logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy inwerter VOLT Polska 1000S zasili monitoring 1,4kWh z 4 paneli 400W?

antonimazurkiewicz08 25 Lis 2024 12:34 678 24
  • #1 21318902
    antonimazurkiewicz08
    Poziom 2  
    Cześć, zamierzam zakupić inwerter solarny VOLT Polska 1000S, który podłączony będzie do 4 paneli 400W. Połączone równolegle do inwertera będą podłączone dwa akumulatory 102Ah. Chciałbym, żeby inwerter zasilał system monitoringu, który przez dobę pobiera około 1,4 kWh. Na ostatnim zdjęciu jest akumulator, jaki chcę wykorzystać.

I teraz moje pytanie:
    Czy ten pomysł ma w ogóle sens?
    Czy inwerter da radę podtrzymać monitoring całą noc z samych akumulatorów?
    Czy 4 panele wystarczą, czy dać ich więcej?
    Zdjęcie etykiety akumulatora Genesis 12TD100F4 z danymi technicznymi.
  • #2 21318916
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7820
    antonimazurkiewicz08 napisał:
    Chciałbym, żeby inwerter zasilał system monitoringu,

Czy ten pomysł ma w ogóle sens?

Żadnego. Zasilanie monitoringu masz 12V, po co masz tracić energię na przetwarzanie 12->230->12V?
    przez dobę pobiera około 1,4 kWh

Wątpię. Podaj jakie urządzenia mają pracować w tej instalacji.
  • #3 21318921
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15528
    ArturAVS napisał:
    Zasilanie monitoringu masz 12V

Bądź 48V jeśli to PoE...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21318947
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3858
    Chciałbym, żeby inwerter zasilał system monitoringu, który przez dobę pobiera około 1,4 kWh.

W akumulatoracdh masz realne około 2kWh. Więc na dobę pracy spokojnie starczy.
    Ale 1,6kWp z paneli może nie starczyć.

U mnie 50kWp optymalnie zamontowane daje w tej chwili (środek dnia, czyste niebo) około 6kW
    Czyli z twoich by było ze 160W przez realny czas jakieś 5 godzin. Dostaniesz 0,8 kWh a to już się nie spina. Do tego nie zapominaj że jesienią i zimą potrafi kilka dni wogóle słońca nie być.

Także z samych paneli nie dasz rady. Nie przy tej ilości. AKU też za małe.
  • #5 21319062
    antonimazurkiewicz08
    Poziom 2  
    >>21318916

15 kamer IP Dahua zasilanych z 2 switchy PoE 48V
    antena LTE Mikrotik zasilana z zasilacza PoE 24V
    4 access pointy zasilane z 4 zasilaczy PoE 24V
    router z zasilaczem 12V
    switch LAN zasilany 230V
    rejestrator zasilany z zasilacza 12V

A jeśli bym zamiast 4 paneli dał np. 8 i zamiast 2 akumulatorów 102Ah dałbym 4, żeby łącznie było 408Ah
  • #6 21319072
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21319097
    kortyleski
    Poziom 43  
    A jesli bym zamiast 4 paneli dał np 8 i zamiast 2 akumulatorów 102Ah dał bym 4 żeby łacznie było 408Ah

Prądu w aku wtedy starczy na 3 doby Bez słońca. Ale żeby je naładować tymi ośmioma panelami potrzeba będzie jakieś 3 godziny pełnego letniego słońca. Tak więc latem bilans wyjdzie. Ale już w taki dzień jak dziś bez zmiany kąta paneli potrzeba by 30 godzin. A przypominam dzień ( przynajmniej u mnie ) bezchmurny i bardzo ładny. Więc dalej za mało paneli. A pamiętaj że już za kilka dni zaczyna się prawdziwa zima z ciągami dni pochmurnych czy z opadami śniegu i produkcja wyniesie 0. Nadal mało paneli i aku. System zasilający monitoring powinien być pewny.
    Nie ma innej możliwości zasilenia? Bo budować magazyn żeby przynajmniej tydzień móc pracować bez słońca ( 10 Aku takich jak zaproponowałeś ) oraz 20kWp w panelach ( jakieś 50 szt ) to się drogo robi.
  • #8 21319112
    antonimazurkiewicz08
    Poziom 2  
    >>21319072
    Mam dostęp do prądu aczkolwiek ok.43KWh miesięcznie na samych kamerach i sieci lan to trochę dużo nie licze innych urządzeń elektrycznych w domu kuchenka indukcyjna ,piekarnik ,pompa głębinowa i elektryczne ogrzewanie podłogowe które chodzi codziennie to miesiecznie sie robi ok 70/80 KWh czyli około 100zł za sam prąd w domu w którym jestem max 4 dni w miesiącu to trochę dużo. Chciał bym chociaż troche obniżyć rachunki
  • #9 21319124
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21319225
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 276
    nie licze innych urządzeń elektrycznych w domu

Jeśli jednak uwzględnisz je, to zupełnie zmienia postać rzeczy.
    Wówczas instalacja pv ma sens, kwestia odpowiednio dobrana moc, a na początek proponuję ongrid bez magazynu, plus przejście na G12. Wówczas w dzień masz prąd z paneli, a nocą tańszy.
    Dużo już na ten temat powstało wątków.
    Edit:
    antonimazurkiewicz08 napisał: w domu w którym jestem max 4 dni w miesiącu
    Umknęło mi.
  • #11 21319234
    kortyleski
    Poziom 43  
    43KWh miesięcznie na samych kamerach i sieci lan to trochę dużo

Prąd po 62 grosze. Zatem sam monitoring 26.60 na miesiąc. Akumulatory z panelami i inwerterem pod 4tysiące złotówek wyjdą. To 150 miesięcy czyli 12,5 roku samego okresu zwrotu bez uwzględnienia degradacji akumulatorów. A przez te 12 lat to je na pewno wymienisz co wydłuży czas zwrotu inwestycji pewnie w nieskończoność... Niestety cyfry nie kłamią, darmowy prąd ze słońca jest bardzo drogi.
  • #12 21319242
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21319452
    kortyleski
    Poziom 43  
    napisał:
    Drogi i nie drogi, tu decyduje efekt skali

Oczywiście. Tylko autor pytał o samo zasilanie monitoringu jako off grid. To się nie uda co wykazałem. Znaczy uda się ale bez żadnych oszczędności. Za to idąc w hybrydę bez oddawania do sieci co prawda można przyjąć że od maja do końca września ten monitoring nie będzie pobierał prądu z sieci przy zaproponowanym zestawie ale to nadal nie będzie za darmo bo w zestaw trzeba zainwestować.ptzypominam że koszty samego monitoringu to poniżej 30 zł miesięcznie. A wyłożyć trzeba 3-4 tysie
  • #14 21319464
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21319598
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21319621
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21319698
    kortyleski
    Poziom 43  
    kortyleski napisał:
    idąc w hybrydę bez oddawania do sieci

Co napisałem niewyraźnie? Każdy jaki znam hybrydowy falownik można tak skonfigurować. To nie jest off bo z siecią ( grid) ma połączenie. Hybryda dlatego że korzysta z wielu źródeł zasilania. PV, aku i sieć jak braknie prądu. Natomiast nie eksportuje. Zresztą przy tak mikrych mocach eksport jest bez sensu
  • #18 21319707
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21319837
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    kortyleski napisał:
    Każdy jaki znam hybrydowy falownik można tak skonfigurować. To nie jest off bo z siecią ( grid) ma połączenie.

Dokładnie. Off to całkowity brak jakiegokolwiek połączenia z siecią. Jakiekolwiek kontakt instalacji PV w rodzaju by-pass, dobieranie, ATS, zmienia formalnie instalację off-grid w jakąś tam formę on-grid. Tak było, jest i pewnie jeszcze długo będzie.

A to, czy taka instalacja może dodatkowo eksportować, czy nie, to już całkowicie osobna sprawa, niezależna od nazwania instalacji / falownika, pozostająca w kwestia uzgodnień i spełniania warunków ZE.

Zaś co do określenia "hybryda" - dla mnie to detal nieistotny w stosunku do rzeczywistej funkcji instalacji PV.
  • #20 21319911
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21319959
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 276
    napisał:
    Hybryda potrafi być on oraz off gridem, dlatego jest hybryda.

Już tłukliśmy ten temat wiele razy.
    @pawciu85 jasno napisał, hybryda to dwa w jednym, on i off grid.

Offgrid nie chodzi tylko o to, że nie ma połączenia z siecią, tylko jest w stanie pracować bez niej.
  • #22 21320082
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 361
    >>21319062
    Mam Grencell 1000s i w trybie SBU na swoją pracę pobiera 45W z akumulatora .
    W tym czasie nie pobiera nic z sieci.
    W trybie UTI też pobiera energię z akumulatora ,o ile nie jest ustawione doładowanie akumulatora z sieci to niemal że nie pobiera energii z sieci.
  • #23 21325028
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Na bazie moich doświadczeń mogę Ci powiedzieć, że to nie zadziała lub będzie absolutnie nieopłacalne finansowo.
    Ja mam offgrid głównie do monitoringu ze względu na brak prądu z sieci, więc po prostu nie miałem innego wyjścia. Jak już zakładałem kamery, doprowadziłem na działkę bezprzewodowo sieć z wykorzystaniem mostu bezprzewodowego i wrzuciłem tam jakieś podstawowe monitorowanie instalacji.
    Dzienne zapotrzebowanie tego co tam cały czas pracuje jest na poziomie 0,1-0,12kWh. Mam obecnie 1,2kW mocy zainstalowanej w panelach i od początku listopada dwa razy odpalałem agregat na 3-4h żeby trochę podładował akumulatory.
    Niedawno dołożyłem 2 panele i w najgorsze dni (deszczowo/mgliście) mam teraz z tej instalacji ok. 0,15kWh dziennie z paneli - według informacji z regulatora, ale to wcale nie powoduje, że całość jest na plusie - są jeszcze straty na sprawności procesu ładowania i samorozładowania akumulatorów. Z moich obserwacji wynika, że do wyjścia całkiem na zero lub minimalnie na plus potrzebuję min 0,2kWh dziennie.
  • #24 21325353
    kortyleski
    Poziom 43  
    GrandMasterT napisał:
    . Mam obecnie 1,2kW mocy zainstalowanej w panelach

GrandMasterT napisał:
    dołożyłem 2

GrandMasterT napisał:
    dołożyłem 2 panele

Czyli biorąc pod uwagę współczesne panele po 400w masz pięć paneli z sumaryczną mocą 2kW peak.

GrandMasterT napisał:
    w najgorsze dni (deszczowo/mgliście) mam teraz z tej instalacji ok. 0,15kWh dziennie z paneli

Autor ma zapotrzebowanie 1,4 kWh na dobę. Czyli używając skali potrzebuje 50 paneli i stosowny magazyn. Za koszt takiej instalacji będzie prądem z sieci ( a przyznał że go ma) 20 lat te swoje kamerki zasilał. Bez sensu. Całkowity off grid w naszym kraju i klimacie nigdy nie da rady. Chyba że panele będą po złotówce i Aku też. Ach no i działki po złotówce bo gdzieś te panele trzeba zamontować
  • #25 21325417
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Dokładnie to mam 2 panele 440W, 2 panele po 120W i jeden stary panel opisany o ile pamiętam jako 150W.
    Z tym, że u mnie lokalizacja jest mocno niekorzystna dla PV - mam działkę pośrodku zielonej "dziury miasta" i teraz gdy słońce jest nisko, często oprócz pochmurnej pogody jeszcze dochodzi zacienienie od drzew. Dlatego idę w przewymiarowanie instalacji (będę jeszcze dokładał paneli), żeby wyssać co się da z światła rozproszonego. Panele są obecnie tak tanie, że to akurat najmniejszy problem i jak się montaż robi samemu koszty są do przełknięcia.
    Co nie zmienia faktu, że przy słabej pogodzie pewnie instalacja musi być z 50x przewymiarowana względem średniego zapotrzebowania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zasilania systemu monitoringu o zapotrzebowaniu 1,4 kWh na dobę za pomocą inwertera VOLT Polska 1000S podłączonego do czterech paneli 400W oraz dwóch akumulatorów 102Ah. Uczestnicy forum wskazują, że akumulatory mogą zapewnić wystarczającą energię na około 2 dni, jednak cztery panele mogą nie wystarczyć do ich naładowania, zwłaszcza w okresach niskiej produkcji energii słonecznej. Proponowane rozwiązania obejmują zwiększenie liczby paneli do ośmiu oraz zwiększenie pojemności akumulatorów do 408Ah. Wskazano również, że przy obecnych kosztach energii z sieci, inwestycja w system off-grid może być nieopłacalna, a lepszym rozwiązaniem może być system hybrydowy z możliwością korzystania z energii z sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA