Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nasłuch policji ZAWIERCIE -

endo95 11 May 2019 15:04 3969 16
    endo95
    Level 7  
    Witam mam problem, jestem laikiem który zaczyna swoją zabawę z nasłuchem, chciałem trochę posłuchać służb niebieskich na radiu, dowiedziałem się iż w moim mieście ZAWIERCIE woj śląskie policja działa na starym typie nadawania analogowym, lecz ktoś chyba wprowadził mnie w błąd lub z moim sprzętem jest coś nie tak. Problem wygląda tak słyszę co jakiś czas szum odpowiadający rozmowie dyapozytor-odbiorca i to wszystko wywnioskowalem iż może jest to objaw '' kodowania'' proszę doradzić co mam zrobić czy jest sens kupywac radio EDACS jest to dość spory wydatek więc chciałbym mieć pewność. W obecnej chwili próbowałem użyć radia Motorola gm650 jest ustawiona częstotliwość lecz nic nie słyszę proszę o pomoc i objaśnienie tematu. Przepraszam za strasznie amatorskie podejście do tematu.

A może problem leży w starym typie radia gdybym kupić skaner typu UBC-355CLT uniden 🤔🤔🤔
    Mobali
    Level 41  
    Może lepiej byłoby zacząć od odrobiny teorii, skorzystania ze szkolenia? A może od wyrobienia sobie licencji radiowej? Podsłuchiwanie służb o dużej "wrażliwości" jest działaniem kontrowersyjnym i na granicy prawa. I taka zabawa często kończy nieprzyjemnie - delikatnie mówiąc. Warto zaczynać radiową przygodę od ryzyka wpakowania się kłopoty?

Temat podsłuchiwania Policji być już poruszany wielokrotnie na Elektrodzie, na przykład tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2804091.html
    Moderated By c2h5oh:

Regulamin punkt 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

Nie umiesz odpowiedzieć na postawione pytanie to nie pisz nic.

endo95
    Level 7  
    Dziękuję za nie do końca prawdziwe pouczenie, miałem do czynienia na Motoroli kilka lat temu mi to służy tylko do pomocy drogowej więc nie muszę się nad tym pochylać. Prosiłem tylko o podpowiedź
  • Helpful post
    zworys
    Level 39  
    Policja w większości pracuje już emisjami cyfrowymi, na dodatek mogą być kodowane więc nawet zakup odpowiedniego radiotelefonu nie gwarantuje że cokolwiek będzie można usłyszeć. Policja pracuje chyba w większości już w DMR.
    Nasłuch wolno prowadzić - nie wolno wykorzystywać i upubliczniać tak uzyskanych informacji...
    endo95
    Level 7  
    Owszem, nadałem temat na radiu ww Motorola gm360 słychać że coś się dzieje ale jest zjawisko tzw MotoTRBO jak w linku poniżej:
    https://youtu.be/ltUQc-5MTWE
    I moje pytanie kupując radio np uniden UBC355CLT będę słyszał normalnie? Tak jak mówię na starym radiu Motorola jest zjawisko takie jak w linku
    Mobali
    Level 41  
    endo95 wrote:
    Dziękuję za nie do końca prawdziwe pouczenie

A możesz wskazać, co jest "nie do końca prawdziwe"?
    zworys
    Level 39  
    Mam propozycję - spróbuj najpierw na SDR radio poodbierać te emisje, sa programy do dekodowania DMR, jak coś uda sie usłyszeć to będziesz wiedział czy warto wchodzić w zakup specjalizowanego radiotelefonu czy nie warto. Są moduły SDR do DVB-T wkładane do portu USB i na nich można odbierać w bardzo szerokim paśmie. Należy tylko zwrócić uwagę czy ten moduł ma układ RTL 2832U np. taki :
    Tuner DVB-T DAB+ FM USB R820T2 RTL2832U Tu opis z aukcji :
    "Generalnie odbiornik przeznaczony jest do odbioru sygnałów FM/DAB+/DVB-T jednak po podmianie sterowników urządzenie staje się szerokopasmowym skanerem częstotliwości w zakresie od 25 do 1700MHz.

Służy do tego oprogramowanie typu SDR (informacje dostępne w internecie)

W związku z powyższym można posłuchać np. lotnictwa cywilnego, wojskowego, dekodować transmisje ADS-B (monitoring ruchu samolotów), wszelkich służb a także taxi, kolei, firm transportowych, budowlanych, ochroniarskich itp.
    endo95
    Level 7  
    Ją nie działam na terenie DG tylko na Zawierciu

Dodano po 5 [minuty]:

zworys wrote:
    Mam propozycję - spróbuj najpierw na SDR radio poodbierać te emisje, sa programy do dekodowania DMR, jak coś uda sie usłyszeć to będziesz wiedział czy warto wchodzić w zakup specjalizowanego radiotelefonu czy nie warto. Są moduły SDR do DVB-T wkładane do portu USB i na nich można odbierać w bardzo szerokim paśmie. Należy tylko zwrócić uwagę czy ten moduł ma układ RTL 2832U np. taki :
    Tuner DVB-T DAB+ FM USB R820T2 RTL2832U Tu opis z aukcji :
    "Generalnie odbiornik przeznaczony jest do odbioru sygnałów FM/DAB+/DVB-T jednak po podmianie sterowników urządzenie staje się szerokopasmowym skanerem częstotliwości w zakresie od 25 do 1700MHz.

Służy do tego oprogramowanie typu SDR (informacje dostępne w internecie)

W związku z powyższym można posłuchać np. lotnictwa cywilnego, wojskowego, dekodować transmisje ADS-B (monitoring ruchu samolotów), wszelkich służb a także taxi, kolei, firm transportowych, budowlanych, ochroniarskich itp.

Mógłbym Cie prosić na priv mam kilka pytań?
    elektro16
    Level 16  
    Witam
    KPP Zawiercie przeszło parę lat temu na system cyfrowy - dwa , trzy lata temu dokładnie nie pamiętam .

Pozdrawiam
    endo95
    Level 7  
    Czyli nie do odsłuchania?
    elektro16
    Level 16  
    Witam
    Można próbować :SDR a nawet dwa mnóstwo zachodu dałem sobie spokój .

Pozdrawiam
    Szyszkownik Kilkujadek
    Level 37  
    zworys wrote:
    Policja w większości pracuje już emisjami cyfrowymi, na dodatek mogą być kodowane więc nawet zakup odpowiedniego radiotelefonu nie gwarantuje że cokolwiek będzie można usłyszeć. Policja pracuje chyba w większości już w DMR.

A to dlaczego nadal nagminnie na miejscu wypadku drogowego pierwsza przed policją jest laweta? :-D
    A to ciekawe: https://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artyk...,podsluch-policja-prezydent-sledztwo-dgp.html
    Quote:

Dysponujemy nagraniami ponad stu meldunków policji z zabezpieczenia Narodowego Święta 3 maja w Warszawie. Rozmowy nie były szyfrowane ani chronione kryptograficznie. Tego dnia funkcjonariuszy mógł podsłuchać każdy, jeśli tylko miał odpowiednie urządzenie.
    ...
    Sprawdziliśmy, jak to działa, na prostym analogowym skanerze, który można kupić w sklepie 200 metrów od siedziby Komendy Stołecznej Policji. Tajemnicą poliszynela jest, że od lat takie skanery wykorzystują np. firmy zajmujące się holowaniem pojazdów, których lawety pojawiają się na miejscu wypadku często jeszcze przed mundurowymi."

endo95 wrote:
    Czyli nie do odsłuchania?

Kup sobie skaner częstotliwości i się baw. Tylko pamiętaj o przestrzeganiu prawa. Ale nie licz, że złapiesz tam jakieś tajne informacje. Policjanci jak już nie mają czym to "wrażliwe" informacje wymieniają przez zwykłe telefony komórkowe. :-)
    zworys
    Level 39  
    Szyszkownik Kilkujadek wrote:
    A to dlaczego nadal nagminnie na miejscu wypadku drogowego pierwsza przed policją jest laweta?

Bo są już skanery dekodujące transmisje cyfrowe a jeśli z powodu lenistwa ( lub pójścia na łatwiznę ) transmisja nie jest kodowana to na takim urządzeniu można podsłuchać i nowe radiotelefony. Żeby było ciekawiej w moim i osciennych powiatach jest już DRM a w mieście wojewódzkim słyszę jeszcze policję na analogu.
    Co do wyposażenia policji - to akurat nie mój problem że pieniądze idą na konfetti a nie na nowoczesny sprzęt. To ze dali się podsłuchać świadczy o ich profesjonaliźmie a raczej braku.
    Anonymous
    Level 1  
    internick
    Level 35  
    Najprościej za 30 zł w Chinach (Aliexpress) kupić tuner.
    Ustawić wg tego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3182271.html
    I w DSD (soft do dekodowania) popatrzeć czy jest coś clear.
    Jeśli jest to kupić cyfrowe radio (będzie tańsze niż skaner), zaklepać grupę, slot, kolor i słuchać.
    Jeżeli wszystko leci z kluczem to odpuścić temat.
    Teoretycznie w Motoroli masz wyjście dysktyminatora na złączu akcesorii, więc gdybyś chciał podekodować to może i bez tunera by się obeszło, ale....jaki to model, bo raczej nie GM650.
    Tommy82
    Level 41  
    @Szyszkownik Kilkujadek

A zakłady pogrzebowe skąd wiedziały podsłuchiwały pogotowie?

Natomiast na 3 maja pozbierali pewnie co mieli i rozdali tak żeby każdy miał "kontakt z bazą".
    w mojej okolicy jakiś czas temu jeszcze Tychy pracowały na analogu i to chyba wszystko co na analogu usłyszałem.