemat jednostki centralnej
Schemat sterownika LCD
Schemat klawiatury
Schemat zasilacza
Fajne? Ranking DIY