logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegar LED - ATmega 8 i PFC 8583 - mój pierwszy

jacekrado 31 Sty 2017 21:25 6951 17
REKLAMA
  • Zegar LED - ATmega 8 i PFC 8583 - mój pierwszy

Witam!
    Chciałbym przedstawić mój zegar, który powstał dzięki uprzejmości kolegi ElektroTME. Generalnie idea zaczerpnięta z tematu ElektroTME.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1586433.html#7729869

Jako raczkujący ( pomimo wieku) w dziedzinie AVR poprosiłem kolegę o pomoc w programowaniu procka.
    Zastosowałem wyświetlacze 7segmentowe LED SA40-19SRWA. Zasilanie wyświetlaczy od strony katod realizuje ośmiokrotny driver ujemnej
    szyny zasilania ULN2803. Anody zasilane są poprzez podobny driver, ale sterujący dodatnim biegunem zasilania UDN2981. Ameryki nie odkryłem.
    Jednak postanowiłem pokazać moją propozycję obudowy.
    Zastosowałem system profili aluminiowych by stworzyć obudowę, która pokaże piękne trzewia mojego zegara. Całość odizolowana od otoczenia 5mm plexi.

Zegar LED - ATmega 8 i PFC 8583 - mój pierwszy Zegar LED - ATmega 8 i PFC 8583 - mój pierwszy Zegar LED - ATmega 8 i PFC 8583 - mój pierwszy Zegar LED - ATmega 8 i PFC 8583 - mój pierwszy Zegar LED - ATmega 8 i PFC 8583 - mój pierwszy Zegar LED - ATmega 8 i PFC 8583 - mój pierwszy

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    jacekrado
    Poziom 14  
    jacekrado napisał 113 postów o ocenie 169. Mieszka w mieście Lubań. Jest z nami od 2008 roku.
  • REKLAMA
  • #2 16243731
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 543
    Mi brakuje kropek między godziną a minutami. Na pierwszy rzut oka nie wygląda jak zegar tylko wyświetlacz daty. Dodać kropki, zmniejszyć wyświetlacz sekund lub pominąć i zegarek pierwsza klasa. To takie moje spostrzeżenia, jak ja to widzę.
  • REKLAMA
  • #3 16243861
    jacekrado
    Poziom 14  
    Ocena: 169
    Ależ są dwukropki, LED'y fi 5mm trochę za głęboko obsadziłem i może dlatego nie widać na foto.
    Zegar wisi w warsztacie dość wysoko i takie było założenie by były duże segmenty.
  • #4 16244016
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 543
    Faktycznie są, widocznie zdjęcie zrobione w momencie gdy nie świeciły. Lepiej by to wyglądało gdyby były na równi z wyświetlaczami zamontowane na czymś czarnym co tworzyło by wrażenie jednego dużego wyświetlacza, tylko wtedy problemem jest średnica. Najlepiej jak by była taka jak kropki na wyświetlaczach ciekawe jak by wyglądały led-y 10mm w obudowie bezbarwnej lub mlecznej o barwie czerwonej, wiem zaczynam marudzić
  • #5 16244044
    pirotechnik1212
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Bardzo fajna obudowa, wydaje się niezwykle solidna jak na zegar :D
    jacekrado napisał:
    Zastosowałem system profili aluminiowych by stworzyć obudowę, która pokaże piękne trzewia mojego zegara.

Szkoda tylko, że na załączonych zdjęciach nie widać za bardzo tych trzewi. :)
  • #6 16244045
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Chciałbym takiego dużego... zegara :)

Co do kropek, moja propozycja jest następująca:
    - Diody LED fi 10mm lub 12mm (żeby były większe od kropek na wyświetlaczach), matowe czerwone
    - Zeszlifowane czoło na płasko (chyba, że jest gdzie kupić takie diody już gotowe z płaskim czołem)
    - Boki (obwód?) diod zamalowany na czarno lub obciągnięty czarną rurką termokurczliwą, z zachowaniem zablokowania światła także od spodu diody
    - Ustawione na równi z płaszczyzną wyświetlaczy
    - A na wszystko ciemna folia do przyciemniania szyb samochodowych (to grosze kosztuje a na kilka lat zabawy wystarczy)

Obudowa - kwestia gustu, zrobiłbym na pewno mniej siermiężną :)

Będę wiedział do kogo pisać o pomoc, gdy będę chciał się zabierać za własną konstrukcję. Aaaa... Przydałby się DCF ;)
  • #7 16244172
    noel200
    Poziom 27  
    Ocena: 815
    Jak z dokładnością?
    ja pierwszy zegarek też zrobiłem na tym układzie i chyba ze dwa miesiące regulowałem trymerem, żeby uzyskać dokładność jako taką. Teraz wszędzie pcham DS3231. Droższy, ale z automatu mamy bardzo dużą dokładność.
  • #8 16244176
    jacekrado
    Poziom 14  
    Ocena: 169
    Obudowa celowo zrobiona tak masywnie.
    Zegar wisi w warsztacie i ma zwracać uwagę.
    Wnętrza nie pokazałem, by nie zawalać miejsca fotkami z PCB i kabelkologią (to zawsze pożywka dla negujących, a to przecież nic nie wnosi).
    Dzięki za sugestię co do dwukropków, w miarę jak czas pozwoli coś pokombinuję.
    Co do dokładności, to na ten moment nic się nie dzieje.
    Jak ogarnę programowanie, to zamierzam zastosować moduł GPS.
  • REKLAMA
  • #10 16244482
    ditomek
    Poziom 22  
    Ocena: 230
    8583 to raczej nie najlepszy wybór. w praktyce o wiele lepiej spisuje się prawie dwukrotnie droższy DS3231.
    Jeśli to pierwsza konstrukcja to duże uznanie.
    Dobór materiałów na obudowę ciekawy.
    Czekam na zdjęcia elektroniki.
    Gratuluję.
  • #12 16245386
    Morcinek92
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    A ja mam pytanie, jak nazywają się te profile metalowe z których zrobiona jest konstrukcja zegarka ?:) i orientacyjnie jaka cena.
  • REKLAMA
  • #14 16246077
    ElektroTME
    Poziom 14  
    Ocena: 72
    Witam,
    Cieszę się, że udało się sfinalizować projekt. Bardzo mi się podoba obudowa, jak do warsztatu to trafiona :)
    Z dwukropkami to rzeczywiście diody 10mm mleczne koloru czerwonego na czarnym tle równo z wyświetlaczami.
    Można by było wyciąć ze styropianu prostopadłościany, pomalować na czarny mat i wpasować pomiędzy wyświetlacze, wcześniej osadzając w nim diody.
    Ktoś mówi, że 8583 to dinozaur, zgodzę się, ale zerknijcie w mój projekt, był robiony 7 lat temu, robiłem go najniższym możliwym kosztem, w bascomie, w technikum.

Jeszcze raz gratuluję i życzę powodzenia w przyszłych projektach :)
  • #16 16246292
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    jacekrado napisał:
    Obudowa celowo zrobiona tak masywnie.

Może i jest masywna ale na pewno nie estetyczne (naroża).
    Tylko nie mów że o to też tobie chodziło.
    Ten system alu oferuje elementy które zdecydowanie poprawiłyby wygląd tej rzeczy. A przynajmniej trzeba było inaczej zaplanować łączenia.
    Na szczęście duże wyświetlacze LED zawsze są fajne.
  • #17 16246309
    drucik57
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Takie profile na zegarek ?.
    Koniec świata , jakie ładne cnc by z tego zrobił , ale kto bogatemu zabroni.
    Fajna konstrukcja w sam raz dla mnie bo oczy coraz słabsze nie wiem czy od smd ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował swój projekt zegara LED opartego na mikrokontrolerze ATmega 8 i układzie PFC 8583, podkreślając pomoc kolegi w programowaniu. Zegar wykorzystuje wyświetlacze 7-segmentowe LED SA40-19SRWA, zasilane przez sterowniki ULN2803 i UDN2981. Użytkownik zastosował masywną obudowę z profili aluminiowych Bosch-Rexroth, co wzbudziło różne opinie na temat estetyki i funkcjonalności. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące widoczności dwukropków, dokładności zegara oraz alternatywnych rozwiązań synchronizacji czasu, takich jak moduły GPS i DCF. Użytkownicy podzielili się sugestiami dotyczącymi poprawy projektu, w tym większymi diodami LED oraz estetycznymi modyfikacjami obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA