logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volumio na Raspberry Pi 4B i Zero 2W – moje walki z Volumio.

slawekscorp 02 Paź 2025 15:34 7317 41

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Powstały dwa użytkowe odtwarzacze Volumio: jeden na Raspberry Pi 4B, drugi na Pi Zero 2W, oba z ekranem, enkoderem, IR i planowaną obudową.
  • Kluczowy element to własny zasilacz sterowany z GPIO, który włącza RPi, wygasza podświetlenie PWM i wyłącza system dopiero po bezpiecznym zamknięciu Volumio.
  • Najstabilniejsze okazały się Volumio 3.832 na obu Pi 4B oraz Volumio 3.251 na Pi Zero 2W.
  • Sprawdzono kilka DAC-ów: Hifiberry DAC2 Pro, Waveshare PCM5122, IQaudio DAC PLUS, IQaudio DAC Pro i tani PCM5102; wszystkie działały z wyjściem słuchawkowym.
  • Volumio 3.832 na Pi Zero 2W uruchamiało się, ale wtyczki GPIO Buttons i GPIO Control zgłaszały dziwne stany, więc wrócono do 3.251.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Słuchaj:
  • #31 21712393
    slawekscorp
    Poziom 12  
    Ocena: 104
    Od strony konfiguracji np. audio jest lepszy od Volumio. Zobaczymy, może z czasem priorytety się zmienią i jeden z odtwarzaczy będzie na Moode.
  • #32 21712859
    VSS
    Poziom 21  
    Ocena: 261
    ja w swoim volumio klikam "zamknij" na ekranie dotykowym i się zamyka bez problemu. potem fizyczny wyłącznik i po sprawie. wstaje za każdym razem od jakiś kilku lat.
    volumio z tyłu stoi, w razie jakby ktoś pytał.

Volumio na Raspberry Pi 4B i Zero 2W – moje walki z Volumio.
  • #33 21713214
    jackfinch
    Poziom 21  
    Ocena: 60
    tytka napisał:
    Uznałem, że prościej jest sprawdzać 5V na USB, niż dorabiać dodatkowe funkcje.

Na tym co pokazałem jest ekran 4,3". Ale 7" też mam, może będzie kolejna wersja z nim.

Właśnie ostatnio przeglądałem twoją wieżę i miałem pytać czy planujesz dodatkowy panel do streamu lub odtwarzania plików Flac i dzisiaj trafiłem tutaj. Te wyświetlacze o których wspomniałeś możesz podać jakieś dodatkowe parametry lub jakieś symbole. Ja właśnie preferuję taki wygląda panelu przedniego jaki ty zastosowałeś. To oprogramowanie Volumio które zastosowałeś w swoim projekcie jest płatne czy darmowe? Jaki jest orientacyjny koszt twojego nowego modułu do wieży?
  • #34 21713215
    slawekscorp
    Poziom 12  
    Cała rzecz w tym żeby było wygodnie. Naciskam przycisk chwilowy na frontpanelu, Volumio się załącza. Naciskam ponownie , system Volumio się zamyka a zaraz po nim RPi zostaje odłączone od zasilacza. Mnie się już znudziło wkładanie i wyjmowanie zasilacza z gniazda lub wytczki z usb.

Edycja:
    Właśnie zaprojektowałem załączanie/wyłączanie w wersji "bida edyszyn" W skład sterowania wchodzą cztery bramki AND, jedna OR, przerzutnik D i NE555. Na papierze zadziałało, w symulacjach też, zobaczymy w realnym układzie. Oczywiście nie ma wodotrysków w postaci przygasających diod ale do małych pi zero 2 będzie w sam raz. Sama procedura zał/wył działa tak samo jak w projekcie Radka.
  • #35 21713596
    rafels
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Kurcze, dziwne, bo używam volumio od lat i dzień w dzień jest wyłączane przez brutalne odcięcie zasilania i nie ma żadnych problemów z kartą micro SD.
    Z tego co pamiętam, to Volumio jest zoptymalizowane, by minimalizować zapisy, np. syslogi są tylko w ramie, itp. A zmiana konfiguracji czy inne operacje użytkownika nie są przecież za częste.
  • #37 21714216
    slawekscorp
    Poziom 12  
    Każdy może wyłączać wedle uznania. Ja postanowiłem "ucywilizować" cały proces u siebie i opisuję jeden z wielu sposobów jak można to zrobić. Standardowo poprawne wyłącznie Volumio polega na wejściu w aplikację, wywołaniu ustawień, kliknięciu "wyłącz" , wybraniu "wyłącz", odczekaniu aż system się zamknie i odłączeniu zasilania. Uruchomienie Volumio odbywa się poprzez podłączenie zasilania RPi. W moim przypadku wyłączenie Volumio i RPi będzie odbywało się na zasadzie : :naciśnij on/off na chwilę i nic więcej. Ponowne załączenie to kliknięcie on/off na chwilę i tyle. No chyba prościej się już nie da, pomijając już brak możliwości uszkodzenia programu.

Tak jak pisałem wcześniej, układ jest do zrealizowania na kilku bramkach, przerzutniku D i 555. Do tego p-mosfet do załączania zasilania RPi, stabilizator 5V i może ze dwa transoptory lub tranzystory do konwertowania poziomów z 3,3 na 5V albo konwertery poziomów.
    Dziś zakupiłem trochę pojedynczych bramek i przerzutników w TME ( pojedynczych w sensie jednej bramki w SOT23) Niebawem zabiorę sie za robienie płytki.
  • #38 21715378
    slawekscorp
    Poziom 12  
    Układ próbny wykonany, efekt zgodny z przewidywanym. Działa tak jak powinien. Skład: 4 bramki AND ( można mniej ale nie było co z nimi robić,w układzie scalonym są cztery), jeden przerzutnik D 4013, jedna bramka OR ( lub NOR, wyjdzie w praniu) i NE555. Przerzutnik D w 4013 nie wymaga dodatkowej bramk NOT z wyjścia NE 555 do jego kasowania.
    O ile cmos działają poprawnie przy 3,3V to już NE 555 startował dopiero od 4,5V. Zakupiłem TLC555CDR cmos które działają od 2V. Jutro próby z TLC 555 przy napięciu 3.3V ( o ile dojdzie przesyka) Plan jest taki że w wersji SMD wykorzystam trzy układy scalone i pojedynczą bramkę OR w obudowie SOT 23. Do zrobienia zostało sterowanie P-mosfetem, sprawdzenie układu z RPi i przełożenie całosci na PCB.

Układ testowy z multimierzem i płytką stykową z podłączonymi przewodami pomiarowymi.
  • #39 21716504
    hetm4n
    Poziom 20  
    Ocena: 525
    >>21715378 ja bym sie w to nie bawił, szybciej bym zapakował atmege328 z softem do sterowania tego i mniejsze przy okazji, a soft chatgtp w 5-10min napisze.
  • #40 21716593
    slawekscorp
    Poziom 12  
    Przecież projekt jest na Atmedze. Całe pudełko elementów z TME czeka na płytki które jeszcze nie dotarły.
    Ja tu pokazuję że da się zrobić układ zał/wył na elementach któych koszt nie przekracza 3zł za sztukę a jest ich dosłownie kilka. Nie każdy ma możliwość/ ochotę bawić się w programowanie procesorów. Ja takiej chęci nie mam a i wiedzy na ten temat też nie. Radek za to ma wiedzę i możliwości i ogarnął temat na Atmedze. Drugą sprawą jest sens ekonomiczny. Pakowanie do Pi Zero 2W zasilacza którego koszt wyniesie około 100zł jest dla mnie bez sensu. Do takiego zero z powodzeniem zapakuję sterowanie na cmosach i jak wydam na to ze 25zł to będzie wszystko. Pomijam że sama płytka będzie pewnie mniejsza. Czasem warto spojrzeć na sprawę z różnych stron.
    A co do pisania softu przez AI.... Ponoć w każdym programie trzeba coś poprawiać.

Pudełko z komponentami elektronicznymi od TME zapakowanymi w antystatyczne woreczki.
    Antystatyczna torebka ochronna z elementami elektronicznymi w środku
  • #41 21718349
    slawekscorp
    Poziom 12  
    Mój próbny projekt wymaga kilku elementow SMD więc zaprojektowałem sobie adaptery SMD/THT. Oczywiście w CAD...
    Wytrawiłem dwie płytki. Metoda tak jak zawsze, papier kredowy, laserówka i trawienie. Opanowałem tą metodę dawno i wychodzi w 100%.
    Radek dał znać że płytki do zasilaczy będą jutro ale montaż będzie dopiero w środę o ile nie będzie ważniejszych rzeczy do roboty.

Projekt adapterów SMD do THT w programie CAD, widok wielu obwodów drukowanych
    Płytka PCB z gęsto rozmieszczonymi adapterami SMD do THT na miedzianym laminacie.
    Arkusz wydruku maski montażowej obok wytrawionej płytki PCB z adapterami SMD/THT
    Wydrukowana maska PCB oraz wytrawiona płytka PCB z adapterami SMD/THT
    Płytka PCB z wytrawionymi adapterami SMD do THT na żółtym laminacie
  • #42 21730447
    slawekscorp
    Poziom 12  
    Dawno nie było aktualizacji ale raz że nie było czasu na bawienie się w hobby a dwa że Radek musiał dopracować program.
    Generalnie wszystko zadziałało jak trzeba. Zasilacz realizuje wszystkie funkcje które miał realizować. Kilka parametrów czasowych wymagało korekcji w tym czas opóźnienia wyłączania i czas impulsu zamykającego Volumio.
    Radek zrobił dobrą robotę. Tu oficjalne podziękowania dla Niego za wykonanie projektu i softu :dziękuję ! :)
    Na zdjęciach polutowana płytka i pierwsze, próbne podłączenie małego Pi Zero 2. Oczywiście jest sterowanie diodami RGB i PWM. RGB można przyciemniać i rozjaśniać w kilku stopniach przy pomocy przycisku na płytce a kolor świecenia uzyskać w zasadzie dowolny zmieniając parametry w programie.
    Jak znajdę chwilę to może jeszcze dziś połączę do zasilacza duże Pi4B jednak nie spodziewam się problemów. Stabilizator 5V będzie pod płytką tyle że przykręcony do metalowej obudowy.
    Na płytce ślady topnika, kwarc stawiał opór przy lutowaniu więc wygląda na poturbowany. Nie chce mi się wymieniać na ładny. Działa to działa.

Podłączona płytka PCB z przewodami, ekranem OLED i świecącą diodą LED
    Polutowana płytka PCB z kilkoma elementami elektronicznymi na niebieskim tle
    Polutowana płytka drukowana z komponentami, opisana jako zasilacz Raspberry Pi
    Polutowana płytka PCB z pinami, kondensatorami i złączami na niebieskim stole
    Polutowana płytka PCB z kondensatorami, mikrokontrolerem i złączami na niebieskim tle

Wersja Radka:

Zwinięta płytka PCB z widocznymi komponentami elektronicznymi na tle niebieskiego blatu
    Polutowana płytka elektroniczna z komponentami i złączami na niebieskim tle
    Zbliżenie na prototyp płytki PCB z kondensatorami, złączami i okablowaniem
    Widok z przodu na polutowaną płytkę PCB z kondensatorami i złączami przewodów
    Polutowana zielona płytka PCB z podłączonymi przewodami i zamontowanymi kondensatorami.
    Polutowana płytka prototypowa z podłączonymi przewodami i sondami pomiarowymi
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doświadczeń i rozwiązań związanych z używaniem systemu Volumio na platformach Raspberry Pi 4B oraz Zero 2W, w tym integracji z DAC-ami i wyświetlaczami dotykowymi. Autor opisuje projekt zaawansowanego zasilacza z funkcją bezpiecznego włączania i wyłączania Raspberry Pi, aby uniknąć uszkodzeń karty SD spowodowanych nieprawidłowym zamykaniem systemu. W projekcie wykorzystano stabilizator LM1084, układy CMOS (bramki AND, OR, przerzutnik D 4013, NE555/TLC555) oraz P-mosfet do sterowania zasilaniem. Dyskutowano także o alternatywnych systemach audio, takich jak Moode Audio Player, z uwzględnieniem ich zalet i wad, zwłaszcza w kontekście obsługi wyświetlaczy dotykowych i wyszukiwania stacji radiowych. Poruszono kwestie praktyczne, takie jak dobór wyświetlaczy (Waveshare 4,3" i 7", OLED 1,3"), metody zasilania (przetwornica plus zasilacz liniowy dla DAC-a), oraz sposoby sterowania wyłączaniem systemu (monitorowanie napięcia 5V na USB, sygnały GPIO, mikrokontroler Atmega). Autorzy wymieniają się doświadczeniami dotyczącymi stabilności systemu, uszkodzeń kart SD, oraz preferencji dotyczących prostoty obsługi i konstrukcji obudów z aluminium i PET-G. Projekt zasilacza i sterowania zasilaniem jest realizowany etapowo, z wykorzystaniem własnoręcznie wykonanych płytek PCB i adapterów SMD/THT, a także programowalnego mikrokontrolera Atmega do zarządzania procesem zamykania systemu i sterowania diodami RGB PWM. Dyskusja podkreśla znaczenie optymalizacji procesu wyłączania Volumio, minimalizacji ryzyka uszkodzeń danych oraz wygody użytkowania w małych, energooszczędnych odtwarzaczach muzycznych opartych na Raspberry Pi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA