CYRUS2 napisał:Bo SWZ wyłaczy także przy impedancji wiekszej od Zs.
Oczywiście, że wyłączy, natomiast nie w czasie 0,4 s. UL > 50 V, więc SWZ nie jest spełniony.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamtinoco9642 napisał:
Skąd w TT pojawia się Tobie napięcie dotykowe 230V ? Jeśli masz RCD 30mA oraz uziom 30Ω to UL = 0,9V, Jeśli masz RCD 300mA oraz uziom 30Ω to UL = 9V.
CYRUS2 napisał:TT
Zs=30Ω Iprzebicia =7,6A. U obuowy 30Ω *7,6A = 230V.
CYRUS2 napisał:Bo SWZ wyłaczy także przy impedancji wiekszej od Zs.
tinoco9642 napisał:Skąd w TT pojawia się Tobie napięcie dotykowe 230 V?
CYRUS2 napisał:Zs= 1Ω Iprzebicia =7,6A Uobudwy 0,5Ω*7,66A =~3,8VAC
coldplugin napisał:Nie.
3,8VAC to będzie od miejsca awarii do komory trafo. Dotykowe w miejscu awarii będzie jeszcze mniejsze.
tinoco9642 napisał:pewne chodziło o to, że 3,8V to różnica potencjałów pomiędzy miejscem awarii, a punktem neutralnym transformatora
CYRUS2 napisał:3,8V to dotykowe w miejscu awarii -miejsce awarii to obudowa.
coldplugin - możesz to prosto sprawdzić - niedrogim woltomierzem.
virtualmachine napisał:Toa uwaga zostlł skierowana do virtualmachine.Jezu... Przeczytałem wypowiedzi Cyrusa i teraz mam ochotę wydłubać sobie oczy.
gulson napisał:narusza zasady forum - jest to atak personalny, a nie merytoryczna dyskusja.
Krytykujemy treść, nie osobę.
CYRUS2 napisał:virtualmachine napisał:Toa uwaga zostlł skierowana do virtualmachine.Jezu... Przeczytałem wypowiedzi Cyrusa i teraz mam ochotę wydłubać sobie oczy.gulson napisał:narusza zasady forum - jest to atak personalny, a nie merytoryczna dyskusja.
Plumpi napisał:
Ale RCD bywają zawodne, dlatego prawodawca nakazuje montaż dwóch stopni. Pierwszy stopień selektywny, a drugi stopień RCD przeciwporażeniowy.
Plumpi napisał:
Pytanie podstawowe: Jak wykonana jest konstrukcja tego budynku gospodarczego?
Ja mam u siebie podobną sytuację. Mam sieć zasilającą TT i mam garaż o konstrukcji stalowej. Duże legary stalowe są osadzone w fundamencie i okazuje się, że sama konstrukcja garażu tworzy już świetny uziom. Rezystancja uziemienia utworzonego z konstrukcji garażu ma 0,8 Ω. Dzięki temu SWZ mam zapewnione także poprzez zadziałanie wyłączników nadmiarowo-prądowych.
Plumpi napisał:
Tworzenie wysp TT w sieci TN to zło konieczne, które się wykonuje jak już nie ma innych, lepszych możliwosci.
virtualmachine napisał:
Przecież napisałem o Twoich wypowiedziach, a nie o Tobie. Więc w czym problem?
virtualmachine napisał:Treści wypowiedzi nie krytykujesz.Jezu... Przeczytałem wypowiedzi Cyrusa i teraz mam ochotę wydłubać sobie oczy.
gulson napisał:narusza zasady forum - jest to atak personalny, a nie merytoryczna dyskusja.
tyqva napisał:Minimalna żyła PEN 100mm²?
tyqva napisał:Skąd wziąłeś konieczność prowadzenia N do każdego odbiornika?
jack63 napisał:Jednak punkt 2 jest jeszcze bardziej niejasny. Jedynie można się domyślać intencji wyeliminowania zerowania lub nawet TNC, a tak na prawdę o co chodzi nie wiadomo? Można to było napisać wprost i wyraźnie, ale w Polsce u elektryków ...się nie da. Pisał o takim politycznym podejściu dr Musiał.
Więc gdy przewody mają być ROZDZIELONE to chyba(?) muszą być dwa.
jack63 napisał:...Jednak zapis w "Warunkach ..." jest iście pytyjski:
cytat:
W instalacjach elektrycznych należy stosować:
....
2) oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych,...
Po pierwsze "należy stosować" NALEŻY ROZUMIEĆ jako PRZYMUS! ..
Jednak punkt 2 jest jeszcze bardziej niejasny. Jedynie można się domyślać intencji wyeliminowania zerowania lub nawet TNC, a tak na prawdę o co chodzi nie wiadomo? Można to było napisać wprost i wyraźnie, ale w Polsce u elektryków ...się nie da. Pisał o takim politycznym podejściu dr Musiał.
Więc gdy przewody mają być ROZDZIELONE to chyba(?) muszą być dwa.....
virtualmachine napisał:Jak to niejasny? W obwodach odbiorczych masz obowiązek stosować wyłączniki różnicowo-prądowe. Jak wyobrażasz sobie użycie takiego wyłącznika na obwodzie ze "wspólnym" przewodem zerowym?
jack63 napisał:Na tej zasadzie, a właściwe INTERPRETACJI (Twojej), żyła PE oraz N są obowiązkowe w obwodach 3f również, bo bez nich nie zadziała OBOWIĄZKOWA RCD 3f.
jack63 napisał:Problemem jest tylko to, że w warunkach autorzy (chyba to byli elektrycy ???) nie byli łaskawie napisać, w której części instalacji odbiorczej ma być zainstalowane to RCD??? Oby tylko nie na półce w szafie ubraniowej.
jack63 napisał:Przecież to zupełny bezsens. RCD ma być. Czyli jak jest jeden(jedna) na JEDEN OBWÓD, to spełniamy warunki.
Tym sposobem trzeba się cieszyć, że jest jedna RCD na budynek czy mieszkanie i "coś" zabezpiecza, bo mogła by ....tylko być i dalej warunki rozporządzenia były by spełnione.
tyqva napisał:Każdy, kto poprawnie umie czytać w języku ojczystym,
tyqva napisał:nie należy stosować wspólnego przewodu ochronnego i neutralnego (PEN) w instalacjach elektrycznych w budynkach mieszkalnych.
Moderowany przez Topolski Mirosław:Rozporządzenia i normy są dla elektryków aktywnych w zawodzie i oni doskonale wiedzą jak zasilany jest budynek a jak mają wykonać instalację odbiorczą.
3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
jack63 napisał:W oficjalnych tekstach elektryków jak rozporządzenia i normy widać jakąś dziwną chęć robienia wiedzy tajemnej z prostactwa. Chyba tylko po to aby być po tej tajemnej wiedzy interpretatorem i przewodnikiem. Za kasę oczywiście!
coldplugin napisał:Będzie mniej.Typowo 50% to max. Podejrzewam, że dużo mniej.
coldplugin napisał:Nie zbijają do 25%.Dwa uziomy — jeden przy transformatorze, a drugi o podobnej impedancji blisko miejsca uszkodzenia — już zbijają do 25%.
Plumpi napisał:Po pierwsze, jeżeli ZE zapewnia, że jest tam układ sieciowy TN, to znaczy, że utrata ciągłości PEN jest zminimalizowana, a nawet w razie przerwania tego PEN-a gdzieś na sieci, zapewniona jest ekwipotencjalizacja PEN poprzez częste uziemianie.
Plumpi napisał:Największym problemem układów TT jest długotrwale utrzymujące się napięcie dotyku pośredniego w chwili awarii.
Plumpi napisał:prawodawca nakazuje montaż dwóch stopni. Pierwszy stopień selektywny, a drugi stopień RCD przeciwporażeniowy.
tinoco9642 napisał:Czy te zdanie jest prawdziwe ?
virtualmachine napisał:2) Zasilić garaż w układzie TT, a przerwanym PEN-em się nie przejmować, bo takie awarie zdarzają się nad wyraz rzadko, w dodatku trudno się przed nimi zabezpieczyć i są traktowane jako wyjątki. Niektórzy tu podają jakieś liczby wzięte znikąd, ale to wartości niepoparte żadnymi normami czy obliczeniami.
tinoco9642 napisał:Bzdura. RCD zadziała równie szybko jak bezpiecznik nadprądowy z członem zwarciowym.
tinoco9642 napisał:Kolejna bzdura. Nikt tego nie nakazuje. Nawet mam projekty domów w układzie TT gdzie występuje tylko jeden stopień RCD 30mA jako ochrona dodatkowa przed dotykiem pośrednim.
tinoco9642 napisał:Czy mam obowiązek stosować 2 rcd kaskadowo ?
tinoco9642 napisał:Bzdura. RCD zadziała równie szybko jak bezpiecznik nadprądowy z członem zwarciowym.
tinoco9642 napisał:Kolejna bzdura. Nikt tego nie nakazuje. Nawet mam projekty domów w układzie TT gdzie występuje tylko jeden stopień RCD 30mA jako ochrona dodatkowa przed dotykiem pośrednim.
Plumpi napisał:W przypadku układów TT czas musi być krótszy, bo dla napięcia obwodu 230 V wymaga się nie 0,4 s, ale 0,2 s.
CYRUS2 napisał:Nie zbijają do 25%.
Uziom u odbiorcy 10Ω.
Rezystancja PEN odbiorca tafo 0,1Ω
Połączenie równoległe
Rz = 10Ω*0,1Ω/10Ω 0,1Ω = 0,099Ω
Różnica zaledwie 0,1- 0,099 czyli ~1%.
Dlatego uziomy w sieci mają znikomy wpływ na Zs.
tinoco9642 napisał:Skoro dla TT czas wyłączenia to 0,2s to nawet RCD tego nie spełni, ponieważ maksymalny czas wyłączenia dla RCD typ AC I∆n = 0,3s, dla RCD typ A 0,42s