logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uniwersalny sterownik WEBASTO

maliniak80 22 Sty 2016 23:51 26832 43
REKLAMA
  • #31 15368290
    morozaw
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Według mojej wiedzy do uruchomienia cyfrowego webasto z CAN można uruchomić tylko poprzez CAN.
    Kolega tatanka musiał zrobić sterownik z CAN.
    Nie wszystkim jest łatwiej zrobić sterownik do uruchomienia oryginalnej płytki, nie znając komunikatów prościej jest zrobić samemu sterownik analogowy.
  • REKLAMA
  • #32 15368639
    djkomprez
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    tatanka napisał:
    Po 1 wątek jest o TTV
    Po 2 TTV to nie jest analogowe webasto tylko cyfrowe
    Po 3 jajkiem odpalisz ogrzewanie postojowe, a nie dogrzewacz
    Po 4 wiem co mówię, ja wysyłam komendy do TTV i nie muszę się martwić o wszelkie zabezpieczenia
    Po 5 odpal TTV dogrzewacz za pomocą jajka lub zegara. Stawiam flaszkę, że tego nie zrobisz.

Jakby kolega był bystrzejszy to... TTV jest cyfrowe ale nie w tym wątku gdzie autor zrobił swój sterownik i jest ono /'analogowe/'.

Dogrzewacz, ogrzewanie postojowe - wg mnie jedno i to samo . Wątek jest o ogrzewaniu postojowym typu mokrego .. a z tego co się orientuje to ogrzewania dedykowane Thermo Top V można uruchamiać z zegarów które mają wyjścia cyfrowe.
    Dogrzewacze zaś Thermo Top V można dopiero po zmianie softu sterownika

To że wiesz co mówisz to pewnie i masz rację .. ale nie masz pojęcia o sterowaniu pieca manualnie (bez sterownika) bo to że wysyłasz sobie komende przez CAN to to żadna filozofia ... wysteruj piec bez tego tak jak autor to będziesz miał pojęcie o czym mowa w tym wątku ;)

Pozatym .. lepiej wywalić oryginalny sterownik z TTV bo oryginalny to cena z kosmosu ... a wsadzić coś jak w tym wątku niż bulić za emulatory... które nie posiadają GSM-a a kosztują od 300zł w góre ;)
  • REKLAMA
  • #33 15370768
    tatanka
    Poziom 21  
    Ocena: 116
    Gdybyś był bystrzejszy, to byś wiedział że:
    - TTV dogrzewacz tylko i wyłącznie wspomaga ogrzewanie układu mokrego
    - ogrzewanie postojowe podgrzewa zaparkowane auto i może dodatkowo wspomagać układ podczas jazdy
    - dogrzewacz i postojowe mają inne oprogramowanie i nie ma możliwości wysterować tradycyjnymi sposobami dogrzewacza

Cała zabawa polega na tym aby nie musieć kontrolować całego procesu zachodzącego w TTV tylko wysłać komendę uruchom się ( nie zależnie czy to dogrzewacz czy posotojowe ).
    djkomprez napisał:
    Pozatym .. lepiej wywalić oryginalny sterownik z TTV bo oryginalny to cena z kosmosu

Muszę chyba zacząć coś brać, bo nie rozumiem co autor ma na myśli.

Poczytaj to
  • REKLAMA
  • #34 15370919
    maliniak80
    Poziom 17  
    Ocena: 376
    Kolego tatanka, ja tez nie rozumiem oco Tobie chodzi, bo gdybys byl bystrzejszy to nie mylil bys zmuszania fabrycznego sterownika do pracy od budowy swojego sterownika, widzisz ja nie neguje twojej pracy ale mysle ze nie mozna porownywac tych dwoch zeczy. To tak jak bys mi mowil ze np. Wolisz pisac w jezyku wysokiego poziomu i uzywac gotowych procedur a wszyscy ci ktorzy pisza w asm sa idiotami, bo poco ci znac rejestry itd. jak Ty wydajesz instrukcje i sie wszystko samo robi. Kumasz czacze?
  • #35 15370979
    tatanka
    Poziom 21  
    To wszystko prawda pod warunkiem, że przewidzisz wszelkie możliwe zagrożenia i zabezpieczysz sterowanie pieca.
    Weź pod uwagę, że ropa słabo się pali.
    Co będzie w przypadku gdy ktoś mało kumaty zapakuje dorabiany sterownik do TTV ale benzynowego :?:
    Program się zwiesi albo naleje paliwa do rozgrzanej komory :?:
  • #36 15371155
    djkomprez
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    tatanka napisał:
    To wszystko prawda pod warunkiem, że przewidzisz wszelkie możliwe zagrożenia i zabezpieczysz sterowanie pieca.
    Weź pod uwagę, że ropa słabo się pali.
    Co będzie w przypadku gdy ktoś mało kumaty zapakuje dorabiany sterownik do TTV ale benzynowego :?:
    Program się zwiesi albo naleje paliwa do rozgrzanej komory :?:

Paliwo czy ropa ... i tak się zapali ... z tym że ropa przy 55 stopniach ale gdy
    świeca żarowa osiąga temp. 1000 stopni to chyba jest logiczne.

A to kolega chyba nie jest w temacie bo soft można zmienić i zrobić prosto z TTV jedno i drugie (dogrzewacz + postojowe) no ale ... to odsyłam do rosyjskich kolegów gdzie już dawno to jest wykonane ... a sam to widziałem na własne oczy.

A co do zabezpieczeń .. jeśli mnie pamięć nie myli to są dokładnie takie same
    jak w oryginalnym webasto (+ odcinka zasilania po przekroczeniu temp. krytycznej)

Osobiście uważam że sterowniki oryginalne są bardziej awaryjne jak dobrze wykonane własnoręcznie bo .. nie były by tak drogie jak w "odsprzedaży"

Ten projekt jest wykonany profesjonalnie i dodatkowo informuje autora prosto
    na komórkę o stanie pieca (co w oryginalne jest niespotykane) i to już dla mnie
    jest największym +

Czuje tu jakąś mega niechęć do tego projektu ... węszę bezpłatną konkurencję ?
    Czyżby kolega (jak się już wspominał) chce sprzedawać swój wynalazek którym nawet się nie pochwalił ? ... nieładnie
  • #37 15371197
    maliniak80
    Poziom 17  
    Wogule nie rozumiem wokol czego toczy sie ta dyskusja, kolego tatanka czy twoim zdaniem projekt powinien zniknac i wszelkie proby tworzenia sterownikow do webasta nie powinny miec miejsca? Skoro tak to czemu nie smucisz koledze pare postow nizej tego tematu tylko sie czepiles jak rzep akurat w tym i tylko w tym temacie, powiedz w prost oco Ci chodzi bo owijasz w bawelne jak baba
  • #38 15371723
    morozaw
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Działania marketingowe ;)
    Nie przejmuj się kolego maliniak :)
  • REKLAMA
  • #39 15373644
    electro
    Poziom 18  
    Ocena: 106
    morozaw napisał:
    Działania marketingowe ;)

Raczej rozpaczanie frustrata. Marketing uprawia się w języku odbiorcy :)
  • #40 15373928
    tatanka
    Poziom 21  
    Żaden marketing.
    Ciekawe czy kolega potrafi tak wysterować TTV aby spalanie przebiegało prawidłowo ?
    Tak aby piec nie zarósł sadzą, nie kopcił, spełniał normy emisji CO2 :?:
    Widziałeś kiedyś jak się kalibruje taki piec :?:
  • #41 15374180
    maliniak80
    Poziom 17  
    Mozna tak wysterowac, bo widac na bierzaco temperature plomienia, mozna tak dobrac proporcje powietrza zeby do danej dawki paliwa osiagnac max temperature plomienia, w orginale tez tak jest
  • #42 15375463
    bialy
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    tatanka napisał:
    Żaden marketing.
    Ciekawe czy kolega potrafi tak wysterować TTV aby spalanie przebiegało prawidłowo ?
    Tak aby piec nie zarósł sadzą, nie kopcił, spełniał normy emisji CO2 :?:
    Widziałeś kiedyś jak się kalibruje taki piec :?:

Na szczęście w profesjonalnym sprzęcie te wymagania są zawsze spełnione.
    Patrz przykład grupy Das Szfindel.

Co do samego CO2 nie uprawiajmy voodoo, CO2 nie jest szkodliwe a najwięcej go produkują zwierzęta.
  • #43 19291304
    pawwaw
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Jak podłączyć taki sterownik do suchego Chińskiego Webasto (org. eberspaecher) vel Ogrzewanie postojowe na olx ?
    Kontroler sterujący chińskim webasto ma 3 piny niebieski czerwony i czarny.
    Sterownik LCD chińskiego webasto na kablu ma czujnik temperatury i chciałbym żeby można było je zdalnie uruchamiać aby utrzymywać zdalnie zadaną temperaturę w mikrodomku dopóki paliwa nie zabraknie.
  • #44 19291312
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7730
    pawwaw napisał:
    Jak podłączyć taki sterownik do suchego Chińskiego

Jak Ci chińczyk udostępni protokół transmisji to podłączysz. Tylko... te chińskie sterowniki mają w sobie pamięć konfiguracji "pieca" i tu się robi problem...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat uniwersalnego sterownika WEBASTO, który współpracuje z piecem Thermo Top V. Użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami, pytaniami i sugestiami dotyczącymi konstrukcji oraz działania sterownika. Wskazano na różne aspekty techniczne, takie jak pomiar rezystancji kołka żarowego, komunikację z piecem przez różne protokoły (W-bus, K-line, CAN) oraz kwestie związane z zabezpieczeniami i kontrolą płomienia. Pojawiły się również pytania o moduły GPS i zdalne sterowanie, a także o problemy z oryginalnymi sterownikami. Uczestnicy dyskusji podkreślają znaczenie otwartości w projektach DIY oraz dzielenia się dokumentacją i schematami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA