Witajcie moi drodzy.
Dzisiaj nieco prostszy temat. Krótki teardown głośników komputerowych którym niedawno wybiło 20 lat. Zobaczymy co ze środka może się przydać i na jakim wzmacniaczu są zrealizowane.
Teardown Media Tech
Głośniki posiadają tajemniczy przycisk "3D SRR" i pokrętło głośności, które też je pozwala wyłączyć. Głośniki zasilane są bezpośrednio z sieci, nie tak jak nowsze modele z USB.
Jedna kolumna zawiera tylko głośnik 4Ω2W:
Druga dodatkowo transformator sieciowy 50Hz i płytkę z wzmacniaczem:
Potencjometr od głośności wraz z włącznikiem, B50K. 50 kΩ, charakterystyka B. Jest to potencjometr podwójny, bo mamy tu kanał prawy i lewy.
Dziwne, że producentowi chciało się stosować wtyki, zamiast przylutować przewody do płytki. Ale tym lepiej dla nas.
Wzmacniacz zrealizowany na SP2025A, czyli raczej TEA2025 bądź odpowiednik. Rozkład pinów to potwierdza.
Schematu nie trzeba rysować, gdyż w sieci jest mnóstwo przykładów, zacytujmy jeden:
Jedynie wróćmy do tajemniczego przycisku SRR... jak "Surround", co on dokładnie robi? W tym celu trzeba prześledzić połączenia na PCB:
Widać tu mostek prostowniczy z czterech diod a za nim dopiero wyłącznik..
Wszystkie wartości naniesione na zdjęcie są zmierzone/odczytane.
Przełącznik tam jest dwupozycyjny, zwiera pary pinów oznaczone kolorami:
No i nanieśmy jeszcze przycisk na schemat:
Ten przycisk po prostu w pewnym stopniu miesza kanały, co zresztą sugeruje też jego nazwa - przełączenie "surround". Piny 6 i 11 to piny Feedback z noty katalogowej.
Na PCB widać jeszcze że ten przycisk zmienia kolor diody LED na inny (dioda LED jest podwójna).
Podsumowanie
Niby takie proste głośniki a i tak coś ciekawego można w środku znaleźć. Nie widziałem tego rozwiązania z przyciskiem "SRR" na innych schematach z TEA2025B.
Sam TEA2025B, choć ma ponad 25 lat, to i tak jest wciąż żywy i nawet sprzedawany w gotowych modułach, co było omawiane m. in. już tutaj.
A co do reszty - głośniki poszły na części, zbyt dużo tych komputerowych głośników już mam i mi zalegają, a nikt nie chce ich przyjąć. Uzyskane elementy, transformator i moduł wzmacniacza jednak pewnie się przydadzą, tak jak i przełącznik, potencjometr, drobnica.
Załączam notę katalogową TEA2025B.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.