logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki środek do usuwania kamienia i osadu z chromowanego kranu w łazience?

galy86171 11 Gru 2025 13:32 723 29
REKLAMA
  • #1 21777862
    galy86171
    Poziom 3  
    Mam taki kran w łazience, czy jest jakiś środek/preparat który usunie ten osad/kamień. Nie wierzę za bardzo w domowe sposoby, które pozbędą się mojego problemu, lecz jeśli ktoś ma sprawdzony patent, to chętnie przeczytam. Myślałem o zakupie jakiegoś środka do czyszczenia, lub może pasta polerska by coś pomogła. Za każdą poradę będę wdzięczny, bo kran w markecie na literkę C kosztuje od 80-100 złotych. A ten kran jest dobry, tylko wizualnie źle wygląda.

Zbliżenie na zakamieniony kran łazienkowy z wyraźnym osadem wapiennym.
  • REKLAMA
  • #2 21777880
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 408
    Ja rozpuszczam sporą ilość kwasku cytrynowego w ciepłej wodzie i spryskuję tym powierzchnie, zostawiam na chwilę i wycieram szmatką. Działa i nie śmierdzi jak ocet.
  • REKLAMA
  • #4 21778523
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4622
    Jeden z najlepszych i najtańszych sposobów na brak kamienia, to przetarcie ścierką dobrze wchłaniającą wodę baterii po skorzystaniu z niej, zwłaszcza takich, po których się mocno chlapie, np. prysznicowa. Im mocniejszy środek, do czyszczenia, tym bardziej wszystko niszczy, nie tylko osad na baterii. Jeśli ta bateria faktycznie jest pozbawiona chromu, to pozostaje kupno nowej, a później stosuj metodę poleconą przeze mnie.
  • #5 21778542
    mariuszp19
    Poziom 35  
    stanislaw1954 napisał:
    Jeden z najlepszych i najtańszych sposobów na brak kamienia, to przetarcie ścierką dobrze wchłaniającą wodę baterii po skorzystaniu z niej, zwłaszcza takich, po których się mocno chlapie, np. prysznicowa. Im mocniejszy środek, do czyszczenia, tym bardziej wszystko niszczy, nie tylko osad na baterii. Jeśli ta bateria faktycznie jest pozbawiona chromu, to pozostaje kupno nowej, a później stosuj metodę poleconą przeze mnie.

Zgadza się. Lepiej zapobiegać niż leczyć.
  • #6 21779270
    galy86171
    Poziom 3  
    To bateria umywalkowa, moja bateria prysznicowa wygląda jakby była nowa, nigdy z nią nie było nic robione, czyli żadnych środków do czyszczenia i nigdy nie była wycierana.
  • REKLAMA
  • #7 21779351
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Cóż, być może ma inny rodzaj pokrycia, jak prysznicowa, choć raczej prysznicowa, przynajmniej u mnie jest bardziej opryskana wodą, więc wymaga dokładniejszego osuszenia.
  • REKLAMA
  • #8 21779355
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2559
    Kwas cytrynowy, kwas octowy, dowolny inny kwas, który nie zniszczy rąk i powłoki chromowej. Właśnie wyczyściłem wannę, słuchawkę prysznicową i wąż słuchawki. Pomoczyłem wąż w roztworze octu. Śmierdzi, ale jest skuteczne i octu w domu więcej niż kwasu cytrynowego. 10% ocet może działać drażniąco na skórę. Przy okazji hamuje rozwój bakterii i poleśni i jest na tyle słaby, że nie uszkodzi powłok baterii kranów. Kwas cytrynowy nie zabija bakterii i pleśni.
    Do usuwania osadu używałem też sklepowych środków czystości z kwasami.
  • #9 21779949
    jamiro1
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Zdecydowanie polecam pastę Astonish The Good One lub ocet gospodarczy w żelu. Do polerowania świetnie nada się również wełna stalowa 0000.
  • #10 21780108
    galy86171
    Poziom 3  
    Ocet użyłem, nic nie pomogło, ale tu chyba już nic nie pomoże, jak napisał 78db78.

78db78 napisał:
    Co ty chcesz czyścić jak tam już dawno nie ma chromu. :D
  • #11 21780142
    LEDówki
    Poziom 43  
    Nie ma chromu, po occie czy kwasie cytrynowym nie będzie kamienia. Pytałeś o usuwanie kamienia, przyda się po wymianie kranu (czy baterii kranów? Co na to eksperci?) by nie podzielił losu tego ze zdjęcia.
  • #12 21780170
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @LEDówki Nie czuję się ekspertem, ale w# 4 wyjaśniłem to.
  • #13 21780214
    heniek07
    Poziom 21  
    Ocena: 221
    Od lat do czyszczenia "słuchawki prysznicowej" i baterii (szczególnie po stronie cieplejszej) używam Fosol lub Foskor - zależy od producenta. Jest to najzwyklejszy odrdzewiacz, odkamieniacz. Słuchawkę zanurzam, trochę sie spieni i jest jak nowa. Resztę traktuje pędzelkiem. Warto używać rekawiczek.
  • #14 21780230
    LEDówki
    Poziom 43  
    O, przypomniał mi się kwas fosforowy, który jest łatwo dostępny w dużych ilościach. Stosowany w popularnym napoju koloru ciemnobrązowego służy jako konserwant. Dobrze usunie kamień i rdzę. Można używać bez rękawiczek i krzywdy nie zrobi.
  • #15 21781060
    heniek07
    Poziom 21  
    Ocena: 221
    Kol. @LEDówki, to ta sama substancja czynna tylko inne stężenie.
  • #16 21781066
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 864
    mariuszp19 napisał:
    Ja rozpuszczam sporą ilość kwasku cytrynowego w ciepłej wodzie i spryskuję tym powierzchnie, zostawiam na chwilę i wycieram szmatką. Działa i nie śmierdzi jak ocet.

Też polecam - kiedyś do mechanicznego czyszczenia soda z kwaskiem i robi się pasta do czyszczenia.
  • #17 21781104
    LEDówki
    Poziom 43  
    Soda z kwaskiem nie reaguje przypadkiem tworząc słabszy środek czyszczący niż dwa początkowe składniki oddzielnie?
  • #18 21781128
    mariuszp19
    Poziom 35  
    LEDówki napisał:
    Soda z kwaskiem nie reaguje przypadkiem tworząc słabszy środek czyszczący niż dwa początkowe składniki oddzielnie?

Moim zdaniem też jest wątpliwe mieszanie tych dwóch substancji. Przecież soda neutralizuje kwas.
  • #19 21781306
    galy86171
    Poziom 3  
    LEDówki napisał:
    Nie ma chromu, po occie czy kwasie cytrynowym nie będzie kamienia. Pytałeś o usuwanie kamienia, przyda się po wymianie kranu (czy baterii kranów? Co na to eksperci?) by nie podzielił losu tego ze zdjęcia.

W łazience mam też kran przy wannie oraz w kuchni. Nigdy z nimi nic nie robiłem nawet nie czyściłem i od lat wygląda jak w dniu zakupu.
  • #20 21781314
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Szczęściarz z Ciebie. Ja mam bardzo twardą wodę w sieci i muszę na bieżąco czyścić wszelkie kropelki. Czajnik to co tydzień jest odkamieniamy.
  • #21 21781342
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    Nic z kranem nie rób.
    Masz poszukiwaną wersję vintage art deco. :]

Aby pozbyć się kamienia na przyszłość, mikstura z kwasku, powinna być wylana na np. gazę/szmatkę i przyłożona do kamienia na dłuższy czas - wtedy nie spływa.
    A jak nie masz czasu to Cilit Bang.

stanislaw1954 napisał:
    Jeden z najlepszych i najtańszych sposobów na brak kamienia, to przetarcie ścierką dobrze wchłaniającą wodę baterii po skorzystaniu z niej, zwłaszcza takich, po których się mocno chlapie, np. prysznicowa.

Tak robię od 20 lat pod prysznicem, przecierając rzadką gazą.
    Przy czym nie wycieram do sucha, a pozbywam się na szybko tylko grubych kropel.
    Mieszacz w ścianie wygląda jak nowy i nie ma mikrorysek.
  • #22 21781351
    sq3evp
    Poziom 39  
    LEDówki napisał:

Nie wiem, potrzeba było czegoś jak żel czy pasta i sprawdziło się. Moze i delikatne było, ale zadziałało.
  • #23 21781352
    LEDówki
    Poziom 43  
    Nie polecam pumeksu! Usuwa kamień razem z powłoką chromową, kruszy plastik słuchawki prysznicowej. Sprawdzone przez znajomą kobietę. :)
  • #24 21781413
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1127
    sq3evp napisał:
    kiedyś do mechanicznego czyszczenia soda z kwaskiem i robi się pasta do czyszczenia
    Moim zdaniem, ta porada to bzdura, soda po zmieszaniu z kwaskiem to bardzo silna reakcja (a jeszcze do tego odrobina wody, aby była "pasta") = kupa piany i dwutlenku węgla oraz w efekcie całkiem inna substancja ta "pasta"... Jeżeli składniki są zmieszane w odpowiednich proporcjach to nie ma w tym ani odrobiny kwasu, ani odrobiny sody, jeżeli proporcje są "nierówne" to w powstałej substancji pozostaje "nadwymiarowa" ilość kwasu lub sody reszta składników się neutralizuje i powstaje całkiem inna substancja.
  • #25 21781870
    sq3evp
    Poziom 39  
    Nie analizowałem co powstaje w efekcie reakcji tylko używałem.
    Jak kolega rozpisze reakcję to będe się zastanawiał nad słusznością stosowania tej pasty.
  • #26 21781900
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Soda oczyszczona (wodorowęglan sodu – biały proszek) w roztworze wodnym ma odczyn słabo alkaliczny (zasadowy). Usuniesz nią m. in. zabrudzenia pochodzenia organicznego, tzn. tłuszcze, oleje, farby, woski, sadzę oraz zabrudzenia białkowe – dlatego sama soda świetnie nada się do wyczyszczenia przypalonego garnka lub piekarnika.

Ocet - to kwas octowy o odpowiednim stężeniu. Kawasami usuniemy zabrudzenia nieorganiczne, np. osad z kamienia (w czajniku), osad z mydła czy rdzę.

Co się dzieje kiedy zmieszamy ocet z sodą z chemicznego punktu widzenia?
    Po zmieszaniu obu substancji dochodzi to tzw. burzliwej reakcji – obserwujemy to w postaci piany.

NaHCO3 + CH3COOH → CH3COONa + H2O + CO2

W wyniku reakcji otrzymujemy octan sodu, wodę i dwutlenek węgla (to on ucieka w postaci bąbelków). Octan sodu znamy m.in. jako regulator kwasowości i konserwant w żywności (E262) – nie znalazł zastosowania w środkach czystości. Dwutlenek węgla jest gazem – obecnym m.in. w powietrzu, ale najbardziej znamy go z bąbelków z napojów gazowanych, niestety w bardzo dużym stężeniu jest trujący. Ostatnim produktem tej reakcji jest woda.

Zatem obie substancje stosowane osobno znajdą zastosowanie, jednakże zmieszanie ich da jedynie efekt wizualny, który można wykorzystać podczas zabawy w eksperymenty z dziećmi.
  • #27 21781916
    sq3evp
    Poziom 39  
    Pięknie wytłumaczone - a kwasek cytrynowy?
    Jak sama nazwa mówi, jest to środak kwaśny, więc reakcja z soda oczyszczoną o odczynie alkalicznym (czyli zasadowym) musi dać wodę i jakąś sól?

CO2 daje piękny efekt - soda + ocet używałem do czyszczenia odpływu w prysznicu po tym jak kret nie dał rady (kret = kwaśnym węgla sodu + Al jako katalizator). Pieniło się pięknie i odetkało jak wpłynęło do syfonu głębiej. Pewnie CO2 i kwas fosforowy z CocaColi tez coś by tu zdziałał.

Tutaj jest to pięknie opisane, co powinniśmy dostać:
    https://chemiamaturalna.com/reakcje-kwasow-i-zasad/
  • #28 21781926
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Oczywiście podobnie się ma łączenie sody z kwaskiem cytrynowym (rozpuszczonym w wodzie) gdzie produktami reakcji są również woda, dwutlenek węgla oraz cytrynian sodu (również jest znany jako środek konserwujący E331).
  • #29 21782045
    sq3evp
    Poziom 39  
    W każdym razie pięknie rozpuszczało kamień na chromowanych powierzchniach (kwasek + soda).
    Ocet + soda - ekologiczny "kret" do udrażniania. Sprawdził się, pomógł.
  • #30 21782556
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1127
    sq3evp napisał:
    W każdym razie pięknie rozpuszczało kamień na chromowanych powierzchniach (kwasek + soda).
    Rozpuszczało, bo w tej "mieszaninie" było więcej kwasku niż sody. Część kwasku przereagowała z dostępną sodą, a pozostała "nadmiarowa" część nadal "była kwaskiem", bo zabrakło dla niej sody do reakcji i działała, tak jak sam "czysty" kwasek usuwając kamień, czyli "reagując z nim" z kamieniem, w podobny sposób jak z sodą... Czyli, działając jako delikatny środek ścierny, i być może jeszcze zachodziły resztki reakcji z kwaskiem, która to reakcja, pieniąc się pomagała rozbijać strukturę osadu kamienia...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy skutecznych metod usuwania kamienia i osadu z chromowanego kranu łazienkowego. Użytkownicy polecają stosowanie kwasku cytrynowego rozpuszczonego w ciepłej wodzie jako bezpiecznego i skutecznego środka, który nie ma nieprzyjemnego zapachu jak ocet. Ocet gospodarczy w żelu oraz kwas octowy również są wymieniane jako efektywne środki, choć mogą drażnić skórę. Zalecane jest stosowanie preparatów z kwasami, np. odrdzewiaczy i odkamieniaczy takich jak Fosol lub Foskor, które można stosować do zanurzania elementów i czyszczenia pędzelkiem. Pasta polerska Astonish The Good One oraz wełna stalowa 0000 są rekomendowane do polerowania powierzchni. Użytkownicy odradzają stosowanie pumeksu, który niszczy powłokę chromową i elementy plastikowe. Wskazano, że mieszanie sody z kwaskiem cytrynowym jest nieefektywne, gdyż soda neutralizuje kwas. Podkreślono również, że regularne wycieranie baterii po użyciu zapobiega powstawaniu kamienia. W przypadku braku powłoki chromowej na baterii, usuwanie kamienia jest trudne i może wymagać wymiany kranu. Niektóre porady sugerują stosowanie kwasu fosforowego, który jest skuteczny i bezpieczny dla powłok. Wskazano także na znaczenie zapobiegania osadzaniu się kamienia poprzez szybkie osuszanie powierzchni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA