Nie pomyliłem się, jakbym miał zamontować 20 to kupiłbym konstrukcję bo tak taniej ale dwieście zmusiło mnie do myślenia:). Obydwa panele można regulować jak zechcesz nie są związane na sztywno. Ale jak połączysz 100 sztuk na jedną stronę, to raczej niczego nie wyregulujesz bo nacisk będzie potężny. Ten łącznik to sprężyna o nie zwykłych właściwościach. Zwykłej sprężyny nie da się założyć. Sprężyna powoduje, że panel jest dociskany siłą odśrodkową do podłoża. Czyli oby dwa dociskają się na wzajem do ziemi. Jest to mało znany efekt, nie uczą tego w szkole na pewno a może i uczą bo ja tą szkołę zaliczyłem na korytarzu.
Naciskając na panel z przodu niema możliwości go przesunąć. Jasne, ze wiatr jest, dla tego boki rzędu będą zabudowane takim trójkątem na wzór lodołamacza, by wiatr niemiał szans się dostać do środka. Sprężyna też daje możliwość dociążyć połączenie zawieszając coś na niej, na przykład oponę. Na razie to koncepcja, możliwie, że zostanie zrealizowana, bo cena poza konkurencyjna.
Parę dni temu instalowałem panele na dachu i mordęga porządna, gdybym wtedy wiedział, że tak można, to na pewno bym zdecydował na takie łączenie i położenie na dachu dwuspadowym, wystarczyłoby dać na samym dole profil i związać z dachem. Tak można też instalować panele na balkonie, przerzucając je przez barierkę. Zero konstrukcji:)
Dodano po 1 [minuty]:
Mobali napisał: wartokontynuowac napisał: Na konstrukcję wydam 240 zł...
Wątpię. Z podliczeniami kosztów wstrzymaj się do pierwszej wichury. Proponuję zapoznać się bliżej z problematyką parcia wiatru na powierzchnię,
Może zechcesz przybliżyć temat?