logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hortmasz BCD-52 kosa spalinowa - bardzo wysokie spalanie 1litr/60m2

Rafa.w 24 Cze 2017 21:51 17124 17
REKLAMA
  • #1 16549014
    Rafa.w
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Witam,

2 tygodnie temu zakupiłem kosę spalinową Hortmasz BCD-52 (pojemność 51.7 cc ,2 SUW), którą polecił mi sprzedający w sklepie.
    Mam pytanie czy to normalne aby kosa paliła przy cięciu żyłką trawy o wysokości 10 cm-12 cm 1 litr/60m2?
    Ostatnio kosiłem około 300 m2 i kosa spaliła ponad 4.5 litra paliwa.
    W sklepie, w którym kupiłem kosę mówią ,że to normalne spalanie.
    Napisałem również do producenta zobaczymy czy odpiszą.
  • REKLAMA
  • #2 16549041
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2496
    Rafa.w napisał:

Oj chyba kolega coś źle podaje (4,5 litra na 3 ary). Podam przykład ja koszę 10 ary kosą i starcza na to 1,2-1,5 litra a trawa do kolan głównie mlecz i inne chwasty męczone żyłką. Jeśli kosa nowa to może mieć zwiększoną dawkę na czas dotarcia ale raczej nie aż tak.
  • REKLAMA
  • #3 16549042
    marek49ae
    Poziom 24  
    Ocena: 254
    Na moje oko to tak ze 30 razy za dużo spaliła. Moja kosa Oleo-mac na zbiorniku 0,6 litra kosi ponad godzinę przy podobnej trawie, ale ja skoszę za godzinę 1000m2 (10 arów).
  • #4 16549164
    Rafa.w
    Poziom 7  
    E8600 napisał:
    Rafa.w napisał:

Oj chyba kolega coś źle podaje (4,5 litra na 3 ary). Podam przykład ja koszę 10 ary kosą i starcza na to 1,2-1,5 litra a trawa do kolan głównie mlecz i inne chwasty męczone żyłką. Jeśli kosa nowa to może mieć zwiększoną dawkę na czas dotarcia ale raczej nie aż tak.

Dziś ojciec kosił tą kosą połać o wymiarach 37 metrów na 3 metry i spalił prawie 2 litry paliwa. Poszedłem porozmawiać z sąsiadami , którzy maja kosy różnych firm i zasięgnąć języka jak u nich wygląda spalanie. Jak im powiedziałem ,że na wymienionej wyżej połaci kosa spaliła prawie 2 litry to każdy był zdziwiony ponieważ u nikogo nie ma takiego spalania jak w Hortmaszu.
  • #5 16549200
    E8600
    Poziom 41  
    Poszukaj w instrukcji powinno być średnie spalanie w jednostce czasu. Jeśli jest na gwarancji to reklamować. Wygląda to na problem ze ssaniem albo po prostu cieknie gdzieś paliwo.
  • #6 16549239
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1337
    A czy sąsiedzi mają prawie 3-konne kosy? Ja mam Kawasaki 3KM i też potrafi zeżreć jak się dusi gaz do końca bez potrzeby. Jak się operuje gazem tak żeby utrzymać obroty głowicy to spalanie jest dużo mniejsze.
  • #7 16549614
    Rafa.w
    Poziom 7  
    Rozumiem ,że kosa 2.7KM spali więcej niż np. 1.5KM ale czytają odpowiedzi wyżej uważam ,że Hortmasz pali zbyt dużo.
    Bańka 10 litrowa nie starczy do skoszenia 1000m2. Kosa pali więcej niż większość samochodów benzynowych na 100 km.
    też skłaniam się ,że problemem może leżeć po stronie gaźnika.
  • #8 16549901
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 16551464
    Maciek_C
    Poziom 15  
    Ocena: 255
    Witam,
    Ja mimo wszystko uważam, że nie jest to normalne. Ja mam kosę o dużej pojemności (51 cm3) i mocy 2,9 KM i na wykoszenie ćwierci hektara (ok. 3-4 godziny pracy) zużywam 2-3 litry, więc według mnie takie spalanie nawet przy braku umiejętności jest zbyt duże.
    Pozdrawiam,
    Maciek
  • #10 16560708
    Rafa.w
    Poziom 7  
    Byłem w serwisie, w którym został wymieniony gaźnik.
    Po wymianie kosa została sprawdzona i okazało się że zbiornik paliwa (1 litr) starcza na około 15 minut koszenia.
    W punkcie serwisowym sami zastanawiają się czemu jest tak duże spalanie.
    Dzwonione było do producenta, który nie odpowiedział jakie ma być spalanie kosy ponieważ nie posiadają takich informacji.

Dodano po 34 [minuty]:

Mam pytanie co sądzicie o kosie firmy HECHT model 154?
  • #11 16560900
    Maciek_C
    Poziom 15  
    Kolego, pewnie nie takiej odpowiedzi się spodziewałeś, ale moim zdaniem odpuść sobie tego typu wynalazki i weź coś bardziej renomowanej firmy. Unikniesz marnowania czasu na zakładanie tematów takich, jak ten, czy na jeżdżenie po serwisach.
    Jak dużą masz działkę? Czy potrzebna Ci jest kosa o takiej mocy?
    Ja co prawda tą kosą nie kosiłem, więc może i jest dobra w tej cenie ale kosa to zakup na lata, więc nie jest ważna wyłącznie cena zakupu ale też części zamienne. Spróbuj do tego Hechta znaleźć na alledrogo jakieś części zamienne (poza gaźnikiem). Mi po wpisaniu hasła "tłok hecht" wyskoczyła jedna strona wyników a po wpisaniu "tłok stihl" - 27 stron.
    Oszczędność na takim sprzęcie jest złudna, ponieważ najpierw zapłacisz mniej ale później zmarnujesz czas i pieniądze na ciągłe wizyty w serwisie (kosa nie działa a trawa rośnie). Suma summarum tańszy sprzęt wyniesie Cię tyle, co porządny wzięty na raty, a z porządnym sprzętem chociaż unikniesz stresu i pożyjesz kilka miesięcy dłużej :)
    Kupując sprawdzony sprzęt i odpowiednio o niego dbając zapomnisz o wizytach w serwisie na długi czas (chyba, że po żyłkę, czy olej do mieszanki).
    Ja zamiast tej kosy wolałbym nawet jakąś używkę Stihl czy Husqvarna (lub innych podobnych marek), lub ewentualnie jakąś nową kosę Oleo-Mac.
    Jest to jednak moja własna opinia i oczywiście nie musisz się z nią zgadzać ale, tak jak napisałem wyżej, przed zakupem konkretnego modelu sprawdź najpierw dostępność części zamiennych i serwisów, które będą taką kosę chciały naprawić, bo prędzej czy później takie będą wymagane.
    Pozdrawiam,
    Maciek
  • REKLAMA
  • #12 16561113
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1337
    Jak dla mnie 2,5 - 3KM musi być bo słabymi maszynami robić to mordęga. Kawasaki chyba TH48 startuje bez problemu w trawie po pas i ścina odrastające pędy drzew liściastych, polecam.
  • #13 16561152
    E8600
    Poziom 41  
    Dla mnie liczy się bardziej waga oraz prędkość obrotowa głowicy. Spalanie zależy od umiejętności operowania gazem. Jeśli komuś nie szkoda słuchu i otwiera na max przepustnice to paliwo będzie szło w atmosferę a silnik wcale nie musi mieć więcej mocy niż na 3/4 obrotów. Ja bym jeszcze sprawdził odpowietrznik zbiornika paliwa w tym paliwożernym potworze.
  • #14 16561230
    Maciek_C
    Poziom 15  
    Kolego Kwok,
    dlatego zapytałem o areał działki. Ja mam jedną 2ha a drugą 0,25ha. Do pierwszej nie wyobrażam sobie kosy słabszej niż mam obecnie ale drugą działkę, kosząc regularnie by jej nie zapuścić, spokojnie opędzałem kosą 2-2,2KM, więc jeśli kolega Rafa.w ma jakąś małą działeczkę rekreacyjną to czy warto się pchać w koszta?

Offtopic: zastanawiam się, czy kosa z prawdziwego zdarzenia 2 - 2,5KM nie jest w rzeczywistości mocniejsza niż te wszystkie chińczyki o mocy 3KM i więcej. Analogicznie jak z mocą chińskiego sprzętu audio. Wszak papier wszystko przyjmie :)
  • #15 16561253
    E8600
    Poziom 41  
    Maciek_C napisał:
    zastanawiam się, czy kosa z prawdziwego zdarzenia 2 - 2,5KM nie jest w rzeczywistości mocniejsza niż te wszystkie chińczyki o mocy 3KM i więcej

Jest mocniejsza. Zasługą tego są bardzo dobre gaźniki (markowy gaźnik kosztuje więcej niż całą chińska kosa) przez co te silniki kręcą się powyżej 10tys. obrotów. Te chińskie mają niższe obroty zdarzają się 7500obr. gdzie markowe mają po 13tys. Chińskie wynalazki nie mają więcej niż 3KM mimo że piszą w ogłoszeniach 5,5KM.
    Swego czasu można było kupić chińskie pilarki/kosy na oryginalnym gaźniku Walbro.

Co do polecanych modeli kos to na forum do tego jest specjalny temat radzę poszukać.
  • #16 16561824
    Rafa.w
    Poziom 7  
    Panowie pytałem o tą kosę Heht ponieważ została mi ona zaproponowana przez sprzedawce.
    Powiedziałem ,że chcę zwrócić kosę ponieważ bardzo dużo pali. Stwierdził to sam producent i sklep, w którym kupiłem kosę.
    Nikt nie wie co jest nie tak.
    Generalnie widzę ,że facet , który mi kosę sprzedał stara się coś zrobić w tym temacie.
    Dzwonił do producenta tak jak i ja ale pomoc jest praktycznie żadna.
    Powiedział mi że kosy producent od niego nie przyjmie ale może mi zaproponować za dopłatą nową kosę Heht ,a Hortmasza weźmie ode mnie .
    W ofercie ma tylko te dwie wymienione firmy więc wybór nie jest duży.
    Też bym wolał wziąć pieniądze dołożyć i kupić np. Ole mac .
  • #17 16561968
    Borutka
    Poziom 29  
    Ocena: 414
    Rafa.w napisał:

W ofercie ma tylko te dwie wymienione firmy

Czyli jeden chinol lepszy od drugiego.

Jeżeli ta kosa oprócz spalania spełnia podstawowe wymagania, to zaniósłbym do kogoś kto naprawdę ma pojęcie o serwisie. Bo to chinol jak miliony innych i trudno mi uwierzyć, że tej rury nie da się odetkać :)
    Bo jeżeli jeden gaźnik co pali 100 na 100 zastąpiono drugim takim samym, to rzeczywiście zadowalającego efektu może nie być
  • #18 16562023
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    Mam 3 lata mecca z juli. Na zbiorniku robi ok.2tmkw. Działkę z domkiem 600m 4x siecze z palcem w d...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił kosę spalinową Hortmasz BCD-52, która według jego obserwacji ma bardzo wysokie spalanie, wynoszące 1 litr na 60 m². Inni użytkownicy forum podzielili się swoimi doświadczeniami, wskazując, że ich kosy o podobnej pojemności zużywają znacznie mniej paliwa. Wskazano na możliwość problemów z gaźnikiem lub innymi komponentami, które mogą wpływać na nadmierne spalanie. Użytkownik rozważał wymianę gaźnika, a także zasięgał opinii na temat innych modeli, takich jak HECHT 154. Wiele osób sugerowało, że umiejętności operatora również mają wpływ na zużycie paliwa, jednak większość zgadzała się, że spalanie Hortmasza jest zbyt wysokie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA