"grala1" Ja również nie szukam pozornych oszczędności i zarówno pierwsza wadliwa cewka jak i kolejna, która działa bez problemu to był ten sam model Delphi c20009-12b1 czyli oryginał za 340 zł kupiony w sklepie "Motostacja". Obie cewki oryginalnie zapakowane i zapieczętowane hologramem bez śladów używania.
Po prostu miałem pecha i pierwszy egzemplarz był wadliwy co zostało potwierdzone przez sklep i dostałem zwrot kosztów zakupu. Musiałem kupić drugą aby móc użytkować auto bo procedura reklamacyjna trwa około miesiąca (nie był to zwrot w ramach 14 dni).
Piszę o tym wszystkim po to aby osoby mające podobny problemy nie wymieniały pochopnie połowy osprzętu silnika czy komputera ECU. Zwłaszcza że wadliwa cewka dziwnie się zachowywała (raz działała normalnie kilkadziesiąt kilometrów, a raz nie) co opisałem wyżej przez co usterka była trudna do zdiagnozowania.
Na kolejnej nowej cewce przejechałem już 8 tys km i żaden błąd z nią związany nie wystąpił.
Generalnie te silniki Z16XEP są bardzo kapryśne poprzez system twinport i często błędy podawane przez komputer wprowadzają w błąd np. słynny w tym silniku błąd ubogiej mieszanki 017152 za co obwinia się wtryskiwacze i ciśnienie paliwa oraz wypadania zapłonu na poszczególnych cylindrach 030000, 030100, 030200, 030300, 030400, 031400,130000 za co obwinia się zwykle cewkę zapłonową, świece itp. są spowodowane zatkaniem kanalików recyrkulacji spalin w kolektorze ssącym. Jest to opisane w innym wątku:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1091333-30.html#13830090