![[DOS] Sterowanie CNC - CNCGRAF [DOS] Sterowanie CNC - CNCGRAF](https://obrazki.elektroda.pl/8334545800_1565105814_thumb.jpg)
Witam,
Temat już tutaj gdzieś widziałem, i szczerze powiedziawszy zainspirował mnie bo byłem na etapie konstruowania (a później już niestety zakupie;)) małej frezarki CNC.
Pierwotnie autor przedstawiał aplikację CNCGRAF pod DOS w wersji life USB, co znaczyło że trzeba było uważać na pendrive i jego pliki systemowe, bo w każdej chwili mogły ulec uszkodzeniu podczas choćby wyciągania pena z komputera.
Postanowiłem zrobić swoją wersję, której używam ze szczerym zadowoleniem.
Może komuś z Was się przyda, więc liczę na to że mimo ze to nie jest konstrukcja fizyczna, artykuł pozostanie w dziale DiY.
Otóż założenia:
- Bez wodotrysków i pięknej grafiki ale za to niezawodnie.
- Jak najlepsza sprawność w samej obróbce.
- Jak najmniej zajmowanego miejsca.
Udało się osiągnąć wszystko. Prędkość jak na taką maszynkę jest wizualnie bardzo duża (nie mierzyłem). Komputer zajmuje mało miejsca, nie posiada wentylatorów, i kosztował 30zł. Silniki nie gubią kroków, co wskazuje na dobrą pracę portu LPT.
Jak to wygląda:
Zakupiłem komputerek (terminal) HPt5700, z wewnętrzną pamięcią ATA FLASH 64MB, i co najważniejsze portem LPT (30zł!). System postawiłem na tej właśnie wewnętrznej pamięci. Do tego monitor, klawiatura, i to wszystko! Gdy chcę wgrać plik do obróbki wkładam po prostu dowolnego pendrajwa, restartuje komputerek, i wybieram w programie CNCGRAF potrzebny rysunek.
![[DOS] Sterowanie CNC - CNCGRAF [DOS] Sterowanie CNC - CNCGRAF](https://obrazki.elektroda.pl/5607648700_1565105854_thumb.jpg)
Miałem wcześniej na próbę MACHA3 - moim zdaniem mach to zabawka. Chyba że ktoś lubi ładną grafikę, kolorowe przyciski i ładne obszerne menu. Ja jestem troszkę ze starszej epoki, choć jeszcze nie stary, i wolę klasyczne ale za to niezawodne, proste rozwiązania. Moim zdaniem Windows to nie system do sterowania czymkolwiek w czasie rzeczywistym. Co innego gdyby wszystkie kroki były buforowane, ale to już zupełnie inny temat. W zestawie jest porządna instrukcja w języku Polskim, do której wystarczy tylko rzucić okiem by rozwiązać jakikolwiek problem. To dla mnie również duży atut!
W załączniku przesyłam kompletny system wraz z instrukcją instalacji na dysku flesz. Sama instalacja jest banalnie prosta i szybka. W razie pytań chętnie pomogę.
Code: Instrukcja
Plik instalacyjny
Code: setup
Nowa wersja systemu! (v1.1)
- Dodane menu startowe. Do wyboru CNCGRAF lub Norton commander
- Po wyłączeniu CNCGRAF komputer się wyłącza (obsługa ATX)
Można zainstalować cały system na nowo, lub skopiować z paczki tylko pliki: config.sys, autoexec.bat, shutdown.com które znajdują się w folderze "Copy"
Nowa ostatnia już wersja 2.2
- Wszystkie pliki zoptymalizowane, usunięte śmieci.
- Maksymalnie zoptymalizowany config.sys
- CNCGRAF przywrócony do stanu fabrycznego (usunięty plik cncgraf.cfg)
Wkrótce pojawi się elektronika specjalnie dla CNCGRAF.
Ciągłe zmiany posta wynikają z aktualizacji. Zostają dokładane tylko nowe wersje systemu. Chciał bym żeby wszystko było w jednym miejscu, i nie trzeba było szukać w postach (których jest strasznie mało). Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami i poglądami. Ktoś sprawdził? korzysta? działa?.
Przepraszam moderatorów za kłopot.
Pozdrawiam!
Cool? Ranking DIY