logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikro spawarka jubilerska made in china... Czemu jest taka zaje...fajna.

CMS 19 Wrz 2025 20:39 4077 32

TL;DR

• Mikro spawarka jubilerska Made in China służy do precyzyjnego spawania małych i cienkich elementów, zamiast klasycznego spawania bram, furtek czy czołgów.
  • Kluczowa metoda polega na ustawieniu elektrody pod kątem około 45° wzdłuż linii spawu, krótkim dotknięciu materiału i powtarzaniu punktów z sekundową przerwą.
  • Do pracy użyto czystego argonu 5.0 w 8-litrowej butli nabitej do 200 Bar, a reduktor spawarki przyjmuje maksymalnie 150 PSI, czyli niecałe 10,5 Bar.
  • Po 5-7 minutach nauki udało się zespawać stalową siatkę nierdzewną 0,5 mm oraz blaszkę mosiężną 0,2 mm, mimo braku wcześniejszego doświadczenia.
  • Metoda jest bardzo wolna, a na pierwszych próbach brakowało spoiwa, więc część przeplotu pozostała niezaspawana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • #31 21821753
    M.Konopka
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Też zamówiłem, przyszła po trzech dniach, z Niemiec tym razem, za 843,- wszystkiego. Dam znać, jak wypróbuję.

Gdzieś czytałem, że można spawać również bez osłony argonu - czy to prawda?

I co można, bo pewnie nie wszystko? W czym słabszy będzie spaw bez gazu? A czy można w osłonie CO2, azotu czy czego innego? Przepraszam, ale jestem mocno niedouczony w tym zakresie... ;)

CMS, nie odsyłaj mnie do szukajki. Idę w Twoje ślady :)
  • REKLAMA
  • #32 21822426
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2589
    Musi być argon i to najlepiej 5.0, czyli bez dodatku CO2.
    Na pytanie czy można spawać bez osłony gazowej odpowiem przewrotnie, czy można jeść skrzydełka z kurczaka łyżką, albo zupę krem widelcem? No w zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie, ale z jakim skutkiem? :)
    Metoda TIG wymaga wysokiej czystości zarówno materiału jak i elektrody wolframowej, bez osłony z gazu obojętnego wszystko się błyskawicznie utleni, a tlenki to zanieczyszczenia osłabiające spaw lub wręcz uniemożliwiające jego wykonanie. Także musisz dokupić butlę (ja kupiłem 10l nabitą do 200Bar za niecałe 500PLN, jak się wyczerpie to się nabija za niewielkie pieniądze. No i reduktor z rotametrem. Tylko zwróć uwagę na wyskalowanie rotametru, tutaj wystarczy 8l/min, bo przy większych wartościach ciężko będzie odczytać dokładny wynik.
  • #33 21822742
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Widział ktoś może gdzieś na aliexpressie sam uchwyt spawalniczy do tej spawarki? Spróbowałbym połączyć go ze zgrzewarką (kondensatorową).
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy chińskiej mikro spawarki jubilerskiej działającej metodą TIG, popularnej wśród użytkowników poszukujących urządzenia do precyzyjnego spawania drobnych elementów, w tym biżuterii ze srebra, złota i tytanu. Spawarka charakteryzuje się impulsyjnym trybem pracy, gdzie łuk zapala się po wykryciu zwarcia i cofnięciu elektrody, co zapobiega jej przyklejaniu i nadmiernemu topnieniu. Urządzenie jest dostępne na platformach takich jak Aliexpress i Allegro w cenie około 1000-1500 zł, z różnicami w gwarancji i kosztach wysyłki oraz podatków (VAT, cło). Użytkownicy podkreślają, że spawanie wymaga odpowiedniego przygotowania powierzchni (odtłuszczenie, czyszczenie) oraz stosowania osłony gazowej argonem, a po spawaniu mogą pozostać ślady termiczne, które usuwa się mechanicznie lub chemicznie (np. preparat Antox). Dyskutowano także o dodatkowych akcesoriach, takich jak rotametr do precyzyjnego ustawiania przepływu gazu. Spawarka jest porównywana do zgrzewarki kondensatorowej i elektropisu, oferując prostotę obsługi i możliwość spawania bardzo cienkich drutów (np. 0,1 mm). Wskazano, że spawanie bez gazu jest możliwe, ale mniej efektywne, a stosowanie innych gazów niż argon (np. CO2, azot) jest dyskusyjne. Urządzenie nie jest lutownicą, lecz spawarką, co ma znaczenie przy pracy z różnymi stopami metali jubilerskich. Spawarka posiada predefiniowane profile do różnych materiałów, w tym tytanu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z ustawieniami prądu i czasu impulsu, a także problemami z elektroda przyspawaną do materiału, co może wskazywać na uszkodzenie sprzętu lub niewłaściwe parametry. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące gwarancji i ryzyka zakupu z Chin versus lokalne oferty z serwisem i fakturą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA