Chciałbym przedstawić modernizację latarki BRIGHTER KM-8637, w której po dwóch latach eksploatacji zastosowany akumulator odmówił dalszej współpracy.
Sama przeróbka zajęła mi niecałą godzinkę, po usunięciu starej elektroniki wstawiłem płytkę PCB od ładowarki telefonicznej 5V 700mA.
W miejsce starego akumulatora wstawiłem akumulator 18650 o pojemności 3500mA, akumulator używany, ale jeszcze sprawny, na potrzeby tej latarki wystarczy.
Do ładowania zastosowanego akumulatora zastosowałem moduł ładowarki Li-ion TP-4056, diody sygnalizujące proces ładowania, które były w module zdemontowałem, a w ich miejsce zostały podłączone diody 3mm (czerwona, niebieska) umieszczone w obudowie latarki.
Czerwona dioda sygnalizuje proces ładowania, a niebieska, że proces ładowania dobiegł końca.
Układ włącznika jak i moduł z diodami LED został ten sam. Latarka ma dwa tryby świecenia - w pierwszym trybie świecą tylko cztery diody, a w drugim wszystkie siedem diod. Na pozostałych zdjęciach widać, jak to wygląda w środku. Latarkę używam już trzy miesiące, pracuje bez zarzutu.
Proces ładowania rozpoczyna się po podłączeniu latarki do gniazdka prądowego 230V, poprzez fabryczne bolce.
Fajne? Ranking DIY