logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z oszacowaniem wymaganej pojemności akumulatora.

kolega21 02 Kwi 2018 12:46 945 9
REKLAMA
  • #1 17144101
    kolega21
    Poziom 2  
    Witam.
    Wraz ze znajomymi zajmujemy się projektowaniem auta elektrycznego, gdzie ja jestem odpowiedzialny za silnik i akumulator. O ile z pierwszą kwestią sobie poradziłem i po wyliczeniach dobrałem odpowiedni silnik do auta, to z wyliczeniem akumulatora mam spory problem. Zakładając, że silnik pracuje ciągle z maksymalną mocą dla zasięgu auta 150km wychodzi mi około 600Ah, co jest wynikiem absurdalnie zawyżonym patrząc na akumulatory w istniejących autach elektrycznych. Jestem przekonany, że to wynika z tego, że o ile podczas przyspieszania faktycznie silnik może pobierać moc zbliżoną do maksymalnej, to przy utrzymywaniu prędkości silnik ten będzie zużywał niewielką ilość mocy. Mój problem tkwi w tym, że nie mam pojęcia jak oszacować ile silnik by zużywał mocy przy np. utrzymywaniu prędkości 60km/h.

Przewidywana masa auta to 700kg, a silnik, który dobrałem ma parametry:
    -moc średnia - 14kW,
    -moc maksymalna - 30kW,
    -napięcie 84V,
    -natężenie średnia 200A,
    -natężenie maksymalne - 400A,
    -średni moment obrotowy - 36Nm,
    -maksymalny moment obrotowy - 72Nm,

Czy ktoś ma pojęcie jak rozwiązać ten problem?

Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 17144167
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    kolega21 napisał:
    Jestem przekonany, że to wynika z tego, że o ile podczas przyspieszania faktycznie silnik może pobierać moc zbliżoną do maksymalnej, to przy utrzymywaniu prędkości silnik ten będzie zużywał niewielką ilość mocy.
    To zależy z jaką prędkością będziesz jechał, z górki czy pod górkę, z wiatrem czy pod wiatr itd. Dla 60 km/h możesz przyjąć 40-50% mocy maksymalnej.
  • REKLAMA
  • #3 17144195
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6384
    Podczas jazdy wszystko zależy od oporu aerodynamicznego karoserii, podczas przyśpieszania moc zależy od masy.

Jaki czas wyliczyłeś przyśpieszanie 700kg 14kW od 0 do 60km/h?

Dodano po 2 [minuty]:

kolega21 napisał:
    Zakładając, że silnik pracuje ciągle z maksymalną mocą dla zasięgu auta 150km wychodzi mi około 600Ah

Dobrze wyliczył 304 ogniwa vct6 3000 mają 912Ah .

W Tesli jest ponad 5000 ogniw.

W Twoim projekcie wystarczyło by jakieś 250 ogniw. Dając 750Ah.

Oczywiście od pojemności zależy zasięg.
  • REKLAMA
  • #4 17144249
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Podczas jazdy wszystko zależy od oporu aerodynamicznego karoserii, podczas przyśpieszania moc zależy od masy.
    Nieco upraszczasz.
  • REKLAMA
  • #5 17144270
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 17148824
    kolega21
    Poziom 2  
    Witam ponownie.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Samochód ma być jedynie do miasta, a więc pominąłem wjazdy pod górkę. Opór toczenia i bezwładności oczywiście są wzięte pod uwagę w moich obliczeniach dot. minimalnego momentu obrotowego by samochód w ogóle ruszył - jest to około 30Nm zakładając przełożenie równe 4, a przęłożenie dyferencjału 3. Samochód osiąga prędkość 60km/h w 7,35s. Opory aerodynamiczne pominęliśmy, ponieważ stwierdziliśmy, że w prędkościach do 70km/h są pomijalne - jeśli to błąd to proszę o naprostowanie. Czy założenie 40-50% mocy mocy maksymalnej faktycznie się sprawdzi?

Pozdrawiam.
  • #7 17148849
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6624
    Opory toczenia i aerodynamiczny przy 70 nie jest już taki mały. Ale dla tej prędkości i masy potrzebujesz zgromadzić jakieś minimum 20tyś Wh. A praktycznie pewni jeszcze z 10tyś trzeba dołożyć.
    Oczywiście nie znamy sprawności silnika i układu sterowania
  • #9 17148882
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6624
    Ta reszta jest w tych dodatkowych 10 tyś.
  • #10 17148978
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1653
    kolega21 napisał:
    Czy ktoś ma pojęcie jak rozwiązać ten problem?

Przyjmuje się, że niezbyt duży samochód w ruchu miejskim musi zużyć 16-17 kWh energii/100 km. Pomnóż tą wartość przez projektowany zasięg uwzględnij sprawność silnika i sterownika i dodaj jakieś 20-25% do zasilania osprzętu pojazdu i masz poszukiwaną wartość pojemności aku.

Dodano po 2 [minuty]:

Strumien swiadomosci swia napisał:
    Podczas jazdy wszystko zależy od oporu aerodynamicznego karoserii,

I oporów toczenia opon. Przy prędkościach jakie zazwyczaj panują w ruchu miejskim główną rolę odgrywają opory toczenia a nie aerodynamiczne.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem oszacowania pojemności akumulatora dla elektrycznego samochodu o masie 700 kg, z silnikiem o mocy średniej 14 kW i maksymalnej 30 kW. Użytkownik zauważył, że jego obliczenia wskazują na absurdalnie wysoką wartość 600 Ah, co nie odpowiada standardom istniejących pojazdów elektrycznych. Uczestnicy rozmowy zasugerowali, że zużycie energii przy prędkości 60 km/h wynosi 40-50% mocy maksymalnej silnika, a także zwrócili uwagę na znaczenie oporów aerodynamicznych i toczenia. Podano, że dla miejskiego ruchu samochód powinien zużywać około 16-17 kWh energii na 100 km, co pozwala na obliczenie wymaganej pojemności akumulatora, uwzględniając sprawność silnika i dodatkowe obciążenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA