logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kolektora słonecznego do instalacji CWU

Kamil831 23 Lut 2025 19:29 5778 16
  • #1 21452977
    Kamil831
    Poziom 5  
    Witam.
    Może ktoś z forumowiczów będzie w stanie doradzić, jak najlepiej podłączyć kolektor słoneczny ciśnieniowy do instalacji CWU.
    W kotłowni mam boiler elektryczny 140 L i zastanawiam się, czy woda z kolektora może iść przez boiler, czy z pominięciem bojlera.
    Instalację kolektora chcę wykonać z rur PEX o średnicy 25 mm, które będę musiał wpiąć w widoczne na zdjęciu rury miedziane o średnicy 22 mm.
    Jaki system PEX jest lepszy/łatwiejszy w montażu? Skręcany czy zaciskany?

Rury miedziane i złącza przy kotle elektrycznym
  • #2 21453000
    krzys2_2004
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Czy masz do kolektorów osprzęt ?
  • #3 21453050
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Witam. Bez obrazy. Czy kolega tak na serio? Coś chce ulepić ale bez doświadczenia? W dodatku forumowicze mają pomóc w montażu tej instalacji wiedząc że jej autor ma zerowe pojecie o tego typu instalacjach?
    Pozdrawiam.
  • #5 21453453
    Kamil831
    Poziom 5  
    >>21453000 >>21453000
    Jeszcze nic nie kupowałem. W marcu planuję podłączyć.

Dodano po 8 [minuty]:

>>21453050 Jak najbardziej na serio. Nie oczekuję, że ktoś wykona za mnie robotę i zanim tu przyszedłem, robiłem research w internecie. To, że nie jestem hydraulikiem, nie oznacza, że sobie nie poradzę. Ceny usług hydraulicznych są tak wysokie, że wolę sam to sobie zrobić. Jak tu nie uzyskam jakichś wskazówek, to podłączę solary z pominięciem boilera i tyle. Może zrobię jakieś "druciarstwo", ale będzie działać.
  • Pomocny post
    #6 21453459
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    Ocena: 157
    Pompa cyrkulacyjna jakis termostat elektroniczny zeby załączał pompę po nagrzaniu solarow i wymieniał wode miedzy elektrycznym a slonecznym bojlerem. Plus że sloneczny jest cisnieniowy a nie grawitacyjny
  • Pomocny post
    #7 21453493
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1065
    Kamil831 napisał:
    czy woda z kolektora może iść przez boiler
    Typowe solary nie są przystosowane do pracy na wodzie użytkowej. Czynnik płynący przez solary nie powinien się mieszać z wodą w zasobniku. Typowo stosuje się zasobnik z wężownicą dla solarów, i to zalewa się płynem niezamarzającym. Praca solarów na wodzie użytkowej bardzo szybko je zniszczy, chociażby z powodu zakamienienia czy wytrącania się innych zanieczyszczeń z wody w solarach pod wpływem wysokiej temperatury. No i zwykle typowe solary nie mają atestów PZH do kontaktu bezpośrednio z wodą użytkową.
    Kamil831 napisał:
    Instalację kolektora chcę wykonać z rur PEX
    Temperatura czynnika krążącego w obiegu solarnym, nawet w czasie poprawnej ich pracy, często przekracza dopuszczalną temperaturę dla rur PEX, nie wspominając już o sytuacji gdy solary wejdą w stan stagnacji.

Jeśli chcesz wykorzystać istniejący zasobnik (który prawdopodobnie nie ma wężownicy), to trzeba by zastosować wymiennik, i podpinając się pod króćce zimnej i ciepłej wody użytkowej, i zrobić ładowanie warstwowe.

Ponadto sam solar to nie wszystko. Potrzebny jeszcze jest cały osprzęt: pompa/pompy, naczynie przeponowe, sterownik/termostat różnicowy, zawór bezpieczeństwa, zawór termostatyczny mieszający, itp.

Kamil831 napisał:
    Jak tu nie uzyskam jakichś wskazówek, to podłączę solary z pominięciem boilera i tyle. Może zrobię jakieś "druciarstwo", ale będzie działać.
    Nie będzie działać, a jeśli już, to bardzo krótko.
    W czasie braku poboru wody solary będą się przegrzewały (wchodziły w stan stagnacji), a jak zaczniesz pobierać wodę, to przegrzane solary będą dostawały szokowo zimną wodą. Ponadto na instalację z solarów może w takiej sytuacji pójść woda o temperaturze grubo ponad 100°C, co jest bardzo niebezpieczne.

A poza tym nie licz na to, że solary pracujące bezpośrednio przepływowo na wodę użytkową, będą w stanie pokrywać na bieżąco zapotrzebowanie na ciepło.
    Nasłonecznienie nie jest stałe i się zmienia, czasem bardzo dynamicznie, i nie będzie się dostosowywało do aktualnego zapotrzebowania na ciepło. To instalacja musi się dostosowywać do aktualnego chwilowego nasłonecznienia, dlatego w instalacjach solarnych stosuje się duże zasobniki, układy schładzające, zawory mieszające na instalację wody użytkowej, itp.

Kamil831 napisał:
    Jaki system PEX jest lepszy/łatwiejszy w montażu? Skręcany czy zaciskany?
    Jeden i drugi jest łatwy w montażu.
    Zaciskany jest lepszy i pewniejszy, ale wymaga użycia specjalistycznej praski z dedykowanymi szczękami do danego profilu kształtek.

Kamil831 napisał:
    Jeszcze nic nie kupowałem.
    To jeśli chcesz to maksymalnie prosto wykonać, to proponuję zakupić taki gotowy zestaw, przykład:

Kolektor słoneczny z rurkami próżniowymi i wbudowanym zbiornikiem.
    Jest to zestaw z własnym zbiornikiem, gotowy do przyłączenia do instalacji CWU.
    Nie trzeba tu stosować dodatkowej automatyki, pomp itp., jedynie zawór bezpieczeństwa na zbiorniku, naczynie przeponowe i termostatyczny zawór mieszający, ale to zwykle jest sprzedawane w zestawie.
    Taki zestaw możesz przyłączyć bezpośrednio, tak jak chciałeś.

Tylko taki zestaw musi mieć możliwość odcięcia zaworami od instalacji CWU i spuszczenia wody z jego zbiornika oraz instalacji przyłączeniowej, bo w zimie by zamarzło.
  • #8 21472096
    Kamil831
    Poziom 5  
    Rysio4001 napisał:
    Kamil831 napisał:
    czy woda z kolektora może iść przez boiler
    Typowe solary nie są przystosowane do pracy na wodzie użytkowej. Czynnik płynący przez solary nie powinien się mieszać z wodą w zasobniku. Typowo stosuje się zasobnik z wężownicą dla solarów, i to zalewa się płynem niezamarzającym. Praca solarów na wodzie użytkowej bardzo szybko je zniszczy, chociażby z powodu zakamienienia czy wytrącania się innych zanieczyszczeń z wody w solarach pod wpływem wysokiej temperatury. No i zwykle typowe solary nie mają atestów PZH do kontaktu bezpośrednio z wodą użytkową.

Nie doprecyzowałem w temacie postu, że chodziło mi o kolektor słoneczny ciśnieniowy. Za kolektor na glikol nawet nie próbowałbym się zabierać samodzielnie. Nie mam zasobnika wody użytkowej z wężownicą i wiem, że montaż jest bardziej skomplikowany niż w przypadku kolektora ciśnieniowego.
    Rysio4001 napisał:

Kamil831 napisał:
    Jeszcze nic nie kupowałem.
    To jeśli chcesz to maksymalnie prosto wykonać, to proponuję zakupić taki gotowy zestaw, przykład:

Kolektor słoneczny z rurkami próżniowymi i wbudowanym zbiornikiem.
    Jest to zestaw z własnym zbiornikiem, gotowy do przyłączenia do instalacji CWU.
    Nie trzeba tu stosować dodatkowej automatyki, pomp itp., jedynie zawór bezpieczeństwa na zbiorniku, naczynie przeponowe i termostatyczny zawór mieszający, ale to zwykle jest sprzedawane w zestawie.
    Taki zestaw możesz przyłączyć bezpośrednio, tak jak chciałeś.

Tylko taki zestaw musi mieć możliwość odcięcia zaworami od instalacji CWU i spuszczenia wody z jego zbiornika oraz instalacji przyłączeniowej, bo w zimie by zamarzło.

Właściwie sam kolektor posiadam, a nie zakupiłem jeszcze osprzętu potrzebnego do przyłączenia kolektora. I teraz, jak już wiadomo, że w moim przypadku chodzi o kolektor ciśnieniowy, chciałem jeszcze raz się zapytać, czy rura PEX nada się do doprowadzania ciepłej wody ze zbiornika do instalacji wodnej w domu. Z tego, co widziałem na necie, to ma wytrzymać do 95 stopni C.

Na koniec chciałem podziękować za obszerny post pełen fachowej wiedzy.
  • Pomocny post
    #9 21472232
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Witam. 95 stopni to graniczna temperatura dla pexu. W kolektorze można zaobserwować nawet 120 stopni więc odpowiedź prosta. Pex strzeli, najlepiej zastosować rurę karbowaną z nierdzewki np. Marki gebo.
    Pozdrawiam
  • #10 21472358
    Rysio4001
    Ocena: 1065
    Kamil831 napisał:
    Nie doprecyzowałem w temacie postu, że chodziło mi o kolektor słoneczny ciśnieniowy. Za kolektor na glikol nawet nie próbowałbym się zabierać samodzielnie. Nie mam zasobnika wody użytkowej z wężownicą i wiem, że montaż jest bardziej skomplikowany niż w przypadku kolektora ciśnieniowego.
    Kamil831 napisał:
    Właściwie sam kolektor posiadam a nie zakupiłem jeszcze osprzętu potrzebnego do przyłączenia kolektora.
    Doprecyzuj, czy chodzi o solar z własnym zbiornikiem, o którym pisałem i wstawiłem przykładowe zdjęcie w poprzednim moim poście, bo sama nazwa "kolektor słoneczny ciśnieniowy" jednoznacznie tego nie określa.
    Kamil831 napisał:
    I teraz jak już wiadomo, że w moim przypadku chodzi o kolektor ciśnieniowy chciałem jeszcze raz się zapytać czy rura pex nada się do doprowadzania ciepłej wody ze zbiornika do instalacji wodnej w domu.
    Jeśli mowa o solarze z własnym zbiornikiem jak powyżej, to możesz go podłączać rurami PEX. Na wyjściu C.W.U. ze zbiornika tego solaru dajesz termostatyczny zawór mieszający (nazywany też przeciwpoparzeniowym) i łączysz z instalacją C.W.U. w domu.

Dodano po 10 [minuty]:

W0jtek92 napisał:
    Witam. 95 stopni to graniczna temperatura dla pexu. W kolektorze można zaobserwować nawet 120 stopni więc odpowiedź prosta. Pex strzeli, najlepiej zastosować rurę karbowaną z nierdzewki np. Marki gebo.
    Tylko że autor tematu pewnie ma na myśli solar z własnym zbiornikiem C.W.U., a w przypadku takiego urządzenia analogia przyłączenia do instalacji wodnej jest taka sama jak typowego zasobnika solarnego - zimna woda do zasobnika i ciepła z zasobnika przez zawór termostatyczny mieszający, i oczywiście grupa bezpieczeństwa na podejściu zimnej wody.
    Tylko w przypadku takiego solaru trzeba zachować spadki instalacji wodnej i zastosować zawory spustowe, aby można było całkowicie spuścić wodę na zimę.
  • #11 21472546
    krzys2_2004
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Nie wiemy co ma na myśli autor .
  • #12 21472715
    Kamil831
    Poziom 5  
    Rysio4001 napisał:
    Kamil831 napisał:
    Kamil831 napisał:
    Właściwie sam kolektor posiadam a nie zakupiłem jeszcze osprzętu potrzebnego do przyłączenia kolektora.
    Doprecyzuj, czy chodzi o solar z własnym zbiornikiem, o którym pisałem i wstawiłem przykładowe zdjęcie w poprzednim moim poście, bo sama nazwa "kolektor słoneczny ciśnieniowy" jednoznacznie tego nie określa.
    Kamil831 napisał:
    I teraz jak już wiadomo, że w moim przypadku chodzi o kolektor ciśnieniowy chciałem jeszcze raz się zapytać czy rura pex nada się do doprowadzania ciepłej wody ze zbiornika do instalacji wodnej w domu.
    Jeśli mowa o solarze z własnym zbiornikiem jak powyżej, to możesz go podłączać rurami PEX. Na wyjściu C.W.U. ze zbiornika tego solaru dajesz termostatyczny zawór mieszający (nazywany też przeciwpoparzeniowym) i łączysz z instalacją C.W.U. w domu.

Mam kolektor ze zbiornikiem na wodę o pojemności 200 L. Cieszy mnie fakt, że można wykonać podłączenie rurami PEX. Wydaje mi się że to najłatwiejszy rury dla laika. Kiedyś wymieniłem skorodowaną sekcję metalowego przewodu hamulcowego w samochodzie to z PEX sobie poradzę :-).

Mam jeszcze pytanie odnośnie grupy bezpieczeństwa. Bojler do wody użytkowej który mam w domu, nie posiada grupy bezpieczeństwa tylko zawór bezpieczeństwa z zaworem bezpieczeństwa i spustem. Do kolektora solarnego był załączony taki sam zawór. Czy ten zawór nie zastąpi grupy bezpieczeństwa?

Widok zaworu bezpieczeństwa o oznaczeniu 0.7 MPa z czerwonym uchwytem.
  • #13 21472822
    Plumpi
    Ocena: 2627
    Norbert 1981 napisał:
    Ja bym zamontował pompę cyrkulacyjną miedzy boilerem a solarami.

W jakim celu?
  • #14 21472854
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    Mam też taki sam kolektor. Robiłem schemat by wytłumaczyć hydraulikowi jak ma być podłączony .Tylko u mnie współpracuje z piecem gazowym .
    Podłączony rurkami PEX

Schemat instalacji hydraulicznej z piecem gazowym i kolektorem ciśnieniowym.
  • #15 21472899
    Plumpi
    kmarkot napisał:
    Mam też taki sam kolektor. Robiłem schemat by wytłumaczyć hydraulikowi jak ma być podłączony .Tylko u mnie współpracuje z piecem gazowym .
    Podłączony rurkami PEX

Schemat instalacji hydraulicznej z piecem gazowym i kolektorem ciśnieniowym.

Tyle, że ten schemat to amatorski dziwoląg.
    Po pierwsze zawory bezpieczeństwa mają być podłączone na wejściu zimnej wody do kotła i do zasobnika kolektora. Nie mogą być odcinane jakimikolwiek zaworami.
    Po drugie brak naczynia przeponowego.
    Po trzecie zawór mieszający lepiej jak będzie na wyjściu z kotła gazowego/bojlera.
    Gorąca woda z zasobnika solarnego może bezpośrednio zasilać kocioł lub bojler elektryczny.
  • #16 21472969
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    @Plumpi pomimo twoich uwag instalacja działa bez problemu drugi sezon.
    Dziś nagrzało wodę w kolektorze do 47'C . Latem do 85-90 'C

Ekran aplikacji z pomiarami temperatury kolektora słonecznego.

Wykresy przedstawiające zużycie gazu i wody oraz produkcję energii z 9 marca 2025 roku.
  • #17 21473009
    Plumpi
    @kmarkot

Cieszę się, ze jesteś zadowolony, ale nie chodzi mi o działanie i czy solary nagrzewają wodę. Jako fachowiec zwracam Ci tylko uwagę, że masz źle podłączony zawór bezpieczeństwa.
    Zawory bezpieczeństwa nie służą do ozdoby, ale do zabezpieczania urządzeń przed ich rozerwaniem.
    Zdajesz sobie sprawę jakie mogą być skutki rozerwania takiego zbiornika CWU czy wymiennika w kotle?
    Pomijam już tutaj straty materialne, ale zdrowie i życie ludzkie jest najważniejsze. W razie rozerwania tych urządzeń można doznać poważnych poparzeń lub zginąć. Ponadto w przypadku rozerwania wymiennika w kotle, może dość do rozszczelnienia instalacji gazowej, a na skutek tego do pożaru lub wybuchu gazu.

Normalnie na zasilaniu takiego układu podgrzewania ciepłej wody powinien być zainstalowany zawór zwrotny, aby ciepłą woda nie cofała się do instalacji wody zimnej i żeby w tej instalacji nie rozwijały się bakterie.
    Naczynie przeponowe zaś ma za zadanie skompensować rozszerzalność cieplną wody i zabezpieczyć urządzenia przed uszkodzeniem oraz zabezpieczyć zawory bezpieczeństwa przed zbyt częstą wymianą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum pyta o najlepszy sposób podłączenia ciśnieniowego kolektora słonecznego do instalacji ciepłej wody użytkowej (CWU) z elektrycznym bojlerem o pojemności 140 L. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące użycia rur PEX o średnicy 25 mm oraz ich połączenia z miedzianymi rurami o średnicy 22 mm. Użytkownicy sugerują zastosowanie pompy cyrkulacyjnej oraz termostatu elektronicznego do regulacji temperatury. Wskazano, że typowe kolektory słoneczne nie są przystosowane do pracy z wodą użytkową, co może prowadzić do ich uszkodzenia. Zamiast tego zaleca się użycie zasobnika z wężownicą. Użytkownik potwierdza, że posiada kolektor ciśnieniowy i pyta o zastosowanie rur PEX, które mogą wytrzymać do 95°C, jednak w kolektorze mogą występować wyższe temperatury. W odpowiedziach podkreślono, że lepszym rozwiązaniem są rury karbowane ze stali nierdzewnej. Użytkownik dopytuje również o grupę bezpieczeństwa, która jest kluczowa dla zabezpieczenia instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA