logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zakup OC dzień po wygaśnięciu polisy uchroni mnie przed karą?

bb57 03 Gru 2024 09:43 1653 23
REKLAMA
  • #1 21330420
    bb57
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Witam, czy jesli dziś już nie mam OC na auto, bo było do wczoraj to zakup polisy dzisiaj uratuje mnie przed karą?[/align]
  • REKLAMA
  • #3 21330455
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 261
    Pewny jesteś bo oni teraz nie liczą tylko w dniach ale biorą pod uwagę godziny.
  • #4 21330650
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Co ty za bzdury wymyślasz, OC zawsze jest w dniach, od 00:00 do 23:59.
  • REKLAMA
  • #5 21330661
    kaputo
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Polisa OC przedłuża się automatycznie. Jeżeli jej nie wypowiedziałeś, ale zapomniałeś przedłużyć, to tylko masz nieopłaconą polisę OC.
  • #6 21330678
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    To wszystko zależy co jest napisane w polisach.
    Zazwyczaj polisy kończą się danego dnia o godzinie 24.00
    Natomiast nie zawsze jest wpisywana godzina od któej działa polisa. Jezeli jest wpisany tylko dzień to z automatu jest to godzina 0.00
    Poza tym wielu agentów ubezpieczeniowych może iść na rękę i wypisać polisę z datą wczesniejszą, a rozpoczęcie biegu polisy od godziny 0.00

Tak czy siak trzeba załatwić nową polisę. Nawet jak sie nie dogada z agentem i będzie poślizg kilkugodzinny to przecież wiadomo, że w nocy agenci nie pracują i raczej system UFG nie będzie scigał. Choć fakt, że jest to zbyt pazerna instytucja.

Moim zdaniem cały ten system ubezpieczeń to jest istne złodziejstwo.
    Ubezpieczenia płaci się od samochodu, ale jak kierowca dokona szkody to już polisę traktuje się jako osobową - czyli zwyżki lecą na każdej opłacanej przez ubezpieczonego polisie.
    Co gorsze jak użyczy się swojego samochodu komuś to w razie popełnienia przez niego szkody, właściciel auta jest karany za tę szkodę. Tzn. karany zwyżkami na wszystkich jego polisach. Pomimi, że OC oznacza Odpowiedzialność Cywilną.

Uważam, ze system ubezpieczeń powinien sie zmienić. OC powinna płacić osoba, która chce poruszać się samochodem po drogach publicznych. Ubezpieczenie tejże osoby powinno pokrywać wszystkie szkody wyrządzone przez tę osobę, niezaleznie od tego czy jedzie swoim czy też użyczonym samochodem. To nie samochody wyrządzxają szkody tylko kierowcy samochodów.

Sam też już dotkliwie odczułem to złodziejstwo, bo opłacam 6 polis OC za samochody. Inna osoba zrobi szkodę, a ja z tego tytułu tracę zniżki za bezszkodową jazdę na wszystkie samochody, które są moją własnością.
    Osoba, która faktycznie wyrządziła szkodę nie ponosi kompletnie żadnej odpowiedzialności. Wedle zasady "kowal zawinił, Cygana powiesili".
    Ale niestety w UFG działa pasożytnicze lobby, które lobbuje wprowadzanie ustaw, któych celem jest jak największe wydojenie obywatela. Choćby nawet wysokość haraczy za brak OC.
    Samo karanie obywatela także za brak OC jest nieludzkie. Już niestety musiałem oddać złodziejom kasę. Nie miałem wtedy "głowy, bo przeszedłem tyle co Covida, śmierć 3 osób w rodzinie z powodu Covida, a z powodu bur...lu w TU. Compensa, moja agentka zoreintowała się, po 2 czy 3 tygodniach, że nie mam ważnego OC, które się nie wznowiło, bo ww T.U. tak zamieszało w systemie, że nie mogła dojść do ładu z moimi opłatami.

Niestety wszystkie polisy przeniosłem do innego T.U. i tu przynajmniej mi tego pilnują. Niestety majac więcej jak jedno auto, naprawdę czasami trudno jest zapanować nad wszystkim i wszystkiego przypilnować. Zwłaszcza jak ktoś dość często zmienia samochody.

Dodano po 6 [minuty]:

kaputo napisał:
    Polisa OC przedłuża się automatycznie. Jeżeli jej nie wypowiedziałeś, ale zapomniałeś przedłużyć, to tylko masz nieopłaconą polisę OC.

O ile to nie była polisa zakupiona wraz z autem, która z automatu się nie wznawia oraz jeżeli byłą w pełni opłacona przed dniem jej zakończenia.

Niestety wystarczy choćby 1 gosz niedopłaty i polisa się nie wznowi.
    Wystarczy, że T.U. doliczy sobie odsetki za zwłokę, a twój agent Ci nie powie, że masz dodatkową opłatę i tego nie opłacisz.
  • #7 21330704
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3326
    Zwierzak_PAH napisał:
    Pewny jesteś bo oni teraz nie liczą tylko w dniach ale biorą pod uwagę godziny.

Godziny bierze pod uwagę ubezpieczyciel przynajmniej tak by chcieli bo wpisują ją przy opłacie. UFG jako urząd liczy dni. Była sprawa że gość rozwalił kombajnem auto. Szybko pojechał do agenta i wykupił ubezpieczenie. Ubezpieczyciel nie chciał wypłacić odszkodowania bo OC zawarte po szkodzie. Ale UFG się upierał że OC jest ważne i ma wypłacić.
  • #8 21330712
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6603
    Data z godziną i minutą początku obowiązywania ubezpieczenia jest w przypadku AC. W przypadku OC wystarczy opłacić przedłużenie i masz ciągłość OC.
  • #9 21330715
    bb57
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Kupiłem auto i gość w ch*** mnie zrobił... Okazało się, że Ubezpieczenie ważne 1 dzień zamiast miesiąca. Na szczęście udało mi się w ostatniej chwili kupić przez internet jeszcze jak było tamto aktywne, ale miałem strachu bo nowa polisa przyszła chwile przed północą. Byłem ciekawy co by było gdybym nie zdążył
  • #10 21330766
    Jacdiag
    Poziom 30  
    Ocena: 380
    bb57 napisał:
    co by było gdybym nie zdążył

https://info.ufg.pl/infoportal/szczegoly/tresci/19

Cytat:
    Wysokość opłaty za brak OC komunikacyjnego zależy od: wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w roku kontroli, rodzaju pojazdu, a także okresu pozostawania bez ochrony ubezpieczeniowej w danym roku kalendarzowym.

Zasady naliczania opłaty ze względu na rodzaj pojazdu:

samochody osobowe – równowartość dwukrotności płacy minimalnej,
    samochody ciężarowe, ciągniki samochodowe i autobusy – równowartość trzykrotności płacy minimalnej,
    pozostałe pojazdy – równowartość 1/3 płacy minimalnej.

Zasady naliczania opłaty ze względu na długość przerwy w ochronie ubezpieczeniowej:

od 1 do 3 dni – 20% pełnej opłaty,
    od 4 do 14 dni – 50% pełnej opłaty,
    powyżej 14 dni – 100% opłaty.

OC rolników – równowartość 1/10 płacy minimalnej.

/zgodnie z ustawą wyliczane kwoty zaokrągla się do pełnych 10 zł/

Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów, w roku 2024 obowiązują następujące stawki płacy minimalnej, na podstawie których wyliczana jest wysokość opłat za brak obowiązkowego ubezpieczenia OC:

od 1.01 do 30.06.2024 – 4 242 zł,
    od 1.07 do 31.12.2024 – 4 300 zł.

Tabela kar za brak OC w 2024 roku porównana do 2023 roku.
  • #11 21330768
    user64
    Poziom 36  
    Mógłbyś mieć karę za 1 dzień, ale to max.
  • #12 21330815
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    Nie ma kary za jeden dzień.
    Do 3 dni jest kara 1700zł za samochód osobowy. Niezależnie czy jest to jeden, dwa czy trzy dni.
  • REKLAMA
  • #13 21331058
    user64
    Poziom 36  
    Ale kara jest, nie pisz więc że nie ma za 1 dzień.
  • #14 21331819
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21332418
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1233
    Plumpi napisał:
    Osoba, która faktycznie wyrządziła szkodę nie ponosi kompletnie żadnej odpowiedzialności

Ona dostaje wzwyżki na swoich OC, chyba że ich nie ma, to będzie miała 5-6 (zależy od firmy) lata wzwyżkę za kolizję/wypadek.
    Młodzi mają tak wyśrubowane stawki, że jak masz możliwość, kup mu skuter, na neigo, niech jeździ - też wyjdzie drogo, ale jak wsiądzie do auta, to nie zapłaci 6500, a 1400...
  • #17 21332491
    sigwa18
    Poziom 43  
    Dokładnie ja nie miałem pierwszego auta tylko przyczepkę. Po 3 latach już były fajne zniżki i przerejestrowałem na siebie auto tak to było na matkę. Co ciekawe nie miała prawa jazdy ale traktor był na nią i miała pełne zniżki.
  • #18 21332521
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6603
    Było tak kiedyś. Obecnie przyczepka nie daje stażu do ubezpieczenia na samochód.
  • #19 21332540
    sigwa18
    Poziom 43  
    Skutery też są tanie.
  • REKLAMA
  • #20 21332549
    OPservator
    Poziom 39  
    Za motocykl miałem wyliczone 1400 z NNW, gdy za auto wołali mi 4200, także ten... teraz płaciłem 1400 za auto z NNW i Assistance, 250 za motocykl w tej samej opcji, zobaczymy co mi w styczniu zaśpiewa agentka.
    Tak, miałem wzwyżkę, kolizja w chyba 4tym miesiącu posiadania prawka, nie z mojej winy, ale kamer nie miałem i było słowo przeciwko słowu, sąd apelacyjny obniżył mandat i tyle dobrego wyszło.
    W tamtym roku był pierwszy rok jak zeszła szkoda i zaczęło nabijać składki, ale dalej byłem młodocianym kierowcą (7 lat za kółkiem ale poniżej 26 to nadal młodociany, ale 40 latek wsiądzie pierwszy raz do auta i nie ma wzwyżki za młodocianego...), liczę na poniżej 1000 zł, pewnie liczyłbym mniej, ale inflacja + informacja od znajomej która robi w ubezpieczeniach, że za powódź odbijają sobie właśnie na kierowcach, także ten...
  • #21 21332564
    sigwa18
    Poziom 43  
    Tylko że jak 40 latek wsiada za kółko pierwszy raz to nie do BMW E46 i próbuje czy drift w realu jest tak samo fajny jak w Need For Speed. Tylko żeby dojechać do pracy. Zresztą nawet na egzamianch jest sporo 18,19,20 40 latkowie to albo za punkty (kompelcik
  • #22 21332607
    OPservator
    Poziom 39  
    W NFS nie, ale jak siądziesz na symulator, np. Assetto Corsa, mówimy o pełnym zestawie - kierownica, pedały, drążek/łopatki, to jak się nauczysz tam, to na żywo moment złapiesz :P
    Z moich obserwacji młodzi raczej w puszkach jeżdżą grzecznie, czego nie powiem o kierowcach w kwiecie wieku, gdzie mało którego przyłapałem na pilnowaniu ograniczeń prędkości, mimo super wypasionych samochodów, które im te ograniczenia czytają i wyświetlają na zegarach...
  • #23 21333634
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 382
    Plumpi napisał:
    am też już dotkliwie odczułem to złodziejstwo, bo opłacam 6 polis OC za samochody. Inna osoba zrobi szkodę, a ja z tego tytułu tracę zniżki za bezszkodową jazdę na wszystkie samochody, które są moją własnością.
    Osoba, która faktycznie wyrządziła szkodę nie ponosi kompletnie żadnej odpowiedzialności. Wedle zasady "kowal zawinił, Cygana powiesili".

Widzę że wiesz coś z praktyki w przeciwieństwie do większości która tu pisze,
    otóż nie jest to prawda że osoba która zawiniła nie ponosi odpowiedzialności.

Zniżki OC to tak naprawdę dwie stawki, wszystkim znana zniżka max 60% (70 niektóre TU dawały) czyli popularna zniżka za lata bezszkodowej jazdy. Obecnie widełki rozszerzono i można nawet dostać 200% ale zwyżki jeśli jesteś młody albo szkodnikiem. Tu jest ta kara dla sprawcy ale rzeczywiście może go ominąć jeśli nie ma samochodu.

Rażące niesprawiedliwości są zawarte w tej drugiej stawce, czyli tej starej podstawowej, gdzie przez wiele lat pod uwagę brano tylko pojemność auta. Obecnie tak na prawdę nie wiadomo jak ona jest wyliczana bo nawet same TU nie podają algorytmu, jest on tajemnicą . Przysyłają ci ofertę już wyliczoną a wcześniej w ankiecie podajesz jaki samochód, jaka płęć, jaki zawód, ile jeździsz, gdzie jeździsz, gdzie parkujesz, numer butów, stan cywilny i ile dzieci i .....jeszcze dłuuuuga lista informacji których od ciebie żądają.
    I na koniec BĘC prosto z Księżyca spada tobie oferta: 2000 podstawowej x0.4 (bo 60 zniżki)za bezszkodową jazdę czyli 800 jak zapłacisz jednorazowo.

Ale tak jest jak jesteś "czysty" nieszczęsny jesteś jak figurujesz w UFG jako szkodnik. Każde TU wyliczając ci składkę widzi twoje konto w UFG i jak widzi szkodę w ciągu ostatnich 7 siedmiu lat to składeczka już nie z księżyca ale prosto z butów. Jeśli szkoda w roku poprzedzającym nową polisę to zwyżka 200% czyli z podstawowej 2000 robi się 6000
    Jeśli szkoda w zeszłym roku na innym pojeździe twoim to bulisz 4000. Po roku kwota trochę spada ale najczęściej bulisz zawyżone składki przez 5 lat czyli 7 lat od szkody. No i oczywiście prócz tej składki z butów tracisz za lata bezszkodowej jazdy ale to już pikuś jak zamiast 60% policzą ci 50% przy tych wyliczeniach tej podstawowej.
  • #24 21333666
    user64
    Poziom 36  
    Mastertech napisał:
    Zniżki OC to tak naprawdę dwie stawki, wszystkim znana zniżka 60% która teraz to może być nawet w zakresie -60% -100% czyli 1 a młode i szkodniki to nawet 2 dostasją. Tu jest ta kara dla sprawcy.

Możesz ten fragment napisać poprawnie?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zakupu polisy OC po jej wygaśnięciu. Użytkownicy wskazują, że nowa polisa musi być aktywowana od dnia zakupu, aby uniknąć kary. Istnieją różnice w interpretacji, czy kary są naliczane w dniach czy godzinach. W przypadku braku aktywnego ubezpieczenia, kara za brak OC może wynosić do 1700 zł, jeśli przerwa w ubezpieczeniu trwa do 3 dni. Użytkownicy podkreślają, że polisa OC automatycznie się odnawia, chyba że została aktywnie wypowiedziana. Warto również zwrócić uwagę na praktyki ubezpieczycieli, którzy mogą wystawiać polisy z datą wsteczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA