logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Duży zegarek Led 2.3" z termometrem

Granat :) 13 Wrz 2015 18:18 6729 16
REKLAMA
  • Duży zegarek Led 2.3" z termometrem

Witam,

Przedstawiam kolejną wersję zegarka naściennego.
    Zegarek wyświetla czas w formacie GG.MM, oraz temperaturę w zakresie -9...99°C. Użyte zostały wyświetlacze 7-segmentowe Led o wysokości znaku 56mm. Takie dość duże żeby było z daleka widać która godzina ;)
    Wyświetlacze mają regulowaną jasność świecenia, tak żeby było widać je w dzień i nie raziły w nocy.
    Regulacja jasności odbywa się automatycznie w zależności od natężenia światła w pomieszczeniu. Ale po kolei.

Głównym elementem zegarka jest mikrokontroler AtMega8A/L. Za odmierzanie czasu odpowiedzialny jest Timer2 który działa w trybie asynchronicznym, taktowany kwarcem zegarkowym 32768Hz. W zegarku użyty został superkondensator o pojemności 1F który służy, do podtrzymania działania zegarka. W trybie podtrzymania, mikrokontroler jest usypiany do tzw. power-save. Pobiera wtedy ~100uA. Wybudza się jedynie na krótko przerwaniem od timer2 w celu zaktualizowania czasu.

Wyświetlacz multipleksowany jest z częstotliwością 500Hz. Wspólna anoda przełączana jest tranzystorem PNP natomiast każda z ośmiu katod posiada swoje źródło prądowe max 25mA. Źródła prądowe z kolei mają regulowany prąd od 0 do 25mA za pomocą polowego tranzystora który sterowany jest sygnałem PWM z uC.

Użyłem takiego oto fotorezystora http://www.tme.eu/pl/details/a906012/fotorezystory/excelitas/
    Odczytem jego wskazań zajmuje się ADC skonfigurowany w trybie 8 bitowym. Jasnością wyświetlacza steruje się jak już wspominałem przez 8-bitowy PWM. uC dokonuje konwersji danych według funkcji:
    f(x) = ax²+bx+c
    gdzie a jest współczynnikiem krzywej i
    a = 0,0019
    b = 0,5
    c = 60
    x jest daną wejściową z czujnika
    a wynik funkcji wyjściem na sterownik pwm.

Pomiaru temperatury dokonuje DS18B20.
    Zegarek steruje się dwoma microswitchami. Można używać automatycznej regulacji jasności, albo wybrać jedną z trzech zaprogramowanych.

Całość została zmontowana w dosyć prototypowy sposób. Ale z racji że robiłem tylko jeden egzemplarz dla siebie to szkoda mi było marnować czas i pieniądze na projektowanie profesjonalnych płytek drukowanych.
    Nie mniej, wrzucam schemat płytki 'drukowanej', program i parę innych obrazków :)
    Miłego oglądania.
    Pozdrawiam.

Duży zegarek Led 2.3" z termometrem Duży zegarek Led 2.3" z termometrem Duży zegarek Led 2.3" z termometrem Duży zegarek Led 2.3" z termometrem
    Duży zegarek Led 2.3" z termometrem Duży zegarek Led 2.3" z termometrem Duży zegarek Led 2.3" z termometrem Duży zegarek Led 2.3" z termometrem
    Załączniki:
    • program.rar (7.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Granat :)
    Poziom 34  
    Zwrotnice głośnikowe na zamówienie -- >> Link << --
    Specjalizuje się w: kolumny głośnikowe
    Granat :) napisał 3043 postów o ocenie 667, pomógł 202 razy. Mieszka w mieście Jaworzno. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 14993050
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 754
    Nie myślałeś aby to jakoś estetycznie obudować ?
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • REKLAMA
  • #3 14993266
    Poziom 34  
    Ocena: 667
    Nie mam pomysłu. Jedynie co by się przydało to filtr światła na wyświetlaczach, żółty i czerwony.
    A poza tym liczy się zawartość i funkcjonalność, a nie ładna obudowa. To nie jest fabryczny sprzęt na sprzedaż. Jest zrobiona płynna regulacja jasności, skalibrowana. Działa 1wire równolegle z 6-cioma wyświetlaczami led, co nie jest takie takie oczywiste dla tych którzy są nieco obeznani w temacie. Napisanie programu zajęło 2 dni, łącznie z szukaniem błędów. Program jest dostępny za darmo. Można ściągać, modyfikować, coś podpatrzeć. Więc proszę, nie oceniajmy wyłącznie wyglądu.
  • #4 14993872
    matrix0606
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Projekt jak projekt. Ot duże cyfry i tyle. Mogę ze swojej strony pogratulować jedynie umiejętności polutowania tego niemalże na pająka. Co do obudowy to kolego mylisz się pisząc że obudowa nie jest ważna. Ja czegoś takiego na ścianie u siebie w domu bym nie powiesił. Zrób obudowę z plexi, taki zwykły prostokąt, oklej folią do przyciemniania szyb i będziesz miał taki zegar ala indiglo.
    Nie bierz mojej wypowiedzi za atak na Twoją osobę ani za próbę zbesztania tego projektu. Ta wypowiedź to raczej pokazanie pewnego kierunku i uświadomienie czegoś...

PS. Przepraszam za ewentualne błędy ale pisałem z telefonu.
  • #5 14993901
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    Wow, niezła praca programistyczna, muszę się w końcu tego nauczyć. Walnij przyciemniane pleksi na te wyświetlacze i będzie fajnie.
  • #6 14994469
    Tabaka341
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.
    Chciałbym się dowiedzieć o orientacyjny koszt tej zabawki.
    A takie pytanie obok tematu. Czy nie dało by się zrobić tego zrobić na trójkolorowych ledach? Bo można by było oznaczyć dzień tygodnia (piątek, świątek, i niedzielę?) Oraz własne święta. Imieniny, urodziny, zejście teściowej,i inne ważne daty. A w serduszku zastosować moduł z zegara radiowego, bo super dokładność, automatyczna zmiana czasu lato/zima. Na koniec wyprowadzić czujnik temperatury na poziom "brzucha" do tam czujemy czy jest nam ciepło czy zimno. Może trochę odjechałem, ale marzenia piękna rzecz. Życzę powodzeni w konstruowaniu ciekawych projektów.
    Pozdrawiam.
    T.
  • REKLAMA
  • #7 14994500
    Poziom 34  
    Ok, dzięki za uwagi co do potencjalnej obudowy.
    Koszt to około 150zł, najdroższe oczywiście były wyświetlacze, uC i zasilacz.
    Tabaka341 napisał:
    A takie pytanie obok tematu. Czy nie dało by się zrobić tego zrobić na trójkolorowych ledach?

Pewnie że by się dało. Głównym ograniczeniem jest wyobraźnia projektanta i sens przedsięwzięcia :)
    Automatyczną zmianę czasu można dopisać. Wystarczy, że zegar będzie odliczał do 4 lat. Np. cykl od 2012 do 2016.
  • #8 14996081
    maras52
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    Cytat:
    ala indiglo

Koledze się chyba pomyliło z Smoked ;)
  • #9 15002497
    14K
    Poziom 8  
    Projekt fajny. Ale pasuje go do obudowy dać choćby nawet plastikowej za 7 zł.
  • #10 15004519
    Poziom 34  
    Chyba wiem już w jaką obudowę mógłbym wsadzić ten zegarek:
    :)
  • #11 15020066
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 15094410
    lTA
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Można byłoby prosić o normalny schemat ideowy całego urządzenia? Zaprojektowałbym płytkę i w końcu zrobił ten zegar.
  • #13 15613694
    Poziom 34  
    Nowa odsłona tego samego projektu. Też bez obudowy.
    Duży zegarek Led 2.3" z termometrem Duży zegarek Led 2.3" z termometrem
    Schemat płytki zawiera jeden mały błąd. Nie ma na nim kondensatorów 30pF przy kwarcu, a są one niezbędne.
  • #14 15890511
    vir84
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jest jakaś szansa na pliki??
  • #15 15890655
    Poziom 34  
    A konkretniej?
    Program dostępny jest do pobrania w pierwszym poście.
  • #16 15892429
    vir84
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Schemat ideowy, wzór płytek z oznaczonymi elementami, spis elementów ;)

Czy jest możliwość, zwiększenia zakresu mierzenia temperatur ujemnych, np od -30*C??
  • #17 15892756
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2820
    Przecież jest wszystko, przeczytaj pierwszy post ze zrozumieniem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zegarek naścienny z wyświetlaczem LED o przekątnej 2.3" prezentuje czas w formacie GG.MM oraz temperaturę w zakresie -9...99°C. Użyto wyświetlaczy 7-segmentowych o wysokości 56mm, z automatyczną regulacją jasności w zależności od natężenia światła. Głównym elementem jest mikrokontroler AtMega8A/L, a czas odmierzany jest przez Timer2. Użytkownicy sugerują dodanie estetycznej obudowy, a także funkcji obsługi DCF dla lepszej dokładności. Koszt budowy zegarka wynosi około 150zł, a program do jego działania jest dostępny do pobrania. Pojawiają się również pomysły na rozszerzenie funkcji, takie jak trójkolorowe diody LED do oznaczania dni tygodnia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA