logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasada działania regulatora obrotów silników bezszczotkowych do Drona

pablo666007 17 Sie 2017 20:42 7338 15
REKLAMA
  • #1 16647752
    pablo666007
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam kupiłem jakiś czas temu taniego używanego drona o nazwie Intruder Cam uszkodzeniu uległ tryb napędowy. Postanowiłem powoli go modernizować chcąc zostawić radio i płyte główną starą a wymienić w nim fabryczne silniki, były to zwykłe silniki na dwa kabelki. Kupiłem 4 silniki bezszczotkowe w tym sklepie https://abc-rc.pl/silnik-1400kv-2-3s-180w-abc-power oraz cztery regulatory https://abc-rc.pl/esc-abc-power-air-30a-bec-2a-prosty-regulator I nie mam pojęcia jak działa ten regulator, chodzi mi o sterowanie nim czyli o biały kabelek resztę wyprowadzeń znam tylko nie wiem co zrobić z białym kabelkiem żeby silnik zaczął się obracać, trzeba podać napięcie, impuls czy musi się komunikować z jakimś urządzeniem? Płyta główna która w nim jest sterowała obroty fabrycznych silników poprzez zwykły wzrost napięcia

Pozdrawiam i dziękuje
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16647847
    pablo666007
    Poziom 10  
    Aha czyli już zaczynam mniej więcej rozumieć o co chodzi, czyli te regulatory są sterowane impulsami, znalazłem schemat na układzie ne555 może by zdał egzamin. A i mam jeszcze pytanie czy bez budowania układu sterującego jest możliwość w prosty sposób uruchomić silnik. Układ 555 chyba jeszcze mam nawet gdzieś w domu Zasada działania regulatora obrotów silników bezszczotkowych do Drona
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16648227
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3608
    Cytat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic379044.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic963271.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1307605.html
    Musisz dodać coś co zmieni napięcie na sygnał sterujący PWM.

W/w odsyłacze trochę nie halo...

Modelarski sygnał sterujący nie jest typowym sygnałem PWM - jest to stan wysoki powtarzający się co 20 ms a przyjmujący wartości między 1 a 2 ms (opis np tutaj: http://forbot.pl/blog/artykuly/elektronika/ku...ektroniki-ii-6-sterowanie-sygnalem-pwm-id9527 - co prawda przykłąd na serwie ale regulator ESC działa na identycznej zasadzie tylko zamiast zmieniać wychylenie - zmienia prędkość silnika od 0 do max).

Cytat:
    Aha czyli już zaczynam mniej więcej rozumieć o co chodzi, czyli te regulatory są sterowane impulsami, znalazłem schemat na układzie ne555 może by zdał egzamin

w postaci takiej jak na rysunku - na pewno nie , bo to owszem - sterownik do modelarskich serw/regulatorów ale raczej tester - położenie serwa/prędkość silnika ustawiasz potencjometrem a ty potrzebujesz takiego konwertera ale sterowanego napięciem.
    Cytat:
    A i mam jeszcze pytanie czy bez budowania układu sterującego jest możliwość w prosty sposób uruchomić silnik

Nie. Regulator musi dostawać sygnał opisany powyżej i dopiero ożyje.

Ogólnie to po pierwsze bez doświadczenia elektronicznego (zakładając że znajdziesz nawet gotowy schemat konwertwera) - a wybacz ale dotychczasowe pytania wskazują żeś nieco początkujący- masz małe szanse na zmontowanie i uruchomienie takowego .
    Po drugie w dronach używa się innych rozwiązań (szybszych - komputerek drona gada z regulatorami protokołem dużo szybszym - ok 10 do 50 razy - niż zwykły PWM).
    Czyli próbować robić te protezy: wyjście napięciowe - regulator bezszczotkowy możesz ale jak to będzie działać - loteria...
    Czyli, jak napisał przedmówca - wypadałoby wymienić cały zestaw czyli radio - płyta sterująca - regulatory (silniki które kupiłeś się nadadzą)
  • #6 16648451
    pablo666007
    Poziom 10  
    Udało mi się zrobić tester silnika z tego schematu co załączyłem na układzie Ne555, zamiast potencjometru wlutowałem się przed układem który dawał napięcie na fabryczny silnik i udało mi się uzyskać regulację obrotów nawet dość płynną z fabrycznej płyty głównej drona, trzeba by może jeszcze dobrać odpowiednio rezystor żeby wysterować czułość i powinno być dobrze ale już mogę regulować obroty silnika z pilota. Ewentualnie trzeba by może poszukać jeszcze jakiegoś ciekawszego schematu układu zmieniającego napięcie na pwm
  • #7 16648828
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    A co z trymerami regulującymi prędkość obrotową silników ( nie ma idealnych parametrów każdy silnik i regulator ) w celu korekcji położenia.

Zasada działania regulatora obrotów silników bezszczotkowych do Drona
  • #8 16648860
    pablo666007
    Poziom 10  
    Samoistna regulacja prędkości w celu korekcji położenia też działa. Jedynie ten silnik jest trochę czulszy pobawię się z doborem rezystorów w tym układzie na ne555 ale ogólnie działa jest płynna regulacja obrotów z pilota teraz musze ramę zrobić nową bo się wygina widać że silnik mocniejsze oraz wytrawić płytki pod układy na ne555 i zmontować całość :) Sam jestem ciekaw jak to będzie latać uda się to uda warto spróbować jak nie to będę zmieniał elektronikę, ale te silnik w porównaniu ze starymi na przekładniach mają całkiem inną kulturę pracy więc może będzie lepiej okaże się :) cieszy mnie sam fakt że to działa a co będzie dalej zobaczymy :)
  • #9 16650426
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Może prościej będzie kupić gotowa ramę z włókna węglowego? Moim zdaniem przerabianie szczotkowego drona na bez szczotkowe silniki jest bezsensu tak funkcjonalnie jak i ekonomicznie. Taniej wyjdzie kupno jakiegoś kontrolera lotu obsługującego bezpośrednio silniki BLDC (bezpośrednio w sensie z wyjściami PWM dla ESC-ów). Zależy jeszcze do czego ma służyć ten dron - jak do zabawy i frajdy z latania to proponuję budowę w oparciu o kontroler F3/F4 obsługujący betaflight/cleanfligt jak do nauki latania to najlepiej kupić sobie zabawkę z chin - np Eachine H8S/H8S 3D - koszt żaden a frajdy z latania sporo no i fizyka lotu zbliżona do większych dronów. Dron do filmowania to już inna para kaloszy ;) Warto byłoby mieć gimbal, gps, podglad na żywo, dłuższy czas lotu itp. Zastanawiam się czy na dzień dzisiejszy ma sens ekonomiczny budowa takiego drona samemu - nie wyjdzie wiele taniej niż phantom.
  • #10 16651181
    pablo666007
    Poziom 10  
    Prościej na pewno by było kupić wszystko gotowe ale tu chodzi o satysfakcję z wykonanej pracy. Teraz jestem na etapie robienia ramion dwa już mam gotowe. Cała rama będzie aluminiowa zostały jeszcze dwa ramiona i środek łączący je oraz zaprojektować i wytrawić płytkę ogólną do rozdzielenia napięcia na silniki i wraz z układami na ne555 zmieniającymi sterowanie napięciem na sygnał pwm do regulatorów . Jeśli pomysł z elektroniką nie wypali w sensie że będą problemu ze sterowaniem dronem w powietrzu to trudno kupię nową a ramę z silnikami będę miał już gotową.
  • #11 16651641
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    Najczęściej z odbiornika wychodzi sygnał PWM, i to idzie na prosty filtr RC i sterowniki silników szczotkowych.
    Lepiej poszukać oryginalny sygnał PWM i nie bawić się w 555. I całkowicie pozbyć się wzmacniaczy Mocy silników szczotkowych - niepotrzebnie pobierają dużo cennego prądu.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #12 16651660
    pablo666007
    Poziom 10  
    W sumie racja z szukaniem oryginalnego sygnału pwm przyjrzę się dokładniej całej elektronice . Ale chyba stare wzmacniacze mocy nie obciążone silnikami nie pobierają dużo prądu przynajmniej tak mi się wydaje :) Wylutować nie kłopot jak trzeba będzie :) Zamieszczam fotkę elektroniki która w nim siedziała, może się przyda przy poradach.
  • #13 16651675
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Witam
    wada , w odbiornikach modelarskich stosuje się zwykle PPM a nie PWM.
    Na dodatek z odbiornika jako takiego wychodzą szpilki o szerokości około 200µs i dopiero po dekoderze kanałów są "zjadliwe" dla serwomechanizmów i silników.
    Co do regulatorów silników to też się mylisz, żadnych filtrów i wzmacniaczy tam nie ma, regulatory zamieniają PPM na PWM dla silników i są robione na mikrokontrolerach.
    Od strony regulacji silniki bezszczotkowe i szczotkowe są sterowane identycznie.
    Jeśli nie wierzysz to sobie policz jaką moc musiałyby wydzielić te Twoje "wzmacniacze" gdybyś to sterował analogowo, 4 silniki po jakieś 10A-30A a w większych modelach nawet więcej i kaloryfer do chłodzenia....
    Pozdrawiam
  • #14 16651680
    pablo666007
    Poziom 10  
    Fotka bo zapomniałem dodać, tak się prezentuje cała elektronika tego drona :) cudów nie ma ale tak jaki widać :) Zasada działania regulatora obrotów silników bezszczotkowych do Drona Kabelek dolutowany "przed" układem 8 nogowym to jest mój sygnał który steruje układem na ne555 i o dziwo działa :) ale może ktoś ma lepszy pomysł jak to usprawnić
  • #15 16652193
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    Zakładający temat nie podał żadnych szczegółów oryginału, i żadnych zdjęć.
    I w skrócie napisałem aby poszukał oryginalnego PWM, a nie tworzył go od nowa, dodatkowymi pożeraczami prądu.
    zakładający temat napisał że na wyjściu do silnika ma napięcie stałe , czyli jest jakiś filtr RC - może to tylko kondensator na samym wyjściu wzmacniaczy, zabezpieczający przed iskrzeniem szczotek.

Bez znajomości szczegółów można tylko ogólnikowo pisać.

A co do wzmacniaczy mocy to chyba każdy wie jak działają w tego typu sterowaniach silników i nie trzeba się rozpisywać na ich temat.

PiotrPitucha napisał:
    Od strony regulacji silniki bezszczotkowe i szczotkowe są sterowane identycznie.

I właśnie o to mi chodziło pisząc w skrócie poprzedni post.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #16 16653907
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Witam
    wada, może już czas wpisać w Google "silnik bezszczotkowy sterowanie" zamiast pisać domysły i nabijać punkty na konto....
    Jeśli chcesz zasilać silnik bezszczotkowy napięciem stałym to gratuluję humoru.
    Generalnie nie opłaca się robić sterowników zarówno do silników bezszczotkowych jak i do szczotkowych, suma cen części jest większa od wyrobu gotowego, natomiast na poziomie sterowania mamy identyczne sygnały co zwalnia nas od dywagacji czy coś spasuje do kompletu.
    Sterownik dobieramy do silnika na konkretny prąd i napięcie, reszta będzie pasować.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy działania regulatorów obrotów silników bezszczotkowych w dronach, w kontekście modernizacji używanego drona Intruder Cam. Użytkownik wymienił fabryczne silniki na silniki bezszczotkowe oraz regulatory ESC, jednak miał wątpliwości co do sposobu ich sterowania. Odpowiedzi wskazują, że regulatory wymagają sygnału PWM do działania, a nie tylko napięcia. Użytkownik eksperymentował z układem NE555, co pozwoliło mu na uzyskanie płynnej regulacji obrotów silnika. Wskazano również, że lepszym rozwiązaniem może być zakup gotowych komponentów, zamiast przerabiania istniejącego drona, co może być mniej opłacalne. W dyskusji poruszono również kwestie związane z sygnałem PPM oraz potrzebą odpowiedniego doboru regulatorów do silników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA