WITAJCIE !
Zaczynajac od energii a własciwie od komputera to najlepiej wyrzucic wszystko co sie nie korzysta , bo czasem sie zdarza ze ludzie maja tone dodatków w kompie a nie korzystają z nich , przedwszystkim jedna listwa pod kompa którą można wyłączyć i druga listwa pod sprzęty tv i audio , różnica w skali roku na pere piw

, lampka przy kompie to modyfikacja 4 super LED podpięte pod na razie USB ale w wolnym czasie mam kupiony z Niemiec panel słoneczny który będzie trzeba podłączyć ( moi drodzy mały akumulator i bateria słoneczna będą idealna oszczędnościa wystarczy pomysleć i zrobić ,
2 Oświetlenia większości pomieszczeń (w fazie projektu ) dość popularne na zachodzie u nas nie widziałem jakoś
instalacja :
baterie słoneczne
jednostka sterująca
akumulator
oswietlenie ( diody LED )
trochę ambicji i chęci
wiec doszłem do wniosku ze w domku można zbudowac tym sposobem prawie cale oswietlenie , jest to koszt ale to ma rentownosc , wyłaczajac kuchnie prawie całosc moge tak podswietlic gdzie niepotrzebuje duzej ilosci swiatła , myśle jeszcze o czujnikach żeby wszystko szło automatycznie ( na korytarzach wymysllem listwy na wysokosci 30 cm bo własciwie to oprucz żeby widziec gdzie i jak sie idzie to niepotrzeba wiecej swiatła , przy samych dzwiach komplet diod jest podswietla lustro , w sypialny tak samo parenascie Ledów , w salonie Jażyniówka była najlepszym wysciem a własciwie 2 mniejsze sprywnie ukryte , w kuchni i łaziece sa Osramy , wentylacje planuje w kuchni przeniesc za lodówke , żeby Niemiec problemów z wilgocią konieczna jest sprawna wentylacja bo usuwanie wilgoci wyjdzie nqam drozej niz zaoszczedzimy .
na zewnatrz tez warto zainwestować w ogrodowe oświetlenie LED z baterią słoneczną (tylko sugeruje je zabezpieczyc przed ewentualnym kims komu sie spodobają) .
jestem ciekaw ilu z was ma halogeny z transformatorem , niekiedy experci montują włącznik za transformatorem pozostawiajac ten cały czas waczony ( podziwiam tak mi zamontowali w szafach oswietlenie ) .
W samej kwestii oszczędzania to popatrzcie jak to robią nasi sąsiedzi na zachodzie , oszczedzaja by kupic sobie cos dodatkowo wiec nikt na tym nie traci , a ZE maja systemy które nadzorują potrzeby energetyczne i ewentualnie eliminuja nadwyżke utrzymujac minimum zapasu ( poza tym ostatnio podlaczaja sie jakos z innymi sieciami i sprzedają nadwyżki w produkcji

ale nie wiem dokładnie o co w tym chodzi i gdzie tak robią )
Ogólnie oszczedność jest sugerowana wszyscy o tyn piszą i mówią