logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sposoby na oszczędzanie energii i gazu w domu - praktyczne porady

DonRomano 01 Sty 2006 19:32 103858 213
Najlepsze odpowiedzi

Jakie praktyczne sposoby pozwalają obniżyć rachunki za prąd i gaz w domu bez całkowitego wyłączania urządzeń?

Największe oszczędności dają ograniczenie strat ciepła w domu, sensowne sterowanie ogrzewaniem i korzystanie z tańszej taryfy, a nie „kombinowanie” przy licznikach. Warto dobrze docieplić dach/strop, ściany, okna i drzwi, uszczelnić szczeliny oraz zastosować termostaty i - jeśli to możliwe - ogrzewanie podłogowe, bo ogrzewanie jest największym kosztem [#2140559] Dla prądu opłaca się licznik dwutaryfowy i uruchamianie pralki albo bojlera w nocy; przy lodówce lepiej zapewnić dobry przepływ powietrza przy skraplaczu niż wyprowadzać ciepło na zewnątrz, a przy okazji można dodać wentylator sterowany razem ze sprężarką - jeden z użytkowników podawał ok. 20% poprawy [#2138296][#2244492] Na grzejnikach pomaga ekran odbijający ciepło od ściany oraz swobodny obieg powietrza wokół kaloryfera [#2699836] Ciepłą wodę w bojlerze ustawiaj tylko tak gorącą, jak naprawdę potrzebujesz, bo straty rosną wraz z różnicą temperatur względem otoczenia; do codziennych oszczędności pomagają też żarówki energooszczędne, wyłączanie urządzeń ze standby, pranie bez wstępnego i gotowanie tylko potrzebnej ilości wody [#5500628][#5516184][#2136670][#2198954]
  • #31 2156325
    lewy456
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Temat ogólny to oszczędzanie energii i gazu... troche sie chłopaki rozpędzili i zaczeli pisać o sytuacji w kraju, ale ja nie bede kontynuował tego wątku. Wszyscy wiedza, że polacy narzekają i lubią to robić...

Napisze coś od siebie odnośnie oszczędzania energi. Mianowicie, wszyscy którzy pojawili sie na elektrodzie nie sa ciemni wiedza to i owo o elektronice prądzie itd itp. Każdy skoro już sie pojawił ma komputer. Jak siedzi przy kompie i nie jest samobójca to włącza jakies źródło światła żeby niwelować męczące działanie monitora. Każdy coś włącza. Jeden ma żarówke 100W na suficie (świeci to z za niego troche sie odbija w monitorze ale jakoś tam siedzi i pisze...) Drugi bystry włącza tylko lampke na stoliku 60W (juz lepiej o całe 40W no i nie odbija sie w monitorze) Trzeci mega bystry zauważył ze jak oświetli ściane ( w narożniku ma biurko) to wzrok jeszcze mniej sie męczy! Ja zauważyłem to samo. Mam biurko narożnikowe na nim niestety prądo-żernego CRT ka. Czym ratuje swoje oczy? Kupiłem 4 diody białe o średnicy 5mm i wydajności 9000 mcd. Skierowałem je na białą ściane za monitorem. Zużycie energi: 4x20mA jest różnica? Moim zdaniem jest. Planuje zainstalowanie większej ilości takich diod w całym pokoju. Wiem ze czasem trzeba i tak bedzie trzeba włączyc normalne oświetlenie ale napewno nie tak czesto. Generalnie rzacz ujmujac pomysł zaczerpnąłem z rozwiązań w telewizorach LCD tam dodatkowo diody sa kolorowe i dostosowuja sie do wyświetlanego aktualnie obrazu ale mysle ze moja instalacja jest wystarczajaca. Jak ktoś chce sobie troche dostosować barwe na ściane a ma Widowsa to niech kupi jedna diode niebieska i bedzie miał jeszce ciekawiej. Pozdrawiam
  • #32 2156819
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    lewy456 - 100% racji
    Też włączam lampkę tylko nie wiedziałem po co mi ona jest potrzebna (a przy mojej ślepocie)
    Od siebie dodam że muszę lukać na klawiaturę przy pisaniu (co i tak nie pomaga jak widać po literówkach) i aby nie włączać światła zamontowałem trzy czerwone LED'y pod biurkiem (nad wysuwaną półką klawiaturową). Zasilam to z USB, więc gaśnie po wyłączeniu listwy.
  • #33 2165331
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Również uważam żeby zaoszczędzić na świetle to można zainstalować diody. W 2 pokojach mam tylko (na suficie) 100W żarówy, ale ich to żadko się używa gdyż po zainstalowaniu 10mm namocniejniszych białych i lekko ich stungowaniu(poprzez porysowanie) mam bardzo jasno.

A co do grzejników z podzielnikami to jest paranoja!!! W mieszkaniu w bloku 80m mam stałą temp ok 21-22stopnie i WOGLE NIE GRZEJE a co roku i tak jest do zapłaty...

Pozdrawiam maniak oszczedzania
  • #34 2167689
    kucharzb
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Z ciekawosci: A jaki masz podzielnik? elektroniczny czy parujący?

pozdrawiam
    krzych
  • #35 2169663
    gimof
    Poziom 27  
    parujący niestety :(

Pozdro
  • #36 2170833
    piramidon
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    "A co do grzejników z podzielnikami to jest paranoja!!! W mieszkaniu w bloku 80m mam stałą temp ok 21-22stopnie i WOGLE NIE GRZEJE a co roku i tak jest do zapłaty... "----ale logika!!!!
    Mam świetnie zaizolowany dom (ściany80mm PPS+100mm PPU,sufit 300-400mm welna, roletyALU-PU w oknach , 80mmPS na podlodze) dom ogrzewany kominkiem (chociaz jest podłogówka elektryczna)wieczorem było22,5st--po wyjeżdzie na 24h 16,4stC przy -3stC na dworze.
    Teraz Wiesz za co płacisz?--za tę stałą temperaturę, na pewno przy gorszej izolacji. Za ogrzewanie rocznie! płacę 480 złotych.Zużywam 5-6metrów przestrzennych drewna i 400-450kWh na ogrzanie wody i oświetlenie miesięcznie (z dwoma taryfami).
    potwierdzam: izolacja i sterowanie to klucz do oszczędności
    Dom 120m.kw parterowy
  • #37 2171896
    gimof
    Poziom 27  
    No dobra, ale gdybym nie miał parujących podzielników to nie płaciłbym teoretycznie nic za ogrzewanie.

Pozdri
  • #38 2172106
    kucharzb
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    to zalezy od sposobu rozliczania - w niektorych spoldzielniach jest np liczone tak: 50% koszty stale i 50% z podzielnikow - wiec nawet jesli podzielniki ci nie parują to i tak iles musisz zaplacic (ale trzeba sie zawsze ppytac u siebie na jakich zasadach t jest robione).

pozdro
  • #39 2173358
    gimof
    Poziom 27  
    Znaczy sie owszem płaci się stałą stawke ale i tak zawsze jest dopłata za podzielniki.

Pozdro
  • #40 2173828
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Moim zdaniem znacznie lepiej byłoby pomyśleć o tym jak zarobić więcej kasy po to żeby nie kombinować nad zaoszczędzeniem kilku groszy jeśli jesteś profesjonalistą w jakiejkolwiek dziedzinie to myślę że lepiej czyli łatwiej wymyślić jak zarobić te pieniądze niż jak je zaoszczędzić.Nie mówię o marnotrawstwie energji, tego należy unikać.
  • #41 2173874
    gimof
    Poziom 27  
    To oczywiste ale jak będziesz zarabiał krocie i będziesz rozżutny to niegdy nie będziesz miał forsy. Czyż nie?

Pozdrawiam
  • #42 2174882
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Fantastyczne pomysły nie ma co.
    A co myślicie o ogrzewaniu domów olejem jadalnym z "BIEDRONKI"?
    Taki olej można kupić po 1.90PLN Montując palnik olejowy używany za ok.200PLN można grzać w C.O.

Czy to byłoby ekologiczne? Chyba tak.

Czy ktoś ma doświadczenie w ogrzewaniu domów olejem opałowym?

Ile oleju spala taki kocioł powiedzmy o 20kW do ogrzania C.O. w domu jednorodzinnym o powierzchni np. 150 m2?

Dzisiaj dostałem rachunek za gaz 940 zł za dom 150 m2, jestem załamany.
  • #43 2175126
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    na wszystkich portalach o docieplaniu, budownictwie itd trąbią, że bodajże 70-80 procent ciepła ucieka z domu przez dach...ja zeszły rok miałem "rokiem styropianu na ścianach zewnętrznych", ten rok planuję "rokiem ocieplenia stropu" I to dopiero powinno dać efekt, bez coraz większego zużycia coraz gorszej jakości źródeł energii typu: fatalnej jakości węgiel , gaz z Kirgistanu czy olej z Biedronki ;)
    I porównanie oszczędności typu: " zamiana świetlówki 11W na kilka ledów" z zaoszczędzaniem kilkuset złotych miesięcznie na ogrzanie domu ukazuje, co jest priorytetem, przynajmniej dla mieszkańców domów jednorodzinnych.....
    Oczywiście zawsze zostaje...komplet kufajek dla domowników i...latarka z ledem i akumulatorkiem ładowanym prądniczką dzięki sile mięśni...
    Może zamiast takich doświetleń siedzieć w sieci o pół godziny krócej, oszcędność chyba będzie większa...
  • #44 2175405
    msiuel
    Spec od TV
    Ocena: 84
    Co do " uciekania" ciepla przez dach to faktycznie jest spore.Rok temu dopieplilem dach styropianem ,1/4 budynku (tam gdzie bylo najzimniej ) i efekt przerosl oczekiwania....Szkoda ,ze koszt jest spory (zdaje sie 50zl za 1m2 /rob.+materialy).....Druga ciekawa rzecz zastosowal moj znajomy ,a mianowicie zamiast wody w CO zastosowal zuzyty olej.....Bardzo to sobie chwali.Pozdrawiam.
  • #45 2176206
    DonRomano
    Poziom 34  
    Z tym olejem to go poniosło.
    Ciekawe czym motywuje swoje zadowolenie?
    Moim zdaniem i nie tylko jest to pozbawione jakiegokolwiek sensu a nawet jest jeszcze gorzej.
  • #46 2176695
    msiuel
    Spec od TV
    Ocena: 84
    Pali w zasadzie tylko drzewem i twierdzi ,ze co prawda wolniej sie nagrzewa ,ale za to dluzej trzyma temperature ,no i nie wrze przy 100st :| :idea: ....,gdy piec rozgrzany ,a zabraklo prady dla (pompka).....
  • #47 2177004
    Lord Jim
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Ja jestem jednym z sześciu lokatorów mieszkania studenckiego:
    * 3 duże pokoje + kuchnia + łazienka + korytarz zakończony pawlaczem (mieszkanie w kamienicy niedaleko centrum Poznania - ok 80m2)
    * 3 piece kaflowe, w które wmontowane są po trzy oddzielnie włączane grzałki elektryczne nie wiem jakiej mocy, ale jak grzeje się na nocnej taryfie, to później cały dzień trzyma ciepło (dobre te piece kaflowe)
    * 3 komputery (zasilacze 350W) z połączeniem do internetu praktycznie "non stop" w użytku
    * 3 miniwieże z głośnikami 30W bardzo często używane
    * 2 telewizory 21" bardzo często używane
    * w każdym pokoju żarówki 1x100W, 2x60W + 3xlampka na biurko + 3x lampa narożnikowa na dwie żarówki 1x60W i 1x40W
    * w kuchni kilkanaście żarówek 40W
    * czajnik elektryczny baaardzo często używany 2000W, 1,7l
    * opiekacz 700W i toster 800W bardzo często używane
    * bojler w łazience z termostatem 800W/1600W na 50l włączany tylko wówczas, gdy następuje zmiana na taryfę nocną
    * żadko używane pierdoły jak odkurzacz, robot kuchenny, pochłaniacz pary w kuchni, żelazko itd
    * wiele innych drobnostek typu ładowarki itp.
    * kuchenka gazowa
    * cipła woda w kuchni na tzw. junkers gazowy (szwankuje i najchętniej nie używałbym, ale dziewczyny chcą mieć bierzącą ciepłą wodę)

Nasze rachunki za prąd co 2 miesiące ostatnio za list/grudz do zapłaty ok 800 zł. Przypuszczalnie za stycz/luty będzie ok 900zł, przy podziale na osobę daje nam to trochę więcej niż 100 zł/osobę.
    Nasz rachunek za miesiące maj/czerwiec 280 zł, za lipiec/sierpień 240 zł, w przeliczeniu na os różnie to wyglądało (przewinęło się wówczas przez nasze mieszkanie wiele osób i umiejętnie to wykorzystaliśmy :) )

Wnioski: Nie żyjemy oszczędnie, bo na wielu rzeczach możnaby oszczędzić. Staramy się jednak mimo wszystko oszczędzać tam gdzie możemy.
    * Najwięcej nas kosztuje ogrzewanie, bo na grzałki elektryczneo dużej mocy. Piece włączamy tylko i wyłącznie na noc w godz 22-6 później wyłączamy, aby dodatkowo nie grzało jeszcze między 13-15 kiedy to zegar przełączony zostaje na taryfę nocną.
    Są to piece, w których wcześniej najzwyczajniej palono węglem. Jeśli ktoś widział kiedyś piec kaflowy to chcę napisać, że grzałki nie są wbudowane, ale po prostu umiejscowione wewnątrz pieca na wyżebrownych cegiełkach. Można zmienić położenie grzałki w każdej chwili. Pierwotnie ustawione są tak, że jedna grzałka ogrzewa ścianę pieca, która zwrócona jest w stronę pokoju, druga grzałka ustawiona jest tak, że ogrzewa środek pieca, aż po jego górną ścianę, trzecia grzałka jest w piecu zwrócona w stronę ściany pokoju. Najczęściej używamy tylko i wyłącznie tych dwóch pierwszych i w pokoju jest przez cały dzień bardzo ciepło, bo mimo, że piece są wyłączone już o 6, to jeszcze są gorące do ok 16, a ciepłe do 22. Kiedy grzejemy na jedną zewnętrzną grzałkę również jest ciepło, ale szybciej stygnie piec i ok 19 (czyli w naszej ulubionej porze dnia) robi się chłodniej.
    Piece te nagrzewają się dość długo, bo jeśli włączy się go o 22 to efekty dopiero można poczuć po 1-2 godz.
    To nasz najlepszy sposób na oszczędność.
    Drugim sposobem jest załączanie bojlera na 2 godz w czasie taryfy nocnej w ciągu dnia oraz na noc.

Marnotrawimy prąd również przez inne używane przez nas rzeczy. Uzależnione jest to wieloma sprawami. Jednakże na ogrzewanie i tak idzie mniej więcej połowa naszych wydatków zwiącanych z opłatami dodatkowymi typu gaz, internet, prąd, woda.

Pozdrawiam wszystkich ...student historii.
  • #48 2183614
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Gaz, prąd itp. TO ja dodam coś o wodzie:

1. Standardowo spłuczki w ubikacjach napełniają się do pełna - ok.7 litrów. W zupełności wystarczają 3-4 litry (chyba że ktoś "wali" jak krowa na polu :D ). Wystarczy tylko przesunąć pływak na pręcie z zaworem, i już liczniki zaczną mniej pokazywać :)
    2. Czasami można dostać w sklepach z armaturą (ostatnio tego nie widzę :( ) takie duperelki zakładane w miejsce standardowego sitka na wylewce (kranie). Jest to sitko z zaworkiem. Zaworkiem jest kawałek pręcika plastikowego który zwisa z sitka (ok 15cm), a na jego końcu (w wylewce) jest kuleczka zatykająca wylew. Odkręca się wodę w baterii - woda nie leci. Wystarczy włożyć ręce pod wylewkę tak, aby lekko odsunąć od pionu ten pręcik - woda zaczyna lecieć (otworzył się zaworek z kulki). Ręce wyjmujemy spod wylewki - woda nie leci. Proste a jakże użyteczne :)

A co do prądu: kupiłem czajnik na gaz, bo gaz mam w ryczałcie, a prund nie.
  • #49 2184602
    tale
    Poziom 9  
    DonRomano napisał:
    Z tym olejem to go poniosło.
    Ciekawe czym motywuje swoje zadowolenie?
    Moim zdaniem i nie tylko jest to pozbawione jakiegokolwiek sensu a nawet jest jeszcze gorzej.

Skoro twoim zdaniem stosując olej zamiast wody jest gorzej, skoro w wielu fabrycznych rozwiązaniach grzejników zastosowano właśnieolej zamiast wody?

Konstruktorzy w zakładach produkujących grzejniki nie znają się na tym?

tale
  • #50 2185873
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Z tym olejem wg mnie jest tak:
    Nie powoduje korozji, nie odkłada kamienia, nie gotuje się, nie zamarza
    ale:
    ma większą lepkość, ma właściwości penetrujące, ma mniejszą pojemność cieplną (np transformatorowy - 1900, woda - 4190), używany po prostu "śmierdzi".Mam paru znajomych którzy stosują - ich zdania są podzielone.

Drogi Lord Jim'ie - na tym właśnie polega studiowanie - pewne rzeczy robi się inaczej...

Gotowanie wody - robiąc sobie kawkę nalewamy do czajnika 0,5 litra wody, zamiast 1,5 litra (wbrew pozorom ciężko niektórych do tego przyzwyczaić)

Spłuczka – kupić automat z podwójnym dozowaniem
  • #51 2189009
    bogdan5
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    ja w domku jednorodzinnym planuję budowę kolektora słonecznego do podgrzewania CWU. Poszukajcie na forum w własne konstrukcje- kolektor pzdr.
  • #52 2189281
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #53 2189395
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ponadto oleje są ropopochodne co oznacza, że niszczą gumę stosowaną jako uszczelki w kotłach, zaworach itp.
    Wiem zaraz ktoś powie, że można zastosować np. olej roślinny ale to nie o to chodz.
    Olej ma też inną gęstość więc potrzeba inne pompy aby przetłaczać go w rurach.

Ponadto w dobrze wykonanej instalacji podstawą jest mała ilość wody, która szybko się nagrzewa i szybko stygnie, umożliwia to łatwą regulację całej instalacji i co za tym idzie spore oszczędności.

Podejrzewam, że nieleden producent myślał o takim rozwiązaniu ale doszli do wniosku że nie warto.

Pomyśl co by się działo w domu gdyby np. pękł grzejnik albo rura?
    Wyobrażasz sobie 50 litrów oleju w salonie? Bo ja nie.
  • #54 2189470
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Cytat:
    Czy ktoś posiada konkretne dane na zmniejszenie cosinus'a "fi".
    Zmniejszenie tego współczynnika zmniejsza ilość pobranych kilowatogodzin.
    - niestety, konkretnych danych nie mam, ale tanio sprzedam schemat perpetum mobile. cosφ nie wpływa na wskazania.
    DonRomano - zgadzam sie z twoimi argumentami, ale wyobraź sobie warsztat samochodowy w którym musisz grzać codziennie tylko po to aby woda nie zamarzła. Po wlaniu oleju znajomy ma w nosie mrozy.(nie ma zleceń -> nie grzeje -> oszczędza) a dzisiaj u mnie -15°.
  • #55 2190946
    kmr
    Poziom 18  
    Ocena: 93
    Czesc
    Ja jeszcze na temat CWU oczywiscie stosuje kolektor sloneczny z prostym regulatorem, który umożliwia załączenie pompki przy różnicy temperatór kolektor - zbiornik CWU ok 5 - 10 stopni, ale jest jeszcze jeden problem dotyczący odzysku ciepła ze zużytej wody. Widziałem w jednej z gazet niemieckich instalację, gdzie gość zastosował wymienniki ciepła pochodzącego z wody z prysznica. Jest to moim zdaniem ciekawa propozycja, bo w czasie kompieli wylewamy przecież dużo ciepłej wody a wtym czasie można podnieść temperaturę wody wpływającej do zbiornika. Problem stanowi jednak okresowe czyszczenie wymiennika z osadów ale to chyba da sie zrobić.
    Pozdrawiam!
  • #56 2191045
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1361
    [quote="forestx"]
    Cytat:

DonRomano - zgadzam sie z twoimi argumentami, ale wyobraź sobie warsztat samochodowy w którym musisz grzać codziennie tylko po to aby woda nie zamarzła. Po wlaniu oleju znajomy ma w nosie mrozy.(nie ma zleceń -> nie grzeje -> oszczędza) a dzisiaj u mnie -15°.

można w takim przytpadku zamiast oleju zastosować "borygo". ma to plus taki że instalacja mogła pracować wcześniej na wodzie i można ją bez problemu borygiem zalać.. a w przypadku oleju wymagane są pewne przeróbki instalacjo CO.
  • #57 2192847
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    amodo napisał:
    Czy ktoś posiada konkretne dane na zmniejszenie cosinus'a "fi".
    Zmniejszenie tego współczynnika zmniejsza ilość pobranych kilowatogodzin.

Temat jest poważny, niewiele pomogę ale wpisz w google: kompensacja mocy biernej

Pozdrowienia z Polski południowej
    HenryK3
  • #58 2193690
    juurrek
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    W starym budownictwie stosowane są termy gazowe do wody ciepłej w łazience i kuchni. Płomyk gazowy pali sie 24h, wystarczy go wyłaczyc a uzywac kiedy jest potrzebny. Oszczednosc kolosalna, mój tata to sprawdził. Inny pomysł (nie mój), wody gruntowe mają stałą temperature tj.8st. wystarczy zrobic wymiennik ciepła i ogrzewac domek mn.na działce

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

Moderowany przez Jasiek690:

Pomysł dotyczący oszukiwania wodomierza skasowałem. Jasiek690

• #59 2194086
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    W sprawie cosφ
    Cytat:
    Temat jest poważny, niewiele pomogę ale wpisz w google: kompensacja mocy biernej
    czyżbym przespał lekcję o licznikach energii elektrycznej? - bo IMHO domowy licznik kręci tylko moc czynna. Za moc bierną (z licznika do tego celu przeznaczonego) płacą np duże zakłady pracy (obciążenie indukcyjne) i kompensacja w takim przypadku (baterie kondensatorów) jest jak najbardziej "oszczędna". Instalacji domowych ten temat nie dotyczy.
    Cytat:
    dmuchamy odkurzaczem w odkrecony kran

Liczniki wody też są podatne na działanie magnesów, ale jak pisał autor tematu - nie tędy droga.
  • #60 2194276
    rafald
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    DonRomano napisał:
    Fantastyczne pomysły nie ma co.
    A co myślicie o ogrzewaniu domów olejem jadalnym z "BIEDRONKI"?
    Taki olej można kupić po 1.90PLN Montując palnik olejowy używany za ok.200PLN można grzać w C.O.

Czy to byłoby ekologiczne? Chyba tak.

Czy ktoś ma doświadczenie w ogrzewaniu domów olejem opałowym?

Ile oleju spala taki kocioł powiedzmy o 20kW do ogrzania C.O. w domu jednorodzinnym o powierzchni np. 150 m2?

Dzisiaj dostałem rachunek za gaz 940 zł za dom 150 m2, jestem załamany.

Witam, też za dom 160m2 pow. użytkowej dostawałem takie rachunki (co+cwu) przy temp. w pokoju gościnnym 19-20 st.C a w pozostałych 18st.C - brrr. Tydzień temu zainstalowałem kocioł węglowy ze sterowaniem i podmuchem i na razie jest o.k. - średnia w domu 21st.C i myślę że nie zapłacę więcej za węgiel niż za gaz.

Dodano po 9 [minuty]:

juurrek napisał:

Dodano po 3 [minuty]:

jeszcz ieden sposób na oszczednosc wody .kiedy firma montuje wam licznik wody wystarczy poprosic fachowców o kolejnosc montarzu ;dopływ wody ,zawór kulowy .filtr wody.licznik.odpływ .Jak oszczędzamy zamykamy zawór kulowy ,wyjmujemy siatke filtrującą-z filtru ,dmuchamy odkurzaczem w odkrecony kran ,licznik wody cofa sie do tyłu.To działa!

Z czego się orientuję to nikt ci nie zainstaluje armatury odcinającej przed wodomierzem ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy praktycznych sposobów oszczędzania energii elektrycznej i gazu w domu, ze szczególnym uwzględnieniem efektywności urządzeń i instalacji grzewczych. Poruszono temat wymiany tradycyjnych żarówek na energooszczędne świetlówki i diody LED, które zmniejszają zużycie energii i mają dłuższą żywotność. Wskazano na znaczenie właściwego użytkowania sprzętów AGD, np. pralki z możliwością zasilania ciepłą wodą o temperaturze do 50°C, co pozwala na skrócenie czasu prania i oszczędność energii. Omówiono również zastosowanie sterowania elektronicznego ogrzewaniem gazowym z indywidualnym programowaniem temperatury w pomieszczeniach (system EiB), co zwiększa efektywność i redukuje koszty.

W zakresie chłodzenia lodówki zaproponowano montaż wentylatorów lub poprawę wentylacji radiatora, co może skrócić czas pracy agregatu i zmniejszyć zużycie energii. Poruszono temat liczników dwu taryfowych, które umożliwiają korzystanie z tańszej energii nocnej, co przekłada się na obniżenie rachunków. Wskazano na znaczenie dobrej izolacji termicznej budynku, zwłaszcza ocieplenia dachu i ścian, jako kluczowego czynnika wpływającego na zużycie energii na ogrzewanie.

Dyskusja zawierała także informacje o alternatywnych źródłach ciepła, takich jak pompy ciepła, kotły węglowe ze sterowaniem elektronicznym, kolektory słoneczne do podgrzewania ciepłej wody użytkowej oraz eksperymenty z ogrzewaniem olejem jadalnym i olejem zużytym, z uwzględnieniem ich wad i zagrożeń dla instalacji. Poruszono kwestie prawne i techniczne związane z próbami manipulacji licznikami energii (np. magnesy neodymowe), które są nielegalne i mogą prowadzić do zwiększenia zużycia energii.

Wskazano na znaczenie eliminacji zużycia energii w trybie czuwania urządzeń elektronicznych poprzez odłączanie ich od sieci. Omówiono także pomysły na wykorzystanie odnawialnych źródeł energii, takich jak instalacje solarne, wiatraki do zasilania pomp, zbieranie i wykorzystanie deszczówki do spłuczek oraz odzysk ciepła z wody zużytej. Dyskusja zawierała również techniczne uwagi dotyczące pomiarów zużycia energii, wpływu współczynnika cosφ na rachunki oraz problemów z podzielnikami ciepła w budynkach wielorodzinnych.

Podsumowując, efektywne oszczędzanie energii i gazu w domu wymaga kompleksowego podejścia obejmującego modernizację oświetlenia, optymalizację pracy urządzeń AGD, zastosowanie nowoczesnych systemów sterowania ogrzewaniem, poprawę izolacji termicznej budynku oraz rozważenie odnawialnych źródeł energii i alternatywnych paliw, przy jednoczesnym przestrzeganiu przepisów prawnych dotyczących pomiarów zużycia mediów.
REKLAMA