logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Luźne rozmowy i pytania dotyczące fotowoltaiki (PV) – doświadczenia, zagadnienia

05 Wrz 2025 18:11 9201 355
Najlepsze odpowiedzi

Why didn’t my inverter shut down at the configured BMS low-voltage thresholds, and how can the BMS show the battery at a higher voltage than the inverter under load?

To normalne, że pod obciążeniem falownik widzi niższe napięcie niż BMS, bo większość BMS-ów rozłącza minusem MOSFET-ami, które mają swoją rezystancję, a do tego dochodzą spadki na kablach i stykach — przy poborze ok. 2,5 kW (ok. 50 A) nawet 20 mΩ daje około 1 V spadku [#21654304] Jeśli falownik nie ma komunikacji z BMS, pracuje na własnym pomiarze i jego odczyty/progi mogą być przesunięte względem BMS, więc trzeba brać napięcie z BMS i korygować progi falownika o zauważony offset albo spiąć go z BMS przez RS485/CAN [#21780059][#21780074][#21779722] W dyskusji padło też, że różnice napięcia między BMS a inwerterem rzędu 0,4–1 V nie są niczym wyjątkowym i trzeba je uwzględnić w nastawach, zamiast ufać samemu ekranowi falownika [#21780074][#21779722] U jednego z użytkowników podłączenie sieci AC od razu wyrównało wskazanie falownika z BMS, co sugeruje błąd/offset toru pomiarowego falownika, a nie rzeczywiste napięcie pakietu [#21780563]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #211 21793545
    Karwos00
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Ale to jest zupełnie poza zakresem podanym przez JaSolar. Jak tak mała siła dokręcenia klem zapobiegnie luzowaniu się paneli czy wibracjom spowodowanym przez wiatr ?
    Doczytałem że ja solar stosuje wzmocnione ramy aluminiowe. No i oczywiście pisze o momencie przy zastosowaniu śrub M8. A starsze modele 14-20.
    Przy M6 ogólnie ma być 8-10.
  • #212 21793615
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    Zrobisz jak uważasz.
    Karwos00 napisał:
    Jak tak mała siła dokręcenia klem zapobiegnie luzowaniu się paneli czy wibracjom spowodowanym przez wiatr ?

Bez problemu. Mam tak już chyba 3 lata.

ps. 25Nm to jakbyś powisil worek kleju 25kg na dźwigni 0,1m.
  • #213 21793699
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #214 21793714
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #215 21793741
    Karwos00
    Poziom 13  
    Rzeczywiście ja mam te bez żłobienia. Ale generalnie nie zauważyłem odkształcenia. Producent paneli jednak podaje zdecydowanie większy moment. Dodatkowo te śruby M8 chyba bez problemu wytrzymują do 30Nm.
    Większy moment ale w granicach producenta nie powinien zaszkodzić panelom i ich ramię bo w końcu do tego jest przystosowana. A w teorii przy za małym można stracić gwarancję na panele. A ręczne dokręcanie... Czy komuś kiedyś taki panel pękł ... Pomijam specjalne odciąganie na maxa :-)
  • #216 21793755
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #217 21793764
    Karwos00
    Poziom 13  
    Aktualnie mam przykręcone 4 panele. Czyli w teorii powinienem wymienić nakrętki i użyć max 14Nm ? Bo raczej tych samych nakrętek nie powinno się stosować?
    Powiem szczerze moment 14Nm to jakieś takie małe siły jak dla mnie dla śrub M8

A może dodać nakrętkę kontrującą i po sprawie.
  • #218 21793813
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #219 21793864
    Karwos00
    Poziom 13  
    Dzwoniłem do działu technicznego Baks.
    Zalecił, jeżeli nie zmieniamy nakrętek, zastosować się do instrukcji montażu paneli która mówi o 18-25Nm. Ale zastosować 18Nm. Czyli przekroczyć zależnie Baksa by stopień dokręcenia odpowiadał minimum dla paneli w celu zachowania gwarancji na panele. Co prawda mam już to przykręcone ale jutro sprawdzę jak to wygląda i ewentualnie wymienię nakrętki rombowe i przykręcenia 18Nm.
    Można też zastosować
    Śrubę ze stali nierdzewnej M8, nakrętke ze stali nierdzewnej M8. 2 podkładki plus podkładka sprężynująca jak w instrukcji JaSolar .
    Zastanawiam się też nad opcja dodania samej nakrętki M8. Wtedy fakt ewentualnego odkształcenia nakrętki rombowej nie będzie miał znaczenia bo finalnie stanie się jakby podkładka dla nakrętki M8.

Dzięki za podpowiedzi.
  • #220 21803301
    ppwielki
    Poziom 27  
    Luźne rozmowy, doświadczenia i pierwsza zima od kilku lat, która zamraża tematy "fotowoltaiczne". A u nasz we wsi jak się wstanie rano i przed kawą zrobi odśnieżanie pv to produkcja bieżąca wystarcza na cały dzionek (ca. 7-8 godzin) a produkcja wspomagająca robi zasilanko na nocne zapotrzebowanie, taki samograj. I opowiadania o wyłączonych falownikach, nieopłacalności korzystania z pv w czasie trwania jesieni czy zimy niczego nie udawadniają poza... pewną nieudolnością uzytkowników pv lub zbyt rozbuchanymi oczekiwaniami prądourządzeń
  • #221 21803493
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 714
    oho, kolejny opowiadacz bez podawania konkretów.

Podawaj:
    Jaka sumaryczna moc PV
    Jakie sumaryczne zapotrzebowanie na prąd CAŁEGO domu "na cały dzionek" i ile z tego dostarcza PV
    Czy, a jeśli tak to ile dni przed tym "całym dzionkiem" ładowałeś magazyn i jakiej jest on pojemności.

Bez takich informacji to można sobie wszystko napisać, typu -> PV starcza na cały dzionek: a się okazuje, że 5kWp w panelach, 15kWh magazyn i zasilam cały dzionek światła w domu.
  • #222 21803495
    Karwos00
    Poziom 13  
    No u nas zasypane panele ale nawet jakby były odśnieżone to produkowałyby raczej Wh a nie kWh. Przy zużyciu dziennym na poziomie 60 kWh żadne to wartości.
  • #223 21803519
    ppwielki
    Poziom 27  
    michalPV napisał:

Podawaj:
    Jaka sumaryczna moc PV
    Jakie sumaryczne zapotrzebowanie na prąd CAŁEGO domu "na cały dzionek" i ile z tego dostarcza PV
    Czy, a jeśli tak to ile dni przed tym "całym dzionkiem" ładowałeś magazyn i jakiej jest on pojemności.

Bez takich informacji to można sobie wszystko napisać, typu -> PV starcza na cały dzionek: a się okazuje, że 5kWp w panelach, 15kWh magazyn i zasilam cały dzionek światła w domu.
    Podawaj???? A co Ty z milicji?

Dodano po 45 [sekundy]:

Karwos00 napisał:
    Przy zużyciu dziennym na poziomie 60 kWh żadne to wartości.
    Toż to fabryka!!

Dodano po 7 [minuty]:

michalPV napisał:
    zasilam cały dzionek światła w domu.
    tak oczywiście, zasilam całkiem całkiem autonomicznie 24V.
  • #224 21803531
    michalPV
    Poziom 31  
    ppwielki napisał:
    Podawaj???? A co Ty z milicji?

To po kiego to piszesz skoro nie chcesz podawać takich informacji?

ppwielki napisał:
    Karwos00 napisał:
    Przy zużyciu dziennym na poziomie 60 kWh żadne to wartości.
    Toż to fabryka!!

Żadna fabryka.
    Przy obecnych mrozach, średniej wielkości dom grzany pompą ciepła i już mamy 60kWh dziennego zapotrzebowania.

Powtarzam, podawanie pojedynczych wartości z systemu PV to nic nie dające informacje.
  • #225 21803532
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1042
    ppwielki napisał:
    michalPV napisał:

Podawaj:
    Jaka sumaryczna moc PV

Podawaj???? A co Ty z milicji?.

Ale ma rację. Jak chcesz udowodnić to co twierdziłeś (że cały dzień na zasilaniu PV i jeszcze na noc starcza) - to musisz podać argumenty - a jeśli nie chcesz podać to trzeba traktować jako oszukującego.
    To takie proste zasady logiki dyskusji. Jeśli nie podajesz danych to nie pisz i chwal w ciemno.
  • #226 21803534
    michalPV
    Poziom 31  
    ppwielki napisał:
    michalPV napisał:
    zasilam cały dzionek światła w domu.
    tak oczywiście, zasilam całkiem całkiem autonomicznie 24V.

chcesz się chwalić to podaj ile dziennie zużywasz w domu kWh i ile Ci daje PV.
  • #227 21803543
    ppwielki
    Poziom 27  
    michalPV napisał:
    Przy obecnych mrozach, średniej wielkości dom grzany pompą ciepła i już mamy 60kWh dziennego zapotrzebowania.
    Grzany "pompą ciepła"? Przy "obecnych mrozach"? Te kilka dni przymrozków mają być tym armagedonem? Przykro mi. Przykro mi, że ludzie dali się nabrać na prądożerne urządzenie i teraz stosują to jako wykładnię zużywania energii, mając do pomocy sobie podobnych.
    ps. przy "takich mrozach"? Jak będzie prawdziwy mróz, to jeszcze boleśniej zweryfikuje działanie "pomp ciepła".
  • #228 21803558
    michalPV
    Poziom 31  
    ppwielki napisał:
    Przy "obecnych mrozach"?

Pragnę zauważyć, że nawet -5 to jest "mróz".
    Nigdzie nie pisałem o żadnym armagedonie.
    ppwielki napisał:
    Przykro mi. Przykro mi, że ludzie dali się nabrać na prądożerne urządzenie

Mi nie przykro. Mieli kasę na PC i mają teraz bezobsługowe ogrzewanie. A koszt sezonu grzewczego podobny albo i mniejszy aniżeli inne systemy ogrzewania.
    To, że ktoś zużywa teraz 50kWh/dziennie na działanie PC to co z tego? Koszt jakieś 50zł. Ja obecnie dziennie zużywam pelletu o wartości ok.50-60zł (ale mam robotę by dosypywać, opróżniać z popiołu)
  • #229 21803940
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    ppwielki napisał:
    Przykro mi, że ludzie dali się nabrać na prądożerne urządzenie i teraz stosują to jako wykładnię zużywania energii, mając do pomocy sobie podobnych.
    ps. przy "takich mrozach"? Jak będzie prawdziwy mróz, to jeszcze boleśniej zweryfikuje działanie "pomp ciepła".

Ty masz jakąś alergię na pompy ciepła? Faktem jest że dla PC najlepsze temperatury to ok. 0 st, ale póki co od wielu lat takie właśnie mamy średnie dla zimy w naszym kraju :-).
  • #230 21803964
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #231 21804047
    michalPV
    Poziom 31  
    To jest na serio bezsensu i nie fair takie wpisy robić jeśli się ma za darmo opał do ogrzewania.

A jak tam rok 2025r ? Ile pykło kWh z ZE ?

Pamiętasz jak pisałem, że zyskasz w stosunku do mnie nie więcej jak 500zł rocznie?
    Ja modernizacja za 2500zł
    Ty modernizacja za 8000-10000zł
  • #232 21804055
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #233 21804058
    Evellina
    Poziom 20  
    Ocena: 265
    Maverick73 napisał:
    Ostatni miesiąc tam tego roku jak i do teraz ani bardzo słońca ani ciepła. Ja sobie teraz siedzę w samych spodenkach a ciekawe jak tam pompiarze w golfach 🤔

Wręcz przeciwnie, ostatnie mroźne dni dawały po 3-4 kWh dziennie z mojego zestawu 2,8 kW a to już fajne grzanie dwóch grzejników. Dzięki temu -8 do -15 stopni mija jakoś znośniej.
  • #234 21804081
    michalPV
    Poziom 31  
    No to pan73 w 2025r. pobrał z ZE ponad 500kWh
    Czyli miałem rację. Dziękuję.

Życzę kolejnych sukcesów w 2026r.
  • #235 21804095
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #236 21804169
    ppwielki
    Poziom 27  
    dzidek1968 napisał:
    Ty masz jakąś alergię na pompy ciepła?
    Ty masz alergię? Nie piszę o chorobach tylko o nadmuchanych zaletach kompresora z wiatraczkiem służącym do odmrażania urządzenia. Tylko dlatego taka konstrukcja funkcjonuje (jak i podobnych tego typu), ponieważ nie bylo przez kilkanaście lat zim w naszym regionie a to urządzenie zwane pompą ciepla" poniżej pewnej temperatury pracuje czyli pobiera energię aby samo nie zamarzło.
    Czy znasz ogólną zasadę dzialania pompy ciepla? Czy wiesz jaką rolę spełnia "woda lodowa" i jak ją można porównać do wiatraczka?
    michalPV napisał:
    Ja modernizacja za 2500zł
    Ty modernizacja za 8000-10000zł
    Ja dla zabawy wykonałem modernizację za 7 tysi a dla rozrywki poszliśmy do knajpy i w cztery osoby wydaliśmy cos około 3 tysi czyli w sumie wydałem 10 tysi ale mam zabawę i jestem zadowolony z jadla.
    Przestan obliczac wydatki na zasadzie inwestycji bo to nie jest inwestycja tylko komfort życia. Tylko cieniasy jak wydają kasę to mówią o inwestowaniu.
    Może zapodasz (nie żądam ani nie zmuszam) dokładnąe foty sswojej kotłowni, falowników i zamontowanych paneli aby choć trochę być rzetelnym, żeby inni mogli (być może) z tego skorzystać, skrytykować? Ja się nie mam czego krępowac o czym można przeczytać w "moim" temacie i tego co zrobiłem nie traktuję jako inwestycji tylko w kategorii komfortu.
  • #237 21804215
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #238 21804271
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    ppwielki napisał:
    dzidek1968 napisał:
    Ty masz jakąś alergię na pompy ciepła?
    Ty masz alergię? Nie piszę o chorobach tylko o nadmuchanych zaletach kompresora z wiatraczkiem służącym do odmrażania urządzenia. Tylko dlatego taka konstrukcja funkcjonuje (jak i podobnych tego typu), ponieważ nie bylo przez kilkanaście lat zim w naszym regionie a to urządzenie zwane pompą ciepla" poniżej pewnej temperatury pracuje czyli pobiera energię aby samo nie zamarzło.
    Czy znasz ogólną zasadę dzialania pompy ciepla? Czy wiesz jaką rolę spełnia "woda lodowa" i jak ją można porównać do wiatraczka?

Zaskoczę Cię, ale tak, znam zasadę działania PC ;-). Dziwnym trafem (mimo iż raczej zajmuję się PV i elektryką) uczestniczę też w montażach PC. Powiem Ci więcej: sam jak budowałem swój dom założyłem PC, w 2014 roku. I jakoś, mimo tych jej "nadmuchanych zalet", drugi raz zrobiłbym dokładnie to samo. Ty jak chcesz to możesz sobie palić w kopciuchu, mieć piec gazowy, grzejniki elektryczne czy co tam sobie zechcesz. Ale nie siej swoich pseudoteorii o pompach, bo akurat za dużo z prawdą to one nie mają wspólnego ;-).
    A co zim w naszym regionie to podejrzewam, że raczej średnie temperatury będą rosły a nie malały. Niedługo większym problemem będzie chłodzenie domów latem niż grzanie zimą :-). To, że kilka dni mamy po minus 10 czy 15 to nie jest argument, ponieważ w grudniu było sporo powyżej zera. I podejrzewam że za tydzień, może 10 dni, znów tak będzie. Niestety statystyki są nieubłagane, średnia temperatura rośnie.
  • #239 21804342
    ppwielki
    Poziom 27  
    @dzidek1968 nie pytałem o źródła Twoich dochodów tylko
    ppwielki napisał:

Dodano po 11 [minuty]:

dzidek1968 napisał:
    Ty jak chcesz to możesz sobie palić w kopciuchu, mieć piec gazowy, grzejniki elektryczne czy co tam sobie zechcesz.
    Cieszy mnie, że jesteś zainteresowany jak żyję.

Dzis mroźna noc, tak -16~-17°C. Ciekawe, o której godzinie "wystartuje" produkcja prądu z paneli pv?

Dodano po 2 [godziny] 34 [minuty]:

Panele odśnieżone bo były lekko przyprószone i zaczęła się zabawa! Elektrownia automatycznie ruszyla z produkcją!
    Ekran aplikacji pokazujący dane rzeczywiste z falownika fotowoltaicznego
    a druga część elektrowni będzie czekać do wieczora aby coś zasilić z "napompowanych" akumulatorów.
    Interfejs aplikacji monitorującej panele fotowoltaiczne z danymi o produkcji i baterii
  • #240 21804374
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 358
    ppwielki napisał:
    Ciekawe, o której godzinie "wystartuje" produkcja prądu z paneli pv?

I jakie korzyści przyniesie, jeżeli w dniu wczorajszym produkcja energii elektrycznej ze słońca stanowiła 11% w południe, gdy produkcja jest największa. Szkoda, że nie ma, ile promili, nie procent, stanowiła energia słoneczna w całodziennej produkcji.

Wykresy pokazujące miks energetyczny i zapotrzebowanie na energię w Polsce 9 stycznia 2026

I śmiech na sali, gdy ktoś twierdzi, że energii elektrycznej z PV zimą ma tyle, że może sprzedawać sąsiadom.
    Jak to nazwać? Po prostu CUD.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pracy magazynu energii LiFePO4 z falownikiem i BMS JK: wyjaśniano spadek napięcia na MOSFET-ach BMS, przewodach i połączeniach przy dużym prądzie rozładowania oraz to, dlaczego falownik odciął się przy 47,1 V mimo ustawionych progów odcięcia w BMS. Po analizie logów BMS ustalono przyczynę przerwy i problemów z komunikacją między SA a BMS. Omawiano też balansowanie ogniw, wpływ prądu rozładowania na skuteczność balancera 2 A, rezystancję przewodów pomiarowych, jakość połączeń busbarów miedzianych i aluminiowych oraz sens stosowania pasty przewodzącej. W dalszej części wątku poruszono aktualizację firmware JK BMS, odczyt i archiwizację danych z SolarAssistant, podłączenie BMS/falownika przez RS-485, ustawienia wide/narrow dla zakresu napięcia AC, pracę off-grid/on-grid/hybrydową, ATS, automatyczne przełączanie źródeł, rozbudowę magazynów energii, wykorzystanie trackerów PV oraz wpływ sezonowości na produkcję i zużycie energii. Pojawiły się też tematy prognoz i rozliczeń w Tauronie, kosztów odczytu rzeczywistego oraz opłacalności i autonomii instalacji PV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA