Witam,
Przedstawiam kolejną wersję zegarka naściennego.
Zegarek wyświetla czas w formacie GG.MM, oraz temperaturę w zakresie -9...99°C. Użyte zostały wyświetlacze 7-segmentowe Led o wysokości znaku 56mm. Takie dość duże żeby było z daleka widać która godzina
Wyświetlacze mają regulowaną jasność świecenia, tak żeby było widać je w dzień i nie raziły w nocy.
Regulacja jasności odbywa się automatycznie w zależności od natężenia światła w pomieszczeniu. Ale po kolei.
Głównym elementem zegarka jest mikrokontroler AtMega8A/L. Za odmierzanie czasu odpowiedzialny jest Timer2 który działa w trybie asynchronicznym, taktowany kwarcem zegarkowym 32768Hz. W zegarku użyty został superkondensator o pojemności 1F który służy, do podtrzymania działania zegarka. W trybie podtrzymania, mikrokontroler jest usypiany do tzw. power-save. Pobiera wtedy ~100uA. Wybudza się jedynie na krótko przerwaniem od timer2 w celu zaktualizowania czasu.
Wyświetlacz multipleksowany jest z częstotliwością 500Hz. Wspólna anoda przełączana jest tranzystorem PNP natomiast każda z ośmiu katod posiada swoje źródło prądowe max 25mA. Źródła prądowe z kolei mają regulowany prąd od 0 do 25mA za pomocą polowego tranzystora który sterowany jest sygnałem PWM z uC.
Użyłem takiego oto fotorezystora http://www.tme.eu/pl/details/a906012/fotorezystory/excelitas/
Odczytem jego wskazań zajmuje się ADC skonfigurowany w trybie 8 bitowym. Jasnością wyświetlacza steruje się jak już wspominałem przez 8-bitowy PWM. uC dokonuje konwersji danych według funkcji:
f(x) = ax²+bx+c
gdzie a jest współczynnikiem krzywej i
a = 0,0019
b = 0,5
c = 60
x jest daną wejściową z czujnika
a wynik funkcji wyjściem na sterownik pwm.
Pomiaru temperatury dokonuje DS18B20.
Zegarek steruje się dwoma microswitchami. Można używać automatycznej regulacji jasności, albo wybrać jedną z trzech zaprogramowanych.
Całość została zmontowana w dosyć prototypowy sposób. Ale z racji że robiłem tylko jeden egzemplarz dla siebie to szkoda mi było marnować czas i pieniądze na projektowanie profesjonalnych płytek drukowanych.
Nie mniej, wrzucam schemat płytki 'drukowanej', program i parę innych obrazków
Miłego oglądania.
Pozdrawiam.
Fajne? Ranking DIY