Witam, czy jesli dziś już nie mam OC na auto, bo było do wczoraj to zakup polisy dzisiaj uratuje mnie przed karą?[/align]
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkaputo napisał:Polisa OC przedłuża się automatycznie. Jeżeli jej nie wypowiedziałeś, ale zapomniałeś przedłużyć, to tylko masz nieopłaconą polisę OC.
Zwierzak_PAH napisał:Pewny jesteś bo oni teraz nie liczą tylko w dniach ale biorą pod uwagę godziny.
bb57 napisał:co by było gdybym nie zdążył
Cytat:Wysokość opłaty za brak OC komunikacyjnego zależy od: wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w roku kontroli, rodzaju pojazdu, a także okresu pozostawania bez ochrony ubezpieczeniowej w danym roku kalendarzowym.
Zasady naliczania opłaty ze względu na rodzaj pojazdu:
samochody osobowe – równowartość dwukrotności płacy minimalnej,
samochody ciężarowe, ciągniki samochodowe i autobusy – równowartość trzykrotności płacy minimalnej,
pozostałe pojazdy – równowartość 1/3 płacy minimalnej.
Zasady naliczania opłaty ze względu na długość przerwy w ochronie ubezpieczeniowej:
od 1 do 3 dni – 20% pełnej opłaty,
od 4 do 14 dni – 50% pełnej opłaty,
powyżej 14 dni – 100% opłaty.
OC rolników – równowartość 1/10 płacy minimalnej.
/zgodnie z ustawą wyliczane kwoty zaokrągla się do pełnych 10 zł/
Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów, w roku 2024 obowiązują następujące stawki płacy minimalnej, na podstawie których wyliczana jest wysokość opłat za brak obowiązkowego ubezpieczenia OC:
od 1.01 do 30.06.2024 – 4 242 zł,
od 1.07 do 31.12.2024 – 4 300 zł.
Plumpi napisał:Osoba, która faktycznie wyrządziła szkodę nie ponosi kompletnie żadnej odpowiedzialności
Plumpi napisał:am też już dotkliwie odczułem to złodziejstwo, bo opłacam 6 polis OC za samochody. Inna osoba zrobi szkodę, a ja z tego tytułu tracę zniżki za bezszkodową jazdę na wszystkie samochody, które są moją własnością.
Osoba, która faktycznie wyrządziła szkodę nie ponosi kompletnie żadnej odpowiedzialności. Wedle zasady "kowal zawinił, Cygana powiesili".
Mastertech napisał:Zniżki OC to tak naprawdę dwie stawki, wszystkim znana zniżka 60% która teraz to może być nawet w zakresie -60% -100% czyli 1 a młode i szkodniki to nawet 2 dostasją. Tu jest ta kara dla sprawcy.