logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Malutki przekaźnik Sonoff Mini R4 M - zgodny z Matter, ale nie do przeprogramowania

p.kaczmarek2 10 Sty 2026 08:23 1980 10

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Sonoff MINIR4M to kompaktowy przekaźnik dopuszkowy do sterowania oświetleniem lub innymi odbiornikami przez Wi‑Fi, z obsługą Matter i integracjami z Apple Home, Google Home oraz Alexa.
  • W eWeLink paruje się po QR, działa w Wi‑Fi 2,4 GHz i oferuje sceny, automatyzacje, sterowanie LAN, alarmy offline, wyłączenie diody LED oraz tryby bistabilne i monostabilne.
  • Urządzenie ma wymiary 39,5 x 33 x 16,8 mm i kosztowało 30 zł.
  • W środku siedzi ESP32-C3 z secure boot v2 i szyfrowaniem flash, a boot log pokazuje zablokowany odczyt wsadu mimo wyprowadzeń RX, TX i GPIO0.
  • W praktyce to bardzo wygodny moduł, ale firmware nie da się zmienić; pozostaje wymiana ESP32, co wymaga lutowania drobnych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Słuchaj:
  • Przekaźnik Sonoff MINIR4M z widocznymi zaciskami i podłączonymi przewodami
    Sonoff MINIR4M to niewielki, dopuszkowy przekaźnik, który pozwala w prosty sposób zamienić zwykłe oświetlenie lub urządzenie elektryczne w element automatyki budynkowej sterowanej przez Wi-Fi. Dzięki obsłudze Matter może współpracować z różnymi ekosystemami (Apple Home, Google Home, Alexa) bez zamykania się na jedną aplikację.
    Rozłożony przekaźnik Sonoff MINIR4M z oznaczeniami komponentów i opisem funkcji
    W tym materiale sprawdzę jego działanie w aplikacji eWeLink, zajrzę do środka urządzenia oraz zobaczę, czy istnieje możliwość zmiany fabrycznego firmware.

Sonoff Mini R4 M kupiliśmy za 30 złotych. To troszkę drożej niż najtańsze produkty Tuya, ale może warto? W zestawie dostajemy tylko sam produkt i instrukcję:
    Pudełko przekaźnika Sonoff MINI Extreme z obsługą Matter i platform smart homeTylna strona opakowania Sonoff MINI R4M z danymi technicznymi i etykietą dystrybutoraPrzekaźnik Sonoff MINIR4M obok instrukcji obsługi wersji 1.2
    Produkt jest naprawdę kompaktowy - jego wymiary to tylko 39,5 x 33 x 16,8 mm. Można go schować w głębszej puszce tuż za zwykłym włącznikiem, który on też obsłuży. Pracuje na napięciu 100 - 240 V.
    Moduł Sonoff MINIR4M z oznaczeniami technicznymi i kodem QR na obudowie
    Pora podłączyć go na próbę i przetestować aplikację:
    Moduł Sonoff MINIR4M z widocznymi złączami N, L, Out, Lin, S1, S2 i wpiętymi przewodami

Test z aplikacją eWeLink
    Pobieramy aplikację i zakładamy konto. Produkt działa z siecią Wi-Fi 2.4 GHz. Wprowadzamy go w tryb parowania. Telefon znajduje urządzenie:
    Ekran parowania urządzenia z wyborem sieci Wi-Fi 2.4 GHz i polem na hasłoEkran aplikacji eWeLink z trybem wyszukiwania urządzeń w trybie parowania.Ekran aplikacji z instrukcją konfiguracji urządzenia Sonoff przez skanowanie kodu QR
    To jest urządzenie Matter - tu też trzeba zeskanować kod QR. Znajduje się on na obudowie:
    Ekran skanowania kodu QR w aplikacji, z przyciskiem latarki i opcją konfiguracji bez koduEkran aplikacji eWeLink pokazuje wykryte urządzenie SONOFF MINIR4MEkran parowania urządzenia MINIR4M w aplikacji eWeLink na smartfonie
    W ten sposób dostajemy zdalną kontrolę nad urządzeniem z poziomu aplikacji. Aplikacja też pyta nas o aktualizacje, które proponuje wykonywać w nocy pomiędzy 2:00 a 4:00.
    Aplikacja eWeLink z widocznym przekaźnikiem Sonoff MINIR4M w stanie wyłączonymKomunikat o automatycznych aktualizacjach w aplikacji eWeLink dla Sonoff MINIR4MEkran aplikacji eWeLink z podłączonym urządzeniem Sonoff MINIR4M i przyciskiem zasilania
    Urządzenie oferuje integracje z platformami takimi jak Amazon Alexa, Google Home, IFTTT, SmartThings, itd. Standardowo oferowane są sceny i automatyzacje. Tu dodatkowo mamy wsparcie dla kontroli przez LAN (sieć lokalną), ustawienia powiadomień i alarmów gdy urządzenie jest offline. Można też wyłączyć diodę LED od statusu Wi-Fi (network indicator) oraz ustawić stan po przywróceniu zasilania. To bardzo wygodne!
    Ekran ustawień urządzenia Sonoff MINIR4M w aplikacji eWeLinkEkran ustawień urządzenia w aplikacji eWeLink z włączoną kontrolą LAN
    Switch mode z kolei pozwala obsłużyć różne rodzaje przycisków - bistabilne i monostabilne. Dodatkowo można też oddzielić przekaźnik od przycisku, by móc opierać się na automatyzacjach.
    Zrzut ekranu ustawień trybu przełącznika w aplikacji eWeLinkZrzut ekranu z aplikacji pokazujący tryby wyzwalania zewnętrznego Sonoff
    W ustawieniach stanu po przywróceniu zasilania też są nowości. Opcji z opóźnieniem nie widziałem wcześniej. Zostaje też inching - czyli automatyczny powrót do poprzedniego stanu po danym czasie. Infografika pokazuje, że to przykładowo przyda się do wyłączenia nawilżacza.
    Ekran aplikacji eWeLink z ustawieniami stanu po włączeniu zasilaniaEkran aplikacji eWeLink z ustawieniami trybu Inching dla urządzenia SonoffEkran aplikacji z instrukcją użycia trybu inching dla nawilżacza powietrza.
    W ustawieniach można też sprawdzić wersję firmware i urządzenia:
    Zrzut ekranu ustawień urządzenia Sonoff MINIR4M w aplikacji eWeLink
    Tych opcji jest więcej niż kiedyś. Jestem pod wrażeniem.
    Teraz można parować z Matter i innymi ekosystemami, ale mnie ciekawi jeszcze coś innego...

Wnętrze i próba programowania
    Sprawdźmy budowę urządzenia. Podważamy pokrywę. Pierwszy w oczy rzuca się termopad pod którym jest ESP32:
    Płytka Sonoff MINIR4M z różowym termopadem na module ESP32-C3
    ESP32-C3, czyli układ od Espressif, tym razem już z wbudowaną pamięcią Flash. Na płytce da się zidentyfikować RX, TX i GPIO0, ale czy nam to coś da?
    Zbliżenie na płytkę Sonoff MINIR4M z podłączonymi przewodami do pinów RX, TX i GND
    Na próbę podłączyłem konwerter USB na UART:
    Układ Sonoff Mini R4M podłączony do konwertera USB-UART i płytki stykowej
    Boot log świadczy o zablokowanym flashu:

ESP-ROM:esp32c3-api1-20210207
    Build:Feb  7 2021
    rst:0x1 (POWERON),boot:0xd (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
    SPIWP:0xee
    mode:DIO, clock div:1
    Valid secure boot key blocks: 0
    secure boot verification succeeded
    load:0x3fcd5978,len:0x38ac
    load:0x403cc710,len:0x930
    load:0x403ce710,len:0x5804
    entry 0x403cc710
    I (77) boot: ESP-IDF v4.4.3-4-g30c422c-dirty 2nd stage bootloader
    I (77) boot: compile time 02:54:24
    I (77) boot: chip revision: 4
    I (80) boot_comm: chip revision: 4, min. bootloader chip revision: 3
    I (87) boot.esp32c3: SPI Speed      : 80MHz
    I (92) boot.esp32c3: SPI Mode       : DIO
    I (97) boot.esp32c3: SPI Flash Size : 4MB
    I (101) boot: Enabling RNG early entropy source...
    I (107) boot: Partition Table:
    I (110) boot: ## Label            Usage          Type ST Offset   Length
    I (118) boot:  0 esp_secure_cert  unknown          3f 06 0000d000 00002000
    I (125) boot:  1 nvs_matter       WiFi data        01 02 00010000 00006000
    I (133) boot:  2 nvs_matter_bkp   WiFi data        01 02 00016000 00006000
    I (141) boot:  3 nvs              WiFi data        01 02 0001c000 00010000
    I (148) boot:  4 otadata          OTA data         01 00 0002c000 00002000
    I (156) boot:  5 phy_init         RF data          01 01 0002e000 00001000
    I (163) boot:  6 ota_0            OTA app          00 10 00030000 001e0000
    I (171) boot:  7 ota_1            OTA app          00 11 00210000 001e0000
    I (178) boot:  8 fctry            WiFi data        01 02 003f0000 00006000
    I (186) boot: End of partition table
    I (190) boot_comm: chip revision: 4, min. application chip revision: 3
    I (197) esp_image: segment 0: paddr=00030020 vaddr=3c120020 size=20ee8h (134888) map
    I (228) esp_image: segment 1: paddr=00050f10 vaddr=3fc94a00 size=03a0ch ( 14860) load
    I (231) esp_image: segment 2: paddr=00054924 vaddr=40380000 size=0b6f4h ( 46836) load
    I (243) esp_image: segment 3: paddr=00060020 vaddr=42000020 size=11c504h (1164548) map
    I (437) esp_image: segment 4: paddr=0017c52c vaddr=4038b6f4 size=09174h ( 37236) load
    I (445) esp_image: segment 5: paddr=001856a8 vaddr=50000010 size=00010h (    16) load
    I (445) esp_image: segment 6: paddr=001856c0 vaddr=00000000 size=0a910h ( 43280) 
    I (458) esp_image: Verifying image signature...
    I (459) secure_boot_v2: Verifying with RSA-PSS...
    I (465) secure_boot_v2: Signature verified successfully!
    I (474) boot: Loaded app from partition at offset 0x30000
    I (474) secure_boot_v2: enabling secure boot v2...
    I (479) secure_boot_v2: secure boot v2 is already enabled, continuing..
    I (487) boot: Checking flash encryption...
    I (492) flash_encrypt: flash encryption is enabled (0 plaintext flashes left)
    I (499) boot: Disabling RNG early entropy source...
    śţ˙śţcommission_status = 0, flag = 0 matter_ble_complete = 0

-------------no matter wifi data--------

ais_lan_data = data1=m9KL753ODZwYKyeWfAuOH0PvofQe4q/vSPmGlHeMVJ6t94YgXzzPFB3/BfImawnvCgjHQNhw0B8wiq2ty0nGm20OpkRju0dZC06+kpHAJt0JUjV/MzH9XSnvS+SbonJCQZ+ebWO7lzl/re1OefO6Wp7XnQFOg8T/AxBzvWUuR0758VY5nt/d5hCsdOvqWJaYOgZDAlOEc/CJ49tXulus8OvZjJsKyLDYmH1gp8CxmSgyj1LyxYHgcpARI i = 0

ais_lan_data = data2=i3oXacL0TG+vL0zSOopTv5l5wI+7BObJ3+qNsD/6wvsZ1chY0VPzTOfGUEzzeyG6Ns43yJRFGgZuXtPMoTjEtbEfpPgILm86r3CwnX0Kqg7m93HJf8YlvyH7e22t+PmWHc7PnsDtNjJV08j2zV7+CmtVYmGfwItxyS/Fr4otGrIsdLHue0I1RptHZuFMlK1X2GqSBCb7aYy+xnynykpgOvUDwzoxAqC0qm46q36TT8m7PS3io8EThlXfe i = 1

ais_lan_data = data3=fvV0UoRrm7rHFOSkWbJGbBLwZ+fZJPBBa4AgZt639M6Z3ivOY9ARbRx0urAENJqwwJvJEFIzeGj7f3 i = 2

datakey_name = data4 i = 3

esptool nie jest w stanie odczytać wsadu z tego układu, więc nie da się zmienić firmware. Zostaje wymiana ESP32 na inny, a to wymaga już lutowania naprawdę drobnych elementów.
    Zostaje nam tylko obejrzeć resztę PCB, jedynie w celach edukacyjnych.
    Zbliżenie na elektronikę wewnątrz przekaźnika Sonoff, widoczne kondensatory i rezystorZbliżenie na wnętrze przekaźnika Sonoff MINIR4M z widocznymi kondensatorami i elementami PCBZbliżenie na wnętrze przekaźnika Sonoff MiniR4M z widocznymi komponentami elektronicznymi
    W środku przetwornica beztransformatorowa, warystor, kondensator przeciwko zakłóceniom, bezpiecznik... Sonoff nie pożałował.
    Układ zasila typowa kombinacja BP2525 + LDO 3.3 V.
    Zbliżenie na płytkę PCB Sonoff Mini R4 z podłączonym przewodem sondy testowej
    Oznaczenie PCB: MINIR4 V1.0 2022.01.01. To już cztery lata mijają...

Podsumowanie
    Bez wątpienia jest to wysoce konfigurowalny, kompaktowy i wygodny w użyciu produkt. Coraz więcej tych funkcji w tych gadżetach widzę i tu pomyślano o wszystkim - nawet o opcji zgaszenia denerwującej diody LED od statusu Wi-Fi. Kompatybilność z Matter też się może przydać w łączeniu z różnymi ekosystemami, jest tutaj tylko jeden minus - nie da się tu zmienić wsadu ESP.
    Były już na forum głosy, że certyfikacja Matter wymaga, by wsad był zablokowany, więc nie jestem zaskoczony tym, jak się to skończyło. Podobną sytuację mieliśmy w przypadku Sonoff M5-3C-80W. Zasadniczo mogę tu zaproponować jedno podejście - jeśli chcemy zmieniać firmware, to trzeba kupować produkty bez wsparcia Matter.
    A jakie jest Wasze zdanie? Czy korzystacie z Matter? Czy spotkaliście się już z zabezpieczonym ESP32?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14795 postów o ocenie 12947, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #3 21804533
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12947
    Wydaje mi się, że w razie czego wersję bez M, czyli Sonoff Mini R4 i tak się da przeprogramować. Jedynie te wersje z M są zablokowane. Widać je po ofertach, są reklamowane jako zgodne z Matter.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21804607
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    "Magic Switch"? Które dokładnie? Pod tą nazwą widzę kilka różnych rzeczy, od włączników aż po jakiś projekt na GitHubie programu na Sonoffa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21804985
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1073
    Widzę, że masz urządzenie z Matter/Thread. O IoT na klasycznym WiFi było już dużo, o Zigbee znacznie mniej, ale o Matter na elektrodzie nie czytałem. Może przybliżysz tę technologię i połączysz tego Sonoffa z Matter/Thread? Wielu uważa to za przyszłość.
  • #8 21805958
    rchristescu
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Mam również to urządzenie, ale podczas próby sparowania z eWelink twierdzi, że potrzebuję koncentratora Matter.

Późniejsza edycja: Ostatecznie udało mi się sparować go z eWelink, tylko w celu przetestowania i aktualizacji oprogramowania układowego. Następnie usunąłem go z ewelink, zleciłem za pomocą chip-tool, a następnie używając multi-admin, sparowałem z OpenHAB.
  • #9 21806020
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    @krzbor dzięki za sugestię, myślę, że to dobry pomysł. Jedynie mam wrażenie, że chyba stawianie WiFi i Zigbee obok Matter to troszkę błąd, bo Matter nie jest na tym samym poziomie co Zigbee i WiFi - to nie jest warstwa fizyczna, tylko protokół, który może być niesiony przez np. WiFi...

@rchristescu Sonoff Mini R4 M sparowałem z aplikacją i nie posiadałem koncentratora Matter. Jedynie mam telefon + router WiFi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21806114
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1073
    Napisałem Matter/Thread - mój błąd, bo ten moduł nie wspiera Thread. Zwykle Matter kojarzy mi się Thread. Tym niemniej techniczne artykuły o Matter/Thread by się przydały. Z drugiej strony sam Matter też powinien umożliwiać uniezależnienie się od chmury, a o to przecież chodzi
  • #11 21806503
    aadeer
    Poziom 17  
    Ocena: 178
    p.kaczmarek2 napisał:
    esptool nie jest w stanie odczytać wsadu z tego układu, więc nie da się zmienić firmware.

p.kaczmarek2 napisał:
    jest tutaj tylko jeden minus - nie da się tu zmienić wsadu ESP.
    Były już na forum głosy, że certyfikacja Matter wymaga, by wsad był zablokowany, więc nie jestem zaskoczony tym, jak się to skończyło.

A z czego konkretnie wynika ten problem z flashem? Układ jest w ogóle zablokowany i programowalny jednokrotnie (OTP) czy zabezpieczony? Matter chyba musi też zapewniać aktualizacje producenta przez X lat, więc musi być jakaś możliwość programowania. Może nowy wsad musi być podpisany kluczem producenta? Jeżeli tak, to może prędzej czy później ktoś te klucze "rozpracuje"?🤓

krzbor napisał:
    Widzę, że masz urządzenie z Matter/Thread. O IoT na klasycznym WiFi było już dużo, o Zigbee znacznie mniej, ale o Matter na elektrodzie nie czytałem. Może przybliżysz tę technologię i połączysz tego Sonoffa z Matter/Thread? Wielu uważa to za przyszłość.

To jest tylko Matter po Wifi, Thread to niższa warstwa podobna do Zigbee.

rchristescu napisał:
    Mam również to urządzenie, ale podczas próby sparowania z eWelink twierdzi, że potrzebuję koncentratora Matter.

Może to jest inna wersja, z radiem nie po Wifi ale Thread i wtedy koncentrator jest potrzebny, bo to inny standard.

krzbor napisał:
    Napisałem Matter/Thread - mój błąd, bo ten moduł nie wspiera Thread. Zwykle Matter kojarzy mi się Thread. Tym niemniej techniczne artykuły o Matter/Thread by się przydały. Z drugiej strony sam Matter też powinien umożliwiać uniezależnienie się od chmury, a o to przecież chodzi

Dokładnie.

@p.kaczmarek2 A jak wygląda parowanie bezpośrednio z HA? On już chyba obsługuję Matter, więc powinno dać się to od razu sparować bez aplikacji Sonoffa i flashowania customowym firmwarem.
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Sonoff Mini R4 M to niewielki, dopuszkowy przekaźnik umożliwiający integrację tradycyjnego oświetlenia lub urządzeń elektrycznych z systemami automatyki domowej poprzez Wi-Fi. Urządzenie obsługuje protokół Matter, co pozwala na współpracę z wieloma ekosystemami smart home, takimi jak Apple Home, Google Home czy Alexa, bez konieczności korzystania z jednej dedykowanej aplikacji. Produkt jest dostępny w cenie około 30 zł i zawiera jedynie przekaźnik oraz instrukcję obsługi. Testy obejmowały działanie w aplikacji eWeLink oraz analizę wnętrza urządzenia. Sprawdzono również możliwość zmiany fabrycznego firmware, która okazała się niemożliwa, co ogranicza modyfikacje i programowanie alternatywnego oprogramowania. Sonoff Mini R4 M stanowi więc prosty i kompatybilny element automatyki domowej, jednak bez opcji customizacji firmware.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA