logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik schodowy z podświetleniem – zwarcie po włączeniu, poprawne podłączenie?

bmisiek 21 Sie 2025 23:01 678 26
REKLAMA
  • #1 21641072
    bmisiek
    Poziom 2  
    Panowie, proszę o pomoc, bo już mi ręce opadają. Mianowicie chodzi o podłączenie włącznika schodowego w korytarzu tak jak na zdjęciach
    Włącznik schodowy z podłączonymi przewodami: niebieskim, brązowym i żółto-zielonym.

W drugim włączniku brązowy przewód korespondencyjny łączy się z lampą, a zamiast niego wchodzi zasilanie.
    Zresztą zrobiłem dokładnie tak samo w salonie i wszystko działa.
    Tutaj jedyne, co zmieniłem, to włączniki z podświetleniem. Poza tym wszystko było identyczne, a mimo to te podświetlane powodują zwarcie.
    Wygląda to tak, że jak oba są wyłączone (świeci się światełko we włączniku), czyli prąd jest, a światła nie świecą, to jest wszystko ok. Ale wystarczy tylko obojętnie którym z nich włączyć światło i następuje zwarcie, które wywala bezpiecznik.
    Sprawdziłem wszystkie lampy. Całkiem je powykręcałem i pozakładałem złączki. Podmieniłem włączniki i dalej to samo. Gdzie szukać przyczyny, skoro dokładnie takie samo podłączenie w salonie działa?
  • REKLAMA
  • #2 21641146
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 243
    Jak na schodowym można zrobić zwarcie? Ewidentnie coś pomylone i pewnie z N gdzieś masz zwarcie
  • #3 21641150
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    bmisiek napisał:
    W drugim włączniku

I zapewne tam jest błąd, więc wrzuć zdjęcie jego.
    I o zgrozo ponownie żółto-zielony wykorzystany nieprawidłowo.
  • #4 21641155
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    Według kolorów to tu powinno być gniazda a nie wyłącznik.
  • #5 21641157
    bmisiek
    Poziom 2  
    Po pracy zrobię zdjęcie obu włączników, bo wracam wtedy do dalszej walki.
    Włączniki montowałem według instrukcji z tego filmu:
    https://youtu.be/fFzmJqPu6xQ?si=LC3bRp4SZ72nSXyx

Bardziej zastanawia mnie, dlaczego przy takim samym połączeniu w salonie wszystko działa, a w korytarzu powoduje zwarcie… może gdzieś przy montażu lamp wkręciłem się w kabel, czy to jednak wina włączników?

No nic, wrzucę później zdjęcie, to mi może doradzicie, gdzie zrobiłem błąd.
  • REKLAMA
  • #6 21641160
    kkknc
    Poziom 43  
    Tu masz po prostu błąd instalacji. Robienie zdjęć niż nie da jak nie wiesz który przewód jest do czego.
  • #7 21641175
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2870
    bmisiek napisał:

Włączniki montowałem wg instrukcji z tego filmu:

Pytaj się w takim razie nauczyciela z YT. Spytaj się również czemu taki a nie inny przewód zalecił. Filmu nie oglądałem, przesunąłem tylko i ukazał mi się taki sam przewód jak u ciebie i to mi już wystarczy do oceny wiedzy nauczyciela. Ja osobiście elektryki nie uczył bym się z internetu. Mało który nauczyciel z internetu ma odpowiednią wiedzę.
  • #8 21641180
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Popieram w całości wypowiedz kolegi Ktoś_tam.
  • REKLAMA
  • #9 21641233
    bmisiek
    Poziom 2  
    >>21641175

W takim razie, czy mógłby mi ktoś poradzić, jak poprawnie należy podłączyć takie włączniki przy układzie przewodów jak na rysunku poniżej?

Ręczny schemat instalacji elektrycznej z dwiema puszkami i trzema lampami

Bardzo chętnie się nauczę, jak należy to podłączyć prawidłowo, bo faktycznie szkół w internecie jest wiele.
  • #10 21641316
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    No niestety, bez "kombinacji" z kolorami żył przewodu pomiędzy łącznikami prawidłowo podłączyć się nie da, pomimo, że do lamp będzie doprowadzony przewód zielono-żółty.
    Szkoła z wykorzystaniem niewłaściwych kolorów żył przewodów pokutuje wśród laików, stąd takie a nie inne filmy "instruktażowe".
  • #11 21641332
    bmisiek
    Poziom 2  
    >>21641316 @elpapiotr
    Ja też tak uważam, ale w tym przypadku przedstawionym na rysunku nie da się inaczej podłączyć niż z wykorzystaniem przewodów niebieskiego i żółto-zielonego. Gdybym miał możliwość poprowadzenia dodatkowych przewodów, nie byłoby problemu.
    Popołudniu załączę zdjęcie drugiego włącznika i jeszcze raz na spokojnie przemierzę wszystkie przejścia.
  • #12 21641357
    Piotrek piki
    Poziom 14  
    Witam. Połączenia wyłączników schodowych są 3 wersje z tego, co mi wiadomo (bez przekaźników).
    W jednej wersji, kiedyś, kedyś czasami stosowanej, przewód fazowy i neutralny był doprowadzony do wyłącznika. Jeśli tak jest połączone i pomyliłeś zaciski w wyłączniku, mogło zdarzyć się zwarcie. Zaznaczam, że taki sposób połączenia schodowego jest zły i nie powinno się go stosować.
  • #13 21641363
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Piotrek
    Jakie są te wersje? Chyba, że masz na myśli (złą, gorszą, prawidłową) ja znam tylko jedną, tą ostatnią.
  • REKLAMA
  • #15 21641445
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1717
    Piotrek piki napisał:
    są flachowcy starej daty co ją stosowali.

Więc niech ci "flachowcy" więcej się nie zabierają za elektrykę, tylko zostaną w domu wnuki bawić.

Za mało żył jest, żeby instalacja oświetlenia schodowego działała prawidłowo, więc włączników schodowych tam być nie powinno!

Pozdrawiam
  • #16 21641454
    bmisiek
    Poziom 2  
    Fragment planu instalacji elektrycznej z zaznaczonymi włącznikami schodowymi nr 4

A mimo wszystko projektant przewidział w projekcie włączniki schodowe do oświetlenia holu oznaczone nr 4.

Nie rozumiem tych wszystkich uszczypliwości. Każdy pisze, że nie można, że się nie da, że powinno być inaczej, że za mało przewodów, a mi ze ściany wychodzi jeden kabel do włącznika schodowego i muszę to ogarnąć 🙄
  • #17 21641459
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1717
    bmisiek napisał:
    A mimo wszystko projektant przewidział w projekcie włączniki schodowe do oświetlenia holu oznaczone nr 4.

Albo projektant d.pa albo wykonawca instalacji.
    Do któregoś musisz się zgłosić z reklamacją, bo to nie jest obwód pod włączniki schodowe.

Pozdrawiam
  • #18 21641468
    Piotrek piki
    Poziom 14  
    Albo powinien w tym obwodzie być przekaźnik bistabilny do sterowania oświetleniem. A schemat się trochę rozjeżdża z wykonawstwem.

A tak, żeby do brzegu, odłącz lampy, ledówki, i odepnij przewody od wyłącznika. Sprawdź, czy pomiędzy przewodami w wyłączniku jest 230 V. Najlepiej staroświecką żarówką w oprawce.
  • #19 21641473
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Prawidłowo, pod schodowe powinno być minimum 4 żyły( w Twoim układzie, gdzie lampa i zasilanie jest w jednym miejscu to już wymagane jest 5 żył)
    Można to zrobić po partyzancki, ale trzeba to poprawnie pospinać ( połączyć) Ty gdzieś popełniłeś błąd, bez widoku tej drugiej puszki z opisem funkcji przewodów, nie jesteśmy w stanie pokierować Ciebie.
  • #21 21641565
    kokapetyl
    Poziom 43  
    zetdeel, promujesz swoje pomysły, ale chyba wiesz, że to jest nieprawidłowe rozwiązanie.
  • #22 21641610
    bmisiek
    Poziom 2  
    Przewody elektryczne podłączone do mechanizmu włącznika światła w puszce podtynkowej.
    Widok montażu włącznika światła z podłączonymi przewodami w puszce elektrycznej
    Włącznik elektryczny z podłączonymi trzema przewodami: brązowym, niebieskim i żółto-zielonym.

Zgodnie z obietnicą przesyłam podpięte włączniki. Do jednego, z większą ilością kabli, jest podpięty brązowy z zasilania oraz niebieski i żółto-zielony — korespondencyjny z drugiego włącznika. Pozostałe dwie żyły to lampa i zasilanie. Brązowy połączony złączką z lampy i drugiego gniazdka.

Dodano po 11 [minuty]:

zetdeel napisał:

Zrobiłem, ale dalej wywala bezpiecznik. A może to któraś lampa powoduje zwarcie?
  • #23 21641621
    kkknc
    Poziom 43  
    Z tego co widać ktoś ci to zrobił w układzie berlińskim, Brandenburgskim dawno ale to dawno temu zabronionym. Jest prosty ale niebezpieczny.
  • #24 21641664
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    bmisiek napisał:
    niebieski i żółto zielony korespondencyjny
    Już to napisano, ale powtórzę dla przypomnienia.
    Takie barwy żył są zarezerwowane wyłącznie dla N i PE.
    Użycie ich jako fazowych (a takimi są żyły korespondencyjne) świadczy tylko o braku wiedzy i kompetencji osoby wykonującej tę instalację.
    Może kiedyś znajdzie się ktoś odważny i nakaże wykonawcy wyprucie tych przewodów i ułożenie właściwych.
    Włącznie z przywróceniem ścian do ich wyglądu (jeśli są wykończone - tynki, gładzie, emalie, ceramika etc.)
    Oczywiście wszystko na koszt tego partacza.
  • #25 21641665
    bmisiek
    Poziom 2  
    Wygląda na to, że temat jest poważniejszy niż myślałem.
    Podłączyłem zwykły włącznik tylko do lampy i zasilania. Podpinałem wszystkie lampy i okazuje się, że jak puszczę prąd włącznikiem na układ, to nie wywala. Ale jak tylko dodam jakąkolwiek gdziekolwiek lampę do tego połączenia, to cały układ wywala różnicówkę. I teraz nie wiem, czy to różnicówka jest walnięta, czy co.
  • #26 21641676
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    Sprawdź czy masz tak połączone:

Schemat połączeń puszek elektrycznych z błędnym użyciem kolorów przewodów

Pamiętaj tylko, że za wykorzystywanie przewodu żółto-zielonego i niebieskiego jako przewodów korespondencyjnych, pali się na stosie :)
    Skoro już ktoś Ci takie przewody położył to chociaż owiń taśmą lub lepiej naciągnij koszulki termokurczliwe w kolorze faz (czarny, brązowy, szary) na końce tych żółto-zielonych i niebieskich przewodów korespondencyjnych, aby oznaczyć, że przewody te są pod napięciem.
    Żeby kiedyś nie przyszedł elektryk i nie został śmiertelnie porażony, patrząc tylko na kolory i myśląc, że ma do czynienie z przewodami ochronnym i neutralnym.

Dodano po 3 [minuty]:

bmisiek napisał:
    Wygląda na to że temat jest poważniejszy niż myślałem.
    Podłączyłem zwykły włącznik tylko do lampy i zasilania. Podpinałem wszystkie lampy i się okazuje że jak puszczę prąd włącznikiem na układ to nie wywala. Ale jak tylko dodam jakąkolwiek gdziekolwiek lampę do tego połączenia to cały układ wywala różnicowke. I teraz nie wiem czy to różnicówka jest walnięta czy co

Wyłacz zasilanie, rozłącz połączenia lamp i zmierz miernikiem czy w poszczególnych przewodach lamp nie masz czasami zwartej żyły niebieskiej z żółto-zieloną lub brązowej z żółto-zieloną.
  • #27 21641691
    bmisiek
    Poziom 2  
    To właśnie tak to wszystko podłączyłem. Ale chyba i tak bez wizyty elektryka to się nie obędzie. Oby tylko instalacja była dobrze podłączona, a nie np. walnięta różnicówka.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia włączników schodowych z podświetleniem w korytarzu, gdzie po włączeniu światła następuje zwarcie i wyzwolenie bezpiecznika. W instalacji zastosowano włączniki schodowe z podświetleniem, które różnią się od standardowych użytych w salonie, gdzie wszystko działa poprawnie. W drugim włączniku zamiast przewodu brązowego korespondencyjnego podłączono zasilanie, co jest zgodne z wcześniejszym schematem. Zwarcie pojawia się tylko po włączeniu światła, natomiast gdy oba włączniki są wyłączone i świeci się podświetlenie, instalacja jest bezpieczna. Sprawdzenie lamp, wymiana włączników oraz zastosowanie złączek nie rozwiązało problemu. Przyczyną może być niewłaściwe podłączenie przewodów w włącznikach z podświetleniem, które wymagają osobnego podłączenia przewodu neutralnego do podświetlenia, lub błędne oznaczenie zacisków w samych włącznikach. Konieczne jest zweryfikowanie schematu podłączenia włączników schodowych z podświetleniem, uwzględniając obecność przewodu neutralnego i sposób podłączenia podświetlenia, aby uniknąć zwarcia po załączeniu światła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA