logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę założyć jedną używaną oponę z różnicą bieżnika 1-2 mm do trzech nowych? Gdzie ją umieścić?

diabeel 21 Mar 2025 09:49 2487 34
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę założyć jedną używaną oponę z bieżnikiem mniejszym o 1–2 mm od trzech nowych i jeśli tak, na którą oś ją założyć?

Tak, ale najbezpieczniej jest mieć na jednej osi dwie możliwie takie same opony; jeśli zakładasz tylko jedną używaną, daj ją na oś nienapędzaną, a przy napędzie na przód najlepiej na tył [#21488913][#21489643] Kilku użytkowników uważa jednak, że 1–2 mm różnicy to już sporo i lepiej dobrać drugą oponę do pary albo założyć dwa nowe, bo na mokrej nawierzchni i przy większych prędkościach może to pogarszać prowadzenie [#21489261][#21489262] W autach z ABS/ESP oraz pasywnym TPMS różnica obwodu tocznego może też wywoływać błędne reakcje układów, więc przy takich systemach trzeba uważać i czasem wykonać reset po zmianie opon [#21490276][#21490611] Z drugiej strony padło też, że przy różnicy rzędu 1 mm wiele osób jeździ bez zauważalnych problemów, o ile opona jest tego samego typu i bez wad [#21489643][#21491347] Formalnie ważne jest, żeby na jednej osi były opony tego samego typu/rodzaju bieżnika i konstrukcji, a niekoniecznie idealnie identycznie zużyte [#21493580]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21488866
    diabeel
    Poziom 17  
    Ocena: 119
    Witam,
    mam 3 nowe opony i jedna z tego samego rocznika ale używaną 3/4miesiące.
    Różnica w głębokości bieżnika między nowymi a starą wynosi 1-2mm max.
    Czy mogę ją bez problemu założyć?
    Jeśli tak to wrzucić ją na tył czy przód?
    Czy może mi przez to auto ściągać w którąś stronę zanim bieżnik się nie wyrówna?
  • #2 21488880
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1110
    Pytanie trochę głupie- opona nie kosztuje tak strasznie dużo a ryzykować życie?
  • #3 21488891
    diabeel
    Poziom 17  
    >>21488880 700zł za oponę to trochę dużo.
    Zwłaszcza że ta jedna używana którą chce założyc ma może najechane z 5tys. km
    Tu nie chodzi o to że chce do opon z 2024r założyć oponę z 2010 i nie wiadomo co z nią robione było.
    Wszystkie opony z roku 2024.
  • #4 21488913
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3571
    Jeśli już zakładać 1 używaną oponę to na oś nie napędzaną, jak masz napęd na przód to załóż ją z tyłu
  • #5 21488951
    trojan 12
    Poziom 40  
    diabeel napisał:
    >>21488880 700zł za oponę to trochę dużo.
    Zwłaszcza że ta jedna używana którą chce założyc ma może najechane z 5tys. km
    Tu nie chodzi o to że chce do opon z 2024r założyć oponę z 2010 i nie wiadomo co z nią robione było.
    Wszystkie opony z roku 2024.

No i co na coś takiego odpowiedzieć- wózek inwalidzki też jest dobrym pojazdem. A że dużo za oponę- jak samochód kosztował tyle samo to faktycznie dużo.
  • #6 21488957
    diabeel
    Poziom 17  
    >>21488951 wytłumacz mi logicznie po czym wnioskujesz, że takie połączenie jest słabe skoro nawet producenci piszą o bezpiecznej różnicy wysokości bieżnika 20% miedzy oponami na tej samej osi?
  • #7 21488967
    Kantylena
    Poziom 24  
    Ocena: 222
    Założyć dwie nowe na ośce i nie kombinować
  • #8 21488985
    trojan 12
    Poziom 40  
    Różnica 2 mm, może być 20% czyli nowy bieżnik do wskaźników powinien mieć około 1 cm? Traktor?
  • #9 21489000
    m fox
    Poziom 27  
    Ocena: 235
    diabeel napisał:

Jeśli tak to wrzucić ją na tył czy przód?

To zależy jakie auto. Jeśli Porsche to na przód jeśli BMW to na tył. :)
    Po prostu musisz wrzucić do bagażnika jako zapas a na ośki zamontować nowe opony.
  • #10 21489219
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21489254
    m fox
    Poziom 27  
    rasputnik6502 napisał:
    z jakąś mniejszą lub większą różnicą w bieżniku i zwykle innej firmy

rasputnik6502 napisał:
    po takiej wymianie zawsze jeździła aż do czasu wymiany całego kompletu.

Lub do pierwszej kontroli drogowej :)
    Ale twoje ryzyko i Twój wybór.
    Mandat, zakaz dalszej jazdy i przegląd, może i warto ryzykować. Przy stłuczce ubezpieczalnia także się na Ciebie wypnie :P
  • #12 21489261
    fadil
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Co do zasady powinny być 2 takie same opony (typ bieżnika, stopień zużycia) na osi.
    Podana wartość 1 - 2 mm jest znacznym przedziałem głębokości bieżnika (nie znamy typu opony i wartości głębokości nowego) - może już zrobić dużą różnicę (dla bezpieczeństwa), szczególnie na mokrej nawierzchni, kałuży. Możesz nieźle "odpłynąć" ;(
    Patrząc na cenę nowej opony to pojazd raczej do powolnych nie należy.
    Osobiście skłaniałbym się do oceny "nie dziaduj" i daj wszystkie nowe a używaną ew. na zapasówkę.

T.
  • #13 21489262
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    Nie kombinuj tylko wymień na 2 jednakowe. Podjedź gdzieś do oponiarza, może Ci dobierze drugą w podobnym stanie do kompletu, albo dobierze oponę do tych 3 pozostałych.
    2mm różnicy to jest bardzo dużo. Przyciśniesz na mokrej nawierzchni, zarzuci autem i będziesz nie 700zł w plecy, a 70 tys. licząc wszystkie szkody, utratę zdrowia i koszty leczenia.
    Poza tym czasami bywa, że jak założysz opony po 2 identyczne na każdą oś, ale będą się różniły w zużyciu pomiędzy osią przednią i tylną to także może to stwarzać poważne zagrożenie.
    Miałem kiedyś taką sytuację, że miałem na przodzie i z tyłu opony o różnym stopniu zużycia. Oczywiście na każdej z osi zużyte w takim samym stopniu i wszystko było OK. Auto prowadziło się dobrze, dobrze hamowało i podczas hamowania nie znosiło, nie zarzucało.
    Problem się pojawiał dopiero na autostradzie, gdzie jak jechałem powyżej 130km/h zaczynał głupieć ABS. Raz nie omal mną obróciło na mokrej nawierzchni, bo podczas hamowania, ABS różnice w prędkości obrotowej kół z powodu różnego zużycia opon po prostu zaczynał to traktować jako koło w poślizgu i zaczynał mi odpuszczać hamowanie kół.
    Dopiero podjechałem do dobrego oponiarza, opowiedziałem mu co się dzieje. Wytłumaczył mi o co chodzi z tym ABS-em, założył mi nowe wszystkie opony i problem "jakby ręką odjął".
    Gość co roku zmienia mi opony i pilnuje, aby wszystkie się zużywały w jednakowym tempie. Sprawdza zużycie opon co roku i tak je zamienia, aby zużywały się jednakowo.

Tak samo jest z pozostałymi elementami samochodu od których zależy bezpieczeństwo. Jak wymieniamy klocki hamulcowe, tarcze, sworznie, wahacze, tuleje metalowo-gumowe, łączniki stabilizatora, końcówki drążków kierowniczych itp. to zawsze wymieniamy kompletami prawa i lewa strona.

Wybacz, że napiszę w zbyt dosłowny i zbyt bezpośredni sposób:
    Skoro Cię nie stać na oponę za 700zł do samochodu to znaczy, że Ciebie w ogóle nie jest stać na utrzymanie tego samochodu.
    Sprzedaj to auto i kup tańsze, albo przesiądź się na rower. Będzie to o wiele bardziej bezpieczne dla Ciebie, ale także i dla pozostałych uczestników ruchu drogowego. Może dzięki temu ktoś inny nie zginie.
  • #14 21489309
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21489643
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 621
    Witam.
    Plumpi napisał:
    sworznie, wahacze, tuleje metalowo-gumowe, łączniki stabilizatora, końcówki drążków kierowniczych itp. to zawsze wymieniamy kompletami prawa i lewa strona.

No bez przesady :D
    A opona z 1mm mniej niż reszta - to zupełna norma.
    No ale zaraz zaczną się czepiać że co to 700zł za oponę - zależy jak byle co to drogo a jak porządna to ta kwota nawet nie jest 20% ceny. jednej opony,
    Pozdrawiam - zakładaj na oś nie napędzaną i olej wszystkich z własnym ego.
  • #16 21489694
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2107
    Jeśli opona ma rzeczywiście -1mm, 3-4 miesiące użytkowana i jest tego samego typu, to jest to bez znaczenia. Większe różnice w trakcji , czy hamowaniu mamy przy nierównym ciśnieniu w oponach.
    Miałem odwrotną sytuację, kupiłem komplet 4 szt na wiosnę i jedna została uszkodzona we wrześniu. Dokupiłem jedną identyczną i wszystko było ok.
  • #17 21490276
    tomekptk
    Poziom 19  
    Ocena: 95
    Różnica średnicy opon ma wpływ też na układ mierzący ciśnienie w oparciu o czujniki ABS - może pojawiać się sygnał z pośredniego monitorowania ciśnienia, który jest realizowane za pośrednictwem czujników ABS w pojeździe. Sterownik ABS wykrywa spadek ciśnienia w oponie w oparciu o zmieniony obwód toczny. Druga sprawa / problem (nie napisałeś jakie masz auto) to napęd 4x4. W przypadku automatycznego dołączania napędu drugiej osi opartego też o ABS (wykrycie poślizgu na jednej z osi), jeśli system będzie wykrywał "poślizg", to można wykończyć sterowanie napędem 4x4. Dlatego w autach 4x4 z automatyką ABS uszkodzenie jednej opony oznacza wymianę całego kompletu 4 opon!
  • #18 21490315
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ale nie opona 1-2mm mniej, ludzie nie przesadzaj cie.
  • #19 21490331
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6655
    Jak auto ma ABS to ten jeden milimetr niewiele zmieni ale dwa już tak. A przy ABS/ESP będzie problem.
  • #20 21490391
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    Michał_74 napisał:
    Ale nie opona 1-2mm mniej, ludzie nie przesadzaj cie.

Czy każdego, kto ma inne niż Ty zdanie i doświadczenie, zawsze taktujesz w taki sposób?
    Autor poznał Twoje zdanie i zdanie innych i niech zrobi co uważa.
    Ale prawda jest taka, że auta coraz bardziej są nafaszerowane elektroniką, która przy niewielkich odchyłkach zaczyna zgłaszać problemy.
  • #21 21490461
    Michał_74
    Poziom 34  
    Widzę że uraziłem ego jednego z expertow.
    1-2mm nawet ABS mierzący ciśnienia nie złapie.
  • #22 21490472
    kkknc
    Poziom 43  
    ABS nie mierzy ciśnienia w oponach. Za to w układzie hamulcowym już może. I rozmiar opon jest wtedy bez większego znaczenia.
  • #23 21490548
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3571
    kkknc napisał:
    ABS nie mierzy ciśnienia w oponach

W niektórych samochodach jest tzw. pasywny TPMS, który działa na zasadzie pomiaru obrotów kół i jest w sterowniku ABS
  • #24 21490611
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1880
    Takie pasywne systemy TPMS z reguły mają możliwość zresetowania z poziomu ustawień w menu pojazdu. To właśnie po to żeby komputer zapisał sobie w pamięci ewentualną drobną różnicę prędkości kół jako punkt odniesienia dla pomiaru. Opony nigdy nie są idealnie takie same i zwłaszcza po np. zmianie z zimowych na letnie i odwrotnie taki reset jest potrzebny.

Inna sprawa że to zużycie 2mm przez 5 tyś km, przy standardowej jeździe, to podejrzanie dużo. Zwykle po takim dystansie zużycie bieżnika jest prawie niezauważalne o ile ktoś nie jeździł na zbyt niskim ciśnieniu lub notorycznie nie "palił gumy".
  • #25 21490758
    m fox
    Poziom 27  
    rasputnik6502 napisał:
    Hm, co racja to racja, ale z jeden przegląd techniczny to chyba przeszedłem na dwóch różnych oponachi nikt nic nie powiedział

Nie pisz tego na forum, może jeszcze pojechałeś z samym dowodem bez auta. Masakra gratulacje dla diagnosty. :)
  • #26 21490833
    kkknc
    Poziom 43  
    carrot napisał:
    kkknc napisał:
    ABS nie mierzy ciśnienia w oponach

W niektórych samochodach jest tzw. pasywny TPMS, który działa na zasadzie pomiaru obrotów kół i jest w sterowniku ABS

Ja wiem jak to działa, A teraz przeczytaj wypowiedź powyżej że ABS mierzy ciśnienie. I do niej się ustosunkuj.
  • #27 21491330
    adasikp
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    >>21488880
    trojan 12 napisał:
    Pytanie trochę głupie- opona nie kosztuje tak strasznie dużo a ryzykować życie?

Czy to nie lekka przesada? opona nowa ,ludziska zakładają bieżniki ,używane ze zeszlifowaną datą produkcji i jeżdżą
    Taką oponę (jak to co pisane w pierwszym poście jeśli ten sam model) można spokojnie zakładać byle gdzie (jeśli nie ma wady fabrycznej bo z jakiegoś powodu buła zdjęta ).
  • #28 21491347
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    Zakładaj na nienapędzaną oś żeby mechanizm różnicowy nie musiał się kręcić i się nie przejmuj. W anglii, jeśli trzeba wymienić jedną oponę bo np została przecięta o krawężnik, zakłada się nową oponę o właściwym rozmierze i jest dobrze.
  • #29 21492056
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21492235
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 453
    rasputnik6502 napisał:
    Zwłaszcza że w Angliii, jak piszecie, nie ma przepisów wymagających używania identycznych opon, choć to jest zalecane.

Teraz niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest z tymi anglikami. Oni to dopiero narażają życie, albo lubią ryzyko. Wiecie kiedy opona jest niebezpieczna. Jak ktoś poztawi auto na trzy lata, pojedzie do anglików, potem wróci i zachce mu się samochodem jeździć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości założenia jednej używanej opony z różnicą bieżnika 1-2 mm do trzech nowych opon tego samego rocznika (2024). Użytkownicy podkreślają, że różnica 1-2 mm bieżnika jest stosunkowo niewielka i w praktyce często akceptowalna, zwłaszcza jeśli opona jest tego samego typu i modelu. Zaleca się jednak, aby używaną oponę montować na osi nienapędzanej (np. jeśli napęd jest na przód, to używaną oponę na tył), co minimalizuje ryzyko uszkodzenia mechanizmu różnicowego i zapewnia lepszą stabilność pojazdu. Wskazano, że różnice w bieżniku mogą wpływać na działanie systemów ABS, ESP oraz pasywnych systemów TPMS opartych na pomiarze prędkości obrotowej kół, jednak przy różnicy 1 mm problem ten jest znikomy, a przy 2 mm może się pojawić, zwłaszcza na mokrej nawierzchni. W przypadku pojazdów z napędem 4x4 i automatycznym dołączaniem osi różnice w rozmiarze opon mogą prowadzić do uszkodzenia układu napędowego, co wymaga wymiany całego kompletu opon. Wskazano również, że przepisy polskie wymagają stosowania identycznych opon na jednej osi, co ma znaczenie formalno-prawne. W praktyce jednak wielu kierowców stosuje opony o niewielkich różnicach bieżnika bez zauważalnych problemów. Zaleca się jednak ostrożność i rozważenie wymiany na komplet jednakowych opon, zwłaszcza w pojazdach o wysokich osiągach lub intensywnym użytkowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA