logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ctek MXS 5 - przestał ładować

inspire1 08 Sty 2021 15:22 7554 30
REKLAMA
  • #1 19167943
    inspire1
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam.
    Mam pierwszą wersję CTEK'a MXS5, ładowarka od jakiegoś czasu piszczała, w pewnym momencie przestała ładować, nic się na niej nie świeciło. Myślałem że może wyrwał się jakiś kabelek, ale okazało się że wysadziło oba kondensatory 1000 uf, 15 V. Niestety nie miałem identycznych, więc każdy z nich zastąpiłem 2x 470 uF, 25 V (chiński miernik do kondów pokazał 1010 uF). Ładowarka się włączyła i niby zaczęła działać, ale przy kliknięciach guzika dziwnie się zachowała (zamiast przełączać tryby to zapalała ledy kolejnych trybów) więc odłączyłem ją od prądu i po ponownym podłączeniu do kontaktu już się nic nie zapala na niej.

Po podłączeniu do prądu, na wcześniej wspomnianych kondensatorach jest ok. 5,8-6 V, bezpiecznik na wejściu sprawny.
    Co proponujecie sprawdzić? (umiem posługiwać się multimetrem i jakieś podstawy znam)
  • REKLAMA
  • #3 19180805
    inspire1
    Poziom 12  
    Nie myślałem że wnętrze CTEK'a to jakaś tajemnica. :)
    Linki wyżej dotyczą nowszej wersji, ale w wolnej chwili obejrzę.

Tak to wygląda (fotki nie moje):

Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować
  • #4 19181641
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19181812
    inspire1
    Poziom 12  
    Novile napisał:
    Tyle w temacie.

Nie chcesz pomagać to nie pomagaj, czego chcesz fotki?
    Mogę ci zrobić fotki swojego żaden problem, ale poza wymienionymi wyżej wspomnianymi kondensatorami (2 zdjęcie) nie ma najdrobniejszej różnicy...
  • #6 19181867
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19181920
    inspire1
    Poziom 12  
    Równolegle, chyba podałem z 1 poście że miernik na 2x 470uF pokazał 1010uF?

Skoro uważasz że po samych fotkach mojej sztuki dojdziesz co w niej jest uszkodzone, to proszę bardzo jutro bedą fotki.

Dodano po 16 [minuty]:

Fotki:
    Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować Ctek MXS 5 - przestał ładować

+ pomiar 04N60C3
  • REKLAMA
  • #8 19181958
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2648
    Przelutowałeś punkty lutownicze z jakimś dobrym topnikiem?
  • #9 19182015
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19182500
    inspire1
    Poziom 12  
    Novile napisał:
    Dlaczego pokazujesz wyniki tranzystora kluczującego, skoro Ci rozwaliło kondensator po stronie wtórnej?

Dlatego że wygląda mi to na brak zasilania po stronie wtórnej, kondensatory wywaliło prawdopodobnie dawno temu bo ładowarka zaczęła popiskiwać przy dużych obciążeniach ale wszystko normalnie działało, ogólnie ładowarka dosyć mocno się grzeje podczas pracy więc miejsce dla kondensatorów tuż pod radiatorem to tak trochę słabo...
    Novile napisał:

Sprawdziłeś podwójną diodę mocy Schottky ?
    Sprawna.
  • #11 19184848
    maciej1977
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Ja właśnie walczę z nową wersją MXS 5.0

Sprawdź od początku ( wejście ) - skoro bezpiecznik OK, to mostek, potem zasilanie układu (zakładam że to 1271) sterującego tranzystorem kluczującym, oraz powinny tam być jeszcze diody: Zenera i szybka. Napięcie na uzwojeniu pomocniczym trafo.
    Daj znać, będziemy walczyć dalej razem :-)

Na zdjęciu zaznaczyłem coś, co wygląda jakby się tam wydarzyło coś niedobrego - sprawdź to też.

PS. Niby ta sama wersja - 5A - a w nowszym wydaniu dali tranzystor kluczujący o prawie 2x większym prądzie Id - 60R580P
  • #12 19185143
    inspire1
    Poziom 12  
    Też to dzisiaj zauważyłem :) W poniedziałek zweryfikuje co to (chyba kond polietylenowy) i czy sprawny.
    maciej1977 napisał:
    mostek
    sprawny
    maciej1977 napisał:
    powinny tam być jeszcze diody: Zenera i szybka
    Też sprawne...

Z ciekawości postanowiłem sprawdzić guzik, bo to dosyć częsta usterka i okazał się uszkodzony... Wcześniej nie wykazywał żadnych oznak uszkodzenia, czasem tylko podczas szybszego klikania nie nadążał, ale to też nie koniecznie może być wina samego switcha, zresztą raczej mało go używałem, ale po 9 latach mógł już się wysłużyć.

Postanowiłem poskładać wszystko w całość i pomierzyć napięcia, niestety po podpięciu zjarało bezpiecznik, w poniedziałek wrócę do tematu.

maciej1977 napisał:
    Ja właśnie walczę z nową wersją MXS 5.0
    Jakiś czas temu kupiłem też nowego :)
    Nowsza ma ciekawiej rozwiązane programy (zasadniczo ma ich sporo więcej), ale za to strzał w kolano za recond przy 15.8V i brak potencjometru żeby to podkręcić, no i klejona obudowa...
  • REKLAMA
  • #13 19185393
    maciej1977
    Poziom 13  
    inspire1 napisał:
    Postanowiłem poskładać wszystko w całość i pomierzyć napięcia, niestety po podpięciu zjarało bezpiecznik, w poniedziałek wrócę do tematu.

Bezpiecznik "poszedł" od razu, czy przetwornica zdążyła na chwilę wystartować ?

inspire1 napisał:
    Jakiś czas temu kupiłem też nowego :)
    Nowsza ma ciekawiej rozwiązane programy (zasadniczo ma ich sporo więcej), ale za to strzał w kolano za recond przy 15.8V i brak potencjometru żeby to podkręcić, no i klejona obudowa...

Klejona obudowa pogrąża najbardziej, ale tylko użytkowników, bo firmie właśnie o to chodziło.
    Potencjometr też by się przydał.
    Kompensacja temperatury chyba jest największym atutem, bo w Twoim widzę, że chyba nie ma ?

Czym jest sterowany klucz w Twoim modelu ?
  • #14 19197009
    inspire1
    Poziom 12  
    maciej1977 napisał:

Bezpiecznik "poszedł" od razu, czy przetwornica zdążyła na chwilę wystartować ?

Od razu.

maciej1977 napisał:

Kompensacja temperatury chyba jest największym atutem, bo w Twoim widzę, że chyba nie ma ?
    Nie znalazłem czujnika temp. niestety.

Do tematu wrócę dopiero w przyszłym tygodniu, aktualnie nie mam czasu się tym zajmować.
  • #15 19390688
    maciej1977
    Poziom 13  
    maciej1977 napisał:
    PS. Niby ta sama wersja - 5A - a w nowszym wydaniu dali tranzystor kluczujący o prawie 2x większym prądzie Id - 60R580P

Właśnie dopadłem jeden z nowszych modeli MXS 5.0 (12.2020) no i co ciekawe ładują tam jeszcze mocniejszy tranzystor kluczujący, a dokładnie NCE80T560, napięcie: 800V, prąd: 9A (6A)
  • #16 19565733
    andri1
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    maciej1977 napisał:
    maciej1977 napisał:

Właśnie dopadłem jeden z nowszych modeli MXS 5.0 (12.2020) no i co ciekawe ładują tam jeszcze mocniejszy tranzystor kluczujący, a dokładnie NCE80T560, napięcie: 800V, prąd: 9A (6A)

Właśnie walczę i mam po wybuchu ten tranzystor, nie mogę go jednak dostać. Macie może pomysł na zamiennik o tych samych parametrach?
  • REKLAMA
  • #17 20068159
    maciej1977
    Poziom 13  
    Koledzy, czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi, do regulacji progów których napięć, służą poszczególne rezystory regulowane:

VR1-
    VR2-
    VR3-

Dzięki !
  • #18 21182237
    inspire1
    Poziom 12  
    inspire1 napisał:

Do tematu wrócę dopiero w przyszłym tygodniu, aktualnie nie mam czasu się tym zajmować.

No i nadszedł ten przyszły tydzień :D Fajnie widzieć że troszkę się tu działo. Pewnie gdyby nie to że potrzebuję drugiej ładowarki to nie wróciłbym do próby naprawy.
    maciej1977 napisał:
    Koledzy, czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi, do regulacji progów których napięć, służą poszczególne rezystory regulowane:

VR1-
    VR2-
    VR3-

VR1 - za końcowe napięcie ładowania w poszczególnych etapach,
    VR2 - Jeśli nie da się osiągnąć 16.2V przez VR1 lub przetwornica zaczyna nieco piszczeć, lekkie przekręcenie VR2 stabilizuje napięcie i wycisza ładowarkę, dokładniej nie wiadomo za co odpowiada.
    VR3 - nie wiadomo

Swojej ładowarki do tej pory nie naprawiłem, podjąłem w niedzielę próbę i na tą chwilę ustaliłem że padnięty mam:
    - szybki ceramiczny bezpiecznik 1.6A 250V, zamówiłem 2A zamiast 1.6A w sumie nie wiem czemu
    - kondensator (zaznaczony na fotce przez kogoś), okazało się że miał 2.3nF zamiast 22nF (oznaczenia na nim były 22n 400.), nie znalazłem identycznego zamówiłem polipropylenowy 22nF 400V
    - mosfet NTR4501NT1G, przy próbie wylutowania rozpadł się, a pod nim delikatne przypalenie PCB, nie mogłem dostać takiego samego wiec zamówiłem AO3400A
    - wcześniej zamontowane kondensatory elektrolityczne 2x 470uF 25 V też wymienię bo zamówiłem 1000uF 25V nichicon vk, i tutaj popełniłem błąd bo do 85*C..., pozostałe są sprawne i mieszczą się w tolerancji
    - ponownie wymienię switcha, tym razem nawiercę otwór pod guzik przed wlutowaniem i/lub wydrukuję nowy kapturek bo chyba switch jest niższy niż ten fabryczny

Wszystkich gratów spodziewam się w pod koniec tygodnia także w niedzielę wieczorkiem coś powalczę i dam znać czy po wlutowaniu w/w rzeczy udało się naprawić ładowarkę.
  • #19 21188949
    inspire1
    Poziom 12  
    Update!

Wlutowałem wszystko i wróciłem do punktu wyjścia, bezpiecznik zostaje cały a na ładowarce dalej nic się nie świeci, nie reaguje na przełącznik ani nic.

Edit:
    Transoptor, jakieś oznaczenia? Ktoś? coś? Mam podejrzenia co do niego, jeszcze go nie wylutowałem ale jeżeli nie jest przyklejony czymś czarnym to pewnie dostał zwarcia.
  • #20 21189416
    inspire1
    Poziom 12  
    Sam sobie odpowiem, PC817.

Rzuciłby ktoś swoim okiem na te fotki
    Zbliżenie na płytę drukowaną z różnymi komponentami elektronicznymi, w tym transoptorem PC817 i rezystorem R470. Zbliżenie na płytkę drukowaną z zaznaczonymi elementami elektronicznymi. Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną z zaznaczonymi komponentami Zbliżenie na żółtą taśmę na elemencie elektronicznym, widoczne uszkodzenia
    Pod kilkoma elementami (m.in pod PC817 i NCP1271a) mam coś takiego, czarnego twardego i o ile transoptor praktycznie jestem pewny że jest uszkodzony po stronie diody (przewodzi w obu kierunkach ~1V + jego rezystancja 1k Ohm) to reszty tych elementów w zasadzie nie jestem w stanie zmierzyć bez wylutowania.
  • #21 21189501
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3805
    inspire1 napisał:
    Pod kilkoma elementami (m.in pod PC817 i NCP1271a) mam coś takiego, czarnego twardego
    Tyle na ile widać na foto to wygląda na klej montażowy (choć zwykle bywa w kolorze czerwieni) :)
  • #22 21190389
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1213
    inspire1 napisał:
    i o ile transoptor praktycznie jestem pewny że jest uszkodzony po stronie diody (przewodzi w obu kierunkach ~1V + jego rezystancja 1k Ohm)
    Czy to wynik z pomiarów w układzie? Czy pomierzyłeś go metodą techniczną by upewnić się, że rzeczywiście jest uszkodzony? Można taki pomiar przeprowadzić bez wylutowania z płyty.
  • #23 21190690
    inspire1
    Poziom 12  
    TONI_2003 napisał:
    Tyle na ile widać na foto to wygląda na klej montażowy (choć zwykle bywa w kolorze czerwieni) :)

Zeskrobałem trochę wystającego go spod PC817 i rzeczywiście jest taki czerwony, a zasadzie ciemno czerwony.
    W.P. napisał:
    Czy to wynik z pomiarów w układzie? Czy pomierzyłeś go metodą techniczną by upewnić się, że rzeczywiście jest uszkodzony? Można taki pomiar przeprowadzić bez wylutowania z płyty.

Tak, w układzie. Mierzyłem jedynie multimetrem w trybie diody + pomiar rezystancji szukając jakiegoś zwarcia. Rano już go wylutowałem a wieczorem pomierzę dokładniej bo zabrakło mi czasu.

Sprawdzę też co się dzieje na zasilaniu Atmegi ale obawiam się że zaczyna mnie to chyba przerastać.

Dodano po 7 [godziny] 27 [minuty]:

Wychodzi że jest sprawny, wbrew wcześniejszym pomiarom, wlutowałem go z powrotem.

W sumie mamy jakiś progres (chyba), nie wiem co zrobiłem ale teraz po podłączeniu do prądu ładowarka zapala 2 diody, "lampka zasilania" i program samochód, na ok. 300-400ms po czym wyłącza się całkowicie. Wyłączenie i włączenie zasilania na krótko już nie załączy ładowarki ale po minucie/dwóch znowu da się ją na ten ułamek sekundy włączyć.
    Wygląda to jakby się jakieś zabezpieczanie włączało i przez to nie mam zasilania na atmedze, tzn. od samego 78l05 już go nie ma.

Wejście 78l05 jest połączone z bazą MPS2907A, która jest połączona przez rezystor SMD 330 (33ohm) z emiterem, gdzie idzie dokładniej emiter tego już nie wiem bo cewka zasłania, kolektor jest połączony przez rezystor 472 do gnd, w czasie gdy ładowarka "działa" na emiterze pojawia się ok. 5-6V (może jest i więcej ale multimetr może być za wolny).
  • #24 21405347
    inspire1
    Poziom 12  
    Kojarzy ktoś model użytych LED smd? Chodzi o LED, który pokazuje wybrany program.
  • #25 21571060
    PSlowik
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witajcie.

Piszę z prośbą, może coś podpowiecie, męczę się z MXS 5. Po włączeniu do zasilania poszczy i wszystkie diody migają. Nieraz uda się, że zaskoczy normalnie, ale nie ładuje, jak podłączę aku, znowu migają. Mam na kondensatorach niskie napięcie 2,5 V, nieraz 7,2 V. Wymieniłem już masę elementów i stoję nadal w martwym punkcie.
    Napięcie na Vcc na Atmedze idzie 4,75 V.
    Napięcie zasilania na przetwornicy 1271A - 17 V.
    Na LM7805 wchodzi 5,5 V, wychodzi 4,75 V.
    Dioda Schottky sprawna.
    MPS2907A sprawny, nowy, bo był pęknięty.
    Kondensatory elektrolity 1000 µF/16 V nowe - napięcie na nich ~2,5 V, nieraz 7,5 V.
    Elektrolit 100 µF nowy.
    Mosfet TR1, czyli NTR4501, nowy i grzeje się, jak i rezystor przy nim 3,3 Ω, strasznie się grzeje.
    Reszta A6W, A4W, F1W przemierzona, niby sprawne :/
  • #26 21571213
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2648
    inspire1 napisał:
    Kojarzy ktoś model użytych LED smd? Chodzi o LED, który pokazuje wybrany program.

Pokaż dokładne zdjęcie, najlepiej z otaczającymi elementami.
  • #27 21574343
    arkadiuszen
    Poziom 13  
    Ocena: 46
    U mnie poza 1000uF/16V i AS1117 uszkodzone jeszcze były: rezystor 2,2k , BC847 i BAV70.
  • #28 21829458
    okonionen74
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam prośbę, jeżeli ma ktoś możliwość i mógłby mi ustalić ten element. Ctek MXS 5.0 nowa wersja. Dziękuje.

Załączniki:
    • Ctek MXS 5 - przestał ładować 7201400000_1661254058_org.jpg (1.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 21829796
    maciej1977
    Poziom 13  
    Zbliżenie zielonej płytki PCB z elementami SMD; widoczny układ z nadrukiem „A4W 98”

A4W 98 - jak dobrze pamiętam, to jakaś dioda przełączająca.
  • #30 21831153
    arkadiuszen
    Poziom 13  
    Ocena: 46
    Jak już pisałem: BAV70.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z ładowarką CTEK MXS 5 pierwszej wersji, która przestała ładować i nie reaguje na przełącznik. Uszkodzeniu uległy kondensatory elektrolityczne 1000 µF 15 V, które zostały zastąpione dwoma kondensatorami 470 µF 25 V połączonymi równolegle. Po wymianie ładowarka początkowo działała nieprawidłowo, a następnie całkowicie przestała się włączać. Wymieniono także szybki bezpiecznik, mosfet NTR4501NT1G (zamiennik AO3400A), a także sprawdzono elementy takie jak diody Schottky, tranzystory kluczujące, układ sterujący NCP1271 oraz transoptor PC817. Występują problemy z brakiem zasilania na układzie Atmega i szybkim przepalaniem bezpiecznika. Wskazano na konieczność sprawdzenia mostka prostowniczego, diod Zenera, kondensatorów polipropylenowych oraz elementów wokół tranzystora kluczującego. W nowszych wersjach MXS 5 stosowane są mocniejsze tranzystory kluczujące (np. NCE80T560). Wymieniono także uszkodzone rezystory, tranzystory BC847, diody BAV70 oraz elementy stabilizujące napięcie (AS1117). Wskazano na możliwe uszkodzenia transoptora i konieczność dokładnych pomiarów w układzie. Dyskutowano o regulacji progów napięć za pomocą potencjometrów VR1, VR2 i VR3. Problem z przełącznikiem (uszkodzony switch) również został zidentyfikowany jako częsta usterka. Wskazano na znaczenie odpowiedniego lutowania i stosowania topnika. Wskazano, że klejona obudowa utrudnia naprawę. Wskazano na konieczność dokładnej diagnostyki i wymiany uszkodzonych elementów, aby przywrócić pełną funkcjonalność ładowarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA