logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wygodny, lekki i przenośny edytor hex - XVI32 - całkowicie za darmo

p.kaczmarek2 05 Maj 2023 07:22 2766 12

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• XVI32 to darmowy, przenośny edytor hex do otwierania, edycji i inspekcji dowolnych plików w formacie szesnastkowym.
  • Oferuje widok offsetu, HEX i ASCII oraz narzędzia File, Edit, Search, Address, zakładki i Data Inspector do analizy bajtów.
  • Obsługuje Big i Little Endian, Encode/Decode Number, manipulację bitami, CRC, data shredder i konwersję znaków.
  • Wersja 2.55 zajmuje 558 KB, a program otwiera także plik 1 GB i działa płynnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • Wygodny, lekki i przenośny edytor hex - XVI32 - całkowicie za darmo
    XVI32 to darmowy program pozwalający na wygodne otwieranie, edycję oraz inspekcję dowolnego pliku w trybie szesnastkowym, działający (zdaniem autora) na platformach Windows 9x/NT/2000/XP/Vista/7, chociaż u mnie i na Windows 10 zadziałał. Tutaj w skrócie pokażę jego możliwości, gdyż jest to jeden z moich ulubionych programów i uważam, że może być przydatny dla każdego kto zajmuje się mikrokontrolerami, czy tam formatami plików, czy też np. pakietami bądź zrzutami z pamięci Flash/EEPROM.

XVI32 to freeware, można go pobrać tutaj:
    http://www.chmaas.handshake.de/delphi/freeware/xvi32/xvi32.htm
    A dokładniej tu:
    http://www.handshake.de/user/chmaas/delphi/download/xvi32.zip
    Ostatnia wersja 2.55 zajmuje 558 KB w pliku ZIP.
    Po wypakowaniu paczki wita nas skromna ilość plików, niektóre datowane jeszcze na 1999:
    Nie ma żadnego procesu instalacji. To jest wersja portable.
    Uruchamiamy xvi32 i oto widzimy główny widok edytora:
    Prawa kolumna to dane wyświetlone jako znaki ASCII. Lewa malutka kolumna to offset. Środkowa kolumna to dane wyświetlone jako hex.
    W File mamy wszystko standardowo, jest nawet historia ostatnio używanych plików:
    Jakby co, rozmiar tej historii można zwiększyć w Tools->Options:
    W Edit oprócz typowych funkcji mamy też możliwość zaznaczenie bloku - przyda się to gdy coś głębiej analizujemy:
    W Search mamy standardowe wyszukiwanie, Znajdź następny w górę/dół oraz zamianę:
    W Address, oprócz klasycznego GoTo, mamy też możliwość lokalnych skoków o dany offset oraz zapamiętanie bieżącego adresu:
    W bookmarks można utworzyć zakładki na dany offset, które też można zapisać do pliku:
    W Tools jest Data Inspector - jedno z najważniejszych narzędzi.
    Dalej jest jeszcze zakładka z XVI32 Script, to jest język skryptowy tego edytora pozwalający utworzyć proste w nim programy, ale to na razie pominę. Skupmy się na inspektorze danych:
    Data Inspector, po ustawieniu kursora na danym adresie, przedstawia interpretację zaczynających się tam danych w różnych formatach, m. in. w formatach liczb całkowitych 1, 2 i 4 bajtowych, jak również w formacie IEEE float, który binarnie całkowicie się różni od integera. Sam kod binarny danego bajtu też jest pokazywany.
    XVI32 może pracować zarówno w trybach Big i Little Endian, tryby te określają kolejność interpretowania bajtów. Jest to do zmiany w Tools->Options, opcje Inspektora:
    Można tam włączyć też pokazywanie innych typów - np. typu double, liczby zmiennoprzecinkowej podwójnej precyzji.
    Skoro DataInspector pozwala nam podejrzeć zawartość bajtów na różny sposób, to jak można ją wpisać? Robi się to poprzez Tools->Encode number:
    Wszystkie potrzebne mi typy są tu dostępne - łącznie z wyborem trybu overwrite (nadpisanie) oraz insert (dopisanie i przesunięcie dalej reszty pliku).
    Dla równowagi, obok Encode Number mamy też Decode Number, czyli taki bardziej ubogi Inspector:
    Można stamtąd kopiować:

51 as shortint: 81
    51 88 as word: 34897
    51 88 as integer: -30639
    51 88 42 C9 as longint: -918386607
    51 88 42 C9 as 32 bit IEEE single: -796805,0625
    51 88 42 C9 A0 67 B7 7C as 64 bit IEEE double: 5,83902969912408E292

Oczywiście na niższym poziomie też da się edytować. Można zapalać wygodnie poszczególne bity. Opcja Tools->Bit Manipulation:
    Oprócz tego mamy np. możliwość podejrzenia CRC danych:
    Jak również wiele innych, pobocznych i mniej popularnych opcji, takich jak data shredder, nadpisujący dane zerami:
    W Edit jest dostępna jeszcze konwersja znaków, również przez tabelkę:

To chyba wszystko, ale jeszcze z ciekawości, czy XVI32 otworzy plik 1GB?
    Wygląda na to, że tak:
    W procesach zajmuje ponad 1GB pamięci RAM, ale działa płynnie, czyli nawet na tak dużym pliku można w xvi32 operować.

Podsumowanie
    Program ten uważam niemalże za część mojego niezbędnika, tak jak np. niezbędny jest "lepszy notepad" (czyli Notepad++ bądź Notepad2), tak samo niezbędny dla mnie jest XVI32. Bardzo pomaga we wszelkich pracach z mikrokontrolerami czy tam ze zrzutami pamięci, bądź z inspekcją/odkodowywaniem nieznanych formatów danych (np. zrzutów UART). Znam do tego bardziej zaawansowane programy, ale nie należą już one raczej do tej kategorii wagowej co XVI32.
    Każdemu polecam pobrać XVI32 i chociażby z ciekawości podejrzeć sobie jak zbudowane są różne formaty plików (np. dokumenty rtf czy tam doc/docx), czy też np. zrzuty pamięci.
    Mam nadzieję, że komuś pomogłem, a jeśli znacie jakieś ciekawe alternatywy to dajcie znać - może i sam jakoś z tego tematu skorzystam.
    Załączam kopię zapasową paczki freeware xvi32:
    Załączniki:
    • xvi32 (1).zip (557.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14797 postów o ocenie 12955, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 20567187
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1055
    p.kaczmarek2 napisał:
    Mam nadzieję, że komuś pomogłem, a jeśli znacie jakieś ciekawe alternatywy to dajcie znać - może i sam jakoś z tego tematu skorzystam.

HxD - jest inspektor danych, jest CRC.
  • #3 20567309
    LechU
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    elektryku5 napisał:
    p.kaczmarek2 napisał:

HxD - jest inspektor danych, jest CRC.

HxD posiada również import/eksport danych w kilku fajnych formatach (m. in. Intel Hex / Motorola S-Record) - ale jak każdy program on także nie jest idealny
  • REKLAMA
  • #4 20567338
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2206
    A macie coś co potrafi także porównać dwa pliki hex? Oczywiście nie chodzi o porównanie samych plików, tylko danych, które reprezentują.
  • REKLAMA
  • #6 20567955
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 863
    Może i fajny, ale ma jedną zasadniczą z mojego punktu widzenia wadę. Brak wersji na Linuksa.
  • #7 20568012
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1481
    No i to okienko wyboru pliku, malutkie i nieskalowalne.
  • #8 20569048
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 713
    Macosmail napisał:
    Może i fajny, ale ma jedną zasadniczą z mojego punktu widzenia wadę. Brak wersji na Linuksa.

Ja ma Linuxa, pobieżnie sprawdziłem działanie i przez WINE działa prawidłowo. Tak samo, jak HxD przez WINE działa w Linux prawidłowo, a korzystam z niego już jakiś czas.
  • #9 20569104
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20569154
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    khoam napisał:
    @andrzejlisek Ale po co? Okteta na linuksie bije na głowę omawiany edytor.

Bo wcześniej używałem HxD na Windows, a jak przechodziłem na Linux, to nie znałem dobrego programu do HEX, a skoro na nim HxD dobrze działa, to nie miałem po co szukać. Ale dzięki, sprawdzę ten program Okteta.
  • REKLAMA
  • #11 20571661
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 902
    khoam napisał:
    @andrzejlisek Ale po co? Okteta na linuksie bije na głowę omawiany edytor.

Może i tak, ale nie każdy używa Pingwina. Są też inne OS'y.
  • #12 20577598
    SylwekK
    Poziom 32  
    Ocena: 2763
    tmf napisał:
    A macie coś co potrafi także porównać dwa pliki hex? Oczywiście nie chodzi o porównanie samych plików, tylko danych, które reprezentują.

A porównywarka z total commandera nie daje rady w tym przypadku?
  • #13 20577719
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    SylwekK napisał:
    tmf napisał:

A porównywarka z total commandera nie daje rady w tym przypadku?

Jeśli chodzi o sprawdzenie identyczności plików, to da radę, a jeśli chodzi o zawartość plików Intel Hex, to już niekoniecznie. Mogą istnieć dwa pliki Intel Hex, które reprezentują identyczną zawartość w różny sposób i takie dwa pliki Total Commander uzna za różne. Różnica będzie tylko w sposobie organizacji zawartości w plikach Hex.

ja nie znam, ale mnajlepiej, gdyby był program sterowany parametrami polecenia, który zamienia plik hex na plik bin, który jest binarnym obrazem pamięci ROM na podstawie tego Hex. Po konwersji HEX->BIN obu plików, porównanie ich w TC i każdym innym programie porównującym pliki binarne, będzie wiarygodne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
XVI32 to darmowy edytor hex, który umożliwia otwieranie, edytowanie i inspekcję plików w trybie szesnastkowym, działający na systemach Windows, w tym Windows 10. Użytkownicy podkreślają jego przydatność w pracy z mikrokontrolerami oraz formatami plików. W dyskusji porównano XVI32 z innymi programami, takimi jak HxD, który oferuje dodatkowe funkcje, takie jak import/eksport danych w różnych formatach. Użytkownicy zwracają uwagę na brak wersji HxD na systemy Linux, ale niektórzy z powodzeniem uruchamiają go przez WINE. Pojawiły się również pytania o programy do porównywania plików hex, z sugestią konwersji plików hex na binarne przed porównaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA