adjan_ek napisał: ale DeWalt nie sprzedaje płytki ze stykami.
Są zamienniki elektroniki za 45zł ze stykami zawsze możesz sobie podmienić.
robokop napisał: nie korodują, z zasady nie wymagają żadnej konserwacji
No nie do końca tak jest bo piach pył tarcie wilgoć drgania niszczą powierzchnię styków i niestety ale się degradują. Jeśli systematycznie chodź raz w miesiącu lub tam po kilkudziesięciu godzinach pracy by był sprzęt czyszczony i przechowywany w odpowiednich warunkach a nie walnięty z resztą tałałajstwa to i jego żywotność by była dłuższa. Ale wiadomo robol przychodzi do roboty od pracodawcy dostaje narzędzia i nie dba o nie bo ma wyj.ane. Bo on za to nie zapłacił niech się szef martwi. Jak by wisiała nad nimi odpowiedzialność majątkowa za uszkodzenia mechaniczne to i tak by nie dbali bo wiem jak ludzie podchodzą do tego typu sprzętu jak do zwykłego młotka a jak ktoś myśli że jest inaczej to zapewne tego typu narzędzi używa raz na ruski rok.
robokop napisał: kolega niedawno kupował obudowy z zestykami. Trzeba poszukać.
No te zamienniki nie mogą być takie same jak oryginał czyli odlew 1 do 1 już z kilkadziesiąt takich miałem obudów gdzie oryginalny pakiet nie wchodził i trzeba było wycinać plastik od środka zamienniki pasowały jak ulał ale nie oryginał :/ No może akurat trafiałem na jakieś inne chińskie obudowy ale wiadomo cena przy wyborze takich zamienników jest kluczowa gdy ktoś to zamawia.
E8600 napisał: Jak najbardziej zestawy naprawcze samych styków są dostępne. Link
No i tak też się z tym robi przy większych ilościach można zamówić na aliex i taniej wyjdzie.
Lecz same styki to połowa problemu często te elektronarzędzia spadają i obudowa pęka i nawet metalowe blaszki połączeniowe zwłaszcza w tych chińskich zamiennikach. Spory plus tych baterii to to że można je regenerować chodź z opłacalnością tego jest różnie :/