logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ukryte nadajniki w fotowoltaice z Chin – od kiedy i na jaką skalę występują?

PRL 15 Maj 2025 22:19 1392 20
REKLAMA
  • #1 21550409
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 893
    Ciekawe na ile prawdziwe, od kiedy i na jaką skalę.

Link
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 21550421
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    Czy prawdziwe? Na 99% tak, tylko po co ukryte?
    W czasach kiedy byle mikro inwerter ma antenę do komunikacji ze światem...
    Pralka informuje na telefon, że skończyła, myjka karcher sterowana jest z aplikacji (nie mam pojęcia po co) itd

Ludzie sami pchają się w to g**no.

Na 3 komputery tylko jeden mam podłączony do sieci i ciekawostka - pozostałe dwa od lat się nie psują, a jak coś kiedyś padnie, to na bank sprzętowo.
  • #3 21550438
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 696
    Do tanich falowników dodawany jest taki mały moduł z interfejsem WiFi pozwalający na zdalne monitorowanie ich pracy. Większość użytkowników te moduły podłącza. Nie wiadomo gdzie i co ten moduł wysyła. Te moduły są bardzo tanie w produkcji. Mogę sobie wyobrazić, że ktoś kupi większą ilość, zmodyfikuje w nich firmware (jest to dość proste) i sprzeda np. 2$ taniej niż oryginał. Dzięki temu po pewnym czasie uzyska wszystko co potrzebne jest do jednoczesnej zmiany ustawień we wszystkich falownikach do jakich są podłączone. Będzie też znał lokalizację, napięcie w sieci, częstotliwość itp. Również wartości historyczne.
  • #4 21550474
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 681
    To już było wiadomo kiedy firma na H została zbanowana. A i tak wiele osób zakładało ich falowniki i magazyny...bo tanio.

Wyłączenie PV w mikroinstalacjach nie wydaje się tak groźne jak ingerencja w smart liczniki. Lata temu Apator (i inni) apelowali do ministerstwa o dokładne przebadanie kodu/firmware i zakaz stosowania w energetyce osprzętu spoza UE.
  • #5 21550501
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 21550629
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    @TvWidget te moduły to nic innego jak odmiany układów esp32.
    Zwykle służą tylko do wysyłania danych na serwer nie gromadzą danych. Przy zmodyfikowanym oprogramowaniu mogą wysyłać dodatkowo dane tak jak piszesz gdziekolwiek indziej. Niestety zdalne sterowanie nie jest możliwe z poza sieci domowej no chyba że ktoś się włamie do tej sieci albo udostępni moduł logera w swoim routerze..

Prościej było by samemu zrobić taki moduł w oparciu o darmowe rozwiązania i zintegrować w programie z własną baza danych.
  • #7 21550669
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    tomaszlonski napisał:
    ... Niestety zdalne sterowanie nie jest możliwe z poza sieci domowej no chyba że....
    Czy chciałeś pisać coś o pozie? Albo o czymś wziętym z pozy?
    A może jednak myślałeś o sterowaniu spoza sieci domowej?
    Znany wierszyk w dedykacji...

Tekst wiersza pt. „Marsz Pierwszego Korpusu” na białym tle, napisany czarną czcionką.

pozdrawiam
  • #8 21550723
    TvWidget
    Poziom 39  
    Można bez problemu zmieniać ustawienia. Sprawdzałem to w aplikacji SmartESS.
  • REKLAMA
  • #9 21550810
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21551001
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21551058
    TvWidget
    Poziom 39  
    eSIM jest tańszym rozwiązaniem zastępującym kartę klasyczną SIM. Użytkownik dostaje urządzenie, które ma już aktywowaną taką kartę. Działa ona przez wiele lat w dowolnym z około 170 krajów. Pozwala na wysyłanie SMS jak i nawiązywanie połączeń sieciowych. Nawet bateryjnie zasilanie urządzenia nie jest już ograniczeniem.
  • REKLAMA
  • #12 21551163
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 472
    Tego rodzaju rozwiązania są już powszechnie stosowane. Nie tylko przez Chiny. Są to rozwiązania zarówno sprzętowe w urządzeniach fizycznych, jak również rozwiązania stosowane w oprogramowaniu. Poczynając od telemetrii MS Windows. Bardziej lub mniej kosztowne programy komputerowe są nadzorowane przez internet co ogranicza piractwo. W ten sposób można wyłączyć czy zablokować nie tylko oprogramowanie, ale również nowoczesne maszyny CNC, linie produkcyjne, itp. Nie można wykluczyć, że tworząc w danym programie duży zaawansowany projekt, program po cichu nie przesyła danych na serwery twórcy programu. Do tego mamy przechowywanie danych w chmurze. To już trwa od dawna jak tylko internet się upowszechnił.
  • #13 21551204
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    TvWidget napisał:
    Można bez problemu zmieniać ustawienia. Sprawdzałem to w aplikacji SmartESS.

Mylisz zarządzanie bezpośrednie inwerterem z zarządzaniem dostępnym z serwera czyli konta loggera. Logger działa w architekturze klient-serwer.

W aplikacji możesz zmienić tylko kilka opcji mało ważnych i nie wpływających bezpośrednio na działanie czy nawet ustawienia inwertera.

Zdalne zarządzanie to całkowita kontrola nad ustawieniami inwertera.
  • #14 21551252
    TvWidget
    Poziom 39  
    Wspomniany moduł pozwala na dostęp do rejestrów falownika przez Modbus. Czyli można zmodyfikować zdalnie wszystkie ustawienia jakie przewidział producent falownika.
  • #15 21551310
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Tu się mylisz, loggery obsługują tylko własny niepełny protokół modbus RS232 niezgodny całkowicie z modbus RS485 czyli nie mają obsługi pełnej zgodności protokołów interfejsem RS485 do których są dostosowane nowsze inwertery.

By w ogóle miało sens stosowanie zarządzania zdalnego przez RS232 to musiał byś stosować dodatkowo bramki Modbus/RTU and Modbus/ASCII których logger nie posiada.

Podstawową zaletą loggera jest głownie dostęp do wszystkich danych z inwertera z ograniczonym zarzadzaniem inwerterem zdalnie.
    Z tego co pamiętam leogger umożliwia głownie dostęp do opcji wyłączenia lub restartu inwertera bez możliwości zmian parametrów inwertera.
  • #16 21551355
    TvWidget
    Poziom 39  
    Czy jesteś w 100% pewien, że ten oryginalny logger poza standardową funkcjonalności nie ma furtki pozwalającej komuś na modyfikację rejestrów falownika ? Mnie zrobienie własnego modułu zajęło może 2h.
    Oryginalny moduł kosztuje zapewne kilka dolarów. Dysponując potencjałem niewielkiej firmy można wprowadzić do obrotu setki tysięcy modułów ze zmodyfikowanym oprogramowaniem. Poza kontrolą nad falownikami bonusem będzie też dostęp do wewnętrznej sieci, znajomość haseł WiFi itp.
  • #17 21551435
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ależ jest możliwe tylko wtedy jak znasz dokładną specyfikację obsługi dla modbus rs485 inwertera do którego jest podłączony loger . Logery zwykle są uniwersalne obsługujące tylko rs232 gdzie jest zwykle podstawowa zgodność protokołów ale dla rs485 jest za dużo rozbieżności i różnic w protokole, adresy często mają różne nawet w obrębie jednego producenta.

Teoretycznie jeśli była by takowa furtka dostępna nawet przy rs232 nic nie stoi na przeszkodzie by tylko uaktualnić zdalnie firmware z protokołami zgodnymi z zastosowanym inwerterem a potem po prostu z górki jest zdalny dostęp do wszystkiego. :)

Zrobienie własnego loggera jest nawet proste mając kod i obsługę modbus choćby z repozytoriów githuba ale nie dla każdego niestety to jest proste by kompilować i wgrać to finalnie pod swój sprzęt.
  • #18 21551510
    TvWidget
    Poziom 39  
    Mój falownik ma dwa interfejsy RS232 i RS485. Protokół na obu jest identyczny.
  • #19 21551551
    Resist_34
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    tomaszlonski napisał:
    Z tego co pamiętam leogger umożliwia głownie dostęp do opcji wyłączenia lub restartu inwertera bez możliwości zmian parametrów inwertera.

Mylisz się.
    Przez apkę, czyli przez serwer mogę modyfikować wiele parametrów falownika łącznie ze zdalną aktualizacją softu.
    Z tego co widzę, apka Sofara ma wyłączoną możliwość zdalnej modyfikacji parametrów (bo solarman obsługuje kilka platform)
    W FoxESS można pozmieniać całkiem sporo, natomiast przez apki Goodwe i Huawei mogę aktualizować firmware i zmienić kilka dość istotnych parametrów.

A wracając do tematu - to się dzieje już jakiś czas.
    Osobiście miałem zdarzenie, że Eset mi wypluł jakieś problemy z ochroną sieci na laptopie., bo jakieś IP z mojej puli próbowało dobijać się do trzech usług systemowych na laptopie. Zrobiłem research po adresach IP i je zidentyfikowałem - okazało się, że te IP dostał sterownik pompy ciepła.
  • #20 21551955
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6503
    Jeśli miałbym się już czegoś obawiać to ESP32, bo ich firmware jest zamknięty, a zwykle podajemy im dane dostępowne do domowej sieci WiFi. Łączność GSM, choć możliwa, to bardzo kosztowna. SIM czy eSIM to już bez różnicy, terminal i tak musi się połączyć z lokalnym operatorem telefonii komórkowej. Owszem są karty data-only, które działają niemal na całym świecie, ale w skali makro one są kosztowne, bo ich operator musi mieć zawarte i opłacone umowy z operatorami na całym świecie. Nie można się od tak podłączyć do sieci operatora takiego jak Orange, bez jego wiedzy, autoryzacji i zapłacenia mu za to.

Swoją drogą nie rozumiem click-bait'owego tytułu, przecież te nadajniki wcale nie są ukryte, są wręcz reklamowane jako dodatkowa funkcja, pozwalająca na zdalne monitorowanie inwertera, a z obudowy często "sterczy" antena WiFi. Z "ukrytym" modułem GSM to życzę powodzenia, w metalowej obudowie, najczęściej w piwnicy.
  • #21 21552459
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    Falowniki fotowoltaiczne są zbyt tanie by montować w nich jakieś ukryte eSIM , karty wifi , starlinki ...
    Zwłaszcza że użytkownicy sami przydzielają dostęp do Internetu. A że można falownik dzięki temu zdalnie wyłączyć ,o taki minus.
    Producent powiedzmy ma problemy finansowe dla podreperowania budżetu wprowadzić abonament .Płacisz działa ,nie płacisz instalacja fotowoltaiczna nie działa lub działa z 50% wydajnością. Dlatego też ja z rezygnowałem z chmury Hoymiles na rzecz OpenDtu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obecności ukrytych nadajników i modułów komunikacyjnych w chińskich falownikach fotowoltaicznych, ich funkcji oraz potencjalnych zagrożeń. Wiele tanich falowników wyposażonych jest w moduły WiFi (często oparte na układach ESP32) umożliwiające zdalne monitorowanie pracy urządzenia, które użytkownicy zwykle sami podłączają do sieci. Moduły te mogą posiadać wbudowane eSIM, pozwalające na komunikację GSM bez fizycznej karty SIM, co budzi obawy o możliwość zdalnej ingerencji i szpiegostwa. Dyskutowano o możliwościach zdalnej zmiany ustawień falowników przez aplikacje mobilne i serwery, zróżnicowanych w zależności od producenta (np. Sofar, FoxESS, Goodwe, Huawei). Wskazano, że zdalne zarządzanie pełnymi parametrami falownika jest ograniczone i zależy od protokołów komunikacyjnych (Modbus RS232 vs RS485) oraz specyfikacji sprzętowej. Poruszono też kwestie bezpieczeństwa sieci domowej, ryzyka modyfikacji firmware oraz potencjalnych nadużyć przez zmodyfikowane moduły. Zwrócono uwagę, że takie rozwiązania są powszechne nie tylko w Chinach i mają swoje odpowiedniki w innych branżach. Wątpliwości budzi też opłacalność stosowania kosztownych rozwiązań GSM w tanich falownikach. Użytkownicy często sami udostępniają dostęp do internetu, co ułatwia zdalny monitoring, a anteny WiFi są zwykle widoczne, więc nadajniki nie są faktycznie ukryte. Przykłady marek i aplikacji wskazują na realne przypadki zdalnej kontroli i aktualizacji firmware, co potwierdza, że problem istnieje od pewnego czasu i występuje na szeroką skalę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA