Chciałbym zaprezentować ustrojstwo ostatnio stworzone.
Nazwałem roboczo Detektor przełożonego.
Wykorzystany został tutaj układ ESP8266 oraz wyświetlacz OLED SSD1306.
Już śpieszę z wyjaśnieniem zasady działania.
Sieć WIFI jest powszechnie używana, korzystamy z niej w domu, w pracy, w kawiarni.
Bardzo często jak zauważyłem, ludzie nie wyłączają WIFI w telefonie, czy to z powodu lenistwa, czy niewiedzy.
A telefony, jak stracą połączenie z siecią, to robią się dosyć "gadatliwe" i cyklicznie rozpoczynają rozpaczliwe próby znalezienia znanej sieci WIFI, aby się do niej podłączyć.
Robią to wysyłając pakiety zawierające m.in. ich adres MAC i w prezentowanym urządzeniu została wykorzystana ta cecha.
Posiadamy w tablicy zdefiniowaną listę adresów MAC, które chcemy monitorować i w momencie pojawienia się takiego w zasięgu naszego ESP,
mamy sygnalizację w postaci zapalenia diody LED przez kilka sekund oraz wyświetlenia nazwy na wyświetlaczu przypisanej do danego adresu MAC.
Algorytm jest dosyć prymitywny, w danej chwili sygnalizuje nam 1 aktywne urządzenie w pobliżu, ale do założonych celów sprawdza się znakomicie.
Biblioteka nasłuchująca nie jest mojego autorstwa, został wykorzystany tutaj projekt Ricardo Oliveira o nazwie Friend Detector.
https://github.com/RicardoOliveira/FriendDetector
Wprowadziłem zmiany dostosowujące kod do moich wymagań.
Co prawda w założeniach aplikacja ma być częścią projektu automatyki budynkowej i służyć do innych celów, tzn. po wykryciu adresu MAC, na którym nam zależy, ma za pomocą diody IR włączyć klimatyzator w funkcji grzania, zanim użytkownik zdąży wejść do domu.
Ale na chwilę obecną testuję układ w pracy i w roli Detektora przełożonego sprawdza się znakomicie
W trakcie pisania posta zapaliła się dioda LED i mogłem przygotować się na wizytę przełożonego
Zauważyłem, że układ potrafi złapać ramki w odległości ok. 80 m i to w dosyć zanieczyszczonym radiowo środowisku przemysłowym, gdzie pracuje dużo maszyn.
Obudowa nie grzeszy urodą, ale była robiona na szybko, na zasadzie zabezpieczenia urządzenia, aby osoby postronne nie zrobiły przypadkowego zwarcia.
Schematu nie posiadam, gdyż jest to książkowe podłączenie wyświetlacza OLED i diody LED do ESP.
Poniżej jeszcze filmik z działania urządzenia.
W załączeniu kody źródłowe.
Fajne? Ranking DIY