logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych?

Mariiusz 28 Mar 2006 22:15 3840822 12902
  • #9601 13928406
    darek1985
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    ramka nie jest skomplikowana. kołki 4cm x 4cm dają sztywnosć całej ramce i do nich przykrecona jest płyta osb 10cm szerokosci i do tej płyty szyby są przyklejone. w miejsach gdzie zchodzi sie szyba z szyba jest sylikon, nie chciałem w tym miejscu dawac szprosa bo dawał by cień.
  • #9602 13936574
    age1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    darek1985 napisał:
    witam. mam pytanie solary da sie tanio zrobic domowym sposobem i bedzie działało, ale koszty bjlera powalają na kolana i tak sie zastanawiam dlaczego by nie zrobić bojlera z beczki plastikowej ( oczywiście bezciśnieniowy ) plastik gorzej przewodzi ciepło niz metal wiec straty ciepła były by niejsze i koszty duzo mniejsze. beczka 250l okolo 50zl do tego izolacja termiczna, i chyba bedziemy mieli dłuzej ciepłą wode. czy ktoś testował takie rozwiązanie?

Wersja dla dla osób z mniej zasobniejszym portfelem

2 czyste beczki metalowe po 208l każda. Beczki kładziesz na boku otworami do siebie. większy otwór do góry w obydwu beczkach.

Dorobienie wężownicy

w korku wycinasz 3 otwory, 2 na wężownicę (powrót/zasilanie) i 1 otwór na CWU przekrój 18 rury miedzianej wystarczy.

Do beczki pakujesz ile chcesz zwojów rury miedzianej jako wężownicę, końce przeciągasz przez korek

....
    Całość można zaizolować watą szklaną a na koniec okręcić folią aluminiową.
    Dalej nie piszę co robić niech Wasza inwencja zabłyśnie
  • #9603 13937892
    pawelunius
    Poziom 9  
    Tydzień temu ukończyłem swoje solary za 1000 zł - wczoraj o 15.00 woda z kranu 72 st. C. U mnie skrzynia w przekroju wygląda tak - sztywność zapewnia sam grzejnik:
    czarny - drewno akacjowe
    niebieski - uszczelka okienna
    czerwone - grzejnik
    brązowe - blacha falista panelowa
    zielone - wełna mineralna
    seledynowe - szyba z okna
    Długość PEX16 między bojlerem a solarami to 15 metrów. Powierzchnia 4 solarów na dachu łącznie 4,5m^2 - zalane wodą. Kąt solarów regulowany ręcznie - aktualnie ok. 45 stopni. Bojler z płaszczem wodnym o pojemności 160l. Układ otwarty z naczyniem wyrównawczym (butelka po Coli:) w najwyższym punkcie nad solarem o pojemności 1 litr. Woda na zimę po otwarciu zaworu w kotłowni wypełnia układ CWU w domu a nadmiar ucieka przez domowe naczynie wyrównawcze (PEX na całej długości ułożony grawitacyjnie).
    Pompka załączana przy różnicy między wodą użytkową a solarami 15 st. na 5 minut (dalsze pompowanie nic nie wnosiło) i potem wymuszone 5 minut przerwy (czas na ustabilizowanie temperatur) - wczoraj pompka pracowała 65 minut (13 załączeń) i podgrzała wodę od godziny 10.00 miała 35 st. a o 15.00 miała 72 st. Sterownik i algorytm własny oparty na raspberry pi z rejestracją parametrów i pomiarów. Wykres: Y - temperatura st. C; X - godzina.
    Ktoś pytał o czujniki:
    Czujniki temperatury 18B20 na przewodzie o grubości 0,14 a długości 15 metrów do solarów (4 sztuki), 8 metrów do kotłowni (3 sztuki) i 7 metrów z kotłowni do ogródka (1 sztuka) - wszystko przy rezystorze 4,7 kohm.

Ktoś może ma podobne solary? 4 grzejniki, bojler 160l - czy to dobre wyniki na wczorajsze słoneczko?
  • #9604 13938784
    darek1985
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    wyniki sa zadowalajace ale według mnie lepiej wiecej wody nagrzac do nizszej temp.
    np 50st. sam zauważyłem ze dużo ciepła ucieka przez szybe powyzej 70st na solarze. daj jakieś fotki swojej konstrukcji. Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych?
    ja dopiero testuje swoje solary
  • #9605 13939913
    pawelunius
    Poziom 9  
    Solary mam pojedyncze tak jak tutaj: Link. Takie było łatwiej wtargać na dach - szybę montowałem już na dachu.
    Więcej wody nie nagrzeję bo taki mam bojler w kotłowni.
    Z tym uciekaniem ciepła nie do końca. Wykres temperatury - solar bez wody pod kątem 10st. na początku lipca od 7.00 do 12.00
  • #9606 13941311
    pjwet
    Poziom 11  
    Witam i króciutko pytam,
    -czy najpierw powinienem połączyć grzejniki panelowe spawaniem i następnie pomalować farbą czy,
    -wcześniej pomalować na czarno po piaskowaniu i później spawać grzejniki? Chodzi mi o o to czy temperatura spawania nie zniszczy pomalowanej wcześniej czarnej warstwy farby.
    z góry dzięki
    Paweł
  • #9607 13941743
    joint32
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Kolego podczas spawania wytwarzana jest temperatura rzędu 4000 stopni, żadna farba tego nie wytrzyma. Najpierw spawanie potem malowanie.
  • #9608 13941857
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2766
    pawelunius napisał:
    Wykres temperatury - solar bez wody pod kątem 10st. na początku lipca od 7.00 do 12.00

Gdzie masz zamontowany czujnik temp. - dokładne miejsce.
    Czy te 10stopni jest od poziomu? Coś dziwny ten kąt. Wbrew wszelkim zaleceniom lub pomyłka w opisie.
    joint32 napisał:
    Kolego podczas spawania wytwarzana jest temperatura rzędu 4000 stopni, żadna farba tego nie wytrzyma.

Gdzież to masz taką temp. ??? "Niedużo" brakuje aby stal odparowała po stopieniu. :D
    Poza tym stal słabo przewodzi ciepło i już kilka cm od spawu (zależy czym spawamy) temp jest poniżej 100 oC. Można farbę chronić robiąc takie "pole operacyjne" z mokrych szmat.
    Jednak najlepiej najpierw spawać a potem malować.
  • #9609 13941959
    pawelunius
    Poziom 9  
    Czujnik wewnątrz grzejnika u góry.
    Kąt 10 st. bo wtedy solary były luzem na dachu - niezamontowane i nie podłączone. Po zamontowaniu i zalaniu wodą w lipcu kąt oczywiście 30 st. a teraz mam 45 st.
  • #9610 13943400
    joint32
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Cytat z wiki. "spawanie elektryczne: z wykorzystaniem spawarki – urządzenia opierającego swą pracę na zjawisku łuku elektrycznego w temperaturach do 4000 °C, stosowane jest do spajania blach o grubości od 1 mm do 80 mm"
  • #9611 13945575
    pisarmen
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    z tego co pamiętam z podstawówki to 4000 st. to coś blisko temperatury topnienia wolframu. a wiem że sa metody spawania z nietopliwą elektrodą wolframową. troche te 4000 mnie przeraża gdyż temperatura topnienia żelaza to cos koło 1200
  • #9612 13945722
    jack63
    Poziom 43  
    Tak to jest jak wiedze czerpie się z "zajawek" w Wikipedii. :cry:
    4000 oC osiągana jest w samym łuku elektrycznym!
    pisarmen napisał:
    temperatura topnienia żelaza to cos koło 1200

Nie 1200 a 1538 oC . Sprawdź sobie w .... Wikipedii. :D
    Czystego żelaza nie stosuje się w konstrukcjach (! ) tylko stal.
    Temp. wrzenia czystego żelaza to 2861 oC i taką max będzie miało jeziorko stali przy spawaniu. Dlaczego? W Wikipedii nigdzie nie ma na to pytanie odpowiedzi wprost!
  • #9613 13970935
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2924
    Pawelunius, z tego co podałeś Twoje kolektory osiągają wydajność typową dla amatorskich konstrukcji. Wyniosła ona ok. 30-40%, a uwaga o stratach na wysokich temp. (72 stopnie to dużo) jest jak najbardziej słuszna. Wykres który przedstawiłeś potwierdza dużą ucieczkę ciepła, także przez szybę. Temperatura stagnacji 110 stopni nie jest zbyt wysoka w porownaniu do konstrukcji profesjonalnych, co może wynikać z dwu głównych przyczyn: nieselektywna powłoka i ucieczka ciepła, głównie przez szybę. W obu wypadkach straty są tym większe z im wyższą temperaturą pracuje kolektor. Na razie tego nie odczuwasz, bo moc prom. slonecznego jest wysoka i jest ciepło. Ale doslownie za kilka dni gdy zrobi się zimniej wydajność amatorskich kolektorów znacznie spadnie. W takim wypadku lepiej będzie sprawował się kolektor 4.5 m2 podłączony do np. 200-300 l niż do 160 l. Po prostu ta sama energia dostarczona do bojlera w drugim wypadku wymusi wyższą temperaturę pracy. Jak wspomniałem straty na kolektorze lada dzień mocno wzrosną i najzwyczajniej w świecie nie osiągnie on wymaganych temperatur.
  • #9614 13971159
    bachus1
    Specjalista - kolektory słoneczne
    Ocena: 99
    gaz4 napisał:
    Temperatura stagnacji 110 stopni nie jest zbyt wysoka w porownaniu do konstrukcji profesjonalnych, co może wynikać z dwu głównych przyczyn: nieselektywna powłoka i ucieczka ciepła, głównie przez szybę.

Jedno i drugie są z sobą nierozerwalne. Ucieczka jest duża bo i selektywność jest mała. Znalazłem na allegro gość sprzedaje same absorbery miedziane pokryte chromem, używki.
  • #9615 13973706
    gaz4
    Poziom 34  
    Pisząc o ucieczce ciepła przez szybę miałem na myśli konwekcję. Jakby się zastanowić, to można zrobić kolektor który będzie ją miał na minimalnym poziomie przy nieselektywnej powłoce - próżniowy ;) A na poważnie, próżniowy kolektor z nieselektywną powłoką będzie działał ze zbliżoną wydajnościa co kolektor z absorberem selektywnym i pojedyńczą szybą. Przy czym pierwszy będzie wydajniejszy podczas dużych mrozów, a drugi przy słabym nasłonecznieniu.

Latem na forum było mało wpisów, pewnie z powodu wysokich temp. zewnętrzynych. Kolekotry chodziły jak burza, a woda w bojlerach wręcz się gotowała. Jednak idzie do nas ochlodzenie i dosłownie lada dzień amatorskie kolektory straca wydajność właśnie z powodu dużych strat na szybie. Pi razy drzwi na każdy stopień spadku temp. zewnętrznej max temp kolektora spadnie też o stopień. To przełoży się na ok. 1.2 Wh mniej na każdym litrze wody w bojlerze czyli przy 200 l zbiorniku zbierze się 240 Wh mniej energii. Niby niewiele, ale jak temp. zewnętrzna spadnie o 10 stopni to zabraknie ok. 2 kWh. A pewnego jesiennego dnia zrobi się tak zimno, że temperatura stagnacji będzie mniejsza od temp. wody w bojlerze i nawet w słoneczny dzień uzysk wyniesie 0 Wh.
  • #9616 13978802
    piotrek48
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam, mam pytanie, a mianowicie mam problem z sterownikiem od moich kolektorów. Problem polega na tym ze na pompce mam cały czas napiecie pomimo tego ze różnica temperatur nie pozwala na jej właczenie. Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych?

rozkręciłem sterownik, ale na plytce nie zauważyłem nic dziwnego, co moze byc powodem takiego zachowania tegop sterownika??
  • #9617 13979082
    ti6erg
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam. Od dłuższego czasu chciałem zbudować kolektory słoneczne. Najprostszym sposobem był zakup grzejników panelowych (4 grzejniki o szerokości 2m po 1,5zł za 1kg - jeden grzejnik ważył 27kg). Obudowa wykonana z sosny (5x11cm). całość "obłożyłem" blachą ocynkowaną. Sterownik różnicowy, rura pex 16mm, złączki, kolana, zawór zwrotny - wszystko zakupione na allegro. Zbiornik 300l z dwoma wężownicami zakupiony już dużo wcześniej. Całość odpalona tydzień temu. maksymalna temperatura na panelu wynosiła 72stopnie w baardzo słoneczny dzień. obecnie nie jest już tak słonecznie i ciepło. wodę nagrzewa do ok 35 max 40stopni.
    Jestem bardzo zadowolony z obecnego rozwiązania.
    Zastanawiam się nad innym wykonaniem.
    Całość panelu wykonana z alu. I tu rodzą się pewne pytania. Panele zamontowane będą na dachu (spadek 37stopni). Dwie opcje wymiaru 2,5 na 1,25 lub 2x1,25 (minus zagięcia).
    Jakiej grubości wybrać blachę na obudowę oraz absorber. jakiej grubości rurki i co ile je rozmieścić? Czy szyba 4mm będzie wystarczająca?
    Pozdrawiam
  • #9618 13980433
    jack63
    Poziom 43  
    piotrek48 napisał:
    co moze byc powodem takiego zachowania tegop sterownika??

Może być sklejony (uszkodzony) przekaźnik. Jednak zanim zaczniesz go wylutowywać sprawdź dokładnie ustawienia sterownika i wszystkie połączenia elektryczne.
  • #9619 13980477
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 728
    jack63 napisał:
    Może być sklejony (uszkodzony) przekaźnik
    Z tego co pamiętam to w tym sterowniku są triaki zastosowane jako elementy wykonawcze.
  • #9620 13980890
    gaz4
    Poziom 34  
    Ti6erg, wymiana grzejników na lżejsze niewiele zmieni wydajność kolektora, a max temp. prawie wcale. To tylko i wyłacznie kwestia pojemności cieplnej. Jeżeli stalowe grzejniki ważą ok. 100 kg, to mają pojemność cieplną zbliżoną do ok. 10 l wody czyli niewiele. Ciepło właściwe aluminium jest ok. 2x większe niż żelaza więc 2x mniejsza masa niczego nie zmieni. Szybko licząc do ogrzania tych grzejnikow o 1 stopnień zużyje się 10 Wh energii, o 40 stopni (przy 10 na zewnątrz na kolektorze będzie ok. 50 stopni) tracimy 400 Wh. To niewiele w porównaniu z innymi stratami, np. na szybie przy w/w 40 stopniach różnicy temp. ucieka ok. 200W/m2. Przy czym ucieczka przez szybę lub promieniowanie jest nieustanna, a z powodu pojemności cieplnej to jednorazowa strata w ciągu doby (liczona dla max różnicy temperatur w ciągu dnia).
  • #9621 13981057
    jack63
    Poziom 43  
    iskrownik napisał:
    Z tego co pamiętam to w tym sterowniku są triaki zastosowane jako elementy wykonawcze.

Najprawdopodobniej masz rację. :D
    Zapomniałem o tym, że te sterowniki mają płynną regulację wydatku pompy.
    Jeżeli jest triak, to może być zwarty lub coś złego się dzieje z jego sterowaniem.
    Robota dla elektronika. Jak jest jeszcze gwarancja to reklamować.
    Autor zapytania raczej nie ma wiedzy w tym zakresie, więc odradzam "grzebanie.
    Może byc niebezpieczne!
  • #9622 13987174
    piotrek48
    Poziom 11  
    Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych?
    to sa zdjecia z przodu i tyłu trej plytki. Który element sprawdzić??
  • #9624 13989036
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Q1 do sprawdzenia. Zmierz rezystancje pomiędzy nóżkami i napisz. Przy odłączonym zasilaniu oczywiście.
  • #9625 13989604
    piotrek48
    Poziom 11  
    pomiedzy pierwsza i druga nóżką jest 0 a pomiedzy druga i trzecią jest 0,9 Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych?
  • #9626 13991585
    iskrownik
    Specjalista AGD
    piotrek48 napisał:
    pomiedzy pierwsza i druga nóżką jest 0 a pomiedzy druga i trzecią jest 0,9
    Domniemam iż to są winiki pomiarów w omach... Triak do wymiany.
  • #9627 13998240
    piotrek48
    Poziom 11  
    tak tak w omach, dzieki za pomoc :)
  • #9628 14012621
    anielski123
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Skoro większość pokazało swoje projekty,to ja też :)
    Zbudowany według projektu :
    http://www.xn--soneczny-6ob.com.pl/aqua.php
    Na wstępie chciałem podziękować Witoldowi (bachus1) za absorber i drenaż dzięki którym udało mi się to zbudować ,oraz za pomoc ( w formie telefonicznej) i wyrozumiałość ( moje ciągłe telefony :)

Budowa kolektora trwała tydzień ( na luzie) nic mnie nie goniło,więc składałem jak miałem ochotę,a zdjęcia pokażą jak to szło...,a więc :
    Blacha ocynk 0,7 mm
    Profil 10 cm i kilkadziesiąt nitów.Wszystko połączone na sylikon 180 st C

Kolejna sprawa,to wełna...

Montaż absorbera i szyb.

Efekt końcowy:

Jak widać są szyby( z czterech kawałków 50/100 cm, ( zawiozłem szyby do szklarza by idealnie dociął na mój wymiar) i nawet łatwiej układa się mniejsze kawałki) Na łączeniach są aluminiowe płaskowniki ( wszystko zasylikonowane) ,oraz doszły aluminiowe kątowniki na szyby.

Stelaż kolektora,a dokładnie każda rura trzymająca kolektor na dachu została przymocowana do krokwi w następujący sposób,a mianowicie :

,a tak wygląda instalacja pod dachem :

Kolektor na dachu:

Przewód od czujnika włożyłem do wężyka,by odizolować go od warunków atmosferycznych :) i dzięki wentylacji jaka znajdowała się w dachu kabelek puściłem przez nią.

Wszystko zostało "odpalone" wczorajszego dnia w celu sprawdzenia czy działa.Pompa od razu przetłoczyła wodę.

Dzisiaj,a słoneczko ładnie grzało udało się uzyskać 42 st w zasobniku 140L .Rano woda w zasobniku miała 14 st C i pompa pracowała ok siedem godzin.Od 10-ej do ok. 17-ej.Później już słoneczko było słabe,więc zostało na tych 42 st.

Mam nadzieję,że wszystko dobrze wpisałem i post jakoś wyszedł ,oraz instalacja :)

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki BACHUSIE :)
  • #9629 14014006
    bachus1
    Specjalista - kolektory słoneczne
    Ocena: 99
    anielski123 napisał:

Mam nadzieję,że wszystko dobrze wpisałem i post jakoś wyszedł ,oraz instalacja :)

Teraz dobrze było by osiągi porównać z "grzejnikowcami".
    Piotr z powierzchni 1,85m2 w dniu wczorajszym osiągnął 4,57kWh przez cały dzień, jak to wygląda u was?
  • #9630 14014215
    piotrek48
    Poziom 11  
    Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? u mnie podobie jak u kolegi anielski123 42 stopnie przy dzisiejszym słoneczku tylko u mnie zbiornik ma 230 litrów.

Dodano po 6 [minuty]:

Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? ektroda.pl/1897631800_1412432479_thumb.jpg[/img][/url]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy taniego kolektora słonecznego za około 1500 zł, wykorzystującego grzejniki panelowe jako absorber ciepła, osadzone w drewnianej ramie i przykryte szkłem. Zbiornik ciepłej wody o pojemności 600 l wykonany jest z dwóch zespawanych hydroforów, izolowanych styropianem i pianką, z wężownicami miedzianymi ułożonymi w dolnej części zbiornika. Obieg cieczy roboczej (glikolu) jest wymuszany pompą o mocy 35 W, sterowaną na podstawie różnicy temperatur między kolektorem a zbiornikiem, z regulacją ręczną lub automatyczną. Połączenia wykonano za pomocą mosiężnych końcówek i węży o różnych parametrach na ciśnienie i podciśnienie. Absorber pomalowano czarną matową farbą (np. Hammerite), a panele łączone są szeregowo, co ułatwia napełnianie układu glikolem (ok. 30 l). Dyskutowano o izolacji przewodów, zastosowaniu zaworów zwrotnych i elektrozaworów, które jednak zwiększają zużycie energii. Proponowane jest sterowanie pompą na zasadzie różnicy temperatur, co zwiększa efektywność. Wymieniono także alternatywne rozwiązania, takie jak kolektory grawitacyjne, wykorzystanie rur miedzianych, czy proste układy sterujące z fototranzystorami i komparatorami LM393. Poruszono kwestie doboru powierzchni kolektora do pojemności zbiornika (zalecane proporcje około 1 m² kolektora na 50-100 l wody), izolacji termicznej, problemów z rozwarstwianiem temperatur w zbiorniku oraz ryzyka rozwoju bakterii w dużych zbiornikach. Wskazano na zalety dużych zbiorników (np. 600 l) dla stabilności temperatury i dłuższego czasu magazynowania ciepła. Omówiono także konstrukcję wymiennika ciepła w zbiorniku, sposoby mocowania wężownic oraz kwestie materiałowe (stal ocynkowana, nierdzewka, miedź). W dyskusji pojawiły się także pomysły na automatyzację sterowania pompą i zaworami, a także na wykorzystanie prostych, tanich elementów elektronicznych do sterowania na podstawie różnicy temperatur. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z własnych instalacji, wskazując na skuteczność i opłacalność samodzielnych rozwiązań mimo braku profesjonalnych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA