logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

O tym jak wydałem appke na Androida i kompletnie nic się nie stało

promoveaware 04 Mar 2023 08:11 2436 22
REKLAMA
  • #1 20468565
    promoveaware
    Poziom 3  
    Cześć Elektrodowicze!

Tytuł... :) Podjąłem kolejną próbę stworzenia i wypuszczenia aplikacji na Androida, ponieważ jestem ciekaw, czy nadal można wyszarpać swój kawałek tortu z rynku. Mogę powiedzieć, że jest to trudne, sklep Google Play jest zalany aplikacjami i trudno jest uzyskać organiczne pobrania. Aplikacja bez marketingu praktycznie przepada bo na starcie znajduje się na 47981271209272 miejscu w rankingu i nikt jej nie znajdzie. Jakie są wasze doświadczenia apropo wydawania aplikacji na Androida? Czy jest jakaś sztuczka, która pomaga zwiększyć ruch?

Upewniłem się, że dostarczam wysokiej jakości produkt i skupiłem się przede wszystkim na zapewnieniu wartości użytkownikom. Stworzyłem landing page, aby zbudować zaufanie użytkowników. Mój model biznesowy jest prosty: aplikacja oferuje 2-tygodniowy okres próbny ze wszystkimi jej funkcjami za darmo, ponieważ nie chcę umieszczać reklam w aplikacji. Po zakończeniu okresu próbnego użytkownik musi zakupić pełną wersję, aby móc dalej korzystać z aplikacji.

Byłbym wdzięczny, gdybyście mógli udzielić mi porady i szczerej opinii na temat aplikacji. Jestem gotowy na konstruktywną krytykę. Czy warto zainwestować w reklamę, np. Google Apps Campaign czy jest to raczej wyrzucenie pieniędzy w błoto?

Link do aplikacji: Link
  • REKLAMA
  • #2 20468607
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1622
    Ile tysięcy włożyłeś w promocję i łapówkę dla Google? Ilu instagramerów tego używa? Ilu jutjuberów, ile tiktokerek?
    Mamy późny kapitalizm, jakość produktu jest trzeciorzędna. Promocja, hype, promocja.

A ty jeszcze z apką do zdjęć.. czyli dla generalnego odbiorcy...
  • #3 20468625
    promoveaware
    Poziom 3  
    Zgadzam się w 100%, to nie jest pierwszy produkt, który próbuję wypromować na Androida, znam realia Play Store. Póki co próbuję partyzantki - promowanie bez wchodzenia w koszty, zebranie feedbacku od użytkowników, sprawdzam czy warto zaryzykować i zainwestować w promocję. Jaki wg. Ciebie minimalny budżet na kampanię jest potrzebny żeby się przebić i wypozycjonować appkę, tak aby mieć organiczne pobrania (100 pobrań dziennie lub więcej)?

Czy zakładany przeze mnie model biznesowy ma sens ? 2 tygodniowy okres próbny, po którego zakończeniu użytkownik musi zakupić pełną wersję aby kontynuować użytkowanie aplikacji
  • #4 20468632
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 258
    promoveaware napisał:
    Mój model biznesowy jest prosty: aplikacja oferuje 2-tygodniowy okres próbny ze wszystkimi jej funkcjami za darmo, ponieważ nie chcę umieszczać reklam w aplikacji.

Ja osobiście taki model określam jako "CrapWare".
    Okres próbny 2 tyg. śmieszne...
    Lepiej daj te reklamy a apkę za darmo. Bo jak widzi się, że podziała 2 tyg a potem dojarka kasy bez gwarancji rozwoju to bez sensu zaczepiać takie coś i tracić czas.
  • REKLAMA
  • #5 20468636
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1622
    Nie śmiem Ci doradzać "ile masz wydać" ani na co, globalny rynek apek do zdjęć jest tak zawalony produktami, że sam wiesz, są ich setki tysięcy i zero obiektywnego sortowania: tylko za opłatą. Może trzeba zacząć od jakiegoś kanału YT czy tiktok.. nie siedzę w temacie a zdjęcia robię do folderu (szuflada jest zbyt przestarzała, a ja za mało old schoolowy).

Model z reklamami po okresie próbnym wydaje się popularniejszy...

Dodano po 2 [minuty]:

Zwierzak_PAH napisał:
    Lepiej daj te reklamy a apkę za darmo. Bo jak widzi się, że podziała 2 tyg a potem dojarka kasy bez gwarancji rozwoju to bez sensu zaczepiać takie coś i tracić czas.

To miłe zapłacić raz i dostawać update'y za darmo :) Model "CrapCustomer" :) piękny przykład jak klient psuje rynek.
  • #6 20468680
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 428
    Zrobiłeś aplikację, która po pierwsze jest natywnie w każdym telefonie z Androidem (Google Photos).
    Po drugie producent telefonu często także preinstaluje aplikację tego typu...
    Po trzecie jest pełno darmowych apek...

Więc po cholerę jeszcze za to płacić?
  • #7 20468713
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6032
    Nie znam się ale się wypowiem ;)
    Ciekaw jestem jak się robi badania rynku pod coś takiego. Dlaczego akurat aplikacja do geotagowania zdjęć? Jakie inne rozważałeś i dlaczego ta opcja wygrała?
  • #8 20469388
    promoveaware
    Poziom 3  
    Cytat:
    Zrobiłeś aplikację, która po pierwsze jest natywnie w każdym telefonie z Androidem (Google Photos).
    Po drugie producent telefonu często także preinstaluje aplikację tego typu...
    Po trzecie jest pełno darmowych apek...

Google Photos pozwala na geotagowanie zdjęć, natomiast nie umożliwia zobaczenia wszystkich zdjęć na mapie. Plusem mojej aplikacji może być to, że wspiera chmurowe rozwiązania (poza pamięcią urządzenia i kartą SD). Appka wspiera:
    - Google Drive
    - Dropbox
    - Microsoft OneDrive

Więc można mieć jedną appkę do zarządzania zdjęciami trzymanymi na różnych serwisach.

Cytat:
    Nie znam się ale się wypowiem ;)
    Ciekaw jestem jak się robi badania rynku pod coś takiego. Dlaczego akurat aplikacja do geotagowania zdjęć? Jakie inne rozważałeś i dlaczego ta opcja wygrała?

Podobnych aplikacji jest sporo, moim celem nie było stworzenie niczego innowacyjnego a raczej rozwiązanie danego problemu lepiej aniżeli robi to konkurencja. Wypatrzyłem 2 konkurencyjne aplikacje, które były popularne, używałem ich przez jakiś czas i wiedziałem, że da się zrobić to lepiej / z bardziej przyjaznym interfejsem dla użytkownika etc. Generalnie ciężko jest na siłę szukać czegoś innowacyjnego, jest dużo problemów, które da się rozwiązać lepiej, bardziej optymalnie, i dzięki temu przyciągnąć użytkowników. Czy się uda w tym przypadku? Czas i rynek pokażą. Byłbym wdzięczny za pobranie aplikacji i zostawienie komentarza w Google Play, to by bardzo pomogło.

P.S. Zachęcam do obejrzenia trailera aplikacji, gdzie pokazane są główne funkcje - Link
  • #9 20469423
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 428
    promoveaware napisał:
    natomiast nie umożliwia zobaczenia wszystkich zdjęć na mapie.

Ma HeatMap, więc mylisz się...
  • REKLAMA
  • #10 20469458
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    promoveaware napisał:
    P.S. Zachęcam do obejrzenia trailera aplikacji, gdzie pokazane są główne funkcje

Że tak powiem, tyłka nie urywa. napisz w czym napisałeś tą aplikację i z czego się uczyłeś bo jak rozumiem API jest zupełnie inne niż na np Windę.
  • #11 20470095
    promoveaware
    Poziom 3  
    Appkę robiłem po godzinach, początkowo była napisana w Javie ale przemigrowałem projekt na Kotlina, co było dobrą decyzją bo przyjemniej się programuje i kod jest bardziej czytelny. Tech stack wygląda mniej więcej tak: Kotlin Coroutines, Android Architecture Components (Room, Live Data), Glide, Firebase, Google Drive SDK, Dropbox SDK, OneDrive SDK. Mam wrażenie, że najwięcej czasu zeszło na dodanie wsparcia dla chmurowych rozwiązań - Google Drive, OneDrive, Dropbox.

Jakich funkcjonalności Wam brakuje w tej appce, co mógłbym dodać aby aplikacja była bardziej atrakcyjna dla użytkownika? Co musiałbym zrobić żeby Was przekonać do używania appki na codzień?
  • #12 20470218
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    promoveaware napisał:
    Co musiałbym zrobić żeby Was przekonać do używania appki na codzień?

Na pewno nie to:
    O tym jak wydałem appke na Androida i kompletnie nic się nie stało
    źródło 'DP'
  • #13 20470479
    jvoytech
    Poziom 22  
    Ocena: 136
    Ten post to już jest jakiś rodzaj promocji, tyle że tutaj pewnie znajdziesz mało zainteresowanych. Gdyby było to coś związanego z elektroniką, np. wartości rezystancji z kolorów, liczenie parametrów filtrów, lub cokolwiek innego związanego z branżą to chętnych byłoby więcej. Ale więcej na tym forum bo globalnie wprost przeciwnie.
  • #14 20470524
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    jvoytech napisał:
    Gdyby było to coś związanego z elektroniką, np. wartości rezystancji z kolorów, liczenie parametrów filtrów, lub cokolwiek innego związanego z branżą to chętnych byłoby więcej.

Też wątpię bo już jest 'elektrodoc pro', która ma to właśnie a nawet więcej, tym bardziej że też za nią zapłaciłem i raczej kolejnej bym nie kupił.
  • #15 20470889
    dawid123123123
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Wydaje się w porządku, zainstaluję i sprawdzę.
  • #16 20471414
    promoveaware
    Poziom 3  
    Dzięki dawid123123123, doceniam! Będę mega wdzięczny za kilka słów jakie masz wrażenia z użytkowania aplikacji. Stworzyłem coś i chcę to pokazać światu, naturalnie jest to jakaś promocja ale mam nadzieję, że nie chamska a taka w granicach przyzwoitości :wink:
  • REKLAMA
  • #18 20574260
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    promoveaware napisał:

Upewniłem się, że dostarczam wysokiej jakości produkt i skupiłem się przede wszystkim na zapewnieniu wartości użytkownikom. Stworzyłem landing page, aby zbudować zaufanie użytkowników. Mój model biznesowy jest prosty: aplikacja oferuje 2-tygodniowy okres próbny ze wszystkimi jej funkcjami za darmo, ponieważ nie chcę umieszczać reklam w aplikacji. Po zakończeniu okresu próbnego użytkownik musi zakupić pełną wersję, aby móc dalej korzystać z aplikacji.

Byłbym wdzięczny, gdybyście mógli udzielić mi porady i szczerej opinii na temat aplikacji. Jestem gotowy na konstruktywną krytykę.

Skąd wiadomo że aplikacja jest wysokiej jakości? To oceniają użytkownicy.
    Jeśli jest nisko w rankingach ocena jest jednoznaczna.
    Skąd wiadomo że na aplikację jest w ogóle zapotrzebowanie?

2-tygodniowy okres próbny w mojej opinii jest wyjątkowo słabym rozwiązaniem. Ja żadnej aplikacji z takim ograniczeniem bym nie instalował - szkoda czasu poświęconego na zapoznanie z aplikacją i miejsca w telefonie lub innym urządzeniu.
  • #19 20574323
    Donpedro_z_Otwocka
    Poziom 18  
    Ocena: 208
    promoveaware napisał:
    Czy warto zainwestować w reklamę

W dzisiejszym świecie, zalanym przez reklamy, reklama malutkiej firm zginie w tłumie, podobnie jak twoja apka w sklepie Google. Według mnie ma to sens jedynie, gdy aplikacja jest skierowana do jakiejś konkretnej grupy i pojawia się w czasopiśmie/portalu branżowym - wtedy jest jeszcze szansa, że dotrze do właściwych odbiorców.

promoveaware napisał:
    Co musiałbym zrobić żeby Was przekonać do używania appki na codzień?

Stara zasada mówi, że klienta nie da się na siłę przekonać. lepiej go zaciekawić, zachęcić. Młodzi sprzedawcy zawsze popełniają ten błąd, że próbują klienta "złowić", "przekonac", upolowac", "odebrac konkurencji". Lepiej jednak sprawdzają się działania typu "PR". Wykorzystaj np. TikToka, żeby zaciekawić potencjalnych klientów, żeby sami się zainteresowali.
  • #20 20577957
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 20578146
    bart-projects
    Poziom 30  
    Ahahahaha to mnie rozbawiło! :D

Jestem deweloperem na Androida i iOS bo po pierwsze lubię. Rozszerza to funkcjonalność urządzeń które oprogramowałem.

Ciekawostką jest świat sraj.fonoof ahahahahahha :D

W Google czyli Android wystarczy raz zapłacić 25$ i jesteś developerem.
    W Apple trzeba rok w rok płacić 99$ za możliwość uczestniczenia w tym lukratywnym rynku :D

Ale Apple na tym nie poprzestaje. Napisali do mnie ostatnio, że wiedzą iż jest inflacja i sami podniosą ceny mojej własnej aplikacji żebym nie był stratny ahahahahahahaha :D Tak się bawią!

Obecnie, jeśli apka ma przynieść jakiś zysk, to sprawdza się model z reklamami domyslnie włączonymi które za drobną opłatą można wyłaczyć - chociażby czasowo.

Mam też tip! Napisz apkę na iOS która umożliwi wycięcie z mp3 kawałka i ustawienie w iPhone jako dzwonka (30sec max w kółko) ahahahahaha. Teraz potrafi to chyba tylko apka od Apple -> GarageBand i mam dzwonek "Burns-Talamanaca". Apka GarageBand to 5GB ściągania.
  • #22 20583647
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 375
    Jakie jest target? Jak chcesz wejść na rynek, zrob appke za darmo. Dopiero po zdobyciu klientow możesz ich jakoś "odciąć" od darmochy. Inaczej nie ruszysz z miejsca.
  • #23 20587322
    dawid123123123
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    polecam w reklamy zainwestować

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podjął próbę wydania aplikacji na Androida, jednak napotkał trudności związane z niską widocznością w sklepie Google Play, gdzie aplikacje są zalane. W dyskusji poruszono kwestie związane z promocją, marketingiem oraz modelami biznesowymi. Użytkownicy zwracają uwagę na znaczenie reklamy i budżetu na promocję, sugerując, że model z 2-tygodniowym okresem próbnym może być nieefektywny. Wskazano na konkurencję ze strony darmowych aplikacji, takich jak Google Photos, oraz na potrzebę lepszego zrozumienia rynku i grupy docelowej. Użytkownik podkreśla, że jego aplikacja oferuje integrację z chmurowymi rozwiązaniami, co może stanowić jej przewagę. Wskazano również na potrzebę innowacyjności i lepszego dostosowania do potrzeb użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA