logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeWalt: Wypalanie się styków w narzędziach akumulatorowych - jak temu zaradzić?

adjan_ek 23 Kwi 2023 19:46 1566 8
REKLAMA
  • #1 20552543
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Witam. Od kilku lat pracuję w 90% na narzędziach akumulatorowych marki DeWalt. We wszystkich po jakimś czasie występuje ten sam problem - wypalają się styki, w bateriach również. Pomijam temat ich serwisu erpatech. Najgorsze dla mnie jest to, że nie mogę dokupić samych styków do elektronarzędzi i zarazem lądują one w śmietniku. Czy macie jakiś patent na to? Darujmy sobie rady typu czyść jak najczęściej lub coś tam psiukaj itp. Sprzęt robi na budowie w ciężkich warunkach.
    Zbędne usunąłem. [T.M.]
  • REKLAMA
  • #2 20552560
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1733
    adjan_ek napisał:
    Darujmy sobie rady typu czyść jak najczęściej lub coś tam psiukaj itp. Sprzęt robi na budowie w ciężkich warunkach.
    I dlatego się zużywa. Brak obsługi = utylizacja. Jest takie powiedzenie: jak ktoś dba tak ma.
  • REKLAMA
  • #3 20552574
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Sory Gregory nie używam elektronarzędzi do mieszania ciasta. Może pochwal się w jaki sposób Ty dbasz to wezmę przykład. Nie oszukujmy się, kurz, pył, wibracje robią swoje. Nie będę tutaj dyskutował kto jak dba. Bardziej interesuje mnie to że chcę naprawić ale DeWalt nie sprzedaje płytki ze stykami. Nie jest to sprzyjająca polityka...
  • #4 20552775
    andrzej123456
    Poziom 14  
    Ocena: 156
    Wypalanie metalu podczas przewodzenia dużego prądu to zjawisko niekorzystne i
    znane .Jedna z metod to pokrycie kontaktu specjalnym smarem lub pasta przewodzącą zawierająca koloidalne cząsteczki srebra .
    Taki problem często występuje w zgrzewarkach gdzie prądy sięgają kilku kA i tak się zabezpiecza powierzchnie kontaktów przewodzących prąd.
  • REKLAMA
  • #5 20552792
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6358
    Grzegorz_madera napisał:
    I dlatego się zużywa. Brak obsługi = utylizacja. Jest takie powiedzenie: jak ktoś dba tak ma.
    A jak ktoś się średnio orientuje w temacie, to nie powinien na siłę, swoich "3 groszy" wciskać. Styki baterii w elektronarzędziach są pobielane - nie korodują, z zasady nie wymagają żadnej konserwacji. A juz na pewno nie psiukania róznymi wynalazkami, powodującymi przylepianie się do nich kurzu, pyłu i piachu, które to powodują ich przyspieszoną degradację. Istotą problemu jest luzowanie sprężystych zacisków przy manewrach z wymiana czy ładowaniem baterii i wycieranie tej warstwy pobielenia, co powoduje pogorszenie styku i w konsekwencji jego wypalanie. Na aliexpress są zestawy naprawcze do baterii - kolega niedawno kupował obudowy z zestykami. Trzeba poszukać.
  • #6 20552890
    andrzej123456
    Poziom 14  
    Ocena: 156
    Kol robokop informuje że styki w bateriach od aku są wykonane z stali nierdzewnej i nie są pobielane.
    W ramach rozgrzewki intelektualnej proszę sprawdzić ofertę firm produkujących środki smarne .
    Większość posiada takie smary .
    Cena mogą być nawet 800zł za 1kg.
    Natomiast pasty z srebrem to koszt ok kilka kzł za kg.
    W swojej pracy zawodowej używam do konserwacji zgrzewarek .
    Są również oleje tego typu
    Sprawdź
    Smar przewodzący ELECTRICX 500 g CX-80 dla amatorów.
  • REKLAMA
  • #7 20554149
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2493
    Jak najbardziej zestawy naprawcze samych styków są dostępne. Link
    Jedynym powodem wypalania styków jest, źle zaprojektowany sockek akumulatora. Znaczy nie bez powodu jest tak zaprojektowany a producent celowo nie oferuje części zamiennej.
    Każda firma ma swoje grzeszki inni np. stosują liczniki ładowań. :D
  • #8 20554229
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2093
    adjan_ek napisał:
    ale DeWalt nie sprzedaje płytki ze stykami.

Są zamienniki elektroniki za 45zł ze stykami zawsze możesz sobie podmienić.

robokop napisał:
    nie korodują, z zasady nie wymagają żadnej konserwacji

No nie do końca tak jest bo piach pył tarcie wilgoć drgania niszczą powierzchnię styków i niestety ale się degradują. Jeśli systematycznie chodź raz w miesiącu lub tam po kilkudziesięciu godzinach pracy by był sprzęt czyszczony i przechowywany w odpowiednich warunkach a nie walnięty z resztą tałałajstwa to i jego żywotność by była dłuższa. Ale wiadomo robol przychodzi do roboty od pracodawcy dostaje narzędzia i nie dba o nie bo ma wyj.ane. Bo on za to nie zapłacił niech się szef martwi. Jak by wisiała nad nimi odpowiedzialność majątkowa za uszkodzenia mechaniczne to i tak by nie dbali bo wiem jak ludzie podchodzą do tego typu sprzętu jak do zwykłego młotka a jak ktoś myśli że jest inaczej to zapewne tego typu narzędzi używa raz na ruski rok.

robokop napisał:
    kolega niedawno kupował obudowy z zestykami. Trzeba poszukać.

No te zamienniki nie mogą być takie same jak oryginał czyli odlew 1 do 1 już z kilkadziesiąt takich miałem obudów gdzie oryginalny pakiet nie wchodził i trzeba było wycinać plastik od środka zamienniki pasowały jak ulał ale nie oryginał :/ No może akurat trafiałem na jakieś inne chińskie obudowy ale wiadomo cena przy wyborze takich zamienników jest kluczowa gdy ktoś to zamawia.

E8600 napisał:
    Jak najbardziej zestawy naprawcze samych styków są dostępne. Link

No i tak też się z tym robi przy większych ilościach można zamówić na aliex i taniej wyjdzie.
    Lecz same styki to połowa problemu często te elektronarzędzia spadają i obudowa pęka i nawet metalowe blaszki połączeniowe zwłaszcza w tych chińskich zamiennikach. Spory plus tych baterii to to że można je regenerować chodź z opłacalnością tego jest różnie :/
  • #9 20555379
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Dzięki za odzew. Dyskusja mocno się rozwinęła i chociaż prosiłem żebyśmy nie polemizowali na temat użytkowania sprzętu to niestety efekt jest odwrotny. Żeby było jasne to czyściłem styki, przedmuchiwałem elektronarzędzia, spryskiwałem styki specjalnym środkiem do lepszego przewodzenia itp itd. Ludzie to nic nie daje, nie róbcie ze mnie i siebie idiotów. Jeśli nie użytkujecie sprzętu do np. kucia czy wiercenia w żelbecie to się nie wypowiadajcie. Dzisiaj np. zrobiłem kilkadziesiąt otworów wiertłem fi 6mm w suficie żelbetowym i wiertarka parskała pyłem na około. Najgorsze jest to że baterie psują się od zużytych elektronarzędzi i na odwrót (chodzi o styki). Uważam że system mocowania baterii w DeWalt to kpina chociaż zdarzyło mi się naprawiać styki znajomemu w boschu. Wiem że są zestawy naprawcze do baterii ale do elektronarzędzi już ich nie ma. To jest jedyna rzecz która mi się psuje i nie wiem jak sobie z nią poradzić. Szkoda mi wyrzucać narzędzia, które są teoretycznie sprawne za wyjątkiem przepalonych styków a nie chcę do nich wkładać nowych baterii bo wtedy wtyki w baterii się mocno zużywają. Tym sposobem błędne koło się zamyka a ja w myślach życzę firmie DeWalt żeby jakiś Breivik wpadł do nich i zrobił tam porządek.... Bo dla mnie to jest robienie klienta w konia

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wypalania się styków w narzędziach akumulatorowych marki DeWalt, co prowadzi do ich uszkodzenia i konieczności wymiany. Użytkownicy zauważają, że problem ten występuje w trudnych warunkach pracy, takich jak budowy, gdzie narzędzia narażone są na kurz, pył i wibracje. Wskazano na brak dostępności części zamiennych, takich jak styki, co zmusza do utylizacji sprzętu. Proponowane rozwiązania obejmują stosowanie specjalnych smarów przewodzących oraz zestawów naprawczych dostępnych na platformach internetowych. Użytkownicy podkreślają, że odpowiednia konserwacja i czyszczenie sprzętu mogą wydłużyć jego żywotność, jednak nie zawsze przynoszą oczekiwane rezultaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA