logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CH341 z Aliexpress i Allegro – jakie modyfikacje są potrzebne po zakupie?

Beata223lala 12 Sty 2026 20:37 3423 16

TL;DR

• Porównuję dwa programatory CH341 z AliExpress i Allegro oraz ich fabryczne błędy i modyfikacje potrzebne do programowania pamięci SPI i I2C.
  • Kluczowa przeróbka polega na przecięciu ścieżki i dodaniu zworki, która wybiera 3,3 V lub 5 V dla programowanej kości, przy zasilaniu CH341 z 5 V.
  • Bez tej zmiany pierwszy egzemplarz podaje tylko 3,3 V, więc nie programuje układów takich jak M95160.
  • Po poprawkach drugi egzemplarz działa poprawnie: przełącznik 3,3 V/5 V, tryb TTL ↔ programowanie i złącze ZIF są funkcjonalne.
  • Wadą pozostają błędne elementy montażowe, odwrócone ZIF i brak obsługi przejściówki 1,8 V bez dodatkowego przestawienia podstawek i przełącznika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
📢 Słuchaj (Głos AI):
  • Witam wszystkie chude koguty :)

Kupiłam na AliExpressie i na Allegro programatory CH341 dla swojego koguta, żeby dobrze piał :) i okazało się, że wymagały przeróbek.
    Dlatego opiszę co i jak przerobiłam.

Pierwszy z AliExpress nie podawał na programowany chip 5V, tylko 3.3V, co nie umożliwiało programowania układów takich jak M95160. Została przecięta ścieżka i dodana zworka, która podaje 3.3V albo 5V na zasilanie programowanej kości. Układ CH341 jest zasilany 5V. Według mnie nie wymaga przeróbki zasilanie CH341 na 3.3V, o czym wszyscy piszą, dementuje te kłamstwa specjalista w filmie A. Ale potrzebna jest modyfikacja, żeby na zasilanie programowanej kości móc podać napięcie 3.3V albo 5V, omawia to w filmie B.
    film A https://www.youtube.com/watch?v=J8-Sh7DjiXw
    film B https://www.youtube.com/watch?v=hPKckby54uA

Ja to przerobiłam jak na obrazku, inaczej niż w filmie B, gdzie na stałe podał 5V na zasilanie programowanego chipa bez możliwości przełączania.
    Wszystko zalane soldermaską i utwardzone UV przy utwardzaniu nie można zapomnieć nakładać warstwami i podgrzewać ja podgrzewam na nadmuchu 130C.
    Dolne części pinów da się tak podgiąć i podciąć, ze można je przylutować bezpośrednio do 5V, 3.3V oraz uciętej ścieżku.
    Zmodyfikowany programator CH341 z dodaną zworką 3.3V/5V i przeciętą ścieżką zasilania

Większy problem był z przeróbką drugiego programatora z Allegro, który miał przełącznik 3.3V, ale on nic nie przełączał - nie działał :). W tym układzie też nie działał przełącznik TTL <-> 编程. Dodatkowo były niepoprawnie wlutowane kondensatory i rezystory. Po przeróbce działa wszystko poprawnie. Układ CH341 ma zasilanie 5V, a na zasilanie programowanego układu można podać 3.3V albo 5V. Działa też opcja TTL <-> 编程. Przełącznik zasilania 3.3V, 5V działa na tej zasadzie, że przy przełączeniu na 5V zwiera wyjście z wejściem stabilizatora 3.3V. Sprawdziłam: niektóre stabilizatory przy takim zwarciu pobierają prąd, inne nie; ten na tej płytce przy takim zwarciu nie pobiera prądu, dlatego tak można zrobić, chyba że się mylę?

Przeróbkę Chińskiego bubla z Allegro opisuje obrazek 2
    Zmodyfikowany programator CH341 z zaznaczonymi zmianami elementów i ścieżek na PCB.
    Może się komuś przyda? Temu Chińczykowi z Allegro wstawię porządnego negatywa :) Przełącznik 3.3V na 5V - taka kpina???
    Dodatkowo złącze ZIF jest ustawione w drugą stronę i nie da się wpiąć przejściówki na 1.8V bo przeszkadza wajcha, którą finalnie ugiąłem na bok :) Złącza ZIF też nie idzie przelutować w drugą stronę bo po drugiej stronie jest switch tam gdzie wyszła by wajcha. Taki chiński bubel złożyłem reklamacje i ma mi za to zwrócić pieniądze.

Czy może któryś z kogutów ma inne zdanie na temat zasilania CH341 i spec w filmie A wali ściemę?

Jeszcze dodam rozkminę wyprowadzeń różnych kości jak w filmie B. Dalej nie udało się zapisać tej kości Microchip 24LC21-1, która ma dodatkowy pin Vclg na nodze 7, niby piszą, że Vpp jak w procesorach PIC??? Niestety programator do PicProm, którym wcześniej programowałem PICi mi nie działa w porcie COM laptopa a stacjonarnym działał. Programatory na COM takie jak JDM mini, czy JDM miały rezystory na liniach albo ich nie maiły i nie paliły EEPROM a RS232 w komputerze miał na wyjściach +12V do -12V.
    Schemat wyprowadzeń układów EEPROM i mikrokontrolerów z notatkami ręcznymi

Zresztą poza Chińczykami Polacy też oferują nam buble.
    Na aukcji Allegro sprzedawca msalamon_pl oferuje bubla z przejściówką na 93xx/95xx, który nie umożliwia programowania układów 93C48X, 93LC46BX oraz M93S66-125.
    Powyższy rysunek. Dwa pierwsze mają inaczej wyprowadzone piny, a trzeci dodatkowy analogowy sygnał sterujący. Zamiast na przejściówce robić 93xx/95xx, powinno tam być dwa typy 93xx.
    Sam układ 95xx można programować na 25xx z podwyższonym napięciem zasilania na 5V. Takie buble nam oferują rodacy na Allegro :)

Za kilka dni dodam tu projekt przejściówki do CH341 do dwóch typów układów 93xx z dwiema zworkami wyboru organizacji pamięci 8-bit, 16-bit oraz druga zworka do przełączania W Write Enable jak w układzie M93S66-125, gdzie są dwa sygnały cyfrowe W oraz PRE. Ogólnie powinny być dwie zworki ustawiania 0-1 na pinach NC: w jednej wersji układów 93xx są to piny 6, 7, w drugiej wersji piny 1, 8. A sama przejściówka powinna zapewniać programowanie obu wersji 93xx, po co tam ten 95xx.

Pozdrawiam wszystkie jurne i chude koguty :) Dobry kogut to chudy kogut :)

W bublu z allegro od sprzedawcy "salomon" przelutowałem jeszcze podstawkę o 180, żeby wchodziła przejściówka 1.8V oraz przełącznik na drugą stronę płytki, żeby zamykała się wajcha od podstawki. Teraz układ jest w pełni funkcjonalny.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Beata223lala
    Poziom 9  
    Specjalizuje się w: Wypinka
    Beata223lala napisał 19 postów o ocenie 29. Mieszka w mieście Warszawa. Jest z nami od 2017 roku.
  • #2 21807271
    _ACeK_
    Poziom 15  
    Ocena: 198
    Beata223lala napisał:
    TTL <-> 编程

:smile: Chudy kogut z brzuszkiem z radą dla blondynki :lol: Nie każdy zna chiński tak jak znany jest angielski :idea: Dlatego jak piszesz coś po chińsku to w nawiasie napisz po polsku :wink:

Zrzut ekranu z Google Translate: chińskie 编程 przetłumaczone jako programowanie
  • #3 21807286
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 315
    A nie lepiej kupić wersję 1.7 w tej samej cenie? Poza tym są już alternatywne programatory na innym układzie w tej samej cenie i nie spotkałem się, żeby wymagały przeróbek..
  • #4 21807420
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 251
    _ACeK_ napisał:
    Beata223lala napisał:
    TTL <-> 编程

:smile: Chudy kogut z brzuszkiem z radą dla blondynki :lol: Nie każdy zna chiński tak jak znany jest angielski :idea: Dlatego jak piszesz coś po chińsku to w nawiasie napisz po polsku :wink:

Zrzut ekranu z Google Translate: chińskie 编程 przetłumaczone jako programowanie

Rada dla użytkownika elektrody. W ten sposób jest to opisane na programatorze, nie ma słowa po polsku programowanie. Więc jak najbardziej prawidłowo i zrozumiale użytkowniczka napisała
  • #5 21807431
    chemik_16
    Poziom 27  
    Ocena: 128
    ...KUBA... napisał:
    Poza tym są już alternatywne programatory

Jakie np ?
  • #6 21807514
    Beata223lala
    Poziom 9  
    Ocena: 29
    To może napisz ...KUBA... jakie to polecasz czy używasz ?? Po hasle 1.7 nic nie znajduje jedynie Willem 7.1 ale wątpię, żeby to obsługiwało oba typy kości 93xx. Jest tylko jedno łącze 93xx chyba, że coś na zworkach trzeba przełączyć ?? Tyle tam przełączników, że głowa mała ??

Jeszcze dołączę schemat Płytki CH341 oraz dwa wsady zgrane z EEPROM modułu komfortu Renault Clio nie wiem z jakiego modelu Clio. Może ktoś wskaże gdzie we wsadzie jest zapisany key do kodowania kluczyka ???

Schemat programatora CH341A z zaznaczonymi połączeniami sygnałowymi i zasilania
    Manuala do CH341 nie będę dołączała bo można go ściągnąć ze strony producenta https://www.wch-ic.com/downloads/CH341DS1_PDF.html a znaleźć po wpisaniu w Google hasła CH341 datashet. Jest tam napisane co ma być odłączone do nogi 9 układu.

Który to jest ten kod do kodowania kluczyka ?

Zrzut ekranu z edytora hex przedstawiający zawartość pamięci EEPROM.
    Załączniki:
    • CH341 Programmer SPI 95160 _ DrugiProgrammator 5V .Bin (2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • CH341 Programmer SPI 95160 _ PierwszyProgramator.Bin (2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21807515
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12793
    1.7 CH341? Niby ja coś znajduję, ale nie testowałem. Testował ktoś?
    Programatory CH341A V1.7 z podstawką ZIF i portem USB w trzech wariantach

Cytat:
    Now supports 64M spi, such as MX25L51245GZ, and will continue to add it later (if you have unsupported 25 chips, you can send it to test) Do other 341 programmers support the programming of 93, 95, and 45 chips?
    Adapter USB z gniazdem ZIF i oznaczeniami dla układów EEPROM 24XX i 25XX
    It is more convenient to use a toggle switch to switch the voltage, just dial it
    Programator USB CH341A z podstawką ZIF w wersji V1.7, widok z góry
    Using a high-current adjustable voltage regulator chip, it can output 5v, 3.3v, 2.5v, 1.8v and other voltages, just flip the switch.
    Programator USB CH341A v1.7 z widocznymi pinami i złączem USB
    It is realized by a special level conversion chip, which is stable and reliable, and converts all the functions of 24 and 25.
    Płytka z układem CH341A, złącze USB i złącze pinowe, oznaczenia w języku chińskim
    Directly equipped with a full set of adapter boards: universal sop adapter board, 93, 45, bga24, wson8, etc.
    Zestaw adapterów PCB SOP/DIP z pinami i podstawką
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21807644
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 315
    Co ciekawe przerabiając swój CH341A (wersja BLACK jak u autora) też chciałem zrobić to identycznie na zworce w tym miejscu.. ale jak dla mnie trzeba zastosować dwie zworki aby przełączać z 3.3V na 5V...

p.kaczmarek2 napisał:
    1.7 CH341? Niby ja coś znajduję, ale nie testowałem. Testował ktoś?

Tak! Mam taki i ten dokładnie ten miałem na myśli, trzeba uważać, bo oznaczenia w nazwach aukcji są mylące... 1.8, 2.5 to nie kolejne wersje! tylko wartości napięć zasilania! Wydaje mi się, że sprzedający w niektórych aukcjach opisują inne urządzenia jako 1.8 (ale pewnie wytłumaczą się, że mieli na myśli wartość napięcia a nie nowszą wersję) z tego co wiem najnowsza wersja to właśnie ta 1.7..

alternatywy:
    - CH341B
    - CH347
    - XTW-3
    - XTW...

Myślę, że porównanie tych modułów byłoby warte uwagi ;)
  • #9 21807933
    RomanWorkshop
    Poziom 14  
    Ocena: 423
    Jeśli chodzi o modyfikowanie różnych programatorów (np. USBasp, CH341) i modułów (np. Arduino Nano), aby oprócz sygnałów 5V dawały również możliwość pracy na poziomie 3.3V, to osobiście zaprzestałem takich działań. Zacząłem natomiast używać prostej przejściówki, która obniża napięcie zasilania 5V (VBUS) portu USB do wartości 3.3V (np. liniowym stabilizatorem LM1117-3.3V typu LDO). Poniżej jest widoczna taka przejściówka, którą zbudowałem wykorzystując: moduły PCB z męskim i żeńskim złączem USB-A (połączone zworkami z drutu), stabilizator LM1117-3.3V (obudowa SOT-223) oraz dołączone do niego kondensatory tantalowe: wejściowy 10uF/10V i wyjściowy 22uF/6.3V.

Przejściówka USB z 5V na 3.3V zbudowana na LM1117 i dwóch kondensatorach tantalowych Przejściówka USB z męskim i żeńskim złączem oraz stabilizatorem napięcia

Dzięki niej zasilane urządzenie zamiast 5V dostanie 3.3V, a więc wygeneruje sygnały o takim poziomie. Bez tracenia czasu na przeróbki i działa z każdym nowym urządzeniem. Trzeba jednak sprawdzić, czy urządzenie będzie prawidłowo działać przy napięciu 3.3V (np. dla Arduino Nano takie napięcie jest teoretycznie za niskie, ze względu na mikrokontroler ATmega328 taktowany zegarem 16 MHz, który przy takiej częstotliwości powinien być zasilany minimum 3.8V).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21808095
    Beata223lala
    Poziom 9  
    Problem w tym, że jak obniży się napięcie na USB do 3.3 to układ CH341 wymaga innego zasilania na nogę 9 na której ma być napięcie 3.3V. Przy zasilaniu 5V wytwarza je wewnętrzny stabilizator. W przypadku zasilania 3.3V trzeba podać na nogę 9 3.3V bo wewnętrzny nie jest w stanie wytworzyć tego napięcia. Nie mówiąc już o innych napięciach 2.5 1.8. Przeróbka jest potrzebna, żeby obsłużył kości 93xx/95xx, które wymagają zasilania 5V. Pierwszy czarny moduł jest OK do układów I2c, 24xx, SPI 25xx, które mogą pracować z napięciem zasilania 3.3V.

Drugi, który opisałem to nieudolny bubel. Podejrzewam, że zaprojektowany przez chińskiego laika albo jakąś chińską k.. Tak wygląda jak by AI im to już projektowało na biznes taki jest tam debilizm zrobiony z porządnego układu CH341. Chinol siada przed AI pisze goje zgodnie z netem chcą mieć taki coś AI z przełącznikiem 3.3V, 5V, zaprojektuj mi to dla nich :) :))))).

Żeby w układzie CH341 realnie przełączyć wszystkie punkty zasilnia nie da się tego zrobić na jednej zworce trzeba zastosować trzy zworki albo podwójny przełączni hebelkowy jak na rysunku poniżej. W układzie są trzy punkty zasilania EEPROM, noga 28 VCC CH341 oraz noga 9 CH341 i muszą być zasilane niesymetrycznie w zależności od napięcia.
    Schemat przełączania napięć zasilania CH341 z przełącznikiem między 3.3V a 5V

Żeby realnie zmienić poziomy na rządane napięcie 3.3V, 2.5V 1.8V trzeba zastosować YF08EQ1 Bi-directional, Level-Shifting. jest to w układzie w zestawie CH341 oraz jak poniżej. Jak by tam zastosowali przełącznik i dwa albo trzy stablizatory 3.3V 2.5V i 1.8V może regulowany to by można przełączać na wszystkie napięcia.
    Adapter 1.8V z podstawką ZIF i elementami konwertera poziomów napięć
    Dodam, że przejściwka ta może być załorzona zarówno do gniazda 24xx jak i 25xx, czy jest sens zakładać ją do 24xx to nie wiem ale wszystkie sygnały skonwertuje na 1,8V.

Jest też taki układ o którym pisze p.kaczmarek2 z czujnikiem infra-red oraz przełącznikiem napięć myślę że to najlepsza opcja, z tym że nie ma klipa i przejściówki 25xx na 93xx typu I oraz II.
    Zestaw CH341A Programmer V1.7 z adapterami i funkcją przesuwania poziomu napięcia.

W układach z Aliexpress nazwanych CH347 w niektórych są dwa stabilizatory oraz YF08EQ1 Bi-directional, Level-Shifting w innych nie jak poniżej.

Dwa moduły oznaczone CH347, jeden z dodatkowymi stabilizatorami i układem YF08EQ1
  • #12 21808111
    Paul_T
    Poziom 1  
    Jest nowsza wersja tego programatora CH347:

Duzo szybszy odczyt.

• #13 21808956
    Beata223lala
    Poziom 9  
    Dodam jeszcze przejśwciówkę 25xx, 95xx na 93xx typu I i II. jak powinna być zrobiona nie badziew, który sprzedaje marny szopik el "msalamon_pl" z bublami za 32zł a to nie salomon tylko raczej puszka pandory :)

Schemat i projekt płytki PCB przejściówki dla układów EEPROM serii 93xx

Oraz do druku i pliki z Eagle w załączniku. Może ktoś poprawi albo wniesie korekty.
    I typ
    93C06,
    93C46A/B/C,
    93C56
    93Sx6-125,
    II typ wygląda na to, że to te z końcówkami X tylko dwie znalazłam ale mają wersje SMD, bga
    93C46X
    93LC46BX

Dodam jeszcze jak wyszło po zlutowaniu. Niestety ścieżki tylko z jednej strony i grzebień do wpinania trzeba było przylutować po stronie ścieżek.

Testy na pamięci 93c86WP okazało się, że AsPeogrammer 2.1.0.13 oraz NeoProgrammer 2.1.0.19 czyta i zapisuje EEPROM poprawnie można zmieniać organizację pamięci z 8bit na 16bit i z powrotem przy zasilaniu kości 3.3V jak i 5V. Program CH341A V2.2.1.1 nie odczytywał zapisanych kości poprawnie.

Programy po wybraniu opcji "Detect chip" poprawnie podają 93c86WP i podają organizacje pamięci według ustawiona na zworce a nie tą w jakiej został zapisany EEPROM.
    Załączniki:
    • przejsciowka.pdf (16.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • przejsciowka.zip (14.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21809075
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6092
    Dzięki za podzielenie się opinią. Ile ja już Ch341 posłałem do Kosza...

Pozwolisz, że przetłumaczę na angielski?
    Bardzo ciekawe wnioski, chociaż trochę przesadnie żartobliwe.
    Napisz do mnie Paczkomat na Prywatną Wiadomość, a prześlę mały upominek

--
    Kogut na odchudzaniu gulson
  • #15 21809927
    Beata223lala
    Poziom 9  
    Dlaczego tak te CH341 idą do kosza ? Coś im się dzieje? Spaliłam jedną pamięć 24C02 wkładając na odwrót ale CH341 nadal działa ? Zamówiłam ten 1.7 CH341 na aliexpress za 42 zł jak przyjdzie pomierzę go przetestuje i napisze co i jak z nim jest ?

Układ 1.7 umożliwia ustawienie wszystkich napięć 1.8V 2.5V 3.3V oraz 5V zmienia zarówno napięcie zasilania EEPROM jak i poziomy sygnałów. Według mnie to nie jest potrzebne i wystarczą napięcia 3.3V oraz 5V i przejściówka 1.8V, np: (m95160WP 2.5V-5.5V), inne szeroki zakres (M95160-DF 1.7 V to 5.5 V ), (MX25L12873F 2.7V-3.6V), jeszcze inne niskie wartości (24C02C Microchip 4.5V-5.5V). Z moich wyszukiwań wszystko da się obskoczyć 1.8V, 3.3V oraz 5V. Tak więc czy przy pierwszym zakupie 1.7 CH341 był by to najlepszy wybór może tak? Fajnie jeśli w zestawie był klip oraz podstawki SOP8 150mil, SOP8 200mil.
  • #16 21810407
    RomanWorkshop
    Poziom 14  
    Ocena: 423
    >>21809927
    Być może Adminowi chodziło o posłanie wielu tematów o CH341 do forumowego kosza ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21827871
    kb2

Poziom 12  
    Ocena: 1
    No to i ja się podłączę pod temat: również kupiłem na Aliexpress programator CH341 i jest tak:
    Układ - CH341B
    zasilanie układu - 3,3 V; pin 9 - 3,3 V
    zasilanie na podstawce 3,3 V
    Płytka czarna, opis "CH341 Pro". Jak widać, to chyba losowo zależy, na jakiego producenta się trafi...
    Na opakowaniu producent: Shenzen Esida Electronic itd.. ;)
    PS.
    Nie zgadzam się z opinią, że układ można zasilać 5 V, a wystarczy obniżyć zasilanie kości pamięci.
    Na poniższym obrazku jest test płytki z zasilaniem układu 5 V. Druga sonda jest podłączona do napięcia 3,3 V.
    Widać impulsy przekraczające 4,5 V, jeśli pamięć ma zabezpieczenie w postaci diody podłączonej katodą do 3,3 V,
    to jest oczywiste, co się stanie.
    Zbliżenie na oscyloskop Hantek z falami sygnału i podłączony programator CH341
    obraz zaczerpnięto z: https://www.onetransistor.eu/2017/08/ch341a-mini-programmer-schematic.html
    Konto firmowe:
    AUTOMATYKB Krzysztof Brudzisz
    Klęczany 229, Kleczany, 38-333 | Strona WWW: https://automatykb.pl
📢 Słuchaj (Głos AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programatorów CH341 zakupionych na AliExpress i Allegro oraz koniecznych modyfikacji po zakupie. Wersje programatorów często nie dostarczają na programowany układ napięcia 5V, a jedynie 3.3V, co uniemożliwia programowanie niektórych pamięci EEPROM, np. M95160. Konieczne jest przecięcie ścieżki i dodanie zworki umożliwiającej przełączanie między 3.3V a 5V na zasilaniu programowanego chipa. Układ CH341 sam zasilany jest 5V i nie wymaga modyfikacji zasilania, jednak napięcie na nóżce 9 musi być odpowiednio dopasowane (3.3V przy zasilaniu 3.3V, 5V przy zasilaniu 5V). Wersje programatorów oznaczane jako 1.7, 1.8 czy 2.5 często odnoszą się do napięć zasilania, a nie wersji sprzętu. Alternatywą są programatory oparte na układach CH341B, CH347, XTW-3, które mogą oferować lepszą funkcjonalność i szybszy odczyt. Zamiast modyfikacji programatora, proponowane jest stosowanie zewnętrznych przejściówek obniżających napięcie USB z 5V do 3.3V (np. stabilizator LM1117-3.3V). Wskazano również na problemy z chińskimi wersjami programatorów, które mogą być źle zaprojektowane i wymagać przeróbek. Do programowania pamięci 93xx/95xx potrzebne jest odpowiednie przełączanie napięć zasilania i sygnałów. W dyskusji pojawiły się schematy i przykłady modyfikacji, a także uwagi dotyczące kompatybilności oprogramowania (AsProgrammer, NeoProgrammer). Wskazano, że najlepszym wyborem może być wersja 1.7 CH341 z możliwością ustawienia napięć 1.8V, 2.5V, 3.3V i 5V oraz wyposażeniem w klip i podstawki SOP8.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA