Witam, chciałbym zrobić ładowarkę do wkrętarki, która będzie szybko ładowała (około 1 godziny) akumulatory 18 V (1,5 Ah i 5 Ah).
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tambratHanki napisał:Jeśli to LiIon to raczej nie można podnieść napięcia, tylko zwiększyć prąd w trybie CC.Skrócenie czasu ładowania wiąże się z podniesieniem napięcia aby zwiekszyć prąd, w wyniku czego wzrośnie temperatura ładowanych akumulatorów.
Jakubserwis napisał:Ta podpowiedź może być błędna.Może te zdjęcia Ci coś podpowiedzą.
jarek_lnx napisał:bratHanki napisał:Jeśli to LiIon to raczej nie można podnieść napięcia, tylko zwiększyć prąd w trybie CC.Skrócenie czasu ładowania wiąże się z podniesieniem napięcia aby zwiekszyć prąd, w wyniku czego wzrośnie temperatura ładowanych akumulatorów.
panzewsi napisał:Czyli fuszerka, ogniwa laptopowe nie są przystosowane do takich prądów.usunąłem ogniwa Ni-Cd i w ich miejsce wsadziłem 4x po 2 ogniwa Li-Ion od laptopa.
panzewsi napisał:Do BMSa podłączyłem wyjście akumulatora i gniazdo montażowe 2.5mm. Ten zestaw mogę ładować prawie każdym zasilaczem od laptopa.
panzewsi napisał:To jest chory pomysł, brak układu zapewniającego poprawne parametry ładowania w trybie CC i CV "rekompensowany" jest obecnością zabezpieczania, które odcina ładowanie już w zakresie napięć niedopuszczalnych do normalnej pracy - 4,3VTylko koniecznie musi być dobry BMS, żeby pilnował ładowania i zabezpieczał ogniwa.
panzewsi napisał:Jako przykład partactwa. Domowym majsterklepkom wystarczy że wkrętarka kręci, ale to forum dla elektroników gdzie ludzie patrzą też na to, jak zrobić poprawnie. Dla czego ludzie chcą zrobić porządnie, kiedy można byle jak i też działa?Także że swej strony mogę polecić takie rozwiązanie.
bratHanki napisał:Tu nie chodzi o prawo Ohma, ale o to że twoja poprzednia wypowiedź łatwo wprowadzi w błąd słabiej zorientowanych czytelników, w trybie pracy CC istotny jest prąd i zmieniając ten prąd zmieniamy czas ładowania. Kiedy mowa o napięciu ludzie rozumieją to jako napięcie w trybie CV.Przepływ prądu jest wymuszany różnicą napięć. Nie ma sposobu zwiększenia prądu bez podwyższenia napięcia w trakcie ładowania. Końcowe napięcie ładowania pozostaje takie samo.
bratHanki napisał:Ale to nie jest urządzenie do ładowania akumulatora, to napięcie nie jest podawane na akumulator, to tylko zasilacz, a podniesione napięcie to sposób na "przepchnięcie" większej mocy przez delikatne miniaturowe złącza i przewody o niewielkiej obciążalności prądowej.Szybkie ładowarki do telefonów są w stanie dostarczyć napięcie do 12 V.
Cytat:Cytat:bratHanki napisał:
Szybkie ładowarki do telefonów są w stanie dostarczyć napięcie do 12 V.
Ale to nie jest urządzenie do ładowania akumulatora, to napięcie nie jest podawane na akumulator, to tylko zasilacz, a podniesione napięcie to sposób na "przepchnięcie" większej mocy przez delikatne miniaturowe złącza i przewody o niewielkiej obciążalności prądowej.
jarek_lnx napisał:panzewsi napisał:Czyli fuszerka, ogniwa laptopowe nie są przystosowane do takich prądów.usunąłem ogniwa Ni-Cd i w ich miejsce wsadziłem 4x po 2 ogniwa Li-Ion od laptopa.
jarek_lnx napisał:panzewsi napisał:Do BMSa podłączyłem wyjście akumulatora i gniazdo montażowe 2.5mm. Ten zestaw mogę ładować prawie każdym zasilaczem od laptopa.
Zasilacz pracuje z przeciążeniem do czego nie był projektowany i nie ma żadnej kontroli napięcia.
jarek_lnx napisał:panzewsi napisał:To jest chory pomysł, brak układu zapewniającego poprawne parametry ładowania w trybie CC i CV "rekompensowany" jest obecnością zabezpieczania, które odcina ładowanie już w zakresie napięć niedopuszczalnych do normalnej pracy - 4,3VTylko koniecznie musi być dobry BMS, żeby pilnował ładowania i zabezpieczał ogniwa.
Takie zabezpieczenie stosuje się dodatkowo, na wypadek awarii ładowarki, nie zamiast.panzewsi napisał:Jako przykład partactwa.Także że swej strony mogę polecić takie rozwiązanie.
mar88pn napisał:Popieram takie podejście, lecz chcieć a móc to dwie różne sprawy.chcę zrobić samemu, a nie kupować (bo lubię majsterkować).
bratHanki napisał:Tu niema co "stawiać, tu trzeba mieć 100% pewność.Stawiam na Li-Ion 5x3,6V=18V wg. starego stylu.
tad224 napisał:Poradziłbym zastosować zamiast klasycznego BMS,balanser aktwny z BMS.
Raz,że będzie równo ładował ogniwa w szeregu.
Dwa wydłuży żwotność pakietu.
Ładowanie ekstremalnie szybkie skraca znacznie żywotność akumulatorówm tak jak i doładowywanie do 4,35 V (max bezpieczne napięcie ogniw litowych) nawet powyżej 50%..
Pod spodem balanser aktywny z BMS.
![]()
mar88pn napisał:Witam, chciałbym zrobić ładowarkę do wkrętarki, która będzie szybko ładowała (około 1 godziny) akumulatory 18 V (1,5 Ah i 5 Ah).
tad224 napisał:
balaser jest z BMS. Patrz opis:
tad224 napisał:Poradziłbym zastosować zamiast klasycznego BMS,balanser aktwny z BMS.
tad224 napisał:
Raz,że będzie równo ładował ogniwa w szeregu.
Dwa wydłuży żwotność pakietu.
tad224 napisał:
Ładowanie ekstremalnie szybkie skraca znacznie żywotność akumulatorówm tak jak i doładowywanie do 4,35 V (max bezpieczne napięcie ogniw litowych) nawet powyżej 50%..
kkknc napisał:To sam balanser. Patrz na wyprowadzenia i schemat podłączenia.
kkknc napisał:Raz że się na tym nie znasz, dwa brak ci wiedzy w temacie. Zacznij czytać dokumentację.
kkknc napisał:tad224 napisał:Poradziłbym zastosować zamiast klasycznego BMS,balanser aktwny z BMS.
A ja nie. Przynajmniej w tym wypadku. Z tym że ja wiem dla czego, bo czytam dokumentację, a nie opis, co więcej mam takie. Więc wiem jak działają.
tad224 napisał:
To już z dokumentacji kolego.
Wyprowadzenia: balanser i BMS łączy się do cel tak samo. No można to chyba rozpoznać z budowy płytki jeśli już.
tad224 napisał:
Jak użyjesz BMS zamiast balansera to wyłączy on pakiet od ładowarki lub obciążenia kiedy jedna z cel osiągnie max (lub min) napięcie, a pozostałe mogą pozostać niedoładowane lub z zapasem pojemności. Więc pakiet sie nie naładuje się do końca ani też nie rozładuje do końca, co oznacza pojemność bedzie mniejsza w zależności od tego jak różnią się akumulatory i tylko jedna cela bedzie wykorzystywać pełny zakres. Jeśli to bedą ogniwa z odzysku to różnica może być istotna, jak i po długim okresie używania. W tej sytuacji ogniwa celi ładowanej do "końca" szybciej zużyja się od pozostałych.
Równe napięcia cel jakie stymuluje balanser przenosząc nadmiar ładunku będzie powodować równomierne żuzycie akumulatorów.
Jeśli masz inną argumentację to masz pole do popisu, autor może być nią zainteresowany. Dyskusja ma pomóc autorowi nie mnie.
Balanser po za tym sprawdzony w działaniu potwierdza regułę.
kkknc napisał:BMS ma wyjście do obciążenia i wejście do ładowarki. Ten układ tego nie posiada. To tak a propos czytania dokumentacji.
tad224 napisał:kkknc napisał:BMS ma wyjście do obciążenia i wejście do ładowarki. Ten układ tego nie posiada. To tak a propos czytania dokumentacji.
Rzeczywiście przyznaję, uszło to mojej uwadze, dawno już nie składałem pakietu.